Intensiv och framgångsrik öppet vatten-helg

Även denna sommar har många tävlingar i öppet vatten ställts in, men denna helg hände desto mer: Öppet vatten-SM i Stockholm, Vidösternsimmet i Värnamo och Umeriver Swimrun här i Umeå. I samtliga tävlingar deltog simmare från klubben framgångsrikt.

Öppet vatten-SM

I år genomfördes SM i öppet vatten i Stockholm i samband med Riddarfjärdssimningen. USS hade en liten men stark trupp på plats i form av Alva Gustavsson, Henrik Lidström och Camilla Johansson-Sponseller. Dessutom hade vi lånat in Johan Sundqvist som vanligtvis simmar för Härnösand men nu tävlade för USS i öppet vatten (separata licenser). Först ut på fredagen var SM-lagkappen 4 x 1250 meter där de simmade in sig på en femteplats.

På lördagen deltog Henrik i JSM/SM som är 5 km och där knep han bronsen i juniorklassen med tiden 1:07:41 samt blev femma på SM, mycket bra simmat då det var hög klass på konkurrenterna. Alva simmade 2,5 km i yngre Sum-Sim-klassen och tog en fin sjätteplats med tiden 33:40. Samma distans simmade även Camilla och Johan i Masters-SM där de tog var sitt guld i sina åldersklasser med 37:00 respektive 29:45. Vid ordinarie Riddarfjärdssimningen deltog Lami Ne på den korta sträckan där kan kom på 13:e plats med tiden 33:13.

Camilla har postat tävlingsrapport och bilder i våra Facebook-grupp för öppet vatten. Alla resultat (förutom lagkappen) finns här.

Vidösternsimmet

Sveriges längsta och tuffaste öppet vatten-lopp heter Vidösternsimmet som är hela 21+ km simning. Det är inte bara ett långt lopp utan kan även vara utmanande förhållanden och i år var det extra tufft med vågor och motvind i princip hela vägen, med upp till meterhöga vågor som påminde om simning på öppet havet.

I år deltog Astrid Gustavsson för första gången och Adrian Bengtson för andra gången. Båda krigade till sig silver i dam- respektive herrklassen. Astrid på tiden 7 timmar och 5 minuter, Adrian på 6 timmar och 32 minuter. Astrid var dessutom sjua totalt av herrar och damer.

Monica var på plats och dokumenterade och rapporterade flitigt under hela loppet när de passerade de olika depåerna där man går upp på land och fyller på med energi och vätska. Allting finns postat i vår Facebook-grupp.

Framgångarna rapporterades även om i VK och alla resultat finns här.

Umeriver Swimrun

Förra året exploderade intresset för swimrun bland våra medlemmar och den roliga och utmanande hemmatävlingen Umeriver Swimrun, som genomfördes i helgen, går längs Umeälvens vackra älvdal och är säsongens mål för de flesta. I tävlingen deltog ett stort antal medlemmar i de olika klasserna Duo 12, Duo 22 och Solo 22 – där duo är tävling i par och solo är enskilt tävlande och siffran anger antalet kilometer totalt.

Tävlingen har ingen formell uppdelning på klubbtillhörighet, även om en del använder ort-fältet för att ange förening. Men vi hade medlemmar med på pallen i princip samtliga klasser. En del tävlandes för andra föreningar men simmar med oss. Swimrun som träningsform har också präglats av klubböverskridande aktivitet. Vissa är med i Stöcke TS Järnet, andra i USS och en del kör bara helt själva utan förening.

I damklassen Solo 22 vann Carmen Henze för Tyra Östberg och Junko Sano-Janze. I herrklassen vann Petter Lindqvist före Martin Rölin och Mats Danielsson. I Duo 22 damer tog Elena Henze och Sandra Trigell brons och i Duo 12 vann Patrik och Jakob Nyström tillsammans.

Alla resultat återfinns här och på arrangemangets Facebook-sida finns massor av fina bilder från tävlingen. VK har även intervjuat Carmen och Petter i ett reportage här. Uppdatering: Jessica Sjölund har även postat rapport med bilder i vår Facebook-grupp.