Arkiv: Nyheter

Anmälan till Tri4Fun öppen

Lördag 11 augusti är det dags för Tri4Fun! Det är ett uppskattat arrangemang för alla ungdomar mellan 7 och 15 år som är nyfikna på triathlon. Både för de som har provat triathlon innan och de som är sugna på att testa första gången. Läs mer om arrangemanget eller gå direkt till anmälan.

Följ USS simmare vid Sum-Sim i Malmö

Under fredagen slog Felix B-S till med ett silver och vi såg många andra fina prestationer av våra simmare. Sum-Sim fortsätter hela helgen med fler lopp värda att hålla ett öga på. Startlistor, resultat och livetidtagning finns på livetiming.se, videosändningar finns på simidrottstv.se (mot betalning) och så rapporteras det direkt från ledarna på plats i klubbens Facebook-grupp förstås där även vi här hemma kan få kännas oss delaktiga i tävlingen.

Sum-Sim-silver till Felix B-S på 100 frisim

Silver till Felix B-S och många snabba tider och personliga rekord är utdelningen efter två dagar av Sum-Sim.

Just nu pågår svenska ungdomsmästerskap i simning – Sum-Sim – i lång bassäng nere i Malmö och vid andra dagens tävlingar slog Felix Bengs-Stattin till med ännu ett nytt personligt rekord på 100 frisim, med fina 53.00. Det räckte till en delad andraplats i klassen pojkar 16-17 år, för även Helsingborgs Johan Rydahl satte handen i kaklet på exakt samma tid. Vann gjorde Elias Persson från Malmö Kappsimningsklubb på ointagliga 51.34.

Felix med sin ”flygande örn”-stil vid starten av finalloppet på 100 frisim.

Felix blev förövrigt utsedd till ”Månadens Överraskning” på Simma.nu häromdagen, för sin simning på just 100 frisim vid NM i Umeå i maj. Då simmade han distansen på 53.11, ett pers som bara blev en månad gammalt innan det slogs på fredagen.

Utöver Felix har flera andra simmare ur USS stora Sum-Sim-trupp presterat bra i Malmö med snabba tider och många personliga rekord. På 100 bröstsim persade Iyas Kalash (1:15.31), Wilma Henriksson (1:17.31) och Nellie Luthman (1:17.73). Iyas persade även på 200 medley som han simmade på 2:32.29 och på 200 fjäril persade Hedda Ferm när hon gick i mål på 2:43.70 efter ett väl disponerat lopp där hon såg superstark ut på slutet, enligt våra tränare på plats.

Camilla Johansson-Sponseller rapporterar även om flera fina extralopp i Malmö: Förutom de fina loppen som man kunde se på livetimningen hade vi även tre simmare som simmade extra lopp. Först ut var Linnea Öhlund på 100 fj som fick till ett jättepers (ca 3 sekunder) med tiden 1.10.9. Sedan simmade Arvid på pers på 100 fr med tiden 1.00.93 och Robin Andersson strax över pers med 1.02.04.

Fortsätt följa våra simmare i Malmö resten av helgen!

Sommaren första öppet vatten-lopp genomförda

Utomhussäsongen har börjat och redan har några lopp med deltagare från USS hunnit genomföras och det blev guld till klubben redan i det första.

Guld till Camilla på 5 km i Växjö

Den 16 juni gick årets första öppet vatten-lopp, Karl-Oskarsimmet, av stapeln i Växjö. USS Masters-simmare, och tillika sportchef, Camilla Johansson-Sponseller ställde upp i det längsta loppet som är 5000 meter. Där kämpade hon sig till förstaplatsen i hård spurtkamp med Ulrika Thuné från SK Sydsim. Inte nog med att Camilla slog samtliga damer, hon slog faktiskt också samtliga herrar utom en! (Bilder från Karl-Oskarsimmets Facebook-album.)

Camilla om loppet: Det var ett tufft lopp! Jag låg och fajtades med Ulrika hela vägen. Hon var en tuff nöt att knäcka. Körde verkligen på gränsen hela tiden, men hittade ett par fötter i killen som kom tvåa och sög mig fast. Han var rätt onöjd med att bli omspurtad i slutet. Det var väldigt varmt i vattnet. Hela 22 grader vilket gjorde loppet tuffare för man kokade i våtdräkten och 5000 m är rätt långt.

