Öppet vatten sommaren 2019

Under onsdagskvällen presenterade öppet vatten-sektionen planerna för sommaren. Simmare och föräldrar fick veta mer om tävlingar och träningsupplägg samt även information om säkerhet och utrustning för öppet vatten. Presentationen som Adrian höll finns att titta på som ett Google-dokument här samt inbäddad nedan:

Här följer en ungefärlig sammanfattning av det som sas under mötet, för er som inte var där och är nyfikna på vad som gäller för öppet vatten i sommar.

Öppet vatten 2019

Än så länge ligger isen tjock på Nydalasjön och det kan kännas avlägset, men öppet vatten-säsongen närmare sig ändå med stormsteg. Precis som förra sommaren kommer USS att bedriva träning och åka på tävling i öppet vatten.

Tävlingar i öppet vatten

I vår tävlingskalender finns ett antal tips på bra öppet vatten-lopp. Några lopp är seedningslopp till Vansbrosimningen och en del lopp ingår i Open Water Trophy.

Öppet vatten-sektionen har även valt ut några lopp där USS kommer att betala anmälningsavgiften för ungdomar som uppfyller träningskraven (mer om träningskrav nedan):

  • Vansbrosimningen och Vansbro Ungdomssim
  • Umeälvssimmet
  • USM/JSM i öppet vatten i Göteborg

Rent praktiskt går det till så att simmarna själva betalar amälningsavgifterna i sommar och sparar kvitto som lämnas in till USS efter säsongen är över.

Vansbro

Vansbro är en folkfest med tusentalsdeltagare och det brukar vara flertalet USS:are på plats där. Vi har ingen organiserad resa genom klubben, de flesta reser dit med sina familjer eller själva och en del samåker.

Simmare som vill få en bra upplevelse i det stora loppet, Vansbrosimningen, bör seeda sig för att inte behöva kryssa mellan motionärer hela vägen. Det finns två lopp, Runn Open Water och Jönköping Open Water, där man kan seeda sig till årets Vansbro.

Utöver själva huvudloppet finns det fler lopp, som Halvsim, Öppen Älv, Kortsim, Ungdomssim och Tjejsim. Helgen innan går Vansbro 10K och Vansbro Swimrun.

Umeälvssimmet

Umeälvssimmet är vår alldeles egna öppet vatten-tävling som går mitt i stan i Umeälven fredagen den 2 augusti med start vid 18:00 och målgång nedanför Filmstaden. Det är lätt simning 2,5 km medströms och vi vill gärna se som många USS:are som möjligt. Vi kommer att troligtvis att köra loppets sträcka som träning inför Umeälvssimmet, precis som vi gjorde förra sommaren.

Öppet vatten-SM i Göteborg

Precis som förra året går USM, JSM, SM och Masters-SM i Delsjön i Göteborg. I år går tävlingen över två dagar med Masters-SM (2500 meter) och mix-lagkapp (4 x 1250 meter) på lördag eftermiddag/kväll den 17 augusti. Sen på söndag förmiddag går USM (2500 meter) och SM/JSM (5000 meter).

USS kommer att arrangera gemensam resa till tävlingen för ungdomar som vill satsa på öppet vatten. Även vuxna som vill simma Masters-SM är välkomna att följa med. Vi kommer troligtvis att åka nattåg båda vägarna, avresa på fredag kväll och vara hemma igen på måndag morgon.

Alla som är minst 13 år, uppfyller träningskraven (mer om det längre ner) och anmäler sitt intresse i tid kommer att få åka. Vi kommer att försöka hinna med besök på Liseberg också.

Krav för SM i Göteborg

För det första behöver en intresseamälan göras så snart som möjligt, den går bra att mejla till Camilla på uss.sportchef@gmail.com. Intresseanmälan är inte bindande, men hjälper oss att planera sommaren. Den 14 juni däremot är sista dag för en bindande anmälan.

Träningskraven är i grund och botten en aktiv satsning på öppet vatten-simning under hela sommaren. Det betyder ungefär 4 gånger i veckan och inte mer än en veckas uppehåll som längst. Det går givetvis bra att simma mer än 4 gånger veckan. Vi förstår att det ibland kan vara svårt att pussla ihop träningen med resor, sommarjobb och annat och vi är flexibla, men detta är grundmålet.

