Arkiv: Nyheter

Fina framgångar i Vansbro på 10K och swimrun

Umeå simsällskap gjorde succé när den olympiska sträckan 10 km avgjordes under Vansbrosimningen i söndags. Umeåsimmarna tog hem tre medaljer varav Astrid Gustavsson fick med sig hem den ädlaste.

Det var andra gången som Vansbrosimningens 10 K simmades. Astrid Gustavsson har under vårens träningar fått ett bra besked och tog direkt ett grepp om tävlingen. Hon ryckte och tog ledningen efter 4 km.

Ingen av de andra kvinnliga deltagarna hade något med slutstriden att göra. Efter att ha simmat i 2 timmar och 19 minuter tog Gustavsson hem segern och fick vänta i drygt sju minuter innan Selma Zachrisson, från SK Ägir, tog sig i mål. Ytterligare tre minuter senare tog Umeåtränaren Camilla Johansson Sponseller bronsmedaljen.

– Det var en väldigt rolig tävling som jag trivdes bra med att simma. Det kändes roligt att tävla under helgen och det flyt jag haft under försäsongen har varit mycket bra, berättar Astrid Gustafsson, bara 15 år.

Nästa helg fortsätter Astrid Gustafsson med tre individuella starter i Vansbrosimmet. Helgen därpå ska hon vara med i en tävling i Juoksengi. Senare i sommar siktar hon även på att simma bland annat 5 km i junior-SM.

Vid helgens tävling tog också Umeå simsällskaps Adrian Bengtson hem andra platsen. Han var tvungen att släppa segern efter nästan 9 km körning men placerade sig på en tydlig andra plats. På 18 plats i damklassen kom Ingrid Lindelöw Berntson från Umeå simsällskap. En fin prestation på många sätt för simsällskapet.

Vansbro Swimrun

Klubben hade också 13 simmare som deltog i Vansbro Swimrun. Två stycken lag som deltog i stafetten där man växlar mellan löp- och simsträckor, tre av varje, samt partävlingen där två personer tillsammans genomföra samtliga sträckor tillsammans. Bäst gick det för Team Henze, som bestod av Carmen och Alex Henze, som vann mixedklassen i partävlingen.

Resultat

Vansbro 10K Damer

 1. Astrid Gustavsson, Umeå SS, 2:19.13
 2. Selma Zachrisson, Simklubben Ägir, 2:26.52
 3. Camilla Johansson-Sponseller, Umeå simsällskap, 2:31.00

Vansbro 10K Herrar

 1. Martin Dahlqvist, Simklubben Elfsborg, 2:12.42
 2. Adrian Bengtson, Umeå simsällskap, 2:13.38
 3. Viktor Larsson, Solna, 2:17.16

Vansbro Swimrun Par Mix

 1. Team Henze, 2:20.09

Vansbro Swimrun Stafett

Umeå simsällskaps lag Knattar blev 5:e lag på tiden 1:42.17 medan laget Superbubblare inte fick någon sluttid då en incident inträffade men laget genomförde även resten av tävlingen ända in i mål.

Sommarnyheter: testa triathlon och aquathlon

Vill du eller ditt barn prova på lite annorlunda aktiviteter i sommar? För er erbjuder vi tre nyheter, till låga avgifter eller rent av gratis!

Dels kan man prova på Aquathlon där man kombinerar simning och löpning. För dig som är mellan 9-14 år kan man testa minitriathlon där man genomför ett helt triathlon i ett kort och kul format under fyra gånger. Är du ungdom eller vuxen som vill prova på triathlon under sommaren, kan du träna tillsammans med vår duktiga triathlontränare Tomas Seco.

Aquathlon

Prova på Aquathlon! Man simmar en sträcka och springer sedan en sträcka. Rolig och omväxlande träning med tidtagning för de som vill. Man bör kunna simma minst 200 m utan att stanna för att få ut mest av denna träning, man det går att korta ner om men vill fokusera mest på löpning. Vi erbjuder 4 tillfällen och denna kurs är GRATIS för medlemmar i Umeå simsällskap. Medlemskap kostar 50 kr.

