Arkiv: Nyheter

Anmälan simskola vintern 2018/19

Nu drar det ihop sig till anmälan för simskolans vintertermin 2018/19. Klicka här för att komma direkt till anmälningssidan.

 •  Tisdag den 23 oktober kl. 12.00 släpps kurserna för er som redan är medlemmar i vår verksamhet.
 • Torsdag den 25 oktober kl. 12.00 öppnar anmäla för alla.

Vinterterminen startar vecka 46 och löper 5 gånger fram tills jul och 5 gånger efter. Här finns alla datum för simskolan.

Redan idag kan man besöka anmälningssidan och se schemat. Som ni ser står det ”ej bokningsbara” fram tills att anmälan öppnar. Då enbart medlemmar kan boka sig de första två dagarna behöver man logga in på sitt konto först för att kurserna ska vara bokningsbara.

Har man frågor kring anmälan eller vilken nivå man ska välja kan man antingen kolla på våra sidor om simskolan eller mejla oss på uss.simskola@gmail.com. Man kan även ringa oss på kansliet på: 090-129744. OBS, om vi ej svarar i telefon så är det lättast att mejla oss!

Har ni ett syskon som ska anmälas samtidigt men som ej tidigare varit med hos oss, kontakta oss så hjälper vi er att boka in dem.

OBS! Om ni anmäler er/ert barn till kön, dubbelkolla att gruppen faktiskt är full innan ni anmäler här.

Lite information kring vinterns kurser:

 • Vi erbjuder baby och minisimskolaErsboda Bad och Gym. Babysim är från 3 månaders ålder till två år. Efter Babysim kan man välja Minisimskola som är för barn mellan 2-4 år ålder och är tillsammans med en vuxen.
 • När får mitt barn börja i simskolan och info om djup?
  – Från och med året hen fyller 5 år och bottnar i bassängen. På Ersbodabadet får man börja simskola när man fyllt 4 år på tiderna 16.15 till 17:00.
  – På Ersbodabadet är bassängbotten höj- och sänkbar och vi anpassar därför efter barnens längd. På tisdag, onsdag och söndag 18:30 till 19:15 är bassängens djupare ca 95 eller djupare
  – På Navet är bassängen 85 cm djup och då vill vi att ni mäter från golvet upp till barnets axlar eller haka så de kan ha huvudet ovanför vattnet. På måndagar och torsdagar 18.45 till 19:30 är bassängen 1 meter djup.
 • Nyheter i vinterns simskola är att vi har lagt till kurser för barn och ungdomar födda 2009 och tidigare som är speciellt utformade för att man ska klara skolans krav på simkunnighet. Fokus i dessa grupper är bröstsim och ryggsim. Du hittar dessa kurser under fliken ”Bröstsims simskola” på anmälningssidan.                                   
  Det finns även en simsättskurs för ungdomar mellan 11-17 år för dig som vill börja med simning och lära dig alla simsätt.
 • Nyheter i vuxensimskolan är att det nu finns en fortsättningskurs efter crawl fortsättning. Denna kurs heter Crawl 3 och är två gånger i veckan för dig som vill fortsätta att utveckla ditt frisim.
 • De barn och ungdomar som ska anmäla sig till tekniksimgrupperna och medleygrupperna ska kolla med Martin Lindvall (uss.breddansvarig@gmail.com) innan anmälan för information om vilken grupp ni ska anmäla er till.

Välkomna med er anmälan!

Swim of Hope 2018 (sponsorsim)

I samarbete med Barncancerfonden kommer Umeå simsällskap att för femte året i rad att genomföra eventet Swim of Hope söndagen den 4 november.

Swim of Hope fungerar som ett sponsorsim där sponsorer kan bidra med valfri summa per meter eller fast belopp. Våra simmare, triathleter och vattenpolospelare kommer att tillsammans med sin träningsgrupp simma i lagkappsform så långt de kan under 1 timme. Hälften av de insimmade pengarna går till Barncancerfondens viktiga arbete och hälften till klubbens verksamhet. Förra året drog vi in en summa på 67 570 kr. Det vill vi försöka slå och i år siktar vi på 80 000 kr!

Innan själva simningen startar visar grupperna upp sig i utklädnad. Även i år kör vi Halloween-tema och den grupp som har bäst utklädning, samt den grupp som får in mest pengar, kommer att vinna en kul kväll (mat och aktivitet) med sina tränare. I fjol var det hård konkurrens innan C-gruppen tog hem utklädningspriset och E-gruppen mest insamlade pengar. Vem blir det i år?

Alla i gruppen får självklart delta (oavsett om man hittat sponsorer eller inte), men vi vill att ni försöker hitta minst en sponsor var.

