Arkiv: Nyheter

All simverksamhet inställd till och med 24 januari

Det blir ingen simträning det här jullovet och starten av våra kurser flyttas fram, det blev resultatet av att Navet nu beslutat att stänga helt fram till och med 24 januari 2021.

I och med de nya direktiven som regeringen och Folkhälsomyndigheten presenterade den 18 december blir det totalt uppehåll i föreningens verksamhet och från och med idag, såväl simträning som simskola och kurser. Planen är att återuppta den ordinarie verksamheten måndag den 25 januari 2021.

Simskola, baby/minsim och vuxensimkurser

Måndag 25 januari 2021 blir det nya datumet för kursstart av simskola, baby/minisim och vuxensimkurser. Det innebär också att datumet för att säga upp deltagandet och få full återbetalning flyttas fram till en vecka innan kursstart, dvs måndag 18 januari.

Det kommer att bli samma antal kurstillfällen förstås, vi bara flyttar fram allting. Vi håller på att uppdatera sidorna med datum för simskola, datum för baby/minisim och datum för vuxensimkurser just nu.

Träningsgrupper

Det tidigare utlovade jullovsschemat gäller alltså inte längre, från och med nu är det helt uppehåll i all simträning för alla åldrar. Vi uppmanar alla att försöka hitta på egna aktiviteter utomhus under denna period, för att vi alla mår bra av att röra på oss.

Träning som planerat under helgen

Idag presenterades nya skärpta restriktioner och rekommendationer av regeringen och Folkhälsomyndigheten och exakt vad det innebär för vår verksamhet närmaste månaden är oklart, vi inväntar mer besked.

Träningen under helgen 19-20 december fortsätter i alla fall enligt tidigare planering för vecka 51.

Träningstider vecka 51 och nya råd

Under vecka 51 gäller speciella träningstider då de äldre ungdomarna och vuxna simmarna kan börja träna igen, i och med nya råd.

Från och med måndag 14 december upphör de lokala skärpta råden och ersätts av nya nationella allmänna råd som gör det möjligt för träning även för de som är födda 2004 och senare, om det kan ske på ett anpassat sätt och i små, åtskilda grupper.

Det är glädjande för oss att åter välkomna de äldre ungdomar och vuxna till vår verksamhet, se längre ned vad som gäller för att kunna delta på dessa träningar. Vi har utifrån detta, och i samråd med Navet, tagit fram nya träningstider som gäller för vecka 51, det vill säga 14–20 december.

Välj grupp nedan för se schemat för vecka 51:

Terminsavslutningar och lovträning

Under vecka 51 kommer några grupper att ha sina terminsavslutningar:

 • C-gruppen på lördag
 • D-gruppen på söndag
 • E-gruppen på söndag
 • Teknik 1 och Medley måndag på vanlig tid
 • Vattenpolo äldre på torsdag
 • Vattenpolo nybörjare på söndag

B-gruppen har avslutning vecka 52, tisdag den 22 december kl. 12.00-13.30.

Elit/A och Masters-grupperna kommer att kunna träna under ledigheterna enligt ett jullovsschema som snart kommer ut så fort vi fått tiderna godkända.

Navet är fortsatt stängt för allmänheten, enbart föreningar är på badet. Ordinarie verksamhet planeras att starta måndag den 11 januari.

Förhållningsregler för träning för äldre

För de idrottare som är födda 2004 och tidigare så gäller följande:

 • Att man ska vistas i omklädningsrummen så lite som möjligt. Helst vara ombytt hemma och bara hänga av kläderna och sedan inte duscha efter. Det går bra att duscha lite snabbt i duscharna vid ångbastun om man kan göra det utan trängsel.
 • Att man håller 2 m avstånd hela tiden.
 • Att vi sprider ut oss på banorna så att man inte kommer nära någon.
 • NIU-triathleterna och -simmarna byter om vid 50 m-bassängen. Elit/A/B vid multibassängen, resten i stora omklädningsrummen.