 • Datum: lördagar 13 juli, 20 juli, 27 juli och 10 augusti. Starttid kl. 11.00
 • Utrustning: Simkläder (man behöver eventuellt våtdräkt vid låga temperaturer) och löpkläder/skor
 • Ålder: från 12 år
 • Kostnad: Gratis för dig som är medlem i Umeå simsällskap
 • Anmälan: Klicka här

Instruktör är Tomas Seco som är Triathlontränare på NIU i triathlon på Maja Beskowskolan.
Frågor? Kontakta Tomas på: 070-3805535 eller på uss.triathlon@gmail.com

Triathlon sommarträning Tri4fun

Prova på triathlon! Vi kör en hel ”minitriathlon” där man kör alla tre delmoment i triathlon på en gång. Vi kommer att simma i Nydalasjön (man bottnar om man inte orkar simma hela vägen), cykla vid First Camp och springa i konståkningsspåret. Det kommer att vara sträckor som ALLA klarar av.

 • Datum: Fyra tillfällen: 24 juni, 26 juni, 1 juli och 3 juli. Tid: 17.00-18.00
 • Ålder: 9-14 år
 • Kostnad: 100 kr (samt medlemskap i USS 50 kr)
 • Utrustning: Det man behöver är: badkläder, cykel (vanlig cykel går bra), och löpsaker (skor och kläder)
 • Anmälan: Klicka här

Instruktör är Tomas Seco som är Triathlontränare på NIU i triathlon på Maja Beskowskolan.
Frågor? Kontakta Tomas på: 070-3805535 eller på uss.triathlon@gmail.com

Triathlonträning sommar

Triathlonträning för de som vill träna simning, löpning och cykling med en triathlontränare under sommarperioden mellan veckan 26-33. En del av träningen kommer att bero på väder och vind, samt vilken sort som ska genomföras. Därför kan tid och plats, samt aktivitet ändras. Er tränare kommer att meddela i god tid om aktivitet, plats och tid.

Denna kurs passar både nybörjare och den som är lite mer erfaren. Men man bör kunna simma minst 200 meter utan att stanna i öppet vatten och har rätt utrustning (simkläder, eventuell våtdräkt vid kallt väder och en cykel gjord för att cykla lite längre på).

Vi kommer främst att köra i och kring Stöcksjön, men vi meddelar var och vilken aktivitet som kommer att köras i god tid innan.

 • Datum: 9 juli–11 augusti på tisdagar, torsdagar (samling kl. 18.30) och söndagar (samling kl. 11.00)
 • Ålder: från 14 år
 • Kostnad: 250 kr (samt medlemskap i USS 50 kr)
 • Anmälan: Klicka här

Instruktör är Tomas Seco som är Triathlontränare på NIU i triathlon på Maja Beskowskolan.
Frågor? Kontakta Tomas på: 070-3805535 eller på uss.triathlon@gmail.com

Välkommen med din anmälan!

Anmälan simskola hösten 2019

Nu drar det ihop sig till anmälan för simskolans hösttermin 2019. Klicka här för att komma direkt till anmälningssidan.

 • Tisdag den 11 juni kl. 12.00 släpps kurserna för er som redan är medlemmar i vår verksamhet.
 • Torsdag den 13 juni kl. 12.00 öppnar anmäla för alla.

Höstterminen startar vecka 34 och löper 10 gånger. Här finns alla datum för simskolan. Redan idag kan man besöka anmälningssidan hos SportAdmin. Läs mer om hur SportAdmin fungerar.

Har man frågor kring anmälan eller vilken nivå man ska välja kan man antingen kolla på våra sidor om simskolan, kolla i medlemsappen eller mejla oss på uss.simskola@gmail.com. Man kan även ringa oss på kansliet på: 090-129744. OBS, om vi ej svarar i telefon så är det lättast att mejla oss!

Har ni ett syskon som ska anmälas samtidigt men som ej tidigare varit med hos oss, kontakta oss så hjälper vi er att boka in dem.

OBS! Om ni anmäler er/ert barn till kön, dubbelkolla att gruppen faktiskt är full innan ni anmäler här.

Lite information kring höstens kurser:

