Arkiv: Nyheter

Sommarträning 2019

Vädret kanske inte känns så somrigt just nu, men snart är ändå sommaren här och då gäller andra träningstider.

Den 1 juni börjar Navet med sommartider som gäller fram tills skolstarten i höst. Här kommer vårt schema mellan den 1 juni till den 19 augusti. En del grupper blir lediga helt, medans andra tränar. Klicka på bilderna för att se träningsschema respektive bassängbokningar.

Ändringar i träningsgrupperna till hösten

Inför starten i höst kommer det att bli ändringar i vissa grupper. Era tränare kommer att prata med berörda simmare om vilka grupper man ska fortsätta i efter denna termin. Man tränar i sina nuvarande grupper fram tills gruppen har haft avslutning. När vi startar upp igen efter sommaruppehållet så tränar man med de nya grupperna. Detta gäller alltså redan i början på augusti.

Alla får träna på Masters tider

Under hela sommaren finns det masters-tider listade. Alla är välkomna på dessa träningar i mån av plats.

Öppet vatten-träning

Från och med juni kommer vi även att köra öppet vattenträningar. Även här är alla välkomna. Man deltar på egen risk. Dessa träningar kan komma att ändras med kort varsel beroende på väder och vind. Resterande öppet vatten-träningar och eventuella ändringar lägger vi upp i vår Facebook-grupp för öppet vatten, gå gärna med i den och kolla alltid gruppen innan ni åker på träningen för att se att den blir av eller om den har ändrats.

Sommaravslutningar

De flesta grupperna är klara innan midsommar. Efter midsommar så är det simmare som ska till SM, SUM-SIM och som simmar öppet vatten som har träning. Är man i Elit-B gruppen och skulle vilja vara med på dessa träningar så kan man vara med i mån av plats. Meddela Simon Andersson om man tänkt vara med.

Läger i Finland

I augusti kommer ett gäng med simmare att åka på läger till Finland. Vi kommer att köra ett par pass på Umelagun för dessa simmare så att man har en chans att känna på vattnet lite innan man åker. Tänk på att man ska ta med sig sin simpåse till lägret så att man planerar att åka förbi Navet innan och hämta den.

 

Videorapport från Vasa

För några veckor sedan besökte en stor trupp simmare vår grannstad Vasa, i Finland, för att simtävla. Nu har Astrid Gustavsson sammanställd en härlig videorapport från tävlingen:

Riktlinjer för tävlingsdräkter för barn

Svenska Simförbundet har tagit fram riktlinjer för användning av tävlingsdräkter i simning för barn under 12 år, med anledning av att det skett en stor utveckling av så kallade ”tech-dräkter” under de senaste åren.

Det är avancerade, högteknologiska dräkter avsedda att bland annat minska motståndet i vattnet som har väldigt liten inverkan på resultatet för de yngre simmarna, samtidigt som de är dyra i inköp. Därför har Simförbundet nu tagit fram en rekommendation som Umeå Simsällskap också ställer sig bakom:

Svenska Simförbundet har beslutat att förorda att tech-dräkter inte bör användas av barn under 12 år. Istället rekommenderar Svenska Simförbundet att simmaren använder tävlingsdräkter i billigare material.

Simförbundet skriver också följande som motivering:

  • En tech-dräkt kommer inte att göra skillnad för en yngre simmares resultat. Hos dessa simmare är god teknik en mycket viktigare komponent för att simma snabbare.
  • Fokus i dessa åldrar ska ligga mindre på resultat och mer på glädjen att idrotta och tävla. Genom att köpa en tech-dräkt för unga simmare sätter föräldern fokus på resultatet.
  • Barnen ska känna och förstå att det är deras egna nedlagda tid och arbete som gör skillnad när de tävlar, inte tävlingsdräkten de har på.
  • En tech-dräkt kostar mycket pengar. Vi vill att vår verksamhet ska vara inkluderande där alla känner glädje och gemenskap. Genom att låta alla barn tävla i en tävlingsdräkt som inte är så dyr underlättar vi inkludering och minskar utanförskap.

