Arkiv: Nyheter

Camilla utsedd till årets kvinnliga masterssimmare 2019

Svensk Simidrott har tillsammans med webbplatsen Simma.nu utsett årets simidrottare 2019. Glädjande för USS del är att vår sportchef och tillika Masters-simmare Camilla Johansson-Sponseller blev utsedd till Årets kvinnliga masterssimmare 2019 med motiveringen:

Camilla visade under 2019 att hon behärskar en rad distanser när hon tog tre guld och två andra platser i tufft internationellt motstånd under Masters-VM i Gwangju. Hon har därtill slagit ett antal svenska och nordiska rekord under året.

Camilla hade stora framgångar vid Masters-SM i Eskilstuna i mars där hon slog tre nordiska rekord och fick ta emot Svenska Simförbundets och Glen Christiansen Mastersstipendium 2019. Under sommaren kom hon även trea på Vansbro 10K innan hon åkte till Sydkorea för Masters-VM och simmade hem tre guld och två silver samt slog nordiska rekord på alla ryggsimssträckor.

Sportlovsträning 2020

Sportlovet vecka 10 närmar sig och därmed också sportlovsträningen. Här är schemat för årets sportlovsträning som börjar lördagen den 29 februari och avslutas med lovkul på vid Bräntberget söndag den 8 mars.

Vattenpolo och triathlon får ledigt från träningar under veckan. Mellanmasters och Nybörjarmasters är välkomna på mastersträningarna i mån av plats. Klicka på bilden nedan för större version.

Kallelse till årsmöte 2020

Vi hälsar alla medlemmar varmt välkomna till Umeå simsällskaps årsmöte onsdag den 18 mars 2020 kl. 18.00 i konferenslokalen i Navet (lokalen bakom startpallarna vid 50-metersbassängen).

För mer information och dagordning, se kallelsen till årsmötet (PDF).

Vattenpolo för A, B, C och D

Simmarna i träningsgrupperna A, B, C och D kommer under början av den här säsongen att gästa våra vattenpolospelare på tisdagar och några torsdagar fram till hemmatävlingen Umestänket den 22–23 februari.

Träningarna kommer bestå av 1h simningen och 1h spel. För våra simmare kommer det här bli en ny form av träning som kommer stärka och som är rolig.

A-, C- och D-gruppen kommer delas upp och köra tisdagar 16:00-18:00 istället för ordinarie träningstid den veckan. (Har man svårt att hinna från skolan går det bra att komma lite senare.)

B-gruppen kommer köra varannan torsdag 19:30-21:00 istället för deras ordinarie träningstid.

Schema vattenpolo för träningsgrupper

Tisdag 14/1
A-gruppen 16:00-18:00

Torsdag 16/1
B-gruppen 19:30-21:00

Tisdag 21/1
C-gruppen 16:00-18:00

Tisdag 28/1
D-gruppen 16:00-18:00

Torsdag 30/1
B-gruppen 19:30-21:00

Tisdag 4/2
A-gruppen 16:00-18:00

Tisdag 11/2
C-gruppen 16:00-18:00

Torsdag 13/2
B-gruppen 19:30-21:00

Tisdag 18/2
D-gruppen 16:00-18:00

Anmälan simskola våren 2020

I början av februari öppnar anmälan för simskolans vårtermin 2020.

 • Tisdag 4 februari 2020 kl. 12.00 släpps kurserna för er som redan är medlemmar i vår verksamhet.
 • Torsdag 6 februari 2020 kl. 12.00 öppnar anmäla för alla.

Vårterminen startar i februari och löper 10 gånger. Exakta datum kommer att publiceras senare på vår sida för datum. Kurserna kommer att läggas upp på anmälningssidan hos SportAdmin. Läs mer om hur SportAdmin fungerar.

Har man frågor kring anmälan kan man antingen kolla på våra sidor om simskolan eller mejla oss på uss.simskola@gmail.com. Man kan även ringa oss på kansliet på: 090-129744. OBS, om vi ej svarar i telefon så är det lättast att mejla oss!

För att se vilken simskolenivå som rekommenderas för barnet: det kommer att synas på anmälningssidorna i SportAdmin när man loggat in för sitt barn. (Det är inte klart ännu, men kommer att uppdateras innan anmälan öppnar.)

Har ni ett syskon som ska anmälas samtidigt men som ej tidigare varit med hos oss, kontakta oss så hjälper vi er att boka in dem.

OBS! Om ni anmäler er/ert barn till kön, dubbelkolla att gruppen faktiskt är full innan ni anmäler här.

Lite information kring vårens kurser:

 • Vi erbjuder baby och minisimskolaErsboda Bad och Gym. Babysim är från 3 månaders ålder till två år. Efter Babysim kan man välja Minisimskola som är för barn mellan 2-4 år ålder och är tillsammans med en vuxen.
 • När får mitt barn börja i simskolan och info om djup?
  – Från och med året hen fyller 5 år och bottnar i bassängen. På Ersbodabadet får man börja simskola när man fyllt 4 år på tiderna 16.15 till 17:00.
  – På Ersbodabadet är bassängbotten höj- och sänkbar och vi anpassar därför efter barnens längd.
  – På Navet är bassängen 85 cm djup och då vill vi att ni mäter från golvet upp till barnets axlar eller haka så de kan ha huvudet ovanför vattnet. På måndagar och torsdagar 18.45 till 19:30 samt lördagar 11.30-12.15 är bassängen 1 meter djup.
 • Vi har kurser för barn och ungdomar födda 2010 och tidigare som är speciellt utformade för att man ska klara skolans krav på simkunnighet. Fokus i dessa grupper är bröstsim och ryggsim. Du hittar dessa kurser under fliken ”Bröstsimssimskola” på anmälningssidan.                                   
  Det finns även en simsättskurs för ungdomar mellan 11-17 år för dig som vill börja med simning och lära dig alla simsätt.
 • De barn och ungdomar som ska anmäla sig till tekniksimgrupperna och medleygrupperna ska kolla med Martin Lindvall (uss.breddansvarig@gmail.com) innan anmälan för information om vilken grupp ni ska anmäla er till.