 • Vi erbjuder baby och minisimskolaErsboda Bad och Gym. Babysim är från 3 månaders ålder till två år. Efter Babysim kan man välja Minisimskola som är för barn mellan 2-4 år ålder och är tillsammans med en vuxen. Nytt hösten 2019 är att vi har minsim 3-4 år utan förälder onsdagar 16:15-17:00.
 • När får mitt barn börja i simskolan och info om djup?
  – Från och med året hen fyller 5 år och bottnar i bassängen. På Ersbodabadet får man börja simskola när man fyllt 4 år på tiderna 16.15 till 17:00.
  – På Ersbodabadet är bassängbotten höj- och sänkbar och vi anpassar därför efter barnens längd.
  – På Navet är bassängen 85 cm djup och då vill vi att ni mäter från golvet upp till barnets axlar eller haka så de kan ha huvudet ovanför vattnet. På måndagar och torsdagar 18.45 till 19:30 samt lördagar 11.30-12.15 är bassängen 1 meter djup.
 • Vi har kurser för barn och ungdomar födda 2010 och tidigare som är speciellt utformade för att man ska klara skolans krav på simkunnighet. Fokus i dessa grupper är bröstsim och ryggsim. Du hittar dessa kurser under fliken ”Bröstsimssimskola” på anmälningssidan.                                   
  Det finns även en simsättskurs för ungdomar mellan 11-17 år för dig som vill börja med simning och lära dig alla simsätt.
 • De barn och ungdomar som ska anmäla sig till tekniksimgrupperna och medleygrupperna ska kolla med Martin Lindvall (uss.breddansvarig@gmail.com) innan anmälan för information om vilken grupp ni ska anmäla er till.
 • Vi önskar att solskyddskläder undviks, värst är tröjorna som är väldigt sträva att simma i.

Välkomna med er anmälan!

Sommarträning 2019

Vädret kanske inte känns så somrigt just nu, men snart är ändå sommaren här och då gäller andra träningstider.

Den 1 juni börjar Navet med sommartider som gäller fram tills skolstarten i höst. Här kommer vårt schema mellan den 1 juni till den 19 augusti. En del grupper blir lediga helt, medans andra tränar. Klicka på bilderna för att se träningsschema respektive bassängbokningar.

Ingång via relax vid morgonträning

Vissa dagar är det träning på morgonen Navets stora entré öppnar. Då går man in via relaxen, det vill säga ingången vid hissen, där man går en trappa ned. Denna är öppen 08.00-10.00 när Navets stora entré öppnar 10.00.

Ändringar i träningsgrupperna till hösten

Inför starten i höst kommer det att bli ändringar i vissa grupper. Era tränare kommer att prata med berörda simmare om vilka grupper man ska fortsätta i efter denna termin. Man tränar i sina nuvarande grupper fram tills gruppen har haft avslutning. När vi startar upp igen efter sommaruppehållet så tränar man med de nya grupperna. Detta gäller alltså redan i början på augusti.

Alla får träna på Masters tider

Under hela sommaren finns det masters-tider listade. Alla är välkomna på dessa träningar i mån av plats.

Öppet vatten-träning

Från och med juni kommer vi även att köra öppet vattenträningar. Även här är alla välkomna. Man deltar på egen risk. Dessa träningar kan komma att ändras med kort varsel beroende på väder och vind. Resterande öppet vatten-träningar och eventuella ändringar lägger vi upp i vår Facebook-grupp för öppet vatten, gå gärna med i den och kolla alltid gruppen innan ni åker på träningen för att se att den blir av eller om den har ändrats.

Sommaravslutningar

De flesta grupperna är klara innan midsommar. Efter midsommar så är det simmare som ska till SM, SUM-SIM och som simmar öppet vatten som har träning. Är man i Elit-B gruppen och skulle vilja vara med på dessa träningar så kan man vara med i mån av plats. Meddela Simon Andersson om man tänkt vara med.

Läger i Finland

I augusti kommer ett gäng med simmare att åka på läger till Finland. Vi kommer att köra ett par pass på Umelagun för dessa simmare så att man har en chans att känna på vattnet lite innan man åker. Tänk på att man ska ta med sig sin simpåse till lägret så att man planerar att åka förbi Navet innan och hämta den.

 

Videorapport från Vasa

För några veckor sedan besökte en stor trupp simmare vår grannstad Vasa, i Finland, för att simtävla. Nu har Astrid Gustavsson sammanställd en härlig videorapport från tävlingen:

Riktlinjer för tävlingsdräkter för barn

Svenska Simförbundet har tagit fram riktlinjer för användning av tävlingsdräkter i simning för barn under 12 år, med anledning av att det skett en stor utveckling av så kallade ”tech-dräkter” under de senaste åren.

Det är avancerade, högteknologiska dräkter avsedda att bland annat minska motståndet i vattnet som har väldigt liten inverkan på resultatet för de yngre simmarna, samtidigt som de är dyra i inköp. Därför har Simförbundet nu tagit fram en rekommendation som Umeå Simsällskap också ställer sig bakom:

Svenska Simförbundet har beslutat att förorda att tech-dräkter inte bör användas av barn under 12 år. Istället rekommenderar Svenska Simförbundet att simmaren använder tävlingsdräkter i billigare material.