Simförbundets beskrivning av dräkterna: Den typ av dräkter som inte rekommenderas för barn under 12 år, är de som finns på FINA: s lista över godkända dräkter och har tejpade sömmar och tyg som med vattenavstötande egenskaper.

USS bästa klubb på NM

Under helgen som gick genomförde vi vårens stora tävlingsarrangemang i långbana, Norrländska mästerskapen och Arena Open, i fyra välfyllda pass. När allt var över och poängen sammanställdes visade det sig att USS hade skrapat ihop flest poäng av alla klubbar och vi kunde därmed kalla oss bästa klubb i Norrland!

I måndagens VK fanns ett stort uppslag om tävlingen, som också går att läsa på nätet för Plus-kunder, om de fina framgångarna vi hade, inte minst med Sum-Sim-kval individuellt och i lag.

Fokus på Sum-Sim Riks i höst

Detta var också det sista tävlingsarrangemanget före höstens stora begivenhet, Sum-Sim Riks i början av december. Vår ordinarie hemmatävling på hösten, Umeracet, utgår därmed då vi fokuserar helt på Sum-Sim-förberedelserna.

Sum-Sim Riks är ett omfattande arrangemang och en av Sveriges populäraste nationella simtävlingar, vi behöver föräldrar och simmare som kan ställa upp och hjälpa till, så boka upp den 6-8 december redan nu!

USS nominerade till Årets idrottsförening i Västerbotten

För andra året i rad är Umeå simsällskap nominerade till utmärkelsen Årets idrottsförening i Västerbotten. Klubben är utvald som en av fem finalister.

Även förra året var Umeå simsällskap en av finalisterna och klubbens representanter deltog vid prisutdelningen som hålls i samband med Mötesplats Lycksele. I år är prisutdelningen den 22 maj.

Umeå simsällskap har de senaste åren fått flera utmärkelser. Vi utsågs till Årets ungdomsförening i Umeå 2017 och vid årets idrottsgala fick vi ta emot priset för Umeås mest jämställda förening 2018.

Västerbottens idrottsförbunds ordförande Åsa Ögren tillsammans med Umeå simsällskaps Astrid Gustavsson vid förra årets prisutdelning för Årets idrottsförening i Västerbotten vid mötesplats Lycksele.

– Det är väldigt roligt att vårt arbete uppskattas på det här sättet. Det är ett bevis på att den inriktning klubben har valt, med en bred verksamhet, uppmärksammas även av verksamheter och organisationer utanför vår egen. Bland annat har vår jämställda organisation intresserat andra idrottsföreningar i Umeå som vill komma och lära sig av oss, säger Monica G Engström som är ordförande i Umeå simsällskap.

För USS styrelse har det varit en medveten satsning att försöka vinna priser som dessa eftersom det ger klubben en styrka i våra externa kontakter men också skapar ett bredare kontaktnät med både myndigheter, näringsliv och andra organisationer.

– Vi har en bra verksamhet och den ska vi visa upp i så många sammanhang som möjligt. Syns vi inte finns vi inte, säger Monica G Engström.

Årets idrottsförening i Västerbotten är ett pris instiftat i Börje Sandgrens namn, i syfte att lyfta fram idrottsföreningar som bidrar särskilt positivt, till samhället, till idrotten eller på annat sätt. De kriterier som gäller för att utses till Årets idrottsförening i länet är bland annat att: föreningen ska ha barn- och ungdomsverksamhet, bedriva flera idrotter och bidra till samhället med mer än sin idrott. Det handlar bland annat om att satsa på landsbygden, integration, motionsidrott och evenemang. Föreningar som arbetar aktivt med en sund barn- och ungdomsidrott premieras.

Priset består av en skulptur/figur samt ett kontant pris på 15 000 kronor.