Starten för 5000 m. Foto: Karl-Oskarsimmet
Camilla segrare i damklassen. Foto: Karl-Oskarsimmet

Astrid i tuff konkurrens på Runn Open Water

Helgen efter Karl-Oskarsimmet var det dags för Runn Open Water i Falun som är årets första Open Water Trophy-lopp och också bara en av två möjligheter att seeda sig till Vansbro i år. Därför var startfältet också av högsta kvalité med flera landslagssimmare i öppet vatten. Astrid gjorde ett bra lopp och kom på sjunde plats i tävlingsklassen för damer, som är 2800 m simning (plus en liten kort springtur).

Astrid med support, efter loppet.

USS med vid första upplagan av Norrbyskär Trail

Det har inte bara simmats, det har även sprungits över stock och sten. Norrbyskär Trail är en helt ny så kallad trail-tävling där man springer i all möjlig terräng och ibland även i vatten. Den 16 juni arrangerades denna tävling för första gången och Umeå simsällskap representerades av Erika Nilsson, Annika Lindberg, Magnus Rölin och Anna Kempe. Martin Rölin kom trea i herrklassen för 8 km (fanns två distanser: 8 och 16 km).

Klara överlägsen i Uppsala Triathlon

Umeå simsällskaps triathleter har varit nere i Uppsala och tävlat i helgen med fina insatser som resultat, inte minst Klara Hofer Mattsson som utklassade konkurrenterna på sprinten.

Klara förvånade konkurrenterna när hon förra veckan sprang in på en andra plats i Vårruset i Umeå. I söndags slog hon till och vann sprintklassen i Uppsala Triathlon. Det var en överlägsen seger med en tid som skulle ha placerat Klara Hofer Mattsson på en andra plats i herrklassen.

I Vårruset tävlade Klara för IFK Umeå men i triathlon tränar och tävlar hon för Umeå simsällskap. Som triathlet är Klara nybörjare. Helgens tävling var hennes första riktiga triathlontävling. Triathlontränarem Barry Whyte ser henne som ett riktigt stort löfte och tror att Klara i en snar framtid kan bli en av landets bästa triathleter.

– Om hon kan utvecklas i samma fart som hon gjort sedan i september i fjol kommer hon att tävla i landslaget nästa år, slår han fast.

Under Uppsalatävlingen ledde Klara Hofer Mattsson från den inledande simsträckan via cyklingen till den avslutande löpningen. I mål var över sex minuter före tvåan i damklassen, motion sprint. Den ende som hade bättre tid än Umeåtriathleten var herrsegraren som slog Klara med 24 sekunder.

En annan succédebut stod Ella Ohlsson, 13 år för. Hon har under flera år simmat med klubben och började med triathlon i våras. Till Uppsalatävlingen hade Ella fått dispens för att tävla med de äldre tjejerna, 14-15 år. Där gjorde hon en mycket bra insats och slutade på en tredje plats.

Albin Granström, i samma åldersklass, tog en femte plats bland pojkarna.

Två av Umeå simsällskaps unga triathleter ställde också upp i Tri4fun-tävlingen. Där tog Selma Westman en tredje plats bland flickor 12-13 år och Alice Granström fick också en bronsmedalj i klassen för flickor 14-15 år.

Resultat Uppsala triathlon

Dam, motion sprint
1. Klara Hofer Mattsson, Umeå simsällskap, 00:59.51

Tävlingsklass, pojkar 14-15 år
5. Albin Granström, Umeå simsällskap, 00:39.25

Tävlingsklass, flickor 14-15 år
3. Ella Ohlsson, Umeå simsällskap, 00:39.52

Tri4fun, flickor 12-13 år
3. Selma Westman, Umeå simsällskap, 00:26.57

Tri4fun, flickor 14-15 år
3. Alice Granström, Umeå simsällskap, 00:36.45

Bilder från Barry Whyte.

