Nyheter: Arrangemang/tävlingar

Resultat från Temporärrace 2

Söndagen den 18 april var det dags för våra äldre ungdomar att testa tävlingslopp vid vårt andra Temporärrace.

Klicka här för att se resultatlistan från Temporärrace 2 (som PDF).

Precis som förra veckan var det är en tävling i miniformat där man endast simmar på två banor med  färre funktionärer, ingen publik och enbart en eller två simgrupper åt gången. Allt för att minska risken för smittspridning.

Resultat från Temporärrace 1

Söndagen den 11 april genomfördes något många längtat efter, en chans att få testa att tävla igen.

Klicka här för att se resultatlistan från Temporärrace 1 (som PDF).

Då det råder ännu hårdare restriktioner nu än när vi kört våra tidigare mikrotävlingar har vi istället ordnat något vi kallar Temporärrace. Det är en tävling i miniformat där man endast simmar på två banor med  färre funktionärer, ingen publik och enbart en eller två simgrupper åt gången. Allt för att minska risken för smittspridning.

Det sammanställs inte någon vanlig resultatlista är det står vem som kom etta och tvåa osv, utan fokus är på personlig utveckling, att göra så bra lopp man själv kan och jämföra sig med sina egna personliga rekord. Eller att få en tid registrerad för första gången, om man inte har något personlig rekord i grenen sedan tidigare. Tiderna som görs på ett Temporärrace registreras i Tempus precis som på andra, vanliga tävlingar.

I söndags var det grupperna C, D, E och Medley som tävlade, uppdelat på olika tider. Simmarna fick själva välja upp till tre lopp att genomföra, utifrån ett bestämt upplägg för varje grupp. Nästa helg blir det våra äldre ungdomar som ska tävla.

2020 – ett minst sagt annorlunda år

2020 var året där inget blev som vi hade tänkt oss. Pandemin som drog över världen stängde ner resor och arrangemang med stor inverkan på stora delar av vår verksamhet.

När vi nu satte oss ner och sammanfattade detta annorlunda år insåg vi att det ändå hände en hel del, trots att ”allt” ställdes in. Stora tävlingsarrangemang och de normala resorna uteblev, men istället hade vi mikrotävlingar och läger i närheten. Det fanns utrymme för träning och aktiviteter i nya former, inte minst under sommaren. Nu finns verksamhetsåret 2020 sammanfattat i vår verksamhetsberättelse nedan:

USS verksamhetsberättelse 2020 (PDF, 10 MB)

USS verksamhetsberättelse 2020 högupplöst (PDF, 19 MB)

De senaste årens verksamhetsberättelser finns samlade här.

KM inställt

Vårt årliga klubbmästerskap, som vi normalt sett arrangerar i slutet av året med en rolig tävling och gemensam middag, är inställt i år.

Detta kommer nog inte som en överraskning för någon, med tanke på smittoläget och det skärpta råd som just nu gäller. Vi ser fram emot att få träffas på tävlingar och arrangemang när vi återigen kan genomföra sådana under mer normala omständigheter, men tills dess får vi se till att göra vad vi kan för att minska smittspridningen.

Swim of Hope 2020

Söndag 1 november klockan 17.00 är det dags för årets Swim of Hope, ett arrangemang som i år blir lite enklare men fortfarande i kul lagkappsform och med en insamling för Barncancerfonden.

I år är det sjunde gången som Umeå simsällskap arrangerar Swim of Hope. Vi har genom åren varit duktiga på att samla in pengar, som dels har gått till vår egen verksamhet och dels har gått till Barncancerfondens fina arbete. Under tiden som vi har arrangerat Swim of Hope har överlevnaden i Barncancer ökat med hela 5 % och det är nu 85 % av alla barn med cancer som överlever sin sjukdom. Er insats har gjort skillnad!

I år är som vi alla vet inte ett vanligt år. Coronaepidemin har slagit omkull det mesta och det är organisationer som Barncancerfonden, som är beroende av insamlade medel för att kunna finansiera forskning mm, som lider då alla drar åt svångremmen.

Så i år har vi beslutat att köra Swim of Hope i ett annorlunda format. Istället för att samla in sponsorer som vi sedan delar pengarna med till Barncancerfonden så har vi startat en insamling där alla medel går direkt till Barncancerfonden. Vi ber er att dela denna insamling med så många som möjligt och hoppas att vi tillsammans kan hjälpas åt att få in pengar så Barncancerfondens viktiga arbete kan fortgå, även i dessa tider. Skicka gärna länken till de sponsorer som bidragit tidigare och se om de vill vara med och stötta.

Klicka här för att komma till USS Swim of Hope-insamling för Barncancerfonden.

Vi kommer att genomföra Swim of Hope 2020 på söndag den 1 november kl. 17.00-18.00.

Vi samlas på simhallen kl. 16.15 för att ställa i ordning simhallen. Man simmar sedan i lagkappsform tillsammans med sin grupp i 1 timme så långt man kan simma. Detta event kommer att ske utan publik och därför blir det heller i år inte någon utklädningstävling.

Om man tillhör vuxensimgrupperna, triathlon eller någon av mastersgrupperna är man välkommen att vara med och delta på eventet. Ett förslag är att man samlar ihop ett gäng, bestämmer sig för att alla som är med bidrar till insamlingen med en liten slant och så kör man! Meddela mig Camilla på uss.sportchef@gmail.com om ni vill delta.

