Nyheter: Ersboda Bad & Gym

Instruktör baby/minsim och timpersonal till Ersboda sökes

Umeå simsällskap driver Ersbodabadet där vi bland annat har merparten av vår verksamhet för baby- och minisim samt simskoleverksamhet.

Till Ersbodabadet (och delvis även Navet) söker vi nu extrapersonal enligt följande:

Instruktör för baby- och minisim

Det perfekta extrajobbet, arbetet är förlagt kvällar och helg ca 6 timmar i veckan. Möjlighet finns till mer tid.

Vi är en förening som bedriver allt från minisim till vuxensimskola på Ersbodabadet (som vi själva driver) och på Navet. Vill du veta mer om vår verksamhet kolla in www.umesim.nu eller på Instagram som @ersbodabadochgym.

Har du inte utbildning så kan du gå det via oss.

Du ska:

 • Vara över 18 år och självklart ingen anmärkning i belastningsregistret.
 • Behärska svenska språket
 • Simkunnig.

Meriterande egenskaper:

 • Redan har utbildning
 • Kunna flera språk
 • Pedagogisk utbildning
 • Tidigare erfarenhet av att  jobbat med barn

Välkommen med din ansöka till uss.ersboda@gmail.com.

Timpersonal kväll och helg

Vill du ha ett roligt jobb med glada kunder och kollegor?

Timtid på helger, du ska helst kunna jobba varannan helg.
Vi söker dig som är över 18 år, simkunnig, social, framåt och har känsla för service!
Arbetet innefattar badbevakning, städ, café, enklare vaktmästaruppgifter och receptionsarbete. Meriterande om du har jobbat inom vård, städ eller café.
Önskade kunskaper är tidigare jobb inom städ och service.
Arbetstiden är förlagd främst till helgen.

Välkommen med din ansöka till uss.ersboda@gmail.com.

Simlärare kväll (och helg)

Simlärare för barn mellan 4-12 år mestadels vardagskvällar men helg kan förekomma. Du ska vara minst 16 år, simkunnig och självklart ingen anmärkning i belastningsregistret. Arbetet är förlagt på Ersbodabadet och Navet. Utbildning är meriterande men ingår om du ej redan har.

Välkommen med din ansöka till uss.ersboda@gmail.com.

Covid-läget januari 2022

Ökad smitt och nya restriktioner innebär viss påverkan på vår verksamhet, här är en sammanfattning av vad som gäller nu i januari.

Uppdaterad 24 januari.

Som de flesta känner till har smittan i samhället ökat explosivt på sista tiden och i veckan har nya restriktioner trätt i kraft. Detta har fått konsekvenser för vår tävlingsverksamhet med inställda tävlingar och det påverkar hur vi kan röra oss och byta om inne på anläggningar som Navet. Positivt i sammanhanget är dock att kärnverksamheten med simskola och träning kan fortsätta som planerat, med vissa anpassningar, se nedan.

Vid bekräftad smitta hos deltagare

Vid bekräftad smitta (via snabbtest eller PCR-test) hos en person som deltagit i verksamheten vill vi att ni meddelar sportchef Camilla Johansson-Sponselleruss.sportchef@gmail.com så att vi kan informera berörda grupper om det.

Inställda tävlingar

USS har beslutat att ställa in deltagandet vid Arena Open i Skellefteå den 29–30 januari samt att ställa in arrangemanget av vår hemmatävling Umestänket som skulle ha genomförts den 12-13 februari. Vad gäller tävlingar längre fram avvaktar vi tills vidare utvecklingen. Förhoppningen är att toppen av smittan snart är nådd och bättre tider stundar längre fram i vår.

Simskolan

Simskolan fortsätter i samma omfattning som tidigare. Var uppmärksam på skyltar om max antal personer och undvik trängsel.

Träningsgrupper

Våra träningsgrupper för barn, ungdomar och vuxna fortsätter sin verksamhet som tidigare. Nytt är att vi inte får nyttja de ordinarie omklädningsrummen utan är hänvisade till de mindre, se kartan nedan.

På Navet

Navet har infört begränsningar i antalet personer som får vistas i olika delar av byggnaden, se till att vara uppmärksam på de skyltar som finns uppsatta runt om i anläggningen. Navet har även delat upp vilka omklädningsrum som får användas och därmed är våra träningsgrupper hänvisade till de mindre omklädningsrummen. Då de är få personer som får vistas i de mindre omklädningsrummen rekommenderar vi ombyte hemma innan träning.

 • Simskolan byter om som vanligt i de allmänna omklädningsrummen (omklädning A & B)
 • Elit 1, Elit 2, Elit Tri och A-gruppen byter i första hand om vid 50-metersbassängen (omklädning 4 & 5)
 • Övriga grupper, inklusive mastersgrupperna, byter i första hand om vid multibassängen (omklädning 1 & 2)

Det går bra att byta från omklädningen vid multibassängen till den vid 50-meterbassängen och vice versa, om det är mindre trängsel på andra stället, oavsett grupp. Det viktiga är att inte använda de allmänna omklädningsrummen just nu för annat än simskolan.