Sommarträning 2018

Nu finns träningsschemat och bassängbokningarna på Navet och Umelagun för träningsgrupperna, masters, triathlon och öppet vatten i sommar. Klicka på bilderna nedan för större storlekar.

OBS: När det gäller gemensam öppet vatten-träning så kan tiderna komma att ändras jämfört med schemat nedan! För aktuell information rekommenderas vår Facebook-grupp för öppet vatten, där planeras träningarna tillsammans.

 • C/D gruppen har avslutning den 20 juni på Umelagun.
 • A/B gruppen har avslutning den 21 juni på Umelagun. Men man får simma vidare så länge vi har tider.
 • Alla kan komma på Masters tider under sommaren. Men vi har inte så många banor.
 • Under vecka 33 är E-gruppen välkommen att träna med C/D på Umelagun.
 • Öppet vatten-träningen planeras också gemensamt i vår Facebook-grupp precis som hittills i år.

Ordinarie verksamhet startar måndag den 20 augusti. Anmälan till hösten kommer att öppna inom kort.

Träningsschema sommaren 2018

Klicka på bilden för full storlek. Träningsschemat sommaren 2018 finns även som PDF.

Bassängbokning Navet

Klicka på bilden för full storlek. Bassängbokning Navet finns även som PDF.

Bassängbokning Umelagun

Klicka på bilden för full storlek. Bassängbokning Umelagun finns även som PDF.

Ändrade datum för anmälan till höstens simskola

Datumen för när anmälan öppnar till höstens simskola och minisim har flyttas fram en vecka. De nya datumen är:

 • Tisdagen den 5 juni klockan 12.00 öppnar anmälan till hösten för er som redan är medlemmar 2018.
 • Torsdagen den 7 juni klockan 12.00 öppnar anmälan för nya deltagare.
 • Babysim-anmälan öppnar för alla tisdag 29 maj klockan 12.00, som planerat.

Klicka här för att komma till anmälningssidan för våra kurser.

Resultat för Blodomloppet

Under tisdagskvällen gick årets Blodomlopp av stapeln längs älven i centrala stan och USS hade flertalet lag med och många fina resultat samt en stor besvikelse.

Bästa placering tog Lea Edvardsson som på sprang 5 km på 20:32 och blev 6:a bland damerna. Bästa herrplacering tog Magnus Rölin som sprang in på 23:e plats på 10 km på tiden 37:18. Nedan finns samtliga resultat för de som sprang för klubben.

Den stora besvikelsen kom efter loppet när vi samlades i Broparken för picknick och det visade sig att utlovade picknick-kassarna tog slut innan USS hann hämta ut sina, på grund av miss med leveranserna hos arrangören.

Resultat

10 km damer
Ingrid Lindelöw-Berntson 54:47

10 km herrar
Magnus Rölin 37:18
Simon Andersson 40:21
Martin Lindvall 44:01
Peter Sundström 47:54
Adrian Bengtson 55:31

5 km damer
Lea Edvardsson 20:32
Ingrid Sälg 23:30
Agnes Gustavsson 23:58
Berit Bengtson 27:50
Linnea Öhlund 28:57
Lisa Drugge 28:58
Camilla Johansson-Sponseller 33:55
Alva Semb 37:24
Sara Sharp 37:24
Emilia Sponseller 49:24

5 km herrar
Vincent Wall 22:40

Alla resultat från Blodomloppet finns här.

Anmälan simskola hösten 2018

Sommaren har knappt börjat men snart drar anmälan till höstens simskola igång. Uppdatering 28 maj: datumen har ändrats och hösten anmälan öppnar enligt följande för simskola och minisim:

 • Tisdagen den 5 juni klockan 12.00 öppnar anmälan för er som redan är medlemmar 2018.
 • Torsdagen den 7 juni klockan 12:00 öppnar anmälan för nya deltagare.
 • Babysim: anmälan öppnar för alla tisdag 29 maj klockan 12.00, precis som tidigare angivet.

Klicka här för att komma till anmälningssidan för våra kurser. Från och med torsdag 24 maj kommer hösten grupper att finnas synliga.