Historia

Umeå Simsällskap, USS, är en av Umeås äldsta föreningar, grundades 1927 och fyllde således 90 år 2017. USS är också en av Umeås största klubbar med ungefär 2000 medlemmar. ”Simidrott åt alla” är simsällskapets motto, från de yngsta i baby- och minisim, via sim- och teknkikskolan, till elitsimmare och mastersdito. Sedan några år tillbaka har vi även sektioner för vattenpolo, triathlon och öppet vatten-simning.

Tävlingsframgångarna är många genom åren. Redan på 30-talet hade klubben mästare i  Nordsvenska mästerskapen som simmades i utomhusbassäng, för att sedan dominera tävlingen på 40-talet.

Under 50-talet passerade Skellefteå som länets bästa klubb, mycket beroende på att Skelleftehamn fick Västerbottens första 25-metersbassäng. Umeå hade då endast en 16,75 m lång bassäng i gamla badhuset på Kungsgatan, sedan 1930.

1970 fick Umeå Sveriges modernaste och största 25-metersbassäng med åtta banor och flexibel till 33,25 m genom en flyttbar brygga. Den låg på Haga, nära Gammliaområdet som innefattar både natur och andra idrottsanläggningar. Detta innebar ett rejält lyft i medlemmar och aktiva simmare samt en elit som nådde SM-medaljer, landslag, internationella mästerskap och till och med OS-deltagare.

USS blev då åter en av de ledande simklubbarna i Norrland, på alla nivåer och har behållit den positionen. Den numera gamla simhallen på Haga står än så länge kvar och klubben tränar fortfarande där. Våren 2016 kommer dock en ny simhall stå klar, mittemot Mimerskolan i centrala Umeå. Det blir då den första 50-metersbassängen inomhus i Norrland. Förhoppningsvis blir detta ännu ett lyft för föreningen.

Simhallen på Haga fortsatte vara klubbens hemvist fram till våren 2016 då den stängdes i och med att den nya simhallen Navet i centrala stan öppnade och klubben äntligen fick en 50-metersbassäng, efter en lång och utdragen kamp som pågått i årtionden. Det är en enda 50-metersbassängen inomhus i hela Norrland och är en fullstor bassäng på 25 x 50 meter med 10 banor.

Umeå Simsällskap har varit framgångsrikt när det gäller att få och arrangera nationella mästerskapstävlingar. Alla sorters SM har arrangerats, Sum-Sim, JSM, senior-SM, Masters-SM, Handikapp-SM och olika sorters yrkes-SM. Hösten 2017 arrangerade klubben framgångsriktigt sitt första nationella mästerskap i nya simhallen, Masters-SM i långbana.

Hösten 2019 står klubben inför sitt största arrangemang på mycket lång tid då det är dags för riksfinalen i Sum-Sim (Svenska Ungdomsmästerskapen i simning) här på hemmaplan i Umeå.