Nyheter: Föreningen

Effektivt genomfört årsmöte

I veckan genomförde Umeå simsällskap sitt årsmöte på vad som troligen var rekordtid. Ett bra förarbete, inte minst från valberedningen, gjorde att mötet flöt på utan att fastna på någon av punkterna där förtroendevalda väljs, något som ibland kan bli utdraget annars.

Årsmötet inleddes med att sportchef Camilla Johansson-Sponseller presenterade verksamhetsåret 2018, alla delar av vår rätt omfattande verksamhet som förutom den vanliga tävlingsverksamheten bland annat innefattar simskola, triathlon, vattenpolo, Ersbodabadet, Masters-simning, öppet vatten-simning och vuxenundervisning. Läs mer i vår fina verksamhetsberättelse som finns här som PDF-fil (4 MB).

Ordförande och styrelsen

USS emblem i trä från prispallen som Anders Larsson snickrat ihop.

Monica G Engström fortsätter som föreningens ordförande i ett år till. Till ordinarie styrelseledamöter blev det omval av Jessica Semb samt nyval av Tina Fagerström och David Gustavsson. Anna Säfvestad Albinsson, Ulrika Gustafsson och Adrian Bengtson har vardera ett år kvar på sina mandatperioder. Som suppleanter i styrelsen valdes Pernilla Granström och Åsa Egelskog samtidigt som Jessica Sjölund förstärker styrelsen som ytterligare en suppleant.

I år valde Anders Larsson och Therese Ferm att avsluta sina styrelseuppdrag och tackades därmed av för sitt arbete. Ett extra stort tack till Anders som suttit USS styrelse i hela 11 år! Anders har förövrigt byggt får fina prispall som pryds med ett mycket vackert USS-emblem i trä.

Livbojen

Till Livbojens ordförande omvaldes Jenny Löfgren och som ledamöter omvaldes Sofia Strömbro och Sabine Norling, medan Helene Mosten valdes in i och med att Ylva Ohlsson avslutade sitt uppdrag. Utöver dessa ingår även Åsa Koskenniemi i Livbojen, med ett år kvar på sin mandatperiod.

Livbojen, för de som inte känner till det, har en mycket viktig funktion i samband med våra arrangemang då det står för markservice, fika och allt annat som krävs för att vi ska kunna arrangera tävlingar och andra aktiviteter (de ordnade t.ex. fikat till årsmötet).

Tävlingssektionen

Till vår stora glädje sitter samtliga ledamöter i tävlingssektionen kvar det kommande året då de har en viktig roll i och med att vi arrangerar Sum-Sim Riks i december. Tävlingssektionen består av Erica Luthman, Magnus Rölin, Peter Lundberg, Filip Orre, Jeanette Brändström och Malin Trigell. Sektionen förstärks dessutom av Mats Danielsson som valdes in på årsmötet.

Valberedningen

Valberedningen är vilande större delen av året men har en nyckelroll inför årsmötet då deras uppgift är att se till att vi har förtroendevalda till alla positioner i föreningen, och att det blir bra personer som får verksamheten att fungera bra och klubben utvecklas. Sara Jonsson och Farida Masalha sitter kvar i valberedningen även det kommande året medan Christina Johnsson avslutar sitt uppdrag och ersätts av nyinvalda Ulrika Lundgren.

 

Inbjudan till föräldramöte 13 mars

Föräldrar till simmare i tävlingsgrupper hälsas varmt välkomna på föräldramöte onsdag den 13 mars kl. 17.30–18.30 i Navets konferenslokal.

Vi ska prata om det kommande året med speciellt fokus på höstens stora fest – Svenska ungdomsmästerskapen i simning – som vi kommer att arrangera den 6-8 december. Det kan även hända att det bjuds på lite fika.

Umeå simsällskap tilldelades Årets Jämställdhetspris

Under torsdagskvällen arrangerades Umeå Idrottsgala på Folkets Hus i Umeå. Förra året kammade Umeå simsällskap hem den fina utmärkelsen Årets ungdomsföreningen. Inför årets gala var klubben en av tre föreningar nominerade till Jämställdhetspriset, ett pris som under galan tilldelades Umeå simsällskap, något vi är mycket glada och stolta över!