Våtdräktsprovning 11 maj

Umeå simsällskap bjuder in till våtdräktsprovning på Navet, lördagen den 11 maj, mellan 13.00–15.00

En bra våtdräkt hjälper simmare i öppet vatten att hålla värmen när det är kyligt och ger bokstavligen ett ordentligt lyft i simningen, men det kan vara problem att hitta en dräkt som passar bra. Därför anordnar vi en våtdräktsprovning där det finns möjlighet att prova dräkter från kända märken på plats i simhallen.

Datum: lördag 11 maj 2019
Tid: 13.00–15.00
Plats: Navet, vid hoppbassängen

Våtdräkter och swimrun-dräkter från Sailfish, Zone3 och Head kommer att finnas tillgängliga för provning och beställning till rabatterade priser. Det kommer även att finnas försäljning av tillbehör för öppet vatten och swimrun så som simglasögon, flytbojar, neoprenskydd för kyla med mera.

Våtdräktsprovningen sker vid hoppbassängen samma helg som simtävling pågår i simhallen (Norrländska mästerskapen/Arena Open). Gå in via tävlingsentrén vid bassängen eller via Navets vanliga entré där grind finns öppen för simtävlingen och ta er till hoppbassängen.

Funktionärsutbildning 28 april

Söndagen den 28 april är det dags för funktionärsutbildning. Funktionärer är viktiga för klubben, utan dem kan vi inte arrangera tävlingar. Utbildningen är gratis och går på Navet mellan klockan 09.00 och 17.00. USS bjuder på all mat och fika under dagen och det är ett utmärkt tillfälle att lära sig mer om simning.

Det krävs inga förkunskaper alls om simning, allt du behöver veta kommer att läras ut under kursen. Utöver föräldrar är även simmare och tränare i USS varmt välkomna. Det enda som krävs är att man är 16 år eller äldre (eller fyller 16 år i år).

Vi uppmanar alla som har möjlighet att gå utbildningen. I år kommer USS att arrangera en stor tävling den 11-12 maj (NM och Arena Open) och ett nationellt mästerskap den 6-8 december (Sum-Sim riksfinal) som kommer att kräva många funktionärer. Nedan finns lite mer information om förädraengagemang i föreningen.

Anmälan

Sista anmälningsdag är torsdag 25 april klockan 20.30 och anmälan sker via den här länken.

Om tävlingar och föräldraengagemang

En central del i USS verksamhet är möjligheten att kunna arrangera tävlingar på hemmaplan några gånger per år. Det är en chans för våra egna simmare att tävla och Umeå är en viktig tävlingsarena för simningen i hela norra Sverige. Rätt utförda kan tävlingar också ge ett behövligt tillskott i kassan för klubben.

För att genomföra tävlingar behövs utbildade funktionärer, många funktionärer. Som förälder till simmare i klubben är detta ett av de bästa sätten du kan bidra med som föräldraengagemang. Det handlar vanligtvis om att ställa upp tre-fyra helger per år och datumen för tävlingarna sätts långt i förväg så att alla kan planera in det i god tid. Vissa år har vi dessutom den stora äran att arrangera nationella mästerskap, nu närmast Sum-Sim Riks i kortbana i december 2019.

Vi har idag brist på funktionärer och de fantastiska föräldrar som alltid ställer upp får slita hårt med långa pass. Ju fler utbildade funktionärer vi har tillgång under en tävlingshelg desto mindre behöver var och en ställa upp och frigöra tid.

Man behöver inte känna sig inte tvungen att vara funktionär på alla våra tävlingar vi arrangerar bara för att man har gått utbildningen. Men ju fler utbildade funktionärer vi har, desto bättre är det givetvis.

USS vill att minst en representant (vanligtvis förälder men kan även vara syskon, mor- och farföräldrar) från varje familj som är aktiv i klubben – simmare, triatleter och vattenpolospelare – ställer upp på något sätt. Utöver uppgiften som funktionär finns även viktiga uppdrag i andra delar av verksamheten (tävlingssektionen, Livbojen, styrelsen och sponsorgruppen).