Välkomna med er anmälan!

Jullovsträning 2019–2020

Nu stundar jullovsträningen som sträcker sig fram till den 7 januari då ordinarie schema tar vid igen.

De flesta av er kommer nu att ha uppehåll över julen fram tills söndag den 5 januari då vi kör vår traditionella 100×100 (kl. 16.00-19.30). Elit/A/B/C kommer att köra även nästa vecka och avslutar med julkul på fredag den 20 december kl. 16.00-17.30.

Under julen kommer Mastersgruppen som vanligt att köra på. Och för de simmare i Elit/A/B/C som är sugna på att vara med är man välkommen på Masters träningar från den 25 december. Det är ingen tränare på kanten så vi hjälps åt att skriva passen. I mån av plats är även Nybörjarmasters välkomna!

Klicka på schemat nedan för större version, det finns även som PDF för utskrift.

Uppdatering 20 december: Träningen på nyårsafton är borttagen.

Allt fokus på Sum-Sim i helgen

Nu stundar en av årets stora simhändelser: Sum-Sim Riks! Det är riksfinalen på de svenska ungdomsmästerskapen i simning och det är vi i Umeå simsällskap som står för arrangemanget på Navet.

Från regiontävlingarna runt om i landet i höst har cirka 600 ungdomar kvalat in till riskfinalen som pågår i tre dagar med start fredag kväll den 6 december och avslutas på söndag kväll den 8 december. Tillsammans med cirka 200 ledare och slutsålda åskådarbiljetter för våra 450 läktarplatser samt över 100 volontärer och funktionärer tar vi över Navet helt under helgen.

Allting information om tävlingen finns på tävlingens egen hemsida: sumsim.umesim.nu. Där går det bland annat att läsa hur man följer tävlingarna via webben, om man vill se men inte har biljett till läktarplatserna.

Förutom arrangemanget har vi även våra egna simmare som deltar, Iyas Kalash, Henrik Lidström, Maja Byström, Alva Gustafsson, Johanna Ahlenius, Vilma Fagerström och Tindra Norling. Västerbottens-Kuriren skrev om detta under torsdagen.

 

 

USS klubbrekord sammanställda

Den korta versionen:
Nu finns USS klubbrekord sammanställda här på hemsidan.

Den långa versionen:

Sedan år 2000 samlas alla resultat från Svenska Simförbundets sanktionerade simtävlingar i en databas som numera heter Tempus Open (tidigare Octo Open). Denna databas gör det enkelt att kolla statistik över personliga rekord för enskilda simmare, se hur det gått på varje tävling på en viss gren och används till exempel för att hämta anmälningstider till tävlingar helt automatiskt.

Genom att gå igenom gren för gren i Tempus Open, från 50 frisim till 400 medley, har vi nu sammanställt aktuella klubbrekord för varje gren, både damer och herrar, både kort och lång bana. Ett tidsödande arbete, vill jag lova.

Gamla rekord ofullständiga

En brist är dock att detta är alltså bara rekord satta från 2000 och framåt, och USS är en klubb som är betydligt äldre än så. Närmare bestämt 92 år gammal i år! Tyvärr saknar vi fullständiga klubbrekord från 1900-talet, framförallt från större delen av 90-talet.

Det jag kunnat gräva fram med hjälp av Erika Luthman är ett dokument med klubbrekorden i kortbana från 1992. Dessa saknar information om när och på vilken tävling rekorden sattes, men vi har i alla fall namn och tider. I de fall där det gamla rekorden fortfarande står sig har jag lagt in dessa parallellt med de bästa rekorden från detta årtusende. Allting går att beskåda på sidan med klubbrekord.

Tyvärr verkar det som att kansliet nån gång på nittiotalet slutade sammanställa klubbrekord och sedan dess har det inte skett löpande heller vad vi kan hitta. Och om fanns det några sådana sammanställningar är de tyvärr borta nu. Stora utrensningar av gamla resultatlistor och statistikpärmar skedde dessvärre i samband med omflyttningar på kansliet i början på 2000-talet och i dagsläget har USS just inte kvar några gamla dokument alls.

Kvarvarande rekord från 1900-talet

De simmare som fortfarande har kvar rekord satta på 1900-talet utifrån dessa data är Gunilla Lundberg (numera Rasmuson) och Christina Öhlund på damsidan samt Jonas Järnö och Christer Wallin på herrsidan.

Lovisa Nyman och Ronja Wikström är inte långt ifrån damernas tider på 800 frisim respektive 200 fjäril, Ronja var snubblande nära vid SM-tävlingarna i helgen som gick. Felix Bengs Stattin tog precis över 50 frisim från Christer Wallin med sin tid från SM och börjar närma sig på 100 frisim också. Däremot ser det i dagsläget ut som att Jonas Järnös fina tider på längre frisim står sig ett tag till. Jonas tid på 400 medley lär också leva kvar, även om Eric Smedlund var där och nosade när han var som bäst.