Jämställdhetspriset är ett vandringspris som delas ut till en idrottsförening i Umeå som ”på ett påtagligt sätt verkat för ökad jämställdhet eller bidragit till att belysa frågor med anknytning till jämställdhet inom idrotten”.

Så här löd vår motivering till nomineringen:

Förutom att vara jämställda på utövarsidan, som nästan all simidrott, har Umeå simsällskap under de senaste åren arbetat med kunskapshöjande insatser, framför allt vad gäller kroppsideal. För första gången i klubbens 90–åriga historia utgör kvinnor en större del av styrelsen där såväl ordförande som vice ordförande är kvinnor.

Umeå simsällskap värnar om bredden, att alla ska få möjlighet att utöva sin idrott utifrån sina förutsättningar. En förening som utgör en positiv förebild för andra föreningar inte bara inom simidrott utan också andra idrotter!

 

Kallelse till årsmöte 2019

Vi hälsar alla medlemmar varmt välkomna till Umeå simsällskaps årsmöte onsdag den 20 mars 2019 kl. 18.00 i konferenslokalen i Navet (lokalen bakom startpallarna vid 50-metersbassängen).

För mer information och dagordning, se kallelsen till årsmötet (PDF).

KM i bilder

I helgen genomfördes klubbmästerskapen för USS och som vanligt bjöds det på ett brett spektra av simningar som inte liknar någon annan simtävling.

Vi fick se snabba lopp av elitsimmare, kamp mellan masterssimmare, familjelagkapper med de allra yngsta, föräldrar som debuterade i tävlingsbassäng och till och med simmande tomtar. Vi hade representanter från klubbens hela spektra, från minisimmare i simskolan till personalen på Ersboda och allt däremellan. Kvällen avslutades med gemensam middag på restaurang. Här är några bilder i urval, resultaten från tävlingen finns på livetiming.

Gemensam samling inför tävlingen, det var många deltagare i år.
Sportchefen Camilla simmade familjelagkapp med yngsta sonen som såg ut att stormtrivas i bassängen.
Det var många tuffa kamper i bassängen, här starten på 400 frisim herrar där Arvid och Magnus hade en riktigt hård duell om guldet ända in i kaklet. Magnus visade att han fortfarande var starkast och vann, men Arvid var inte långt efter och kapade hela 11 sekunder på personliga rekord. Resultaten finns här.
Ett av alla startögonblick på årets KM.
Masterssimmarna Adrian, Christer och Petter jämförde sina splittar på 100 medley. De hade alla simmat på 1.10 (Petter var snabbast) men fick se sig slagna av träningskamraten Camilla som simmade på 1.09.
Förutom familjelagkapperna är tränarnas kamp en höjdpunkt på KM. I år utklädda till luciatåg, komplett med sång under inmarschen.
Det är bara på KM man får se tomtar göra ”bomben” vid start.
Efter tävlingen var över fyllde vi restaurang Eastern Palace med hungriga USS:are för middagsbuffé. Vi var så många att det tog en bra stund innan alla hade fått sin mat, men alla blev mätta och belåtna till slut.

Foto: Urban Bengtson och Adrian Bengtson.

Inbjudan till klubbmästerskap

Lördagen den 8 december är det dags för årets höjdpunkt i klubben; vårt klubbmästerskap med efterföljande middag. Kom ihåg att anmäla till både tävling och middag, anmälningstiden går snart ut.

Vad är KM?

Klubbmästerskapen – eller kort och gott KM som det brukar kallas – är vår chans att träffas hela klubben och genomföra en kort simtävling där vi utser årets klubbmästare på några utvalda distanser men även genomför mer lättsamma lopp som de charmiga och uppskattade familjelagkapperna, där två generationer ur samma familj tävlar mot andra familjer. I familjelagkapperna går det bra att använda flythjälpmedel om det behövs och ibland förekommer även fantasifulla utklädningar.

När tävlingen är över plockar vi ner tävlingsutrustningen tillsammans och avslutar sedan kvällen med gemensam middag. I år äter vi buffé på Eastern Palace och platserna är begränsade så kom ihåg att anmäla hela familjen (se mer nedan).