Simförbundet skriver också följande som motivering:

 • En tech-dräkt kommer inte att göra skillnad för en yngre simmares resultat. Hos dessa simmare är god teknik en mycket viktigare komponent för att simma snabbare.
 • Fokus i dessa åldrar ska ligga mindre på resultat och mer på glädjen att idrotta och tävla. Genom att köpa en tech-dräkt för unga simmare sätter föräldern fokus på resultatet.
 • Barnen ska känna och förstå att det är deras egna nedlagda tid och arbete som gör skillnad när de tävlar, inte tävlingsdräkten de har på.
 • En tech-dräkt kostar mycket pengar. Vi vill att vår verksamhet ska vara inkluderande där alla känner glädje och gemenskap. Genom att låta alla barn tävla i en tävlingsdräkt som inte är så dyr underlättar vi inkludering och minskar utanförskap.

Simförbundets beskrivning av dräkterna: Den typ av dräkter som inte rekommenderas för barn under 12 år, är de som finns på FINA: s lista över godkända dräkter och har tejpade sömmar och tyg som med vattenavstötande egenskaper.

USS bästa klubb på NM

Under helgen som gick genomförde vi vårens stora tävlingsarrangemang i långbana, Norrländska mästerskapen och Arena Open, i fyra välfyllda pass. När allt var över och poängen sammanställdes visade det sig att USS hade skrapat ihop flest poäng av alla klubbar och vi kunde därmed kalla oss bästa klubb i Norrland!

I måndagens VK fanns ett stort uppslag om tävlingen, som också går att läsa på nätet för Plus-kunder, om de fina framgångarna vi hade, inte minst med Sum-Sim-kval individuellt och i lag.

Fokus på Sum-Sim Riks i höst

Detta var också det sista tävlingsarrangemanget före höstens stora begivenhet, Sum-Sim Riks i början av december. Vår ordinarie hemmatävling på hösten, Umeracet, utgår därmed då vi fokuserar helt på Sum-Sim-förberedelserna.

Sum-Sim Riks är ett omfattande arrangemang och en av Sveriges populäraste nationella simtävlingar, vi behöver föräldrar och simmare som kan ställa upp och hjälpa till, så boka upp den 6-8 december redan nu!

USS nominerade till Årets idrottsförening i Västerbotten

För andra året i rad är Umeå simsällskap nominerade till utmärkelsen Årets idrottsförening i Västerbotten. Klubben är utvald som en av fem finalister.

Även förra året var Umeå simsällskap en av finalisterna och klubbens representanter deltog vid prisutdelningen som hålls i samband med Mötesplats Lycksele. I år är prisutdelningen den 22 maj.

Umeå simsällskap har de senaste åren fått flera utmärkelser. Vi utsågs till Årets ungdomsförening i Umeå 2017 och vid årets idrottsgala fick vi ta emot priset för Umeås mest jämställda förening 2018.

Västerbottens idrottsförbunds ordförande Åsa Ögren tillsammans med Umeå simsällskaps Astrid Gustavsson vid förra årets prisutdelning för Årets idrottsförening i Västerbotten vid mötesplats Lycksele.

– Det är väldigt roligt att vårt arbete uppskattas på det här sättet. Det är ett bevis på att den inriktning klubben har valt, med en bred verksamhet, uppmärksammas även av verksamheter och organisationer utanför vår egen. Bland annat har vår jämställda organisation intresserat andra idrottsföreningar i Umeå som vill komma och lära sig av oss, säger Monica G Engström som är ordförande i Umeå simsällskap.

För USS styrelse har det varit en medveten satsning att försöka vinna priser som dessa eftersom det ger klubben en styrka i våra externa kontakter men också skapar ett bredare kontaktnät med både myndigheter, näringsliv och andra organisationer.

– Vi har en bra verksamhet och den ska vi visa upp i så många sammanhang som möjligt. Syns vi inte finns vi inte, säger Monica G Engström.

Årets idrottsförening i Västerbotten är ett pris instiftat i Börje Sandgrens namn, i syfte att lyfta fram idrottsföreningar som bidrar särskilt positivt, till samhället, till idrotten eller på annat sätt. De kriterier som gäller för att utses till Årets idrottsförening i länet är bland annat att: föreningen ska ha barn- och ungdomsverksamhet, bedriva flera idrotter och bidra till samhället med mer än sin idrott. Det handlar bland annat om att satsa på landsbygden, integration, motionsidrott och evenemang. Föreningar som arbetar aktivt med en sund barn- och ungdomsidrott premieras.

