Nyheter: Föreningen

Covid-läget januari 2022

Ökad smitt och nya restriktioner innebär viss påverkan på vår verksamhet, här är en sammanfattning av vad som gäller nu i januari.

Som de flesta känner till har smittan i samhället ökat explosivt på sista tiden och i veckan har nya restriktioner trätt i kraft. Detta har fått konsekvenser för vår tävlingsverksamhet med inställda tävlingar och det påverkar hur vi kan röra oss och byta om inne på anläggningar som Navet.

Positivt i sammanhanget är dock att kärnverksamheten med simskola och träning kan fortsätta som planerat, med vissa anpassningar, se nedan.

Vid bekräftad smitta hos deltagare

Vid bekräftad smitta hos en person som deltagit i verksamheten ställer vi in träningarna för hela gruppen i fem dagar sedan personen sist deltog, precis som vi gjort tidigare. Det är därför av högsta vikt att ni skyndsamt meddelar sportchef Camilla Johansson-Sponselleruss.sportchef@gmail.com vid bekräftad smitta (via snabbtest eller PCR-test) så att vi kan göra vårt bästa för att bromsa spridningen.

I övrigt gäller Folkhälsomyndighetens krav om familjekarantän i sju dagar vid smitta i hemmet, oavsett vaccinering eller inte.

Inställda tävlingar

USS har beslutat att ställa in deltagandet vid Arena Open i Skellefteå den 29–30 januari samt att ställa in arrangemanget av vår hemmatävling Umestänket som skulle ha genomförts den 12-13 februari. Vad gäller tävlingar längre fram avvaktar vi tills vidare utvecklingen. Förhoppningen är att toppen av smittan snart är nådd och bättre tider stundar längre fram i vår.

Simskolan

Simskolan fortsätter i samma omfattning som tidigare. Var uppmärksam på skyltar om max antal personer och undvik trängsel.

Träningsgrupper

Våra träningsgrupper för barn, ungdomar och vuxna fortsätter sin verksamhet som tidigare. Nytt är att vi inte får nyttja de ordinarie omklädningsrummen utan är hänvisade till de mindre, se kartan nedan.

På Navet

Navet har infört begränsningar i antalet personer som får vistas i olika delar av byggnaden, se till att vara uppmärksam på de skyltar som finns uppsatta runt om i anläggningen. Navet har även delat upp vilka omklädningsrum som får användas och därmed är våra träningsgrupper hänvisade till de mindre omklädningsrummen.

Då de är få personer som får vistas i de mindre omklädningsrummen rekommenderar vi ombyte hemma innan träning.

  • Simskolan byter om som vanligt i de allmänna omklädningsrummen (omklädning A & B)
  • Elit 1, Elit 2, Elit Tri och A-gruppen byter i första hand om vid 50-metersbassängen (omklädning 4 & 5)
  • Övriga grupper, inklusive mastersgrupperna, byter i första hand om vid multibassängen (omklädning 1 & 2)

Det går bra att byta från omklädningen vid multibassängen till den vid 50-meterbassängen och vice versa, om det är mindre trängsel på andra stället, oavsett grupp. Det viktiga är att inte använda de allmänna omklädningsrummen just nu för annat än simskolan.

 

På Ersbodabadet

På Ersbodabadet gäller 60 personer max i anläggning och ett avstånd på 2 m. 1 person eller ett sällskap åt gången i bastun. Var uppmärksam på skyltning i anläggningen.

Kansliet stängt över jul och nyår

Nu tar vårt kansli lite välförtjänt ledighet och är tillbaka igen måndag den 10 januari. Det betyder att det fram tills dess inte finns någon som svarar i telefon på kansliet.

Det går bra att mejla eventuella frågor och så svarar de i den mån de kan, kontaktuppgifter finns på kansliets sida.

Webbshop hos TYR för USS-kläder med mera

Umeå simsällskap har TYR som samarbetspartner för klubbkläder och annat utrustning för simning.

Beställning sker i vår webbshop hos Team TYR, läs mer om hur det går till här.

Utöver vår webbshop för klubbutrustning har våra medlemmar också rabatt på TYR:s vanliga webbshop där de har sina badkläder och övrig utrustning för träning och tävling.

Inbjudan till KM 2021

USS klubbmästerskap är tillbaka efter ett avbrott förra året på grund av pandemin.

I år körs KM tidigare än brukligt; lördagen den 20 november. Detta beror på att Norrländska mästerskapen går i mitten av december när KM brukar arrangeras.