När: Söndag den 4 november (dvs sista dagen på höstlovet)
Var: Navet simhall

Hålltider:
16.15-17.00 samling, utse vinnare av utklädningstävling och insim
17.00-18.00 simning

Mer information finns Swim of Hope-sidan. Där finns även dokument att skriva ut eller skicka till de som skulle kunna bli sponsorer. Det kan vara allt från mormor till stora företag. Behöver ni hjälp? Tveka inte att prata med era tränare för tips och idéer.

Hoppas ni är lika taggade som oss! Det kommer att bli fantastiskt kul att få göra Swim of Hope i vår nya fina simhall!

Såhär säger Camilla Johansson-Sponseller, USS sportschef, om Swim of Hope:

Som de flesta vet så ligger Swim of Hope extra nära mitt hjärta. Nu har det gått 5 år sedan vår son Isaac somnade in till följd av sin cancer. Han skulle idag varit 11 år men klockan stannade på 6 år, 1 månad och 24 dagar. Han fattas oss varje sekund. Sedan han dog har ytterligare ca 300 familjer i Sverige fått genomlida samma förlust och enbart genom mer forskning och bättre mediciner så kan fler räddas. Stort tack för att ni alla hjälper till i kampen mot barncancer. Vartenda krona räknas!

Prova på triathlon för barn och ungdomar

Nu i höst har USS startat en nybörjargrupp i triathlon som heter Tri4fun och är till för barn och ungdomar i åldrarna 9-13 år som skulle vilja prova på denna roliga sport. Vi erbjuder just nu ett tillfälle att prova på triathlon i en vecka utan kostnad innan man behöver anmäla sig till gruppen.

Tri4fun-gruppen tränar två gånger i veckan. Första passet är simning och är på onsdagar kl. 18.30-19.30 på Navet. Det andra passet är på Hedlundaskolan i gymnastiksalen på lördagar kl. 11.00-12.00 där vi kör lite löpning och andra roliga landövningar. Tränare kommer att vara Tomas Seco som är anställd på Dragonskolan som ansvarig för elitidrottsgymnasiet i triathlon.

För att kunna få ut det mesta av denna grupp så behöver man kunna simma så pass bra att man klarar att simma på djupt vatten utan att stanna i 100 m och av detta minst 50 m frisim.

Anmäl intresse till Camilla Johansson-Sponseller på uss.sportchef@gmail.com.

Höstlovsträning v. 44

Nu är schemat för höstlovsträningen lagt, klicka på bilden nedan för större storlek. Schemat finns även att ladda hem som PDF. Höstlovet infaller vecka 44 och avslutas med Swim of Hope för alla grupper, söndagen den 4 november.

Funktionärsutbildning 21 oktober

Söndagen den 21 oktober är det dags för funktionärsutbildning. Funktionärer är viktiga för klubben, utan dem kan vi inte arrangera tävlingar. Utbildningen är gratis och går på Navet mellan klockan 08.00 och 17.00. USS bjuder på all mat och fika under dagen och det är ett utmärkt tillfälle att lära sig mer om simning.

Det krävs inga förkunskaper alls om simning, allt du behöver veta kommer att läras ut under kursen. Utöver föräldrar är även simmare och tränare i USS varmt välkomna. Det enda som krävs är att man är 16 år eller äldre (eller fyller 16 år i år).

Anmälan

Sista anmälningsdag är söndag 14 oktober och anmälan sker via den här länken. Efter 14 oktober kan eventuellt efteranmälningar ske via mejl till nsf.utbildning@gmail.com.

Om tävlingar och föräldraengagemang

En central del i USS verksamhet är möjligheten att kunna arrangera tävlingar på hemmaplan några gånger per år. Det är en chans för våra egna simmare att tävla och Umeå är en viktig tävlingsarena för simningen i hela norra Sverige. Rätt utförda kan tävlingar också ge ett behövligt tillskott i kassan för klubben.

För att genomföra tävlingar behövs utbildade funktionärer, många funktionärer. Som förälder till simmare i klubben är detta ett av de bästa sätten du kan bidra med som föräldraengagemang. Det handlar vanligtvis om att ställa upp tre-fyra helger per år och datumen för tävlingarna sätts långt i förväg så att alla kan planera in det i god tid. Vissa år har vi dessutom den stora äran att arrangera nationella mästerskap, nu närmast Sum-Sim Riks i kortbana i december 2019.

Vi har idag brist på funktionärer och de fantastiska föräldrar som alltid ställer upp får slita hårt med långa pass. Ju fler utbildade funktionärer vi har tillgång under en tävlingshelg desto mindre behöver var och en ställa upp och frigöra tid.

Man behöver inte känna sig inte tvungen att vara funktionär på alla våra tävlingar vi arrangerar bara för att man har gått utbildningen. Men ju fler utbildade funktionärer vi har, desto bättre är det givetvis.