Anmälan simskolan våren 2021

Den 14-16 december öppnar anmälan för simskolan vårterminen 2021.

Anmälan öppnar i omgångar, med förtur för er som redan är medlemmar, enligt följande upplägg:

 • Måndag den 14 december kl. 12.00 kan deltagare i pingvin 2, fisken, hajen och tekniksimskola (inklusive medleygruppen) anmäla sig.
 • Tisdag den 15 december kl. 12.00 släpps kurserna för baddare, sköldpaddan, bläckfisken och pingvin 1.
 • På torsdag den 17 december kl. 12.00 öppnar anmäla för alla.

Om anmälan

Redan idag kan man följa länken här till SportAdmin och se schemat. Som ni ser står det ”ej bokningsbara” fram tills att anmälan öppnar. Då enbart medlemmar kan boka sig de första tre dagarna behöver man logga in på sitt konto först för att kurserna ska vara bokningsbara. OBS! Schemat blir helt spikat först måndag den 14 december och ändringar kan ske fram till dess.

När ni loggar in via anmälningssidan så kommer ni att se vilken nivå ert barn rekommenderas att anmälas i överst på sidan.

SportAdmin har en app som heter MedlemsAppen och finns i både Google Play för Android-enheter och i Apple App Store för iPhone och iPad. I denna app kan man gå in och se vilka moment simmaren har klarat. När man loggat in på appen ser man detta under rubriken ”Utmärkelser”.

Om vårens simskola och corona

Trots det allvarliga läget i samhället ser det ut som bassänger och idrottsarenor kommer att hålla öppet och idrottsverksamheterna fortgå. Detta kan ändras med kort varsel, men vi i Umeå simsällskap planerar att ha simskoleverksamhet i vår som vanligt, men med åtgärder för att minska risken för smittspridning. Vi uppdaterar här på vår hemsida löpande om corona-läget.

Tänk på att alla våra kurser är avbokningsbara med full återbetalning fram till 1 vecka innan terminsstart. Terminsstarten för vårterminen är tidigast måndag 25 januari 2021 och därmed är sista avbokningsdatum måndag 18 januari 2021. Avbokas enbart via e-post till uss.simskola@gmail.com). Terminen slutar som tidigast söndag 23 maj 2021.

Vårterminen pågår under 15 veckor (1 tillfälle i veckan för simskola, två tillfällen i veckan för tekniksimskolan) och börjar tidigast under vecka 4. Datum för simskola hittar man här.

Till vårterminen har strukturen i simskolan ändrat något och det finns nu en nivå mellan baddaren och bläckfisken som heter SKÖLDPADDAN.

Så fort ett barn har klarat av kraven för en viss nivå kommer vi att erbjuda uppflyttning till nästa nivå för att prova på nya utmaningar, oavsett när på terminen det sker, så inget barn behöver stanna på en viss nivå mer än nödvändigt.

Frågor, nivåer och syskonanmälan

Kolla gärna in våra svar på vanliga frågor om simskolan samt vår information om simkunnighet och nivåer här på hemsidan.

Har ni frågor som inte besvarats på dessa sidor kan ni kontakta oss via e-post på uss.simskola@gmail.com. Man kan även ringa oss på kansliet på: 090-129744. OBS, om vi ej svarar i telefon är det lättast att mejla oss!

Har ni ett syskon som ska anmälas samtidigt men som ej tidigare varit med hos oss, kontakta oss så hjälper vi er att boka in dem.

Var snäll och anmäl inte ett barn två gånger till samma kurs/tid för att ”paxa” platsen för ett syskon. Det är ganska besvärligt för oss att byta så att det blir rätt. När man loggar in på SportAdmin kan man välja deltagare om man har flera användare och lätt växla till nästa om man vill boka fler deltagare. Skulle detta inte fungera så var snäll och kontakta oss så hjälper vi er. Stort tack för er hjälp med detta!