USS får stöd för jämställdhetsprojekt

Umeå kommuns jämställdhetsutskott har beslutat att dela ut 20 190 kr till Umeå simsällskap för projektet ”Simmarkroppar – kroppsideal och hälsa bland unga simmare”.

I projektet kommer såväl redan planerade verksamheter som nya att rymmas. Det handlar om både föreläsningar och workshops som riktar sig till klubbens ungdomar. Vi ska nu planera in aktiviteter under hela året. En del av dessa kommer förmodligen att förläggas i samband med andra aktiviteter som exempelvis läger.

Från klubbens sida tycker vi att det är extra roligt att vi kan få medel till det här arbetet i år då vi också tilldelades priset som Umeås mest jämställda förening.

I pressmeddelandet från kommunen står det:

Simsällskapet får stöd för att under 2019 genomföra som en serie föreläsningstillfällen/workshops för ungdomar med tema jämställdhet, hälsa och kroppsideal. Föreläsningarna ska till exempel handla om kroppsideal för simmare i simhallen och på fritiden, hur man är en bra kompis, kost och hälsoråd för att orka träna och ätstörningar och träning.

– Målet är att simsällskapets aktiva killar och tjejer ska få bättre självkänsla, kroppsuppfattning och stärka sina personliga egenskaper. Vi visar som klubb öppenhet att prata om frågor som kan vara jobbiga i ungdomsåren. Det ska ge ökad kunskap och ökad gemenskap, säger Monica Gustavsson Engström, ordförande, Umeå simsällskap.

Detta är den första så kallade jämställdhetsskjutsen som delas ut:

Jämställdhetsskjutsen är ett initiativ för att synliggöra och uppmärksamma 30 års arbete för ett jämställt Umeå 1989–2019. Stöd ges till nätverk, föreningar och organisationer för projekt och aktiviteter som på olika sätt uppmärksammar jämställdhetsfrågor.

Öppet vatten sommaren 2019

Under onsdagskvällen presenterade öppet vatten-sektionen planerna för sommaren. Simmare och föräldrar fick veta mer om tävlingar och träningsupplägg samt även information om säkerhet och utrustning för öppet vatten. Presentationen som Adrian höll finns att titta på som ett Google-dokument här samt inbäddad nedan:

Här följer en ungefärlig sammanfattning av det som sas under mötet, för er som inte var där och är nyfikna på vad som gäller för öppet vatten i sommar.

Öppet vatten 2019

Än så länge ligger isen tjock på Nydalasjön och det kan kännas avlägset, men öppet vatten-säsongen närmare sig ändå med stormsteg. Precis som förra sommaren kommer USS att bedriva träning och åka på tävling i öppet vatten.

Tävlingar i öppet vatten

I vår tävlingskalender finns ett antal tips på bra öppet vatten-lopp. Några lopp är seedningslopp till Vansbrosimningen och en del lopp ingår i Open Water Trophy.

Öppet vatten-sektionen har även valt ut några lopp där USS kommer att betala anmälningsavgiften för ungdomar som uppfyller träningskraven (mer om träningskrav nedan):

  • Vansbrosimningen och Vansbro Ungdomssim
  • Umeälvssimmet
  • USM/JSM i öppet vatten i Göteborg

Rent praktiskt går det till så att simmarna själva betalar amälningsavgifterna i sommar och sparar kvitto som lämnas in till USS efter säsongen är över.

Vansbro

Vansbro är en folkfest med tusentalsdeltagare och det brukar vara flertalet USS:are på plats där. Vi har ingen organiserad resa genom klubben, de flesta reser dit med sina familjer eller själva och en del samåker.

Simmare som vill få en bra upplevelse i det stora loppet, Vansbrosimningen, bör seeda sig för att inte behöva kryssa mellan motionärer hela vägen. Det finns två lopp, Runn Open Water och Jönköping Open Water, där man kan seeda sig till årets Vansbro.

Utöver själva huvudloppet finns det fler lopp, som Halvsim, Öppen Älv, Kortsim, Ungdomssim och Tjejsim. Helgen innan går Vansbro 10K och Vansbro Swimrun.