USS vill att minst en representant (vanligtvis förälder men kan även vara syskon, mor- och farföräldrar) från varje familj som är aktiv i klubben – simmare, triatleter och vattenpolospelare – ställer upp på något sätt. Utöver uppgiften som funktionär finns även viktiga uppdrag i andra delar av verksamheten (tävlingssektionen, Livbojen, styrelsen och sponsorgruppen).

 

 

Champions Crew inspirationsdag

Umeå Simsällskap inbjuder till Champions Crew inspirationsdag. Kom och lyssna på två av Sveriges framgångsrika simmare!

Lars Frölander från Champions Crew föreläser och svarar på frågor 
tillsammans med Jennie Johansson som specialinbjuden gäst. Arrangemanget är kostnadsfritt och öppet för alla USS medlemmar samt medlemmar i föreningar ansluta till Norrlands Simförbund. 
Begränsat antal platser (200 st), ingen föranmälan.

 • Datum: lördag 13 oktober 2018

 • Tid: 11.30–13.00
 • Plats: REX, Rådhuset

 

Lars Frölander

Född i Boden men uppvuxen i Borlänge där han började simma som 10-åring. Internationellt genombrott med OS-silver på 4 x 200 frisim i Barcelona 1992, hans första av sex olympiska spel. Höjdpunkten var år 2000 med både världsrekord på 100 fjäril i kortbana och OS-guldet på 100 fjäril i Sydney. Vid långbane-VM i Fukuoka 2001 kom han hem med 3 individuella medaljer: guld på 100 fjärilsim, silver på 50 fjärilsim och brons på 100 frisim.

Lars kommer att prata om hur han kom in i simningen som barn och hans resa fram till OS-guldet, samt hur kost påverkat honom. Det blir även tid för frågestund och diskussioner.

Jennie Johansson

En stolt dalkulla, född och uppvuxen i Hedemora i södra Dalarna, numera bosatt i Stockholm. Började simkarriären som 10-åring men det var först när hon som 17-åring vann junior-SM som insåg att hon hade talang för simningen. Hennes “sena satsning” gav resultat och 2009 vann hon sin första internationella mästerskapsmedalj.

Jennie kommer att prata om hur det är att vara en “late bloomer” och att det går att ta sig fram till världstoppen även när man kommer från en liten stad, samt även ta upp en del kring att våga prova saker och tro på sig själv. Sedan en frågestund där barn/ungdomar gärna får förbereda frågor så det blir en dialog.

Simma för Pride!

Ladda upp inför Prideparaden med 200 meter i bassäng! Fira Pride i Umeå genom att simma till dig Svenska simförbundets vackra, regnbågsfärgade simborgarmärke.

lördag den 29 september mellan klockan 9 och 10, innan Prideparaden i Umeå, finns chansen att simma upp för simborgarmärket. Efter 200 meters simning kan märket bli ditt!

Umeå simsällskap finns på plats vid Navets simbassäng och säljer, för 50 kronor, märket till dem som klarat simkravet. Vi ser helst att du swishar pengarna. Har du inte swish så är det jämna kontanter som gäller.

För dig som besöker Navet går det bra att simma i den allmänna delen av bassängen. Säg bara till innan till någon av USS representanter så att vi kan räkna längderna. För klubbens träningsgrupper, som är på plats under lördagen, går det bra att simma i de hyrda banorna.

Happy Pride!

Följ Umeracet i helgen

I helgen går höstens hemmatävling, Umeracet, av stapeln. Kom gärna till simhallen och heja på eller följ tävlingen på livetiming.se där startlistor och resultat finns som vanligt. Mer info finns i inbjudan och PM.

Tiderna för tävlingsstart:

 • Lördag 22 september pass 1: 10.00
 • Lördag 22 september pass 2: 16.30
 • Söndag 23 september pass 3: 09.00
 • Söndag 23 september pass 4: 15.00

Inbjudan ute till höstens Nybörjartävling

Nu finns inbjudan ute till höstens Nybörjartävling som går av stapeln lördagen den 24 november på Navet.

Tävlingen är avsedd för simmare i Fiskengrupperna, Hajengrupperna, Teknik A, Teknik B, Medley, Ungdomssimträning 1 och Simsättsgruppen för ungdomar.

Nybörjartävlingen är till för att man ska få prova på att tävla. Tränarna tittar på hur barnen simmar tekniskt, men bryr sig inte om vem som kommer först. Vi kommer att publicera en resultatlista på hemsidan efter tävlingen, men det är för att man ska se vilken tid man själv fick och inte för att vi vill att man ska jämföra sig med de andra simmarna. Alla som deltar får pris.

PM för Umeracet

Nu finns PM för Umeracet 2018 att läsa som PDF (OBS: PM uppdaterat 17 september). Umeracet är vår hemmatävling för hösten, som går av stapeln den 22-23 september.