Umeälvssimmet ett KM i öppet vatten

I fredags arrangerades Umeälvssimmet för tionde gången och man kan säga att tävlingen blivit lite av ett klubbmästerskap i öppet vatten för USS del.

Loppet, som är drygt 2 km långt och simmas medströms i Umeälven med målgång mitt i stan, har i flera år arrangeras av personer både från Stöcke TS Järnet och USS men i år var det för första gången vår klubb som hade huvudansvar för arrangemanget, inte minst för att säkerställa att loppet lever vidare.

Förra året flyttades loppet från dagtid till kvällstid för att göra det mera publikvänligt, då umeborna gärna rör sig nere vid kajen fina sommarkvällar och det är populärt att äta middag på restaurangbåtarna. I år blev det en fredag, för att loppet inte skulle gå samma dag som ett annat populärt arrangemang i älven: Umeriver swimrun. En annan nyhet i år var att starten flyttats till småbåtshamnen på grund av det pågående brobygget av Lundabron.

I likhet med förra året blev det också storslam för USS, både i deltagarantal och topplaceringar. Av loppets 47 deltagare var 26 stycken från Umeå simsällskap och konkurrensen var tuff. Först i mål var – för fjärde året i rad – Adrian Bengtson efter att tidigt i loppet skapat sig en lucka som han höll in i mål där tiden blev 17:41.16.

Bakom sig hade Adrian klubbkamraten Henrik Lidström, som debuterade i öppet vatten i och med detta lopp, på 18:14.56 och därefter piteåsimmaren Tobias Marklund på 18:25.00. Tobias besökte Umeå för swimrun i första hand, han vann partävlingen DUO22 vid Umeriver swimrun dagen därpå tillsammans med Malin Annebäck, som också deltog i Umeälvssimmet.

Bästa dam, och in på en fin tredjeplats totalt sett, blev Astrid Gustavsson på tiden 18:16.53, följd av Lovisa Nyman på 18:24.99 och Camilla Johansson-Sponseller på 18:29.36. Alla tre från USS.

I ungdomsklassen för flickor 10-15 år var det hård konkurrens och många fina tider. Snabbast av alla var Alva Gustavsson på 19:22.49 följd av Vilma Fagerström på 20:01.58 och Tyra Östberg på 20:20.02. Alva var fjärde snabbaste dam totalt sett med sin tid. Ungdomsklassen för pojkar i samma ålder hade två deltagare och där blev Axel Andersson segrare på 19:58.39 och Tim Danielsson tvåa på 25:11.9. Samtliga ungdomssimmare var från USS.

Fullständig resultatlista finns på tävlingens hemsida. VK har skrivit om loppet och P4 Västerbotten både intervjuade Henrik inför loppet och intervjuade Adrian efter loppet.