Klara överlägsen i Uppsala Triathlon

Umeå simsällskaps triathleter har varit nere i Uppsala och tävlat i helgen med fina insatser som resultat, inte minst Klara Hofer Mattsson som utklassade konkurrenterna på sprinten.

Klara förvånade konkurrenterna när hon förra veckan sprang in på en andra plats i Vårruset i Umeå. I söndags slog hon till och vann sprintklassen i Uppsala Triathlon. Det var en överlägsen seger med en tid som skulle ha placerat Klara Hofer Mattsson på en andra plats i herrklassen.

I Vårruset tävlade Klara för IFK Umeå men i triathlon tränar och tävlar hon för Umeå simsällskap. Som triathlet är Klara nybörjare. Helgens tävling var hennes första riktiga triathlontävling. Triathlontränarem Barry Whyte ser henne som ett riktigt stort löfte och tror att Klara i en snar framtid kan bli en av landets bästa triathleter.

– Om hon kan utvecklas i samma fart som hon gjort sedan i september i fjol kommer hon att tävla i landslaget nästa år, slår han fast.

Under Uppsalatävlingen ledde Klara Hofer Mattsson från den inledande simsträckan via cyklingen till den avslutande löpningen. I mål var över sex minuter före tvåan i damklassen, motion sprint. Den ende som hade bättre tid än Umeåtriathleten var herrsegraren som slog Klara med 24 sekunder.

En annan succédebut stod Ella Ohlsson, 13 år för. Hon har under flera år simmat med klubben och började med triathlon i våras. Till Uppsalatävlingen hade Ella fått dispens för att tävla med de äldre tjejerna, 14-15 år. Där gjorde hon en mycket bra insats och slutade på en tredje plats.

Albin Granström, i samma åldersklass, tog en femte plats bland pojkarna.

Två av Umeå simsällskaps unga triathleter ställde också upp i Tri4fun-tävlingen. Där tog Selma Westman en tredje plats bland flickor 12-13 år och Alice Granström fick också en bronsmedalj i klassen för flickor 14-15 år.

Resultat Uppsala triathlon

Dam, motion sprint
1. Klara Hofer Mattsson, Umeå simsällskap, 00:59.51

Tävlingsklass, pojkar 14-15 år
5. Albin Granström, Umeå simsällskap, 00:39.25

Tävlingsklass, flickor 14-15 år
3. Ella Ohlsson, Umeå simsällskap, 00:39.52

Tri4fun, flickor 12-13 år
3. Selma Westman, Umeå simsällskap, 00:26.57

Tri4fun, flickor 14-15 år
3. Alice Granström, Umeå simsällskap, 00:36.45

Bilder från Barry Whyte.