Anmälan och grenordning

Anmälan för både simning och middag ska vara inne senast onsdag 28 november. Klicka här för PDF med grenordningen.

Simmarna i Elit, A och B ska anmäla sina simgrenar via mejl till Simon (zimponini@gmail.com), Masters och Nybörjarmasters ska anmäla sig till Camilla (uss.sportchef@gmail.com) och simmarna i C, D, E, Ungdomssimträning 1, Ungdomssimträning 2, Medley och Teknik A och B ska anmäla sig till Martin (uss.breddansvarig@gmail.com). Glöm inte att även anmäla för maten på separat länk nedan.

Kom ihåg att ni endast får simma två individuella grenar och en lagkapp. Tanken är att ni själva ska välja vilka grenar ni vill simma, men om vi vill att vi ska välja åt er eller ge förslag på lämpliga grenar så kan vi självklart göra det.

Om ni simmar lagkapp gäller det att ni ska vara två simmare i två olika generationer, till exempel förälder och barn, och ni ska hitta på ett lagnamn. Skriv namnen på de två personer som ska simma samt lagnamnet när ni mejlar anmälan.

Information för de allra yngsta simmarna i Medley, Teknik A och Teknik B:

KM är en tävling där man kan bli diskad, men det är ingen fara alls om man skulle bli diskad, det händer alla simmare då och då och är inget att skämmas för. Man kan till exempel bli diskad för felaktig start eller vändning, vilket vi kommer att öva mer på inför tävlingen. För simmarna i Teknik A, Teknik B och Medley är 25 eller 50 frisim, 25 eller 50 bröstsim samt 25 ryggsim de lämpligaste grenarna.

Att vara med på tävlingen kostar ingenting!

Middagen

Middagen blir klockan 18:00 på Eastern Palace (buffé). Om ni är flera som ska äta kan ni anmäla all mat i en anmälan. Kom ihåg att skriva namn ålder, antal och eventuell specialkost. Anmälan till maten är bindande. Vi vill så klart att många kommer så att vi fyller lokalen. Det finns ca 130 sittplatser på Eastern Palace, så blir det fler än så som anmäler att ni vill äta så är det först till kvarn som gäller.

Pris för maten:

  • 3-5 år: 50 kr
  • 6-8 år: 80 kr
  • 9-11 år: 110 kr
  • 12 år och uppåt: 169 kr

Anmälan för maten (endast maten) görs via den här länken:
https://docs.google.com/forms/d/1553iERi32fdZ7aqRN-y_j8GDO50HsFxLG9Q281u-eqQ/

Funktionärsutbildning 21 oktober

Söndagen den 21 oktober är det dags för funktionärsutbildning. Funktionärer är viktiga för klubben, utan dem kan vi inte arrangera tävlingar. Utbildningen är gratis och går på Navet mellan klockan 08.00 och 17.00. USS bjuder på all mat och fika under dagen och det är ett utmärkt tillfälle att lära sig mer om simning.

Det krävs inga förkunskaper alls om simning, allt du behöver veta kommer att läras ut under kursen. Utöver föräldrar är även simmare och tränare i USS varmt välkomna. Det enda som krävs är att man är 16 år eller äldre (eller fyller 16 år i år).

Anmälan

Sista anmälningsdag är söndag 14 oktober och anmälan sker via den här länken. Efter 14 oktober kan eventuellt efteranmälningar ske via mejl till nsf.utbildning@gmail.com.

Om tävlingar och föräldraengagemang

En central del i USS verksamhet är möjligheten att kunna arrangera tävlingar på hemmaplan några gånger per år. Det är en chans för våra egna simmare att tävla och Umeå är en viktig tävlingsarena för simningen i hela norra Sverige. Rätt utförda kan tävlingar också ge ett behövligt tillskott i kassan för klubben.

För att genomföra tävlingar behövs utbildade funktionärer, många funktionärer. Som förälder till simmare i klubben är detta ett av de bästa sätten du kan bidra med som föräldraengagemang. Det handlar vanligtvis om att ställa upp tre-fyra helger per år och datumen för tävlingarna sätts långt i förväg så att alla kan planera in det i god tid. Vissa år har vi dessutom den stora äran att arrangera nationella mästerskap, nu närmast Sum-Sim Riks i kortbana i december 2019.