Grenordning och mer information finns i inbjudan här: Inbjudan KM 2021.

Precis som 2019 – när det senast var KM – finns det ett förmiddagspass utöver det traditionella KM-programmet på eftermiddagen. Förmiddagspasset är avsett för att simmarna i Elit, A,  B, C, D och Masters ska få en chans att köra lite fler lopp, utöver det traditionella KM-programmet som körs på eftermiddagen.

Mellan tävlingspassen arrangerar vi också lunch och antidopingsutbildning för ungdomar, läs mer om detta längre ner.

Middag efter tävlingen

Efter pass 2 är avklarat och vi gemensamt hjälpt till att plocka undan kommer det att bli middag på Balder klockan 18.00. Se inbjudan för mer information.

Anmälan

Matbeställningen och anmälan till Familjelagkappen (och Tränarlagkappen) gör man till Ingrid på uss.ingrid@gmail.com

Elitgrupperna, A, Nybörjarmasters, Mellanmasters och Masters anmäler sina tävlingsgrenar till Anton på anton.kallio1996@gmail.com

Teknik, Medley, B, C, D, E och Ungdomssimträning anmäler sina tävlingsgrenar till Martin på uss.breddansvarig@gmail.com

Sista anmälningsdagen för både simtävlingen och middagen är tisdagen 9 november.

Varmt välkomna att vara med!

Antidopingsutbildning med gratis lunch

De senaste snart två åren har vår sportchef Camilla varit med i ett antidopingprojekt tillsammans med Västerbottensidrotten och 7 andra länder och förbund. Det är ett ERASMUS+ EU projekt som går ut på att öka kunskapen kring doping och förhindra dess förekomst. Nu är vi i sluttampen av projektet och vi skulle vilja bjuda in alla simmare i föreningen från Elit-grupperna till D-gruppen att delta i en utbildning för att lära sig mer om antidoping.

I projektet finns två ambassadörer, Astrid Gustavsson och Gellert Szabo, som kommer att hjälpa er att ta del av utbildningen. Vi använder oss av REN VINNARE (av antidoping Sverige), en digital utbildning i korta moduler som tar ca 30 minuter att genomföra.

Vissa har redan gjort denna utbildning på träningen, men för er som ännu ej har gått utbildningen finns den på denna länk. Vi kommer att genomföra utbildningen fram till KM den 20 november.

Vi vill även bjuda in alla som har gått utbildningen till en gratis lunch och praktisk del där vi kommer att gå igenom bl.a. hur en dopingkontroll går till och vilka som är på WADA:s lista över idrottare som måste meddela sitt schema för att kunna tävla på hög nivå.

Lunchen och den praktiska delen kommer att genomföras lördag den 20 november mellan passen på KM.

  • NÄR: Lördag den 20 november 2021 kl. 12.00-13.30 (mellan passen på KM).
  • VAR: Idrottens hus (Kungsgatan 89), ca 5 minuters gångväg från Navet.
  • VAD: Supergod lunch, fika och antidopingföreläsning.
  • VILKA: Alla simmare i Elit-D-gruppen mellan 10-18 års ålder som gjort Ren vinnare utbildning online innan den 20 november.
  • KOSTNAD: Gratis! Och man får dessutom en supersnygg silverfärgad USS/SDOP badmössa och är med i en utlottning med snygga t-shirtar.

Anmäl er till lunchen/föreläsningen via länken här och meddela även ev. specialkost. Senast anmälningsdatum är söndag den 14 november.

Mories Nettelmann ny ansvarig för NIU simning

Vi välkomnar Mories Nettelmann som ny ansvarig för NIU simning på Maja Beskowgymnasiet och elitsimning i Umeå simsällskap.

Mories är ett välbekant ansikte för en del av oss då han var vattenpolotränare i vår vattenpolosektion under ett antal år. Han kommer närmast från en anställning som sektionschef på Arbetsförmedlingen.

Mories bakgrund i simidrott är att han under uppväxten i Tyskland var simmare fram tills 15 års ålder, innan han blev rekryterad till vattenpolo. Sin gymnasietid spenderade han i en tysk motsvarighet till NIU i simidrott. Han hade en mycket framgångsrik karriär inom vattenpolo och blev bland annat tysk mästare fyra år i rad. Mories har spelat i tyska landslaget och han har även spelat vattenpolo professionellt i Australien i ett par år innan han gick vidare till en civil karriär.