Mer information kring vårens kurser

 • Under våren 2021 fortsätter satsningen med simkurser för barn och ungdomar födda 2012 och tidigare som är speciellt utformade för att man ska klara skolans krav på simkunnighet. Fokus i dessa grupper är bröstsim och ryggsim. Du hittar dessa kurser under fliken ”Bröstsimssimskola”.
 • Det finns även en SIMSÄTTSKURS för ungdomar mellan 11-17 år för dig som vill börja med simning och lära dig alla simsätt. Nybörjare är i multibassängen och fortsättningen är i 50 m bassängen.
 • De barn och ungdomar som ska anmäla sig till tekniksimgrupperna och medleygrupperna ska kolla med Martin Lindvall (uss.breddansvarig@gmail.com) innan anmälan för information om vilken grupp ni ska anmäla er till.

Välkomna med er anmälan!

KM inställt

Vårt årliga klubbmästerskap, som vi normalt sett arrangerar i slutet av året med en rolig tävling och gemensam middag, är inställt i år.

Detta kommer nog inte som en överraskning för någon, med tanke på smittoläget och det skärpta råd som just nu gäller. Vi ser fram emot att få träffas på tävlingar och arrangemang när vi återigen kan genomföra sådana under mer normala omständigheter, men tills dess får vi se till att göra vad vi kan för att minska smittspridningen.

Förhållningsregler för träningen under de skärpta råden

Just nu gäller skärpta råd i Västerbotten som påverkar oss alla, som vi skrivit om tidigare. De har fått till följd att endast simmare födda 2005 och tidigare, samt en handfull elitsatsande ungdomar, i dagsläget får simträna. För dessa simmare gäller nedanstående förhållningsregler i vår verksamhet.

Det kan framstå som många och hårda regler, men kom ihåg att syftet med allt detta är att kunna genomföra simträning och simskola över huvud taget. Vi måste göra det på ett bra sätt och det kräver att vi visar extra hänsyn.

 • När ni kommer på träningen så gäller det att ni före, under och efter träningen håller er till de rekommendationer som finns. Det gäller främst att hålla avstånd till varandra under hela tiden som ni uppehåller er i Navet. Här kan vi bli lite bättre. Föräldrar, påminn gärna era barn och ungdomar om detta.
 • Byt gärna om innan ni kommer till Navet. Då blir tiden i omklädningsrummet kortare. Om det är mycket folk i omklädningsrummet, vänta.
 • Lägg era väskor vid bassängen med bra avstånd till varandra.
 • I de stora omklädningsrummen gäller att det är max 10 personer i duschrummet samtidigt.
 • Om man får minsta sjukdomssymptom ska man dels stanna hemma, dels testa sig för Covid-19. Medan man väntar på provsvar stannar man hemma från träningen.
 • Om man för ett positivt Covid-19 svar ska man meddela sin tränare (Martin, Lovisa, Simon) eller sportchef Camilla fortast möjligt. Camilla når man på uss.sportchef@gmail.com eller 070–7249148.
 • Om det är så att någon i ens simgrupp har testat positivt för Covid-19 kommer träningarna upphöra under 5 dagar ifall det finns risk för att man har kunnat smitta någon på träningen. Har man t.ex inte varit på träningen på ett tag och det inte finns risk att man har varit på Navet medans man är smittsam, så behövs inte uppehållet.
 • Om ens skolklass är hemma för att någon i klassen har testat positivt så får man inte heller gå på träningarna under denna period. Även här bör man meddela sin tränare eller sportchefen.
 • Om någon i ens familj har testat positivt får man inte heller gå på träningarna på minst 7 dagar. Läs mer hos regionen för mer guidning hur man ska förhålla sig ett Covid-19 fall i familjen. Och åter igen, meddela din tränare eller sportchef Camilla.
 • Om man ska vara med på våra träningar så är förutsättningen att man inte har sociala kontakter som bryter mot det skärpta råden. Man får vara med på andra idrottsaktiviteter inom andra föreningar, där vi antar att man tagit fram liknande rekommendationer som oss. Men man får alltså inte hänga med kompisar efter skolan, gå på fester eller träna i annan allmän lokal/verksamhet (ute går bra) under denna tid. Har man t.ex. gymkort hos Tenton, IKSU eller hos någon annan aktör som man går till så kan man alltså inte komma på USS träningar. Vi som förening har ett stort ansvar att minska smittspridningen och det ansvaret tar vi på högsta allvar.