Umeälvssimmet

Umeälvssimmet är vår alldeles egna öppet vatten-tävling som går mitt i stan i Umeälven fredagen den 2 augusti med start vid 18:00 och målgång nedanför Filmstaden. Det är lätt simning 2,5 km medströms och vi vill gärna se som många USS:are som möjligt. Vi kommer att troligtvis att köra loppets sträcka som träning inför Umeälvssimmet, precis som vi gjorde förra sommaren.

Öppet vatten-SM i Göteborg

Precis som förra året går USM, JSM, SM och Masters-SM i Delsjön i Göteborg. I år går tävlingen över två dagar med Masters-SM (2500 meter) och mix-lagkapp (4 x 1250 meter) på lördag eftermiddag/kväll den 17 augusti. Sen på söndag förmiddag går USM (2500 meter) och SM/JSM (5000 meter).

USS kommer att arrangera gemensam resa till tävlingen för ungdomar som vill satsa på öppet vatten. Även vuxna som vill simma Masters-SM är välkomna att följa med. Vi kommer troligtvis att åka nattåg båda vägarna, avresa på fredag kväll och vara hemma igen på måndag morgon.

Alla som är minst 13 år, uppfyller träningskraven (mer om det längre ner) och anmäler sitt intresse i tid kommer att få åka. Vi kommer att försöka hinna med besök på Liseberg också.

Krav för SM i Göteborg

För det första behöver en intresseamälan göras så snart som möjligt, den går bra att mejla till Camilla på uss.sportchef@gmail.com. Intresseanmälan är inte bindande, men hjälper oss att planera sommaren. Den 14 juni däremot är sista dag för en bindande anmälan.

Träningskraven är i grund och botten en aktiv satsning på öppet vatten-simning under hela sommaren. Det betyder ungefär 4 gånger i veckan och inte mer än en veckas uppehåll som längst. Det går givetvis bra att simma mer än 4 gånger veckan. Vi förstår att det ibland kan vara svårt att pussla ihop träningen med resor, sommarjobb och annat och vi är flexibla, men detta är grundmålet.

Det går också bra att träna på egen hand under sommaren, både simning i öppet vatten och i bassäng men också annan lämplig träning (löpning, orientering, cykling) går att variera med. Skriv ner egenträningen och rapportera till tränare. De som ska simma Sum-Sim i sommar behöver inte börja med öppet vatten förrän efter Sum-Sim.

För ungdomar som uppfyller träningskraven blir självkostnaden för Göteborg halva totalkostnaden för resa, mat och logi (startavgifterna står USS för), precis som vid ordinarie simtävlingar i bassäng.

Göteborg är helt gratis för de simmare som uppfyller träningskraven samt något av följande:

  • 500 FINA-poäng på 800 eller 1500 i bassäng
  • Medalj vid föregående års USM/JSM i öppet vatten

Vuxna som vill följa med och simma Masters-SM betalar fullpris för resa, mat och logi (USS står för startavgifterna).

Öppet vatten-träning i Umeå

I sommar kommer vi att bedriva träning i öppet vatten likt förra sommaren. Entusiasterna hoppas kunna börja simma i maj medan det kommer mer formellt träning i juni och augusti, preliminärt schema för detta kommer senare. Grundprincipen är att träna i Nydalasjön med start från stranden vid Umelagun, vid 11-tiden på förmiddagarna. Under sommaren håller kommunen dusch och omklädning öppen på dagtid där, vilket är välkommet.

Vi kommer även att omväxla träningen med simning i Umeälven vid Laxgränd, precis som förra sommaren, i den mån vattentemperaturen i älven är tillräcklig. Vi har som mål att också träna någon gång i Stöcksjön i sommar och kanske även i havet i Sörmjöle.

Det kommer även att finnas bassängtid i Navet bokade för Masters som öppet vatten-satsande ungdomar är välkomna att utnyttja under sommaren.

