Corona-läget 2 november 2020

Uppdatering: Läs mer om de nya skärpta råden som trädde i kraft 10 november.

Smittspridningen ökar i alarmerande takt just nu och detta har lett till inställda tävlingar och nya restriktioner. Här är en sammanfattning av läget i början av november.

Sommaren 2020 var inte lik någon annan sommar, med alla större simtävlingar och arrangemang inställda, från SM till OS, men det var också en sommar med lindrig smittspridning efter en intensiv vår.

När hösten kom hoppades vi att det värsta var bakom oss och att vi sakta men säkert skulle hitta tillbaka till en mer normal vardag, om än med hotet om smitta i bakgrunden. Det planerades till exempel SM och Sum-Sim Reg och andra tävlingar under corona-anpassade förhållanden.

Allvarlig ökning av smittspridningen

Nu har det gått några månader in i hösten och vi ser istället att smittspridningen har tagit ny fart på nivåer som är minst lika allvarliga som i våras, och som snart kan bli ännu värre. Det är än så länge värre i stora delar av Europa, men Sveriges kurvor pekar åt samma håll, vi är bara i ett tidigare skede. Det som till exempel händer i England idag kan vara vår situation om en vecka.

Mästerskap inställda

I storstadsregionerna i Sverige har det redan införts nya striktare restriktioner och det har lett till att SM i Helsingborg ställdes in med kort varsel, liksom Masters-SM i Stenungsund och regionfinalerna i Sum-Sim.

För det sistnämnda är själva tävlingarna fortfarande aktuella, men då som vanliga simtävlingar och inte regionfinaler. Det innebär att Sundsvalls simsällskap har för avsikt att arrangera tävlingen den 7-8 november och vi i Umeå simsällskap har för avsikt att åka på denna tävling. Med reservation för att läget snabbt kan förändras.

Det återstår att se om Sum-Sim Riks blir av, i skrivande stund är det inte inställt ännu i alla fall. Uppdatering: nu är även Sum-Sim Riks inställt.

Striktare råd och stängda simhallar

De vanliga råden från i våras gäller fortfarande i allra högsta grad: stanna hemma om du har symptom, försök jobba hemifrån om möjligt, håll avstånd till andra, tvätta händerna noga och ofta, hosta och nys i armvecket, res inte i onödan med mera.

De nya lokala striktare råden (som alltså än så länge inte gäller i Västerbotten) uppmanar dessutom till att avstå från resor med kollektivtrafik om möjligt, inte gå på fester och andra sociala aktiviteter utanför den närmaste familjen samt  att inte vistas i inomhusmiljöer där människor samlas, som butiker, museer, bibliotek, badhus och gym.

När det gäller just badhus har därför flera simhallar i de drabbade regionerna också stängt för allmänheten, men med fortsatt tillgång för skolor, simskolor och föreningar. Hur det blir med Navet i en situation där striktare råd införs i Västerbotten är oklart i dagsläget. Vi hoppas att vi kommer att ha möjlighet att fortsätta vår kurs- och träningsverksamhet ändå.

Om någon i familjen är sjuk i covid-19

En av de nya restriktionerna som kom tidigare i höst är att personer som bor tillsammans med någon som bekräftats smittad av covid-19 också ska stanna hemma, om de är gymnasieålder eller uppåt. Det innebär att barn i grundskolan kan fortsätta gå till skolan, men de ska inte komma på simskola/simträning under samma period som den smittade ska vara hemma.

Från VK den 9 oktober, vår markering:

Barn som går i förskola, grundskola eller gymnasiesärskola får fortsätta gå till sina skolor som vanligt även om de bor med någon som har covid-19. Förutsättningen är att de själva är friska. Barnen och ungdomarna ska under den här perioden träffa så få personer som möjligt och avstå från fritidsaktiviteter.

Utvecklingen framöver

Än så länge fortgår vår verksamhet som tidigare under pandemin, med de anpassningar vi redan gjort och gör för att minska riskerna, allt i enlighet med de råd som gäller för tillfället. Simskolan och träningsverksamheten fortsätter att fylla en värdefull funktion för barn, ungdomar och vuxna.

Umeå simsällskaps ledning och styrelse fortsätter att följa utvecklingen noga och anpassa vår verksamhet utifrån de råd som ges från myndigheter. Mycket pekar på att vi är på väg in i svårare tider.  Ta väl hand om er och gör vad ni kan för att hjälpa samhället att hålla nere smittspridningen.