Priset består av en skulptur/figur samt ett kontant pris på 15 000 kronor.

Våtdräktsprovning 11 maj

Umeå simsällskap bjuder in till våtdräktsprovning på Navet, lördagen den 11 maj, mellan 13.00–15.00

En bra våtdräkt hjälper simmare i öppet vatten att hålla värmen när det är kyligt och ger bokstavligen ett ordentligt lyft i simningen, men det kan vara problem att hitta en dräkt som passar bra. Därför anordnar vi en våtdräktsprovning där det finns möjlighet att prova dräkter från kända märken på plats i simhallen.

Datum: lördag 11 maj 2019
Tid: 13.00–15.00
Plats: Navet, vid hoppbassängen

Våtdräkter och swimrun-dräkter från Sailfish, Zone3 och Head kommer att finnas tillgängliga för provning och beställning till rabatterade priser. Det kommer även att finnas försäljning av tillbehör för öppet vatten och swimrun så som simglasögon, flytbojar, neoprenskydd för kyla med mera.

Våtdräktsprovningen sker vid hoppbassängen samma helg som simtävling pågår i simhallen (Norrländska mästerskapen/Arena Open). Gå in via tävlingsentrén vid bassängen eller via Navets vanliga entré där grind finns öppen för simtävlingen och ta er till hoppbassängen.

Funktionärsutbildning 28 april

Söndagen den 28 april är det dags för funktionärsutbildning. Funktionärer är viktiga för klubben, utan dem kan vi inte arrangera tävlingar. Utbildningen är gratis och går på Navet mellan klockan 09.00 och 17.00. USS bjuder på all mat och fika under dagen och det är ett utmärkt tillfälle att lära sig mer om simning.

Det krävs inga förkunskaper alls om simning, allt du behöver veta kommer att läras ut under kursen. Utöver föräldrar är även simmare och tränare i USS varmt välkomna. Det enda som krävs är att man är 16 år eller äldre (eller fyller 16 år i år).

Vi uppmanar alla som har möjlighet att gå utbildningen. I år kommer USS att arrangera en stor tävling den 11-12 maj (NM och Arena Open) och ett nationellt mästerskap den 6-8 december (Sum-Sim riksfinal) som kommer att kräva många funktionärer. Nedan finns lite mer information om förädraengagemang i föreningen.

Anmälan

Sista anmälningsdag är torsdag 25 april klockan 20.30 och anmälan sker via den här länken.

Om tävlingar och föräldraengagemang

En central del i USS verksamhet är möjligheten att kunna arrangera tävlingar på hemmaplan några gånger per år. Det är en chans för våra egna simmare att tävla och Umeå är en viktig tävlingsarena för simningen i hela norra Sverige. Rätt utförda kan tävlingar också ge ett behövligt tillskott i kassan för klubben.

För att genomföra tävlingar behövs utbildade funktionärer, många funktionärer. Som förälder till simmare i klubben är detta ett av de bästa sätten du kan bidra med som föräldraengagemang. Det handlar vanligtvis om att ställa upp tre-fyra helger per år och datumen för tävlingarna sätts långt i förväg så att alla kan planera in det i god tid. Vissa år har vi dessutom den stora äran att arrangera nationella mästerskap, nu närmast Sum-Sim Riks i kortbana i december 2019.

Vi har idag brist på funktionärer och de fantastiska föräldrar som alltid ställer upp får slita hårt med långa pass. Ju fler utbildade funktionärer vi har tillgång under en tävlingshelg desto mindre behöver var och en ställa upp och frigöra tid.

Man behöver inte känna sig inte tvungen att vara funktionär på alla våra tävlingar vi arrangerar bara för att man har gått utbildningen. Men ju fler utbildade funktionärer vi har, desto bättre är det givetvis.

USS vill att minst en representant (vanligtvis förälder men kan även vara syskon, mor- och farföräldrar) från varje familj som är aktiv i klubben – simmare, triatleter och vattenpolospelare – ställer upp på något sätt. Utöver uppgiften som funktionär finns även viktiga uppdrag i andra delar av verksamheten (tävlingssektionen, Livbojen, styrelsen och sponsorgruppen).