Alla som är intresserade att träna med oss i öppet vatten bör gå med i vår Facebook-grupp för öppet vatten. Det är en öppen grupp där mycket utav planeringen sker i sommar. Spontana träningar, ändringar i schemat och annat kommer att rapporteras där och bara där. Denna typ av organisering och planering har fungerat mycket väl de senaste två somrarna.

Alla i klubben som simmar öppet vatten är välkomna att posta inlägg i gruppen för att få sällskap vid träningar. Det gäller hela sommaren men speciellt i juli när vi inte har schemalagd träning.

Vi kommer även att försöka få till träningslopp i Umeälven där vi simmar Umeälvssimmets sträcka. Detta var välbesökt och uppskattat förra sommaren.

Säkerhet

Simning på öppet vatten är mer riskfyllt än simning i bassäng, det går inte att komma ifrån. Vi gör vårt bästa för att göra träningarna trygga men vi kan inte garantera uppsikt över alla simmar i alla stunder, då fältet kan spridas ut en del när vi simmar tillsammans. Därför vill vi att alla ungdomar som simmar med oss har prata med sina föräldrar och fått målsmans godkännande.

Annars gäller sunt förnuft: Simma inte ensam och när vi simmar i grupp ska alla hjälpas åt att ha koll på de som är närmast. Simma inte vid åska eller dimma. Var uppmärksam på båttrafik (inte minst vattenskotrar) och ha respekt för strömmande vatten. En fördel med Nydalasjön är att det inte finns några motorbåtar eller liknande där.

Flytboj rekommenderas starkt! Man syns MYCKET bättre för andra simmare, för personer på land och för båtar och vattenskotrar. Flytbojen kan även användas som flythjälpmedel om man behöver vila lite ute i vattnet. Sist men inte minst kan man förvara värdesaker i flytbojen under simningen (förslagsvis i försluten vattentät plastpåse). Det är inte alltid vi har strandvakter som kan passa våra väskor på land.

Utrustning

Öppen vatten-simning kräver lite mera utrustning. Framförallt en bra våtdräkt som är skön att simma i och ger skydd mot kylan. Utöver det finns det lite annat att tänka på som val av simglasögon, flytboj och skydd mot skavsår.

Våtdräkter att låna

USS har ett begränsat antal lånedräkter till våra ungdomar. Anmäl till tränare om ni vill låna dräkt i sommar. Förstagångslånare prioriteras före de som redan lånat tidigare säsonger. Ni som har kvar lånedräkt från förra sommaren måste lämna in dessa snarast.

Skötsel och hantering av våtdräkter

En de av lånedräkter är väldigt slitna och trasiga, en del så pass att de kanske måste kasseras, vilket är tråkigt. Vi tror att detta delvis berodde på att en del dräkter som köptes in var av ovanligt dålig kvalité och gick sönder lättare än de borde. Men vi tror också att oförsiktig hantering har bidragit.

Vi uppmanar alla att lära sig ta på sig dräkterna på bästa sätt för att minska riskerna för att dra sönder dem, vi kan gärna visa hur, säg bara till. Se upp med allting som är vasst, både vassa naglar när man tar på sig dräkten men också vassa kanter på bryggor och liknande.

Efter varje simning ska våtdräkter sköljas med rent vatten och torkas så snart det är möjligt. Använda gärna en bredaxlad galge, det brukar fungera bäst. Torka, förvara och transportera alltid dräkten ut-och-in, då insidan oftast har ett skyddande textillager som gör att den inte lika lätt får revor.

Köp av våtdräkt

Det är tyvärr rätt dåligt utbud av bra våtdräkter för simning i våra lokala sportbutiker. Team Sportia och XXL har ett litet utbud. På nätet däremot finns det bra och rikligt utbud.

Umeå simsällskap har ett samarbete med en av de bästa nätbutikerna i Sverige, WolffWear, där våra medlemmar har rabatt om man uppgifter att man är från Umeå simsällskap. De säljer bland annat Zone3 och Orca som är två av de bättre märkena för våtdräkter. De är också kompetenta och duktiga på att hjälpa till samt snabba på att leverera.