På Ersbodabadet

På Ersbodabadet gäller 60 personer max i anläggning och ett avstånd på 2 m. 1 person eller ett sällskap åt gången i bastun. Var uppmärksam på skyltning i anläggningen.

Bokning av Ersbodabadet på nätet

Nu går det att boka tider för badaktiviteter på Ersbodabadet på nätet.

Ersbodabadet har skaffat ett nytt bokningssystem där besökare själva kan gå in och se lediga tider för att boka badkalas, fribad och motionssim.

Bokningen finns på ersbodabadet.valei.com

2020 – ett minst sagt annorlunda år

2020 var året där inget blev som vi hade tänkt oss. Pandemin som drog över världen stängde ner resor och arrangemang med stor inverkan på stora delar av vår verksamhet.

När vi nu satte oss ner och sammanfattade detta annorlunda år insåg vi att det ändå hände en hel del, trots att ”allt” ställdes in. Stora tävlingsarrangemang och de normala resorna uteblev, men istället hade vi mikrotävlingar och läger i närheten. Det fanns utrymme för träning och aktiviteter i nya former, inte minst under sommaren. Nu finns verksamhetsåret 2020 sammanfattat i vår verksamhetsberättelse nedan:

USS verksamhetsberättelse 2020 (PDF, 10 MB)

USS verksamhetsberättelse 2020 högupplöst (PDF, 19 MB)

De senaste årens verksamhetsberättelser finns samlade här.

Ersbodabadet under pandemilagen

Ersbodabadet är nu öppet för baby- och minisim samt simskola, efter att ha varit helt stängt en period. Verksamheten är anpassad utifrån den nya pandemilagen som börjat gälla.

Badet drivs av Umeå simsällskap och faller därmed inte under den kommunala stängningen av badhus, utan istället under den nya pandemilagen som begränsar verksamheter som gym, icke kommunala idrottsanläggningar, butiker, köpcentrum med mera. För allmänheten är dock badet fortfarande stängt tills vidare.

Pandemilagen ställer bland annat krav på hur många personer som får vistas i en lokal, baserat på lokalens yta. Då våra lokaler på Ersboda är ganska små betyder det kraftiga begränsningar, som gör att vår verksamhet där blir omständligare än tidigare, som simskolan. Mer information om vad som gäller för simskolan finns här.

Vi uppmanar alla besökare att ha förståelse för detta och tar sitt ansvar för att visa hänsyn och hålla avstånd. Se till att ha god tid på er när ni kommer hit så att ni kan vänta på er tur. Vid akuta situationer ring 073–071 46 66.

Dessa är antalet personer som får vistas i våra olika lokaler på Ersbodabadet:

 • Entré/kassa: 5 st
 • Korridor fram till omklädningsrum: 7 st
 • Herr omklädning: 4 st
 • Dam omklädning: 3 st
 • Herr dusch: 3 st
 • Dam dusch: 3 st
 • Simhall: 16 st
 • Gruppträningslokal: 20 st
 • Gym: 27 st

Terminsstart för simskolan 25 januari

Simskolans vårtermin startar måndag 25 januari, med rutiner anpassade för att följa den nya pandemilagen.

Regeringen och Folkhälsomyndigheten har meddelat att de förlänger den allmänna stängningen av kommunala inomhusanläggningar till den 7 februari men gör undantag för barn och ungdomar födda 2005 eller senare. Detta betyder att vi kan återuppta vår simskoleverksamhet, under anpassade former.

Simträningen för våra träningsgrupper dröjer dock en vecka till, till 1 februari. Vuxensim, baby- och minisim på Navet dröjer till 7 februari. Baby- och minisim på Ersboda börjar 25 januari.

Krav enligt pandemilagen

All vår simskoleverksamhet på Navet och Ersboda faller under den nya pandemilagen, som ställer hårda krav på antalet personer som får vistas i olika lokaler, som omklädningsrum och duschar. Det innebär att vi får leva en tid med att allting blir besvärligare före och efter lektionerna, för både barn och föräldrar.

Vi vet att dessa lösningar är obekväma, men det är vad som krävs för att få ihop det, så att vi kan erbjuda simskola. Vi har även dragit ner på gruppstorlekarna för att minska antalet personer som kommer samtidigt.

I andra idrottslokaler är omklädningsrummen helt stängda, men vi kan inte göra så på en simhall. Däremot måste vi göra allt vi kan för att minska tiden inne i omklädningsrummet, där trängsel lätt kan uppstå.