Välkomna önskar sportschef Camilla Johansson-Sponseller!

Resultat från Umeracet Corona Edition

Under helgen som gick arrangerades Umeracet i Navet, den här gången som ”corona edition” med fyra banor och begränsat antal deltagare samt – tyvärr – ingen publik.

Här finns hela resultatlistan som PDF-fil:

Tävlingen bestod av tre korta tävlingspass varje dag, där passet i mitten var för de yngsta simmarna. Det var välkommet att äntligen få tävla, och som det tävlades sen! Det sattes personrekord i drivor och vi fick se några riktigt minnesvärda lopp!

Det lopp som fastnade starkast på näthinnan var den bravad som Henrik Lidström stod för. På lördagen satte han ett nytt och mycket fint personrekord på 800 frisim, med bara snöpliga 28 hundradelar ifrån det efterlängtade JSM-kvalet. Besvikelsen var en enorm för Henrik, men redan på söndagen hade han laddat om och gjorde ett nytt försök på 800 som en del av hans lopp på 1500 meter. Det började i ännu högre fart än dagen innan, men sen tappade han lite upp mot 750 meter såg det ut som att det skulle bli en till snöplig miss, trots ett fint försök. Men Henrik, som såg på scoreboarden hur han låg till, vägrade ge sig och drämde till med en femtia på 31.68 och fick därmed 8:39.19 vilket var JSM-kval med nio hundradelar!

Uppskattad Mikrotävling på Navet

I lördags arrangerade vi en annorlunda liten, men väldigt uppskattad, tävling för våra simmare. Här är sportchefen Camillas tävlingsrapport från mikrotävlingen:

Samma helg som vårens höjdpunkt Norrländska mästerskapen skulle gå av stapeln i Navet, stortävlingen som blev inställd på grund av Covid-19,  arrangerades en ny sorts tävlingsform för simmarna i Umeå simsällskap.

Våren och sommarens tävlingsschema gapar tomt på grund av Covid-19 pandemin och när vanliga tävlingar och arrangemang kan genomföras igen vet ingen i dagsläget. För simmarna uppstod ett stort tomrum när ena efter den andra tävlingen ställdes in och målen och ambitionen för denna säsong helt enkelt gick upp i rök.

För att hålla motivationen uppe och för att man ska ha något roligt att se fram emot har Umeå simsällskap hittat på lite olika aktiviteter under våren. En sådan aktivitet är tävlingen ”Sverige simmar” där man genomför ett antal grenar på träningstid och rapporterar in resultaten till Svenska simförbundet som sedan skickar ut en sammanställning över alla deltagare. Flera tusen simmare har deltagit över hela Sverige och det har varit en inspirerande aktivitet.

Men ingen av tiderna under ”Sverige simmar” räknas officiellt. För att höja motivationen ytterligare ett snäpp bestämde Umeå simsällskap sig för att arrangera en Mikrotävling lördag den 23 maj.

En mikrotävling är precis som det låter, en sanktionerad tävling som ger officiella tider, fast i mindre format. Norrländska mästerskapen lockar ca 300 simmare från hela norra Sverige, samt Norge och Finland och det gick givetvis inte att genomföra med dagens rekommendationer och reserestriktioner. Men upplägget för mikrotävlingen var att man inte skulle komma över 50 personer samtidigt i simhallen. Så tävlingen genomfördes på 3 stycken 25 m banor, med begränsat antal funktionärer och utan publik. Endast 30 simmare från hemmaklubben i taget kunde vara med per pass och varje simmare fick delta på 2 grenar samt lagkapp. Två omgångar genomfördes med yngre simmare pass 1 och äldre simmare pass 2. Det var lång paus mellan passen så att simmarna skulle kunna gå omlott.

Resultatet av ansträngningen blev massor av personbästatider och idel leenden från simmarna. En av simmarna som lyckades bäst var Johan Dellbring som slog pers med hela 14 sekunder på 100 m bröstsim. Han tyckte att tävlingen var kul och att upplägget var bra. ”Det var skönt att få tävla igen och jag hoppas att vi kan göra detta fler gånger. Jag är nöjd med båda mina lopp, som var 50 frisim och 100 bröstsim”.
Agnes Gustafsson blev övertalad av en tränare att simma 200 m fjärilsim och lyckades väldigt bra trots mycket mjölksyra och tunga armar i slutet. ”Jag blev chockad över hur nära jag var att kvala till Svenska Ungdomsmästerskapen på denna distans som jag knappt har testat tidigare. Det känns inte riktigt som en vanlig tävling, men nästan och man fick fortfarande tävlingskänsla. Jag tyckte att det var roligt”.

Framöver har Svenska simförbundet gått ut med ett nytt upplägg på tävling inför sommaren; ett Riksmästerskap som ska ersätta de Svenska mästerskapen för ungdomar, juniorer och seniorer som då har ställts in i sommar. Riksmästerskapen genomförs på liknande sätt som mikrotävligen i det att det arrangeras på hemmaplan med begränsat antal personer, få banor och bara en eller ett fåtal klubbar på plats. Folkhälsomyndighetens rekommendationer är vägledande. Resultaten rapporteras sedan in till Svenska simförbundet som sedan korar medaljörer i de olika klasserna. Denna tävling går i slutet av juni och Umeå simsällskap kommer att delta med de simmare som är aktuella och genomföra arrangemanget på Navet.

Camilla

Resultaten från simtävlingen finns här.