Utöver WolffWear är det många som beställer från Wiggle som är en nätbutik på svenska men drivs i England. De har ett riktigt utbud av våtdräkter av nästan alla stora märken (Blueseventy, Orca, Zone3, Sailfish med flera) och tillbehör till bra priser. Det är relativt snabba leveranser och om man beställer en våtdräkt så får man försiktigt öppna och prova den hemma (men inte i vatten) och skulle den inte passa kan man skicka tillbaka den.

Våtdräktsprovning och bytardag

Problemet är ofta att hitta en våtdräkt som sitter bra, speciellt vid köp på nätet. Därför arrangerar vi en våtdräktsprovning lördag den 11 maj klockan 13-15 vid hoppbassängen i Navet (mellan passen på NM/Arena Open). Vi kommer att få hit våtdräkter för simning och swimrun från Sailfish, Zone3 och HEAD samt eventuellt även Orca. Det kommer även att finnas tillbehör till försäljning så som flytbojar, simglasögon för öppet vatten och neoprenskydd mot kyla.

Vi kommer eventuellt att arrangera en bytardag då man kan sälja och köpa begagnade våtdräkter och annan utrustning. Mer om detta kommer i så fall att meddelas här på hemsidan.

Övrig utrustning

När det gäller simglasögon går det bra att simma med vanliga simglasögon som används i bassäng, men speciella simglasögonen för öppet vatten är bättre för de flesta. Dessa glasögon är större och ger ett bredare synfält vilket är viktigt när man tittar upp ovan ytan för att navigera sig. Dessutom är de bättre om man skulle råka få en armbåge eller spark i ansiktet, något som kan ske i öppet vatten-simning, då de fördelar smällen bättre och har mjukare kanter än tävlingsglasögon för bassäng.

Det går bra att använda samma badmössa som i bassäng däremot, har man en färgglad badmössa i neonfärger syns man extra bra.

Skavsår kring hals och nacke är vanligt om man inte använder vaselin eller annat smörjmedel. Har man väl fått skavsår är det stor risk att man fortsätter riva upp det, så använd flödigt med smörjning vid varje simning.

Flytboj är som sagt bra för både säkerhet och förvaring av värdesaker.

Vid kyla kan det vara att bra att ta på sig lite extra. Dubbla badmössor är ett enkelt sätt att hålla huvudet varmare. Det finns även badmössor i neopren som isolerar. Vår favorit är pannband i neopren är smidigt att ha under badmössan och värmer precis där man behöver. Handskar i neopren kan värma händerna extra, men de är ofta lite bökiga att simma med. Sockar i neopren är desto bättre, de kan också vara sköna att ha på sig om man tycker det är besvärligt med geggig botten.

Drömmer om förra våren

Just nu råder fortfarande någon slags senvinter här uppe men håll ut, minns nu hur det var förra våren? I slutet av april låg fortfarande isen på Nydalasjön och mindre än två veckor senare körde vi en regelrätt träning ett helt gäng och det var så varmt och skönt att vi åt picknick på stranden efteråt! Hur våren blir i år vet vi förstås inte, men vi håller tummarna!

Dagläger på Ersboda i sommar

I början av sommaren kommer vi att arrangera ett dagläger för barn och ungdomar med simning, landträning och roliga aktiviteter på Ersbodabadet.

Lägret pågår i fyra dagar under midsommarveckan (vecka 25), måndag 17 juni till och med torsdag 20 juni. Målgruppen är simkunniga barn och ungdomar, man ska kunna simma 200 m utan att stanna varav 50 m på rygg. För simmare som redan är medlem i USS ligger nivån på Hajen, Teknik och Medley. Det blir simning och landträning inomhus innan lunch, efter lunch blir det andra roliga aktiviteter utomhus. Medtag egen lunch. Man får fika på eftermiddagen.

Anmälan görs via vår anmälningssida, klicka här.