Om du är införstådd med dessa regler och kan hålla dig till det är du välkommen till Navet på simträning. Vi hoppas att vi snart kan återgå till en mer normal verksamhet med mindre striktare regler, men just nu under de skärpta allmänna råden så gäller ovan.

Ovanstående gäller så länge de skärpta allmänna råden är effektiva, just nu tills den 8 december 13 december (förlängt av FHM den 24 november). Om de förlängs vet vi inte i dagsläget. De skärpta råden gäller alla oavsett ålder. Det är enbart skola samt idrottsträningar för barn och ungdomar som är undantagna. (Specialfall som besök i vård etc är undantagna, se de allmänna råden nedan).

Det är tuffa tider just nu och vi försöker se till att vi får vara kvar i simhallen överhuvudtaget. Om det skulle vara fall som spåras till smittspridning på simhallen är risken överhängande att den stängs helt och det vill vi undvika in i det längsta.

Här är de allmänna råden som just nu gäller i Västerbotten:

 • Om möjligt undvika att ha fysisk kontakt med andra personer än de som man bor tillsammans med. Det innebär bland annat en avrådan från att arrangera eller delta i en fest eller liknande socialt umgänge. Man bör också undvika vissa typer av aktiviteter om de inte går att genomföra utan fysiskt avstånd till andra, som kontaktsporter eller hälso- eller skönhetsvård som inte är medicinskt motiverad.
 • Avstå från att vistas i inomhusmiljöer som butiker, köpcentrum, museer, bibliotek, badhus och gym. Nödvändiga besök i exempelvis livsmedelsbutiker och apotek kan göras.
 • Avstå från att delta i exempelvis möten, konserter, föreställningar, idrottsträningar, matcher och tävlingar. Detta gäller dock inte idrottsträningar för barn och unga födda 2005 eller senare.
 • Nödvändig närkontakt, som vid exempelvis vårdbesök och medicinska undersökningar, omfattas inte av rådet.

Uppdaterade träningstider i samband med skärpta råd

Från och med idag måndag 16 november gäller uppdaterade träningstider för våra grupper, med anledning av de nya skärpta råden. Det är anpassningar utifrån Navets öppettider och för att minska hur många som samlas vid olika tidpunkter. Välj grupp nedan för att se om det är några ändringar i den gruppen:

De nya skärpta råden

Under tisdagen införde Region Västerbotten, i samarbete med Folkhälsomyndigheten, nya skärpta allmänna råd i länet, för att begränsade den allt mer alarmerande smittspridningen.

Dessa råd, som gäller fram till och med 8 december 13 december (förlängt av FHM den 24 november), påverkar oss mer än några tidigare råd gjort, läs mer nedan om vad som gäller för de olika delarna av vår verksamhet, som simskola, baby/minisim, träningsgrupper och vuxensim.