Vi har idag brist på funktionärer och de fantastiska föräldrar som alltid ställer upp får slita hårt med långa pass. Ju fler utbildade funktionärer vi har tillgång under en tävlingshelg desto mindre behöver var och en ställa upp och frigöra tid.

Man behöver inte känna sig inte tvungen att vara funktionär på alla våra tävlingar vi arrangerar bara för att man har gått utbildningen. Men ju fler utbildade funktionärer vi har, desto bättre är det givetvis.

USS vill att minst en representant (vanligtvis förälder men kan även vara syskon, mor- och farföräldrar) från varje familj som är aktiv i klubben – simmare, triatleter och vattenpolospelare – ställer upp på något sätt. Utöver uppgiften som funktionär finns även viktiga uppdrag i andra delar av verksamheten (tävlingssektionen, Livbojen, styrelsen och sponsorgruppen).

 

 

Resultat för Blodomloppet

Under tisdagskvällen gick årets Blodomlopp av stapeln längs älven i centrala stan och USS hade flertalet lag med och många fina resultat samt en stor besvikelse.

Bästa placering tog Lea Edvardsson som på sprang 5 km på 20:32 och blev 6:a bland damerna. Bästa herrplacering tog Magnus Rölin som sprang in på 23:e plats på 10 km på tiden 37:18. Nedan finns samtliga resultat för de som sprang för klubben.

Den stora besvikelsen kom efter loppet när vi samlades i Broparken för picknick och det visade sig att utlovade picknick-kassarna tog slut innan USS hann hämta ut sina, på grund av miss med leveranserna hos arrangören.

Resultat

10 km damer
Ingrid Lindelöw-Berntson 54:47

10 km herrar
Magnus Rölin 37:18
Simon Andersson 40:21
Martin Lindvall 44:01
Peter Sundström 47:54
Adrian Bengtson 55:31

5 km damer
Lea Edvardsson 20:32
Ingrid Sälg 23:30
Agnes Gustavsson 23:58
Berit Bengtson 27:50
Linnea Öhlund 28:57
Lisa Drugge 28:58
Camilla Johansson-Sponseller 33:55
Alva Semb 37:24
Sara Sharp 37:24
Emilia Sponseller 49:24

5 km herrar
Vincent Wall 22:40

Alla resultat från Blodomloppet finns här.

Heja fram USS i Blodomloppet!

Nu på tisdag, den 22 maj, går den årliga springtävlingen och folkfesten Blodomloppet av stapeln, här i Umeå. Från klubben deltar ett gäng ungdomar och vuxna, hela 18 stycken springer för USS som föreningen och ytterligare är med för andra lag.

Start och mål sker på Skeppsbron (vid kajen i centrala Umeå), 18:30 för 10 km och 18:50 för 5 km. Loppet går längs älven på båda sidor, här finns mer info om bandragningen. Kom ner till kajen på tisdag kväll och hjälp till att heja fram våra medlemmar!

Kan bli årets idrottsförening i Västerbotten

Umeå simsällskap kan bli Årets idrottsförening i Västerbotten 2017.

Priset delas ut i samband med Mötesplats Lycksele den 30 maj. Klubben har valts ut tillsammans med fyra andra finalister.

– I våras fick vi utmärkelsen årets ungdomsförening och var nominerad i flera andra kategorier vid Umeå idrottsgala. Att vi nu även har chansen att utses till årets idrottsförening i länet är fantastiskt roligt och ett bevis på att det arbete vi bedriver uppmärksammas och uppskattas av aktörer även utanför vår egen klubb, säger Monica G Engström, ordförande i Umeå simsällskap.

Det är Västerbottens Idrottsförbund och SISU idrottsutbildarna som delar ut priset. Utses Umeå simsällskap till årets idrottsförening får klubben ett pris som består av en skulptur samt 15000 kronor i prispengar. Priset är instiftat i Börje Sandgrens namn med syfte att lyfta fram idrottsföreningar som bidrar särskilt positivt till samhället och idrotten.

Förra årets pristagare blev Soo Shim Taekwondo och Hapikidoklubb i Skellefteå.