Uppskattad Mikrotävling på Navet

I lördags arrangerade vi en annorlunda liten, men väldigt uppskattad, tävling för våra simmare. Här är sportchefen Camillas tävlingsrapport från mikrotävlingen:

Samma helg som vårens höjdpunkt Norrländska mästerskapen skulle gå av stapeln i Navet, stortävlingen som blev inställd på grund av Covid-19,  arrangerades en ny sorts tävlingsform för simmarna i Umeå simsällskap.

Våren och sommarens tävlingsschema gapar tomt på grund av Covid-19 pandemin och när vanliga tävlingar och arrangemang kan genomföras igen vet ingen i dagsläget. För simmarna uppstod ett stort tomrum när ena efter den andra tävlingen ställdes in och målen och ambitionen för denna säsong helt enkelt gick upp i rök.

För att hålla motivationen uppe och för att man ska ha något roligt att se fram emot har Umeå simsällskap hittat på lite olika aktiviteter under våren. En sådan aktivitet är tävlingen ”Sverige simmar” där man genomför ett antal grenar på träningstid och rapporterar in resultaten till Svenska simförbundet som sedan skickar ut en sammanställning över alla deltagare. Flera tusen simmare har deltagit över hela Sverige och det har varit en inspirerande aktivitet.

Men ingen av tiderna under ”Sverige simmar” räknas officiellt. För att höja motivationen ytterligare ett snäpp bestämde Umeå simsällskap sig för att arrangera en Mikrotävling lördag den 23 maj.

En mikrotävling är precis som det låter, en sanktionerad tävling som ger officiella tider, fast i mindre format. Norrländska mästerskapen lockar ca 300 simmare från hela norra Sverige, samt Norge och Finland och det gick givetvis inte att genomföra med dagens rekommendationer och reserestriktioner. Men upplägget för mikrotävlingen var att man inte skulle komma över 50 personer samtidigt i simhallen. Så tävlingen genomfördes på 3 stycken 25 m banor, med begränsat antal funktionärer och utan publik. Endast 30 simmare från hemmaklubben i taget kunde vara med per pass och varje simmare fick delta på 2 grenar samt lagkapp. Två omgångar genomfördes med yngre simmare pass 1 och äldre simmare pass 2. Det var lång paus mellan passen så att simmarna skulle kunna gå omlott.

Resultatet av ansträngningen blev massor av personbästatider och idel leenden från simmarna. En av simmarna som lyckades bäst var Johan Dellbring som slog pers med hela 14 sekunder på 100 m bröstsim. Han tyckte att tävlingen var kul och att upplägget var bra. ”Det var skönt att få tävla igen och jag hoppas att vi kan göra detta fler gånger. Jag är nöjd med båda mina lopp, som var 50 frisim och 100 bröstsim”.
Agnes Gustafsson blev övertalad av en tränare att simma 200 m fjärilsim och lyckades väldigt bra trots mycket mjölksyra och tunga armar i slutet. ”Jag blev chockad över hur nära jag var att kvala till Svenska Ungdomsmästerskapen på denna distans som jag knappt har testat tidigare. Det känns inte riktigt som en vanlig tävling, men nästan och man fick fortfarande tävlingskänsla. Jag tyckte att det var roligt”.

Framöver har Svenska simförbundet gått ut med ett nytt upplägg på tävling inför sommaren; ett Riksmästerskap som ska ersätta de Svenska mästerskapen för ungdomar, juniorer och seniorer som då har ställts in i sommar. Riksmästerskapen genomförs på liknande sätt som mikrotävligen i det att det arrangeras på hemmaplan med begränsat antal personer, få banor och bara en eller ett fåtal klubbar på plats. Folkhälsomyndighetens rekommendationer är vägledande. Resultaten rapporteras sedan in till Svenska simförbundet som sedan korar medaljörer i de olika klasserna. Denna tävling går i slutet av juni och Umeå simsällskap kommer att delta med de simmare som är aktuella och genomföra arrangemanget på Navet.

Camilla

Resultaten från simtävlingen finns här.