Nyheter: Arrangemang/tävlingar

Inbjudan till Norrländska mästerskapen i långbana 2022

Umeå simsällskap inbjuder till Norrländska mästerskapen i lång bassäng (50 m) den 21–22 maj.

Under 2021 gjorde en kommitté om riktlinjerna för NM-tävlingar och det innebär en del ändringar i tävlingen mot hur det har varit tidigare. Dessa ändringar kommer att utvärderas efter mästerskapet för att få fram bästa tävlingsformen och kan komma att ändras igen till nästkommande år.

Lite nyheter som gäller för årets upplaga av NM i långbana:

 • Tävlingen är omgjord så att det bara är en seniorklass.
 • Det är 13-årsgräns att delta (födda 2009 och tidigare), men inga kvaltider. Dock kan arrangören tidsbegränsa för att hålla sina tidsramar vid stort intresse.
 • Det finns ingen Botnia Open i år utan alla som är med på tävlingen deltar i NM.
 • Det är fortsatt direktfinaler, dvs, ingen försök och final.
 • I år endast kan man anmäla sig med inskrivna tider till de grenar där man inte har en giltig tid. Detta pga pandemin och att många simmare saknar tider på sina önskade grenar.

Se inbjudan för mer information:
Inbjudan till Norrländska mästerskapen i långbana 2022 (PDF)

Inbjudan till Umestänket 2022 – nytt datum

Umestänket är tillbaka!

Årets upplaga av vår anrika hemmatävling Umestänket var först tänkt att gå i februari men vi var tvungna att ställa in arrangemanget på grund av rådande smittoläge. Nu har vi ett nytt datum för tävlingen, som går i Navet; 2–3 april 2022. Årets upplaga är även en Masterstävling.

Klicka här för att läsa inbjudan (som PDF).

Covid-läget januari 2022

Ökad smitt och nya restriktioner innebär viss påverkan på vår verksamhet, här är en sammanfattning av vad som gäller nu i januari.

Uppdaterad 24 januari.

Som de flesta känner till har smittan i samhället ökat explosivt på sista tiden och i veckan har nya restriktioner trätt i kraft. Detta har fått konsekvenser för vår tävlingsverksamhet med inställda tävlingar och det påverkar hur vi kan röra oss och byta om inne på anläggningar som Navet. Positivt i sammanhanget är dock att kärnverksamheten med simskola och träning kan fortsätta som planerat, med vissa anpassningar, se nedan.

Vid bekräftad smitta hos deltagare

Vid bekräftad smitta (via snabbtest eller PCR-test) hos en person som deltagit i verksamheten vill vi att ni meddelar sportchef Camilla Johansson-Sponselleruss.sportchef@gmail.com så att vi kan informera berörda grupper om det.

Inställda tävlingar

USS har beslutat att ställa in deltagandet vid Arena Open i Skellefteå den 29–30 januari samt att ställa in arrangemanget av vår hemmatävling Umestänket som skulle ha genomförts den 12-13 februari. Vad gäller tävlingar längre fram avvaktar vi tills vidare utvecklingen. Förhoppningen är att toppen av smittan snart är nådd och bättre tider stundar längre fram i vår.

Simskolan

Simskolan fortsätter i samma omfattning som tidigare. Var uppmärksam på skyltar om max antal personer och undvik trängsel.

Träningsgrupper

Våra träningsgrupper för barn, ungdomar och vuxna fortsätter sin verksamhet som tidigare. Nytt är att vi inte får nyttja de ordinarie omklädningsrummen utan är hänvisade till de mindre, se kartan nedan.

På Navet

Navet har infört begränsningar i antalet personer som får vistas i olika delar av byggnaden, se till att vara uppmärksam på de skyltar som finns uppsatta runt om i anläggningen. Navet har även delat upp vilka omklädningsrum som får användas och därmed är våra träningsgrupper hänvisade till de mindre omklädningsrummen. Då de är få personer som får vistas i de mindre omklädningsrummen rekommenderar vi ombyte hemma innan träning.

 • Simskolan byter om som vanligt i de allmänna omklädningsrummen (omklädning A & B)
 • Elit 1, Elit 2, Elit Tri och A-gruppen byter i första hand om vid 50-metersbassängen (omklädning 4 & 5)
 • Övriga grupper, inklusive mastersgrupperna, byter i första hand om vid multibassängen (omklädning 1 & 2)

Det går bra att byta från omklädningen vid multibassängen till den vid 50-meterbassängen och vice versa, om det är mindre trängsel på andra stället, oavsett grupp. Det viktiga är att inte använda de allmänna omklädningsrummen just nu för annat än simskolan.

På Ersbodabadet

På Ersbodabadet gäller 60 personer max i anläggning och ett avstånd på 2 m. 1 person eller ett sällskap åt gången i bastun. Var uppmärksam på skyltning i anläggningen.

Inbjudan till Umestänket 2022 [inställt]

Uppdatering 12 januari: På grund av den kraftiga ökningen av smitta och nya restriktioner har vi beslutat att vi tyvärr måste ställa in årets upplaga av Umestänket.

Vi hoppas läget förbättras så att vi kan genomföra tävlingar på ett tryggt sätt senare i år.

Funktionärsutbildningar i vinter

I januari arrangerar Norrlands simförbund utbildning till distriktsfunktionär och i mars hålls en digital utbildning till tävlingsfunktionär.

 • Distriktsfunktionärsutbildning söndagen den 23 januari på Navet i Umeå, anmäl er här.
 • Digital tävlingsfunktionärsutbildning söndagen den 13 mars, anmäl er här.