Instruktioner simskola Navet

Nedanstående gäller för vår simskoleverksamhet på Navet. Det kommer att finnas skyltar på plats också med instruktioner och markerad slinga för hur föräldrar och barn ska röra sig inne i simhallen och var man ska gå.

 • Max 12 personer samtidigt i de stora omklädningsrummen.
 • Max 4 personer i duschrummet.
 • Ingen får komma före klockan 16.00 då skolsim pågår på Navet innan simskolan, de lektioner som var planerade till 16.00 kommer att starta 16.15 istället.
 • Barnen ska ha på sig badkläder under sina kläder när de kommer till Navet.
 • Ta en badanka ur korg vid ingången, en för den vuxna och en för barnet, detta för att hålla koll på antalet personer i omklädningsrummet.
 • Efter ombyte spritas badankan och lämnas tillbaka.
 • Byt om så fort som möjligt.
 • Ytterkläder och skor kan lämnas i skåpen, övriga kläder tar föräldrarna med sig i en kasse/väska.
 • Barnet ska duscha innan men med badkläderna på, använd gärna tvål också.
 • Gå vidare från duschen ut i simhallen, följer skyltarna som guidar till simskolan, håll avstånd på 2 meter till andra familjer.
 • Det går även att duscha inne i simhallen, vid ångbastun intill entrén till stora bassängen.
 • Under lektionen uppmanas föräldrarna att uppehålla sig inne i övriga delar av simhallen, det finns gott om utrymme att sprida ut sig på, även utrymmena kring 50-metersbassängen kan användas.
 • När det är dags att hämta barnen efter simskolan får föräldrarna vänta vid utgången från bassängen, håll 2 meters mellanrum.
 • Barnen kommer ut gruppvis, med mellanrum mellan grupperna för att minska risk för trängsel.
 • Efteråt bör barnen klä sig direkt, med kläderna som föräldrarna bär med sig. Man får inte duscha i duschrummet efteråt. 
 • Det går att byta om bakom en handduk i det stora utrymmena kring äventyrsdelen eller vid 50-metersbassängen, sprid ut er och hitta en plats. Alternativt ett snabbt ombyte inne i omklädningsrummet.
 • Sedan hämtas ytterkläder och skor på vägen genom omklädningsrummet.

Instruktioner simskola Ersboda

Lokalerna på Ersboda är små och det ställer till det för oss, så vi har tagit fram rutiner för att göra det så bra som möjligt.

 • Det kommer att finnas skyltar och instruktioner på plats för att guida föräldrar och barn.
 • Barnen ska komma ombytta till badkläder under kläderna.
 • Ta av skorna vid skogränsen, men föräldrarna ska bära med sig sina skor.
 • Gå med barnet till gruppträningslokalen där barnet klär av sig. Gruppträningslokalen ligger mitt emot ingången till omklädningsrummen. Det kommer att vara skyltat var man ska gå.
 • Våra ledare kommer och hämtar barnen i gruppträningslokalen.
 • Föräldrarna får gå ut utomhus genom gruppträningslokalen, det går inte att vänta under lektionen inne i våra lokalerna.
 • När föräldrarna kommer tillbaka går de genom huvudentrén för att hämta barnen i gruppträningslokalen.
 • När lektionen är färdig kommer ledarna med barnen till gruppträningslokalen.
 • Barnen måste byta om skyndsamt så att nästa grupp kan komma in i gruppträningslokalen.
 • I våra lokaler på Ersboda får följande antal kunder vistas samtidigt enligt pandemilagen:
  • Entré/kassa: 5 st
  • Korridor fram till omklädningsrum: 7 st
  • Herr omklädning: 4 st
  • Dam omklädning: 3 st
  • Herr dusch: 3 st
  • Dam dusch: 3 st
  • Simhall: 16 st
  • Gruppträningslokal: 20 st
  • Gym: 27 st
 • Visa hänsyn, håll avstånd och se till att ha god tid på er när ni kommer hit så ni kan vänta på eran tur.
 • Vid akuta situationer ring 073–071 46 66

 

Dröm er tillbaka till 2019 med verksamhetsberättelsen

Kommer ni ihåg 2019? Då man kunde åka på simtävlingar och läger, då det fanns mästerskap och resor, och inte minst: då vi kunde fylla hela Navet till bristningsgränsen med folk för tre dagar av feststämning och fantastiska tävlingar. Det var tider det!

Just nu känns det lite håglöst att blicka fram emot en vår och sommar utan tävlingar, mål och andra aktiviteter som hör simningen till. Därför kan det vara ett bra tillfälle att se hur mycket kul vi faktiskt hade och hur mycket upplevelser vi hann med bara på ett år, genom att förkovra sig i verksamhetsberättelsen för 2019 som styrelsen tagit fram.

