Förhållningsregler för träningen under de skärpta råden

Just nu gäller skärpta råd i Västerbotten som påverkar oss alla, som vi skrivit om tidigare. De har fått till följd att endast simmare födda 2005 och tidigare, samt en handfull elitsatsande ungdomar, i dagsläget får simträna. För dessa simmare gäller nedanstående förhållningsregler i vår verksamhet.

Det kan framstå som många och hårda regler, men kom ihåg att syftet med allt detta är att kunna genomföra simträning och simskola över huvud taget. Vi måste göra det på ett bra sätt och det kräver att vi visar extra hänsyn.

 • När ni kommer på träningen så gäller det att ni före, under och efter träningen håller er till de rekommendationer som finns. Det gäller främst att hålla avstånd till varandra under hela tiden som ni uppehåller er i Navet. Här kan vi bli lite bättre. Föräldrar, påminn gärna era barn och ungdomar om detta.
 • Byt gärna om innan ni kommer till Navet. Då blir tiden i omklädningsrummet kortare. Om det är mycket folk i omklädningsrummet, vänta.
 • Lägg era väskor vid bassängen med bra avstånd till varandra.
 • I de stora omklädningsrummen gäller att det är max 10 personer i duschrummet samtidigt.
 • Om man får minsta sjukdomssymptom ska man dels stanna hemma, dels testa sig för Covid-19. Medan man väntar på provsvar stannar man hemma från träningen.
 • Om man för ett positivt Covid-19 svar ska man meddela sin tränare (Martin, Lovisa, Simon) eller sportchef Camilla fortast möjligt. Camilla når man på uss.sportchef@gmail.com eller 070–7249148.
 • Om det är så att någon i ens simgrupp har testat positivt för Covid-19 kommer träningarna upphöra under 5 dagar ifall det finns risk för att man har kunnat smitta någon på träningen. Har man t.ex inte varit på träningen på ett tag och det inte finns risk att man har varit på Navet medans man är smittsam, så behövs inte uppehållet.
 • Om ens skolklass är hemma för att någon i klassen har testat positivt så får man inte heller gå på träningarna under denna period. Även här bör man meddela sin tränare eller sportchefen.
 • Om någon i ens familj har testat positivt får man inte heller gå på träningarna på minst 7 dagar. Läs mer hos regionen för mer guidning hur man ska förhålla sig ett Covid-19 fall i familjen. Och åter igen, meddela din tränare eller sportchef Camilla.
 • Om man ska vara med på våra träningar så är förutsättningen att man inte har sociala kontakter som bryter mot det skärpta råden. Man får vara med på andra idrottsaktiviteter inom andra föreningar, där vi antar att man tagit fram liknande rekommendationer som oss. Men man får alltså inte hänga med kompisar efter skolan, gå på fester eller träna i annan allmän lokal/verksamhet (ute går bra) under denna tid. Har man t.ex. gymkort hos Tenton, IKSU eller hos någon annan aktör som man går till så kan man alltså inte komma på USS träningar. Vi som förening har ett stort ansvar att minska smittspridningen och det ansvaret tar vi på högsta allvar.

Om du är införstådd med dessa regler och kan hålla dig till det är du välkommen till Navet på simträning. Vi hoppas att vi snart kan återgå till en mer normal verksamhet med mindre striktare regler, men just nu under de skärpta allmänna råden så gäller ovan.

Ovanstående gäller så länge de skärpta allmänna råden är effektiva, just nu tills den 8 december 13 december (förlängt av FHM den 24 november). Om de förlängs vet vi inte i dagsläget. De skärpta råden gäller alla oavsett ålder. Det är enbart skola samt idrottsträningar för barn och ungdomar som är undantagna. (Specialfall som besök i vård etc är undantagna, se de allmänna råden nedan).

Det är tuffa tider just nu och vi försöker se till att vi får vara kvar i simhallen överhuvudtaget. Om det skulle vara fall som spåras till smittspridning på simhallen är risken överhängande att den stängs helt och det vill vi undvika in i det längsta.

Här är de allmänna råden som just nu gäller i Västerbotten:

 • Om möjligt undvika att ha fysisk kontakt med andra personer än de som man bor tillsammans med. Det innebär bland annat en avrådan från att arrangera eller delta i en fest eller liknande socialt umgänge. Man bör också undvika vissa typer av aktiviteter om de inte går att genomföra utan fysiskt avstånd till andra, som kontaktsporter eller hälso- eller skönhetsvård som inte är medicinskt motiverad.
 • Avstå från att vistas i inomhusmiljöer som butiker, köpcentrum, museer, bibliotek, badhus och gym. Nödvändiga besök i exempelvis livsmedelsbutiker och apotek kan göras.
 • Avstå från att delta i exempelvis möten, konserter, föreställningar, idrottsträningar, matcher och tävlingar. Detta gäller dock inte idrottsträningar för barn och unga födda 2005 eller senare.
 • Nödvändig närkontakt, som vid exempelvis vårdbesök och medicinska undersökningar, omfattas inte av rådet.