Nyheter: Corona

2020 – ett minst sagt annorlunda år

2020 var året där inget blev som vi hade tänkt oss. Pandemin som drog över världen stängde ner resor och arrangemang med stor inverkan på stora delar av vår verksamhet.

När vi nu satte oss ner och sammanfattade detta annorlunda år insåg vi att det ändå hände en hel del, trots att ”allt” ställdes in. Stora tävlingsarrangemang och de normala resorna uteblev, men istället hade vi mikrotävlingar och läger i närheten. Det fanns utrymme för träning och aktiviteter i nya former, inte minst under sommaren. Nu finns verksamhetsåret 2020 sammanfattat i vår verksamhetsberättelse nedan:

USS verksamhetsberättelse 2020 (PDF, 10 MB)

USS verksamhetsberättelse 2020 högupplöst (PDF, 19 MB)

De senaste årens verksamhetsberättelser finns samlade här.

Stängda omklädningsrum på Navet

Vår verksamhet på Navet just nu kräver att vi klarar av att göra det inom ramarna för pandemilagen och dess maxantal personer på olika platser. Trots våra bästa intentioner har det ibland blivit för många samtidigt i omklädningsrummen vid simskola och simträning. Navet har nu meddelat oss att de inte godtar ytterligare fallerande stickprov, utan om det händer igen så kommer vi inte att få fortsätta vår verksamhet på Navet.

Eftersom det är skarpt läge och vi inte kan riskera att verksamheten ställs in (det är ca 900 barn och ungdomar som är i vår verksamhet varje vecka på Navet) har vi tagit det tunga beslutet att vi kommer att stänga omklädningsrummen. Detta gäller omedelbart.

Ingång via restaurangen

Från och med nu gäller för alla simskoledeltagare att de kommer och går genom dörren vid restaurangen RE:AL (till höger om receptionen). Man ska alltså inte gå via spärrarna längre.

Ombyte och duschar

Man får byta om hemma, eller byta om bakom en handduk inne i simhallen. Ta med en kasse att ha kläderna i.

Nu när omklädningsrummen är stängda vill Navet påminna om att det fortfarande är väldigt viktigt att man duschar innan simskolan för att vattnet ska hålla sig tillräckligt rent för att kunna ha verksamhet. Så vi ber alla att duscha innan, antingen hemma, men helst på badet vid duscharna vid bastun vid 50 m-bassängen.

Försök att vara på plats i god tid innan lektionen så alla hinner att duscha. Vi vill också påminna om att när man ska lämna barnen till multibassängen så går man genom 50 m bassängen så att det inte blir trängsel vid duscharna.

Vi hoppas att ni förstår att detta inte var ett lätt beslut för oss och att ni hjälper oss att hålla pandemilagen framåt. Tack så mycket!

Regler för misstänkt och bekräftad smitta

I slutet av november förra året infördes nya förhållningsregler för träning under skärpta råd och de gäller än idag, tillsammans med de striktare maxantalen som pandemilagen medfört. Här är vad som gäller för misstänkt och bekräftad smitta inom familjen.

Vid misstänkt smitta

I de lokala restriktionerna för Västerbotten gäller i dagsläget den så kallade ”familjekarantänen” om någon i familjen misstänks vara smittad och väntar på provsvar:

Stanna hemma när någon i familjen väntar på provsvar

För närvarande rekommenderas att alla barn i ett hushåll ska stanna hemma om vårdnadshavare eller syskon väntar på provsvar för covid-19. Det gäller barn från förskola till gymnasieskola.

Detta gäller även för vår verksamhet; om någon väntar på provsvar ska alla i familjen avstå från att delta i vår verksamhet.

Vid bekräftad smitta

Vid bekräftad smitta i familjen gäller samma förhållningsregler som infördes i november i samband med skärpta råd. Vi vill understryka att det är viktigt att ni meddelar oss om ni får bekräftad smitta i familjen så att vi skyndsamt kan vidtag extra åtgärder. Just nu har smittan ökat bland barn och ungdomar i skolan och vi vill därför vara extra vaksamma och försiktiga.

  • Om man för ett positivt Covid-19 svar ska man meddela sin tränare eller sportchef Camilla fortast möjligt. Camilla når man på uss.sportchef@gmail.com eller 070–7249148.
  • Om det är så att någon i ens simgrupp har testat positivt för Covid-19 kommer träningarna upphöra under 5 dagar ifall det finns risk för att man har kunnat smitta någon på träningen. Har man t.ex inte varit på träningen på ett tag och det inte finns risk att man har varit på Navet medans man är smittsam, så behövs inte uppehållet.
  • Om hela ens skolklass är hemma för att någon i klassen har testat positivt så får man inte heller gå på träningarna under denna period. Även här bör man meddela sin tränare eller sportchefen.
  • Om någon i ens familj har testat positivt får man inte heller gå på träningarna på minst 7 dagarLäs mer hos regionen för mer guidning hur man ska förhålla sig ett Covid-19 fall i familjen. Och åter igen, meddela din tränare eller sportchef Camilla.