Klicka här för att läsa årets verksamhetsberättelse som PDF (här finns en större variant med högupplösta bilder).

Vill man läsa tidigare års verksamhetsberättelser finns det några till här.

Corona-läget 2 april

Här är en dagsaktuell uppdatering om läget i föreningen så som det ser ut idag torsdag 2 april, med anledning av coronakrisen som råder.

Umeå simsällskap fortsätter att följa utvecklingen i samhället och de råd som myndigheterna kommer med, nedan finns informationen om Folhälsomyndighetens nya råd, vad vi gör i föreningen och våra uppmaningar till medlemmar, simmare, föräldrar och ledare.

Folkhälsomyndighetens nya råd

Folkhälsomyndigheten gick ut med nya allmänna råd igår och sedan ett förtydligande om träningsmatcher idag. De värdesätter ett fortsatt idrottsutövande för barn, ungdomar och vuxna, men vill ytterligare understryka vikten av att begränsa smittspridning.

För idrotten gäller nu följande råd enligt Folkhälsomyndigheten:

 • Undvika närkontakt mellan idrottsutövare
 • Om möjligt hålla träningar och andra idrottsaktiviteter utomhus
 • Skjuta upp matcher, tävlingar och cuper
 • Begränsa antalet åskådare och undvika trängsel
 • Undvika onödiga resor i samband med idrottsutövande.

Landträning inställd

Vår verksamhet i bassäng kan inte flyttas utomhus i dagsläget men vi har från och med idag bestämt att ställa in all landträning och fokusera på själva simningen, för att ytterligare begränsa tiden med varandra inomhus. Vi tittar på möjligheten till landträningar utomhus längre fram i vår.

Råd till aktiva, ledare och föräldrar

 • Stanna hemma vid minsta känning av sjukdomssymptom.
 • Stanna hemma minst två dagar helt frisk efter sjukdom.
 • Tvätta händerna innan avfärd till träningen.
 • Sprid ut er i omklädningsrummet. Det finns gott om ledigt utrymmet i Navets omklädningsrum nu när besöksantalet minskat, det finns ingen anledning att ta skåp precis bredvid varandra.
 • Håll extra avstånd till varandra före och efter träningarna, tänk t.ex. på att inte sitta för nära andra.
 • Håll extra avstånd till varandra under träningarna i stora bassängen, sprid ut er på banan vid vila.
 • Drick endast ur egen vattenflaska.
 • Vi ser helst att föräldrar som inte måste vara på plats i simhallen stannar hemma.
 • Vid simskola ber vi föräldrarna sprida ut sig innan/efter lektionen och tänk på avståndet i omklädningsrummet.

Extra åtgärder på Ersboda bad och gym

På Ersboda bad och gym, som Umeå simsällskap driver, har vi också infört striktare regler kring verksamheten. För att det ska vara så rent och säkert som möjligt SKA alla innan bad:

 • Max 10 st i duschrummet samtidigt, vänta i simhallen eller omklädningsrum tills det blir färre är 10 st innan ni går in.
 • Tänk på att hålla avstånd emellan er och hosta/nys i armvecket
 • Max 3 st i bastun samtidigt duschad och ren innan ni bastar
 • Duscha UTAN badkläder med tvål/schampo och vatten, även håret
 • Vill du inte blöta håret så använder du badmössa, vi ger er 25% på badmössor

Gällande simskola så är det samma regler som ovan och tillägg med:

 • När ni har lämnat era barn till simskola väntar ni utanför simhallen t.ex. i caféet, sofforna i korridoren. Tänk även på att hålla avstånd till varandra.

Angående fortsatt simskola, baby- och minisim

Vi har haft kontakt med föräldrar som är oroliga över fortsatt verksamhet, även om den är i linje med myndigheternas råd. Det går naturligtvis bra att avstå från fortsatt deltagande om man anser att all typ av verksamhet är för riskfylld.

Vi har dock inte möjlighet att betala tillbaka några avgifter för avbrutna kurser. Dessa medel är redan låsta mot våra fasta kostnader och vi som förening – likt andra idrottsföreningar i landet – står inför en mycket svår tid ekonomiskt, så vi ber er ha överseende med detta.

Kommande simtävlingar och arrangemang

Sedan tidigare har vi gått ut med att långbanetävlingen Norrländska mästerskapen/Arena Open i slutet av maj är inställd.

Vidare har Norrlands Simförbund beslutat att alla tävlingar är inställda fram till sommaren. Hur det blir med Sum-Sim och JSM/SM i sommar är inte beslutat ännu.

Vad gäller öppet vatten-säsongen har de flesta arrangörer valt att avvakta och se hur läget utvecklar sig. Vansbrosimningen har t.ex. meddelat att de ska ta beslut i slutet av april.

Mer information

För mer information gällande coronakrisen och föreningen, se vår allmänna informationssida.