Tävlingsrapport från Sundsvall

I helgen avlöpte det som var tänkt att vara regionfinalen i svenska ungdomsmästerskapen i simning (Sum-Sim) i Sundsvall och även om det formellt inte blev det Sum-Sim som planerat var det en fin chans för våra simmare att tävla och förbättra sina tider, rapporterar Camilla.

På grund av stigande smittotal runt om i landet och förändrade möjligheter att genomföra tävlingar har Riksfinalen som skulle gå i Göteborg i början på december ställts in. Även JSM/SM som skulle gå i Helsingborg nu i veckan har ställts in. Det var förutsättningarna innan tävlingen i Sundsvall drog i gång. På grund av detta gjordes regionfinalen om till en inbjudningstävling där även de äldre simmarna var välkomna. För att minska smittorisken ytterligare och för att genomföra arrangemanget corona-anpassat simmade damerna på lördagen och herrarna på söndagen.

Umeå simsällskap kom med en trupp på 21 damer och 8 herrar. Det var många fina insatser och en mängd personliga rekord som föll. De som stack ut lite extra var främst Viktoria Niska (född 2005) som lyckades kvala in till sommarens SUM-SIM riksfinal på både 50 och 100 meter ryggsim. Viktoria har under hösten fått bra betalt för den träning hon har lagt in och har sänkt sin tid på 100 ryggsim med över 4 sekunder.

Bra gick det även för Nea Hjortsberg som närmar sig ett JSM-kval på 100 frisim med stormsteg. Några andra tjejer som det gick riktigt bra för var Sandra Trigell som slog pers på i princip allt hon simmade. Speciellt kul var det att hon lyckade komma under 20 minuters gränsen på 1500 fr med några sekunders marginal. Elena Henze och Tuva Lindvall slog båda pers på 200 frisim när loppet gick individuellt men kände att det fanns mer att krama ur. Så de simmade extra lopp på 200 frisim och lyckades i slutändan att kapa sina respektive pers med 4 sekunder för Elena och 8 sekunder för Tuva.

Bland herrar märker man främst Henrik Lidström som slog till med två JSM kvaltider på 1500 och 400 meter frisim. Henrik tog nyligen sitt första JSM kval på 800 frisim och är lite besviken på att JSM, som skulle bli hans första, blev inställt. Därför var det extra kul att han lyckades lägga till fler distanser att simma när tävlingarna i framtiden kommer att bli av. Även Iyas Kalash lyckades bra, främst på 50 bröstsim där hans tid just nu räcker till en fjärde plats i landet i hans åldersgrupp. Iyas simmade också bra på 100 bröstsim, där hans tid hade räckt till en 3:e plats i landet, men tyvärr blev han diskad på det loppet.

Överlag var det en väldigt rolig tävling och lättnaden var stor att vi faktiskt kom iväg, med tanke på hur det ser ut i landet just och med se särskilda restriktioner som ser ut att bli en verklighet snart i vår del av landet.