Som ideell föreningen behöver vi ett visst engagemang från våra medlemmar och deras vårdnadshavare för att kunna genomföra vår verksamhet. Utan funktionärer skulle vi aldrig kunna arrangera simtävlingar och det krävs rätt många på varje tävling, därför värdesätter vi den typen av ideellt engagemang högt och avstår från andra typer av aktiviteter som försäljning av varor och liknande som förekommer i många andra idrottsföreningar.

Vi arrangerar cirka tre-fyra hemmatävlingar per år och datumen för dessa är satta i lång tid i förväg, se vår tävlingskalender. Ju fler funktionärer vi har tillgång till desto mindre belastning blir det på alla.

Inga förkunskapskrav, ingen kostnad

För att vara funktionär på en tävling krävs en utbildning, men inga som helst förkunskaper om simning. Våra utbildningar är gratis att delta i och innehåller allt som behövs, även för de som är helt nya på simidrott. Vi bjuder på lunch och fika under dagen vid utbildning på plats på Navet. (Vid anmälan står det en kostnad, men denna kostnad tar alltså föreningen, det är helt kostnadsfritt att utbilda sig.)

Att vara funktionär är ett utmärkt tillfälle för föräldrar och vårdnadshavare att lära sig mer om simningen som idrott och som funktionär på tävlingar får ni möjlighet att på nära håll se simidrotten som era barn deltar i.

Stort behov av distriktsfunktionärer

Första steget mot att bli funktionär är att gå den grundläggande utbildningen till tävlingsfunktionär. Vi arrangerade en sådan under hösten och fick ett antal nya funktionärer, men vi behöver ännu fler.

Nästa steg är distriktsfunktionär och just nu råder det en skriande brist på utbildade distriktsfunktionärer, så vi vill verkligen uppmana alla tävlingsfunktionärer som kan att gå den utbildningen.

Läs mer om föräldraengagemang här, där finns mer information om andra typer av engagemang som vi behöver i verksamheten, utöver funktionärer.

Inbjudan till KM 2021

USS klubbmästerskap är tillbaka efter ett avbrott förra året på grund av pandemin.

I år körs KM tidigare än brukligt; lördagen den 20 november. Detta beror på att Norrländska mästerskapen går i mitten av december när KM brukar arrangeras.

Grenordning och mer information finns i inbjudan här: Inbjudan KM 2021.

Precis som 2019 – när det senast var KM – finns det ett förmiddagspass utöver det traditionella KM-programmet på eftermiddagen. Förmiddagspasset är avsett för att simmarna i Elit, A,  B, C, D och Masters ska få en chans att köra lite fler lopp, utöver det traditionella KM-programmet som körs på eftermiddagen.

Mellan tävlingspassen arrangerar vi också lunch och antidopingsutbildning för ungdomar, läs mer om detta längre ner.

Middag efter tävlingen

Efter pass 2 är avklarat och vi gemensamt hjälpt till att plocka undan kommer det att bli middag på Balder klockan 18.00. Se inbjudan för mer information.

Anmälan

Matbeställningen och anmälan till Familjelagkappen (och Tränarlagkappen) gör man till Ingrid på uss.ingrid@gmail.com

Elitgrupperna, A, Nybörjarmasters, Mellanmasters och Masters anmäler sina tävlingsgrenar till Anton på anton.kallio1996@gmail.com

Teknik, Medley, B, C, D, E och Ungdomssimträning anmäler sina tävlingsgrenar till Martin på uss.breddansvarig@gmail.com

Sista anmälningsdagen för både simtävlingen och middagen är tisdagen 9 november.

Varmt välkomna att vara med!

Antidopingsutbildning med gratis lunch

De senaste snart två åren har vår sportchef Camilla varit med i ett antidopingprojekt tillsammans med Västerbottensidrotten och 7 andra länder och förbund. Det är ett ERASMUS+ EU projekt som går ut på att öka kunskapen kring doping och förhindra dess förekomst. Nu är vi i sluttampen av projektet och vi skulle vilja bjuda in alla simmare i föreningen från Elit-grupperna till D-gruppen att delta i en utbildning för att lära sig mer om antidoping.

I projektet finns två ambassadörer, Astrid Gustavsson och Gellert Szabo, som kommer att hjälpa er att ta del av utbildningen. Vi använder oss av REN VINNARE (av antidoping Sverige), en digital utbildning i korta moduler som tar ca 30 minuter att genomföra.

Vissa har redan gjort denna utbildning på träningen, men för er som ännu ej har gått utbildningen finns den på denna länk. Vi kommer att genomföra utbildningen fram till KM den 20 november.

Vi vill även bjuda in alla som har gått utbildningen till en gratis lunch och praktisk del där vi kommer att gå igenom bl.a. hur en dopingkontroll går till och vilka som är på WADA:s lista över idrottare som måste meddela sitt schema för att kunna tävla på hög nivå.

Lunchen och den praktiska delen kommer att genomföras lördag den 20 november mellan passen på KM.

 • NÄR: Lördag den 20 november 2021 kl. 12.00-13.30 (mellan passen på KM).
 • VAR: Idrottens hus (Kungsgatan 89), ca 5 minuters gångväg från Navet.
 • VAD: Supergod lunch, fika och antidopingföreläsning.
 • VILKA: Alla simmare i Elit-D-gruppen mellan 10-18 års ålder som gjort Ren vinnare utbildning online innan den 20 november.
 • KOSTNAD: Gratis! Och man får dessutom en supersnygg silverfärgad USS/SDOP badmössa och är med i en utlottning med snygga t-shirtar.

Anmäl er till lunchen/föreläsningen via länken här och meddela även ev. specialkost. Senast anmälningsdatum är söndag den 14 november.