Historia

Umeå Simsällskap, USS, är en av Umeås äldsta föreningar, grundades 1927 och fyllde således 80 år 2007. USS är också en av Umeås största klubbar med ungefär 2000 medlemmar. "Simning åt alla" är simsällskapets motto, från de yngsta i baby- och minisim, via sim- och teknkikskolan, till elitsimmare och mastersdito. Under 2014 har två nya sektioner startas och det finns nu verksamhet i vattenpolo och triathlon.

Tävlingsframgångarna är många genom åren. Redan på 30-talet hade klubben mästare i  Nordsvenska mästerskapen som simmades i utomhusbassäng, för att sedan dominera tävlingen på 40-talet.

Under 50-talet passerade Skellefteå som länets bästa klubb, mycket beroende på att Skelleftehamn fick Västerbottens första 25-metersbassäng. Umeå hade då endast en 16,75 m lång bassäng i gamla badhuset på Kungsgatan, sedan 1930.

1970 fick Umeå Sveriges modernaste och största 25-metersbassäng med åtta banor och flexibel till 33,25 m genom en flyttbar brygga. Den ligger på Haga, nära Gammliaområdet som innefattar både natur och andra idrottsanläggningar. Detta innebar ett rejält lyft i medlemmar och aktiva simmare samt en elit som nådde SM-medaljer, landslag, internationella mästerskap och till och med OS-deltagare.

USS blev då åter en av de ledande simklubbarna i Norrland, på alla nivåer och har behållt den positionen. Den numera gamla simhallen på Haga står än så länge kvar och klubben tränar fortfarande där. Våren 2016 kommer dock en ny simhall stå klar, mittemot Mimerskolan i centrala Umeå. Det blir då den första 50-metersbassängen inomhus i Norrland. Förhoppningsvis blir detta ännu ett lyft för föreningen.

Umeå Simsällskap har varit framgångsrikt när det gäller att få och arrangera nationella mästerskapstävlingar och är en av de flitigast anlitade SM-simklubbarna i Sverige. Alla sorters SM har arrangerats, Sum-Sim, JSM, senior-SM, Masters-SM, Handikapp-SM och olika sorters yrkes-SM.

Uppdaterad: 2016-11-17 12:48
Skribent: Birgitta Bäcklund