Nu är han redo för nya utmaningar och valde att att söka tjänsten som NIU-ansvarig för simning. Vi är väldigt glada över hans lugn och kompetens och önskar honom stort lycka till i nya tjänsten. Mories tillträder måndag den 8 november och kommer att gå längs med sportchef Camilla Johansson-Sponseller under en period för att göra en bra överlämning.

Elittränare USS/NIU-ansvarig sökes

Elittränare till USS och ansvarig för NIU i simning sökes.

Det är Maja Beskowsskolan i Umeå som söker ny gymnasielärare till elitidrottsgymnasiet. Detta är en anställning hos Umeå kommun som delas med Umeå simsällskap där ca 75 % av tiden är förlagd på skolan och 25 % i föreningen.

Mer information om tjänsten och vad den innebär finns att läsa i beskrivningen hos Arbetsförmedlingen. Sista ansökningsdag är 30 augusti.

Umeå simsällskap söker simskoleansvarig

Vi söker en person till tjänsten simskoleansvarig. Denna tjänst är på heltid och innefattar även administrativt kansliarbete. Tjänsten är ett vikariat på 1 år med möjlighet till förlängning. Man kommer att jobba i nära samarbete med vår ungdomsbreddansvarig, övriga simskolepersonal och sportchef.

Befattningen innebär att man är ansvarig för simskoleverksamheten. Man planerar verksamheten, organiserar och utbildar ledare, samt rekryterar nya ledare. Tjänsten innefattar även visst budgetansvar för breddverksamheten. Man jobbar aktivt med att utveckla och förbättra verksamheten.

Läs mer om tjänsten här: Simskoleansvarig USS 2021 (PDF)

2020 – ett minst sagt annorlunda år

2020 var året där inget blev som vi hade tänkt oss. Pandemin som drog över världen stängde ner resor och arrangemang med stor inverkan på stora delar av vår verksamhet.

När vi nu satte oss ner och sammanfattade detta annorlunda år insåg vi att det ändå hände en hel del, trots att ”allt” ställdes in. Stora tävlingsarrangemang och de normala resorna uteblev, men istället hade vi mikrotävlingar och läger i närheten. Det fanns utrymme för träning och aktiviteter i nya former, inte minst under sommaren. Nu finns verksamhetsåret 2020 sammanfattat i vår verksamhetsberättelse nedan:

USS verksamhetsberättelse 2020 (PDF, 10 MB)

USS verksamhetsberättelse 2020 högupplöst (PDF, 19 MB)

De senaste årens verksamhetsberättelser finns samlade här.

Kallelse till årsmöte 2021

Vi hälsar alla medlemmar varmt välkomna till Umeå simsällskaps årsmöte tisdagen den 23 mars 2021 kl. 18.00.

Mötet kommer att genomföras digitalt via Zoom på grund av rådande omständigheter med restriktioner och smittspridning, här är länken till mötet. Kod för att ansluta finns i kallelsen nedan.

Årsmöteshandlingar

Nedan finns årsmöteshandlingar att ta del av som PDF:er, fler handlingar kommer att läggas till detta dokument inför årsmötet.

Budgetförslaget är i förenklad form, den som vill läsa hela budgetförslaget i detalj kan kontakta Camilla på uss.sportchef@gmail.com för att ta del av den.

All simverksamhet inställd till och med 24 januari

Det blir ingen simträning det här jullovet och starten av våra kurser flyttas fram, det blev resultatet av att Navet nu beslutat att stänga helt fram till och med 24 januari 2021.

I och med de nya direktiven som regeringen och Folkhälsomyndigheten presenterade den 18 december blir det totalt uppehåll i föreningens verksamhet och från och med idag, såväl simträning som simskola och kurser. Planen är att återuppta den ordinarie verksamheten måndag den 25 januari 2021.

Simskola, baby/minsim och vuxensimkurser

Måndag 25 januari 2021 blir det nya datumet för kursstart av simskola, baby/minisim och vuxensimkurser. Det innebär också att datumet för att säga upp deltagandet och få full återbetalning flyttas fram till en vecka innan kursstart, dvs måndag 18 januari.

Det kommer att bli samma antal kurstillfällen förstås, vi bara flyttar fram allting. Vi håller på att uppdatera sidorna med datum för simskola, datum för baby/minisim och datum för vuxensimkurser just nu.

Träningsgrupper

Det tidigare utlovade jullovsschemat gäller alltså inte längre, från och med nu är det helt uppehåll i all simträning för alla åldrar. Vi uppmanar alla att försöka hitta på egna aktiviteter utomhus under denna period, för att vi alla mår bra av att röra på oss.