Medaljregn över USS vid Masters-VM i Sydkorea

Just nu pågår Masters-VM i simning och även om det går ända borta i Gwangju, Sydkorea, har Umeå simsällskap två representanter på plats i form av Camilla Johansson-Sponseller och Ingrid Lindelöw Berntson.

Masters är simning för de som är minst 25 år gamla och man tävlar i åldersklasser om fem år. Camilla i klassen 40-44 år och Ingrid i 55-59 år. Masters-VM arrangeras vartannat år, pågår i en vecka och hittills har det regnat medaljer över damerna från USS. Camilla har tagit guld på 200 ryggsim och 200 frisim samt silver på 200 medley samtidigt som Ingrid simmat hem guld på 200 frisim, silver på 100 fjäril och en fin sjätte plats på 800 frisim.

Via den fantastiska teknik som kopplar samman världen har vi fått oss en pratstund med Camilla och Ingrid för att prata om tävlingen så långt och hur det är att tävla i Sydkorea.

Camilla, det verkar gå bra för Ingrid och dig borta i Sydkorea, hur har ni det?

– Vi har det jättebra! Stämningen är som i princip alltid på dessa arrangemang på topp. Tävlingen är full av glada simmare och imponerande simningar. Vi träffar många både nya och gamla bekantskaper och har det väldigt roligt!

– Det är mycket varmt och fuktigt i Gwjungju och det är även väldigt varmt i bassängen mot vad vi norrlänningar är vana vid så det är en liten utmaning att vänja sig vid. Men det är nyttigt att lära sig tävla oavsett omständigheterna så det är bara att köra på!

– Mellan loppen och allt socialiserade så passar vi på att prova maten i Korea. Ingrid är modigare än mig, men det det har blivit en del intressanta måltider med mat som vi inte har en aning om vad det är som vi äter.

– Engelska-kunskapen är mycket låg men gästvänligheten är hög. Det gör det spännande att hitta saker och komma dit man ska :). Överlag så är det en otrolig upplevelse att få vara här och ha förmånen att delta på detta mästerskap.

200 ryggsim är lite av din gren så att säga, med tre tidigare VM-guld som Masters-simmare. Den segern såg rätt given ut på pappret, men var det även väntat att du skulle vara så framgångsrik på frisim och medley?

– Jag har kört en del öppet vatten i år bl.a. för att köra Vansbro 10K. Så jag känner mig stark på både frisim och medley. Jag är glad att det översattes till starka lopp i dessa grenar. Men sen vet man aldrig hur motståndet blir och jag är glad och tacksam att det räckte så långt.

Hur är det att tävla i Sydkorea jämfört med VM i Budapest för två år sedan?

Det är mycket färre deltagare än mot Budapest. Nu körs hela tävlingen i en bassäng mot fyra i Budapest. Det roliga med det är att man kan se alla tävla, speciellt 90+ åldersklassen som är våra hjältar! Det är lätt att hålla reda alla svenska simmare då vi bara är runt 15 på plats mot flera hundra i Ungern.

Tävlingarna är inte över ännu, vad har du kvar att simma och hur ser du på dessa lopp?

Jag har 100 och 50 m ryggsim kvar och det ska bli roligt att simma! Man får väl hoppas att det fortsätter att gå bra :).

Tack så mycket Camilla, och lycka till med dina ryggsimslopp!

Nu över till Ingrid: att Camilla kommer hem med fina medaljer från Masters-tävlingar är vi vana vid numera, men hade du trott inför tävlingarna i Sydkorea att även du skulle komma hem med VM-guld och VM-silver?

– Hoppats hade jag nog. Nu När jag är yngst i min åldergrupp. Jag har tränat bra under våren och känt mig väldigt simstark.

Du var också med i Budapest för två år sedan, hur är det att tävla i Sydkorea jämfört med Budapest?

– För mig personligen så sitter toppingen den här gången vilket den inte gjorde i Budapest. När det gäller själva arrangemanget så är det som Camilla sa kul att alla simmar i samma bassäng så vi har möjlighet att heja fram varandra (alla svenskar).

Vad har du kvar att simma nu på Masters-VM och hur ser du på dessa lopp?

– Jag ska simma 200 fjäril och 400 frisim. Hoppas på topp 6 på båda. Tuff konkurrens här. På 200 fjäril kan allt hända. Mitt frisim känns säkrare. Öppet vatten träningen har gjort mig stark. På båda loppen gäller för mig att ”glida ut” som du brukar säga. Men framförallt; Ha kul!

Ja men precis, det var den sista frågan jag skulle komma till, har ni kul?

– Ja vi har jättekul! Och som vanligt så säger jag i call room ”Let’s have fun!”

Lycka till Ingrid och fortsätt ha kul!

Startlistor och resultat finns på tävlingen hemsida och i vår Facebook-grupp för Umeå simsällskap finns det fler bilder och rapporter från Camilla och Ingrid.