De nya råden

Dessa är de nya skärpta råden från Folkhälsomyndigheten, med fetmarkeringar av de delar som berör oss extra:

 • Om möjligt undvika att ha fysisk kontakt med andra personer än de som man bor tillsammans med. Det innebär bland annat en avrådan från att arrangera eller delta i en fest eller liknande socialt umgänge. Man bör också undvika vissa typer av aktiviteter om de inte går att genomföra utan fysiskt avstånd till andra, som kontaktsporter eller hälso- eller skönhetsvård som inte är medicinskt motiverad.
 • Avstå från att vistas i inomhusmiljöer som butiker, köpcentrum, museer, bibliotek, badhus och gym. Nödvändiga besök i exempelvis livsmedelsbutiker och apotek kan göras.
 • Avstå från att delta i exempelvis möten, konserter, föreställningar, idrottsträningar, matcher och tävlingar. Detta gäller dock inte idrottsträningar för barn och unga födda 2005 eller senare.
 • Avstå från att göra onödiga resor. Resor inom eller mellan regioner kan bidra till att öka smittspridningen eftersom man ofta träffar nya personer, vilket leder till att nya smittkedjor startas. Man bör därför, så långt som möjligt, avstå från sådana resor. Detta råd är inte tänkt att hindra människor från att exempelvis ta sig till arbete, studier/sysselsättning eller den vård som kräver att man är på plats.

Dessa innebär att vi inte kan bedriva någon träningsverksamhet eller kursverksamhet för vuxna och ungdomar födda 2004 och tidigare.

Svenska simförbundets tolkningar

Svenska simförbundet har publicerat en checklista (PDF) på hur de tolkar Folkhälsomyndighetens nya råd. De skriver bland annat:

 • Svenska Simförbundet tolkar träningar och tävlingar utanför den egna regionen som onödiga resor.
 • Svenska Simförbundet tolkar att simidrottare, givet att de förhåller sig till Folkhälsomyndighetens
  allmänna rekommendationer, kan fortsätta utöva sin idrott individuellt under perioden.
 • Svenska Simförbundet tolkar att schemalagd träning på idrottsgymnasier är tillåten under perioden.
 • Svenska Simförbundet tolkar att målsman fortsatt kan delta i simundervisning, som babysim och
  minisim, givet att de förhåller sig till Folkhälsomyndighetens allmänna rekommendationer.

Navet stänger för allmänheten

Navet har beslutat att de stänger simhallen helt för allmänheten samt även för skolsim. Däremot håller de öppet under begränsade former för den delen av vår verksamhet som får fortsätta.

Konsekvenser för vår verksamhet

Allt detta sammantaget får alltså stora konsekvenser för vår verksamhet. I princip är det bara simskolan och ungdomar födda 2005 och senare som kan simma överhuvudtaget, samt de som går på NIU (men det är inte i vår regi utan skolans).

Utifrån de nya råden och simförbundets tolkningar gäller därmed nedanstående för respektive del av vår verksamhet. Observera att detta kan komma att ändras med kort varsel om vi får nya besked om vad som gäller.

Simskolan

Simskolan kommer att fortsätta med sin verksamhet då dess deltagare alla är under åldersgränsen.

Föräldrar får följa med barnen in till simskolan och hämta när den är över, men de får inte stanna i simhallen under tiden simskolan pågår, utan måste lämna den. Undantaget är föräldrar till barn i Baddaren som behövs av barnet (t.ex. för toabesök).

Vi vill passa på att än en gång uppmana alla föräldrar att göra allt de kan för att hålla avstånd när de rör sig i simhallen och, tillsammans med sina barn, inte skapa trängsel i omklädningsrummet. Detta är något som ibland brustit och nu är det viktigare än någonsin att det efterföljs ordentligt.

Baby- och minisim

Vi har valt att helt pausa vårt baby- och minisim under den här perioden för att leva upp till råden.

Ni som är inbokade på våra kurser behöver inte göra någonting, vi har för avsikt att köra igång så fort de skärpa råden hävs och ni finns kvar på era kurser som förskjuts framåt i tiden.

Träningsgrupper

För våra simmare som är födda 2005 eller senare fortsätter träningsverksamheten som tidigare.

För våra simmare som är födda 2004 eller tidigare ställs all träning i bassäng in tills vidare.

Triathlon

Vår triathlonverksamhet kommer att fortsätta med den träning som sker utomhus.

För vår ungdomsgrupp Tri4Fun fortsätter även landträningen på Hagaskolan som tidigare.