Det går också bra att träna på egen hand under sommaren, både simning i öppet vatten och i bassäng men också annan lämplig träning (löpning, orientering, cykling) går att variera med. Skriv ner egenträningen och rapportera till tränare. De som ska simma Sum-Sim i sommar behöver inte börja med öppet vatten förrän efter Sum-Sim.

För ungdomar som uppfyller träningskraven blir självkostnaden för Göteborg halva totalkostnaden för resa, mat och logi (startavgifterna står USS för), precis som vid ordinarie simtävlingar i bassäng.

Göteborg är helt gratis för de simmare som uppfyller träningskraven samt något av följande:

  • 500 FINA-poäng på 800 eller 1500 i bassäng
  • Medalj vid föregående års USM/JSM i öppet vatten

Vuxna som vill följa med och simma Masters-SM betalar fullpris för resa, mat och logi (USS står för startavgifterna).

Öppet vatten-träning i Umeå

I sommar kommer vi att bedriva träning i öppet vatten likt förra sommaren. Entusiasterna hoppas kunna börja simma i maj medan det kommer mer formellt träning i juni och augusti, preliminärt schema för detta kommer senare. Grundprincipen är att träna i Nydalasjön med start från stranden vid Umelagun, vid 11-tiden på förmiddagarna. Under sommaren håller kommunen dusch och omklädning öppen på dagtid där, vilket är välkommet.

Vi kommer även att omväxla träningen med simning i Umeälven vid Laxgränd, precis som förra sommaren, i den mån vattentemperaturen i älven är tillräcklig. Vi har som mål att också träna någon gång i Stöcksjön i sommar och kanske även i havet i Sörmjöle.

Det kommer även att finnas bassängtid i Navet bokade för Masters som öppet vatten-satsande ungdomar är välkomna att utnyttja under sommaren.

Alla som är intresserade att träna med oss i öppet vatten bör gå med i vår Facebook-grupp för öppet vatten. Det är en öppen grupp där mycket utav planeringen sker i sommar. Spontana träningar, ändringar i schemat och annat kommer att rapporteras där och bara där. Denna typ av organisering och planering har fungerat mycket väl de senaste två somrarna.

Alla i klubben som simmar öppet vatten är välkomna att posta inlägg i gruppen för att få sällskap vid träningar. Det gäller hela sommaren men speciellt i juli när vi inte har schemalagd träning.

Vi kommer även att försöka få till träningslopp i Umeälven där vi simmar Umeälvssimmets sträcka. Detta var välbesökt och uppskattat förra sommaren.

Säkerhet

Simning på öppet vatten är mer riskfyllt än simning i bassäng, det går inte att komma ifrån. Vi gör vårt bästa för att göra träningarna trygga men vi kan inte garantera uppsikt över alla simmar i alla stunder, då fältet kan spridas ut en del när vi simmar tillsammans. Därför vill vi att alla ungdomar som simmar med oss har prata med sina föräldrar och fått målsmans godkännande.

Annars gäller sunt förnuft: Simma inte ensam och när vi simmar i grupp ska alla hjälpas åt att ha koll på de som är närmast. Simma inte vid åska eller dimma. Var uppmärksam på båttrafik (inte minst vattenskotrar) och ha respekt för strömmande vatten. En fördel med Nydalasjön är att det inte finns några motorbåtar eller liknande där.

Flytboj rekommenderas starkt! Man syns MYCKET bättre för andra simmare, för personer på land och för båtar och vattenskotrar. Flytbojen kan även användas som flythjälpmedel om man behöver vila lite ute i vattnet. Sist men inte minst kan man förvara värdesaker i flytbojen under simningen (förslagsvis i försluten vattentät plastpåse). Det är inte alltid vi har strandvakter som kan passa våra väskor på land.

Utrustning

Öppen vatten-simning kräver lite mera utrustning. Framförallt en bra våtdräkt som är skön att simma i och ger skydd mot kylan. Utöver det finns det lite annat att tänka på som val av simglasögon, flytboj och skydd mot skavsår.

Våtdräkter att låna

USS har ett begränsat antal lånedräkter till våra ungdomar. Anmäl till tränare om ni vill låna dräkt i sommar. Förstagångslånare prioriteras före de som redan lånat tidigare säsonger. Ni som har kvar lånedräkt från förra sommaren måste lämna in dessa snarast.

Skötsel och hantering av våtdräkter

En de av lånedräkter är väldigt slitna och trasiga, en del så pass att de kanske måste kasseras, vilket är tråkigt. Vi tror att detta delvis berodde på att en del dräkter som köptes in var av ovanligt dålig kvalité och gick sönder lättare än de borde. Men vi tror också att oförsiktig hantering har bidragit.