 

Träningstider förlängs till påsklovet

De träningstider som gällde före sportlovet fortsätter att gälla tills åtminstone 21 mars, men troligen fram till påsklovet då de inte ser ut att bli några lättnader i vilka som får träna eller besöka Navet än på ett tag, dvs endast födda 2002 och senare. Skulle det ske ändringar i gällande restriktioner återkommer vi med uppdatering.

Se respektive grupps sida för träningstider:

Nya träningstider 8-21 februari

Det finns nya träningstider ute nu för våra träningsgrupper i simning och vattenpolo, som gäller den 8–21 februari, det vill säga vecka 6 och 7.

Uppdatering 21 februari: dessa träningstider gäller i två veckor till, fram till 7 mars, då regeringen förlängt nuvarande restriktioner.

Vi vet att det är besvärligt när träningstiderna ändras hela tiden och vi skulle inget hellre vilja än att få sätta ett normal schema som gäller ända fram till sommaren, men nu är läget som det är med den pågående pandemin. Därför måste vi anpassa oss efter de ständiga förändringarna som sker i restriktioner och råd utifrån smittoläget, samt vilka öppettider som Navet erbjuder oss.

En ljusglimt för oss är i alla fall att våra äldre ungdomar, alla födda 2002 och senare, nu får tillgång till bassängträning igen, som vi berättat om tidigare. Vi hoppas kunna öppna upp för våra vuxna masterssimmare och kurser i vuxensim så småningom, nuvarande restriktioner gäller fram till och med söndag 21 februari om inget annat meddelas.

Gymnasieungdomar får börja träna, fortsatt stängt för vuxna

Gymnasieungdomar kommer att kunna börja simträna med sina yngre träningskompisar medan det blir fortsätt stängt för vuxna. Kurser i vuxensim, minisim och babysim på Navet ställs in och återbetalas. 

Idag meddelade regeringen att ungdomar födda 2002 och senare också omfattas av samma regler som tidigare bara gällt barn och ungdomar födda 2005 senare. Det är en glädjande nyhet för våra äldre ungdomar som hittills har varit utestängda från simning.

Nya träningstider kommer

Från och med måndag 8 februari kommer nya, justerade träningstider att gälla för våra träningsgrupper, och de kommer att publiceras här på hemsidan så fort vi får klartecken från Navet.

Fortsatt stängt för vuxna

För vuxna simmare som hoppades på att få komma tillbaka till Navet är det däremot dystrare besked: simhallen är fortsatt stängd för alla födda 2001 och senare, och det gäller tills åtminstone 21 februari.

Vuxensim och babysim på Navet ställs in och återbetalas

Den nya beskeden innebär att vi tyvärr måste ställa in våra kurser i vuxensim och babysim på Navet som hittills skjutits upp i omgångar. Vi kommer att kontakta berörda i mejlutskick och återbetala avgifterna. Det är en trist situation och ett ekonomiskt bakslag för klubben, men det är som det är.

När vi vet att vi kommer att kunna börja igen kommer vi att öppna anmälan åter och då är de som fått inställda kurser prioriterade att få en plats. Vi vet inte i dagsläget hur många veckor av verksamhet vi kan erbjuda när vi väl får börja igen eller om vi behöver ändra något mer, så denna lösning känns mest rättvis.

Babysim på Ersbodabadet berörs inte av detta utan fortsätter i enlighet med pandemilagen där.

Träningsstart för yngre simmare och pandemilagen

För barn och ungdomar födda 2005 och senare drar simträningarna på Navet äntligen igång denna vecka.

Träningstiderna finns på respektive grupps sida. Dessa träningstider är temporära och gäller från och med idag 1 februari och tills vi meddelar annat.

Träning för äldre ungdomar och vuxna

Söndagen den 7 februari är sista dagen för nuvarande stängning av kommunala idrottsanläggningar och vi hoppas att det från och med måndag 8 februari åter är möjligt för alla åldrar att träna, men det återstår att se vad som meddelas från myndigheter och vad Navet beslutar.

Träning under pandemilagen

Vi lyder nu under pandemilagen som begränsar hur många person som får finnas på en viss yta och det innebär att vi behöver göra anpassa oss efter detta för att kunna få nyttja Navet och vi behöver er hjälp för att se till att detta efterlevs.