NIU

Utifrån Svenska simförbundets tolkning ovan kommer NIU att fortsätta med sin verksamhet som tidigare. Det innebär att ungdomarna som går på NIU simning och NIU triathlon kommer att fortsätta träna på skoltid, oavsett födelseår.

Vuxensim och masters

All organiserad träning för vuxna ställs in tills vidare, både våra kurser och våra träningsgrupper.

Ni som är inbokade på våra vuxenkurser behöver inte göra någonting, vi har för avsikt att köra igång så fort de skärpa råden hävs och ni finns kvar på era kurser som förskjuts framåt i tiden.

Vattenpolo

Vattenpolo fortsätter med sin verksamhet för barn och ungdomar födda 2005 och senare.

Tävlingar

Under den här perioden kommer vi inte att åka på några tävlingar och inte arrangera några tävlingar. Det innebär bland annat att den planerade nybörjartävlingen lördag 14 november ställs in.

Tävlingsrapport från Sundsvall

I helgen avlöpte det som var tänkt att vara regionfinalen i svenska ungdomsmästerskapen i simning (Sum-Sim) i Sundsvall och även om det formellt inte blev det Sum-Sim som planerat var det en fin chans för våra simmare att tävla och förbättra sina tider, rapporterar Camilla.

På grund av stigande smittotal runt om i landet och förändrade möjligheter att genomföra tävlingar har Riksfinalen som skulle gå i Göteborg i början på december ställts in. Även JSM/SM som skulle gå i Helsingborg nu i veckan har ställts in. Det var förutsättningarna innan tävlingen i Sundsvall drog i gång. På grund av detta gjordes regionfinalen om till en inbjudningstävling där även de äldre simmarna var välkomna. För att minska smittorisken ytterligare och för att genomföra arrangemanget corona-anpassat simmade damerna på lördagen och herrarna på söndagen.

Umeå simsällskap kom med en trupp på 21 damer och 8 herrar. Det var många fina insatser och en mängd personliga rekord som föll. De som stack ut lite extra var främst Viktoria Niska (född 2005) som lyckades kvala in till sommarens SUM-SIM riksfinal på både 50 och 100 meter ryggsim. Viktoria har under hösten fått bra betalt för den träning hon har lagt in och har sänkt sin tid på 100 ryggsim med över 4 sekunder.

Bra gick det även för Nea Hjortsberg som närmar sig ett JSM-kval på 100 frisim med stormsteg. Några andra tjejer som det gick riktigt bra för var Sandra Trigell som slog pers på i princip allt hon simmade. Speciellt kul var det att hon lyckade komma under 20 minuters gränsen på 1500 fr med några sekunders marginal. Elena Henze och Tuva Lindvall slog båda pers på 200 frisim när loppet gick individuellt men kände att det fanns mer att krama ur. Så de simmade extra lopp på 200 frisim och lyckades i slutändan att kapa sina respektive pers med 4 sekunder för Elena och 8 sekunder för Tuva.

Bland herrar märker man främst Henrik Lidström som slog till med två JSM kvaltider på 1500 och 400 meter frisim. Henrik tog nyligen sitt första JSM kval på 800 frisim och är lite besviken på att JSM, som skulle bli hans första, blev inställt. Därför var det extra kul att han lyckades lägga till fler distanser att simma när tävlingarna i framtiden kommer att bli av. Även Iyas Kalash lyckades bra, främst på 50 bröstsim där hans tid just nu räcker till en fjärde plats i landet i hans åldersgrupp. Iyas simmade också bra på 100 bröstsim, där hans tid hade räckt till en 3:e plats i landet, men tyvärr blev han diskad på det loppet.

Överlag var det en väldigt rolig tävling och lättnaden var stor att vi faktiskt kom iväg, med tanke på hur det ser ut i landet just och med se särskilda restriktioner som ser ut att bli en verklighet snart i vår del av landet.