Vi uppmanar alla att lära sig ta på sig dräkterna på bästa sätt för att minska riskerna för att dra sönder dem, vi kan gärna visa hur, säg bara till. Se upp med allting som är vasst, både vassa naglar när man tar på sig dräkten men också vassa kanter på bryggor och liknande.

Efter varje simning ska våtdräkter sköljas med rent vatten och torkas så snart det är möjligt. Använda gärna en bredaxlad galge, det brukar fungera bäst. Torka, förvara och transportera alltid dräkten ut-och-in, då insidan oftast har ett skyddande textillager som gör att den inte lika lätt får revor.

Köp av våtdräkt

Det är tyvärr rätt dåligt utbud av bra våtdräkter för simning i våra lokala sportbutiker. Team Sportia och XXL har ett litet utbud. På nätet däremot finns det bra och rikligt utbud.

Umeå simsällskap har ett samarbete med en av de bästa nätbutikerna i Sverige, WolffWear, där våra medlemmar har rabatt om man uppgifter att man är från Umeå simsällskap. De säljer bland annat Zone3 och Orca som är två av de bättre märkena för våtdräkter. De är också kompetenta och duktiga på att hjälpa till samt snabba på att leverera.

Utöver WolffWear är det många som beställer från Wiggle som är en nätbutik på svenska men drivs i England. De har ett riktigt utbud av våtdräkter av nästan alla stora märken (Blueseventy, Orca, Zone3, Sailfish med flera) och tillbehör till bra priser. Det är relativt snabba leveranser och om man beställer en våtdräkt så får man försiktigt öppna och prova den hemma (men inte i vatten) och skulle den inte passa kan man skicka tillbaka den.

Våtdräktsprovning och bytardag

Problemet är ofta att hitta en våtdräkt som sitter bra, speciellt vid köp på nätet. Därför arrangerar vi en våtdräktsprovning lördag den 11 maj klockan 13-15 vid hoppbassängen i Navet (mellan passen på NM/Arena Open). Vi kommer att få hit våtdräkter för simning och swimrun från Sailfish, Zone3 och HEAD samt eventuellt även Orca. Det kommer även att finnas tillbehör till försäljning så som flytbojar, simglasögon för öppet vatten och neoprenskydd mot kyla.

Vi kommer eventuellt att arrangera en bytardag då man kan sälja och köpa begagnade våtdräkter och annan utrustning. Mer om detta kommer i så fall att meddelas här på hemsidan.

Övrig utrustning

När det gäller simglasögon går det bra att simma med vanliga simglasögon som används i bassäng, men speciella simglasögonen för öppet vatten är bättre för de flesta. Dessa glasögon är större och ger ett bredare synfält vilket är viktigt när man tittar upp ovan ytan för att navigera sig. Dessutom är de bättre om man skulle råka få en armbåge eller spark i ansiktet, något som kan ske i öppet vatten-simning, då de fördelar smällen bättre och har mjukare kanter än tävlingsglasögon för bassäng.

Det går bra att använda samma badmössa som i bassäng däremot, har man en färgglad badmössa i neonfärger syns man extra bra.

Skavsår kring hals och nacke är vanligt om man inte använder vaselin eller annat smörjmedel. Har man väl fått skavsår är det stor risk att man fortsätter riva upp det, så använd flödigt med smörjning vid varje simning.

Flytboj är som sagt bra för både säkerhet och förvaring av värdesaker.

Vid kyla kan det vara att bra att ta på sig lite extra. Dubbla badmössor är ett enkelt sätt att hålla huvudet varmare. Det finns även badmössor i neopren som isolerar. Vår favorit är pannband i neopren är smidigt att ha under badmössan och värmer precis där man behöver. Handskar i neopren kan värma händerna extra, men de är ofta lite bökiga att simma med. Sockar i neopren är desto bättre, de kan också vara sköna att ha på sig om man tycker det är besvärligt med geggig botten.

Drömmer om förra våren

Just nu råder fortfarande någon slags senvinter här uppe men håll ut, minns nu hur det var förra våren? I slutet av april låg fortfarande isen på Nydalasjön och mindre än två veckor senare körde vi en regelrätt träning ett helt gäng och det var så varmt och skönt att vi åt picknick på stranden efteråt! Hur våren blir i år vet vi förstås inte, men vi håller tummarna!