Det är framförallt i omklädningsrummen och duschrummen som det riskerar att bli trängsel. Navet har satt upp skyltar på hur många som får vistas i varje omklädningsrum. Men om man kan så ber vi er att komma ombytta till träningen och vistas så kort tid som möjligt i omklädningsrummen.

Det går bra att komma ut till 50 m-bassängen och ta av sig sina kläder där och lägga i en väska. Man behöver fortfarande duscha innan i hopp i bassängen men man får ha på sig badkläder när man duschar. Efter träningen så ber vi er att helst byta om vid bassängen (bakom en handduk), eller snabbt i omklädningsrummen. Ingen dusch efteråt eftersom vi måste undvika trängsel.

De omklädningsrum som finns till förfogande är de vid multibassängen och de vid 50 m-bassängen. Man får inte använda de stora, vanliga omklädningsrummen någon dag förutom fredag eftermiddag och söndag förmiddag, eftersom de används av simskolan övrig tid.

Skolan kommer att vara och simma på Navet på dagtid och för att personalen på Navet ska hinna städa ur omklädningsrummen och se till att inga grupper möts får man inte gå in på Navet före kl. 16.00 på vardagar. Så ni som vanligtvis börjar simma kl. 16.00 börjar nu 16.15 istället.

Vi vet att allt detta är tufft och en omställning. Men alternativet är att vi inte får träna i bassäng alls. Så vi hoppas vi kan hjälpas åt och se till att detta fungerar.

Simträning för barn och yngre ungdomar från 1 februari

Det blir simträning för barn och yngre ungdomar (födda 2005 och senare) tidigast måndag 1 februari.

Även om regeringen har meddelat att idrott på kommunala inomhusanläggningar ska tillåtas från 25 januari för barn och ungdomar födda 2005 och senare kan vi tyvärr inte börja vår simträningsverksamhet förrän tidigast måndag 1 februari. Detta på grund av att Navet meddelat att de inte är redo med personal förrän dess. Simskolan kommer däremot att börja den 25 januari.

Barn och ungdomar födda 2005 och senare kommer att träna i sina grupper enligt ett temporärt schema som gäller tills vidare. Se respektive grupps schema för träningstider.

Äldre ungdomar och vuxna simmare får vänta tills åtminstone 7 februari, för det är så långt det nya stoppet för kommunal verksamhet gäller. Även baby- och minisim väntar till den 7 februari.

Vi kommer att fortsätta med alternativa aktiviteter så som utomhusträningar och landstyrka via video, detta meddelas via e-postutskick precis som tidigare.

Krav enligt pandemilagen

All vår verksamhet på Navet och Ersboda faller under den nya pandemilagen, som ställer hårda krav på antalet personer som får vistas i olika lokaler, som omklädningsrum och duschar. Det innebär att vi får leva en tid med att allting blir lite besvärligare före och efter träningarna.

Detaljerade instruktioner för vad som gäller och vilka simmare som byter om var kommer att meddelas när träningsverksamheten drar igång.

All simverksamhet inställd till och med 24 januari

Det blir ingen simträning det här jullovet och starten av våra kurser flyttas fram, det blev resultatet av att Navet nu beslutat att stänga helt fram till och med 24 januari 2021.

I och med de nya direktiven som regeringen och Folkhälsomyndigheten presenterade den 18 december blir det totalt uppehåll i föreningens verksamhet och från och med idag, såväl simträning som simskola och kurser. Planen är att återuppta den ordinarie verksamheten måndag den 25 januari 2021.

Simskola, baby/minsim och vuxensimkurser

Måndag 25 januari 2021 blir det nya datumet för kursstart av simskola, baby/minisim och vuxensimkurser. Det innebär också att datumet för att säga upp deltagandet och få full återbetalning flyttas fram till en vecka innan kursstart, dvs måndag 18 januari.

Det kommer att bli samma antal kurstillfällen förstås, vi bara flyttar fram allting. Vi håller på att uppdatera sidorna med datum för simskola, datum för baby/minisim och datum för vuxensimkurser just nu.

Träningsgrupper

Det tidigare utlovade jullovsschemat gäller alltså inte längre, från och med nu är det helt uppehåll i all simträning för alla åldrar. Vi uppmanar alla att försöka hitta på egna aktiviteter utomhus under denna period, för att vi alla mår bra av att röra på oss.

Träning som planerat under helgen

Idag presenterades nya skärpta restriktioner och rekommendationer av regeringen och Folkhälsomyndigheten och exakt vad det innebär för vår verksamhet närmaste månaden är oklart, vi inväntar mer besked.

Träningen under helgen 19-20 december fortsätter i alla fall enligt tidigare planering för vecka 51.