Nyheter: Föreningen

USS klubbrekord sammanställda

Den korta versionen:
Nu finns USS klubbrekord sammanställda här på hemsidan.

Den långa versionen:

Sedan år 2000 samlas alla resultat från Svenska Simförbundets sanktionerade simtävlingar i en databas som numera heter Tempus Open (tidigare Octo Open). Denna databas gör det enkelt att kolla statistik över personliga rekord för enskilda simmare, se hur det gått på varje tävling på en viss gren och används till exempel för att hämta anmälningstider till tävlingar helt automatiskt.

Genom att gå igenom gren för gren i Tempus Open, från 50 frisim till 400 medley, har vi nu sammanställt aktuella klubbrekord för varje gren, både damer och herrar, både kort och lång bana. Ett tidsödande arbete, vill jag lova.

Gamla rekord ofullständiga

En brist är dock att detta är alltså bara rekord satta från 2000 och framåt, och USS är en klubb som är betydligt äldre än så. Närmare bestämt 92 år gammal i år! Tyvärr saknar vi fullständiga klubbrekord från 1900-talet, framförallt från större delen av 90-talet.

Det jag kunnat gräva fram med hjälp av Erika Luthman är ett dokument med klubbrekorden i kortbana från 1992. Dessa saknar information om när och på vilken tävling rekorden sattes, men vi har i alla fall namn och tider. I de fall där det gamla rekorden fortfarande står sig har jag lagt in dessa parallellt med de bästa rekorden från detta årtusende. Allting går att beskåda på sidan med klubbrekord.

Tyvärr verkar det som att kansliet nån gång på nittiotalet slutade sammanställa klubbrekord och sedan dess har det inte skett löpande heller vad vi kan hitta. Och om fanns det några sådana sammanställningar är de tyvärr borta nu. Stora utrensningar av gamla resultatlistor och statistikpärmar skedde dessvärre i samband med omflyttningar på kansliet i början på 2000-talet och i dagsläget har USS just inte kvar några gamla dokument alls.

Kvarvarande rekord från 1900-talet

De simmare som fortfarande har kvar rekord satta på 1900-talet utifrån dessa data är Gunilla Lundberg (numera Rasmuson) och Christina Öhlund på damsidan samt Jonas Järnö och Christer Wallin på herrsidan.

Lovisa Nyman och Ronja Wikström är inte långt ifrån damernas tider på 800 frisim respektive 200 fjäril, Ronja var snubblande nära vid SM-tävlingarna i helgen som gick. Felix Bengs Stattin tog precis över 50 frisim från Christer Wallin med sin tid från SM och börjar närma sig på 100 frisim också. Däremot ser det i dagsläget ut som att Jonas Järnös fina tider på längre frisim står sig ett tag till. Jonas tid på 400 medley lär också leva kvar, även om Eric Smedlund var där och nosade när han var som bäst.

USS nominerade till Årets idrottsförening i Västerbotten

För andra året i rad är Umeå simsällskap nominerade till utmärkelsen Årets idrottsförening i Västerbotten. Klubben är utvald som en av fem finalister.

Även förra året var Umeå simsällskap en av finalisterna och klubbens representanter deltog vid prisutdelningen som hålls i samband med Mötesplats Lycksele. I år är prisutdelningen den 22 maj.

Umeå simsällskap har de senaste åren fått flera utmärkelser. Vi utsågs till Årets ungdomsförening i Umeå 2017 och vid årets idrottsgala fick vi ta emot priset för Umeås mest jämställda förening 2018.

Västerbottens idrottsförbunds ordförande Åsa Ögren tillsammans med Umeå simsällskaps Astrid Gustavsson vid förra årets prisutdelning för Årets idrottsförening i Västerbotten vid mötesplats Lycksele.

– Det är väldigt roligt att vårt arbete uppskattas på det här sättet. Det är ett bevis på att den inriktning klubben har valt, med en bred verksamhet, uppmärksammas även av verksamheter och organisationer utanför vår egen. Bland annat har vår jämställda organisation intresserat andra idrottsföreningar i Umeå som vill komma och lära sig av oss, säger Monica G Engström som är ordförande i Umeå simsällskap.

För USS styrelse har det varit en medveten satsning att försöka vinna priser som dessa eftersom det ger klubben en styrka i våra externa kontakter men också skapar ett bredare kontaktnät med både myndigheter, näringsliv och andra organisationer.

– Vi har en bra verksamhet och den ska vi visa upp i så många sammanhang som möjligt. Syns vi inte finns vi inte, säger Monica G Engström.

Årets idrottsförening i Västerbotten är ett pris instiftat i Börje Sandgrens namn, i syfte att lyfta fram idrottsföreningar som bidrar särskilt positivt, till samhället, till idrotten eller på annat sätt. De kriterier som gäller för att utses till Årets idrottsförening i länet är bland annat att: föreningen ska ha barn- och ungdomsverksamhet, bedriva flera idrotter och bidra till samhället med mer än sin idrott. Det handlar bland annat om att satsa på landsbygden, integration, motionsidrott och evenemang. Föreningar som arbetar aktivt med en sund barn- och ungdomsidrott premieras.

Priset består av en skulptur/figur samt ett kontant pris på 15 000 kronor.

Funktionärsutbildning 28 april

Söndagen den 28 april är det dags för funktionärsutbildning. Funktionärer är viktiga för klubben, utan dem kan vi inte arrangera tävlingar. Utbildningen är gratis och går på Navet mellan klockan 09.00 och 17.00. USS bjuder på all mat och fika under dagen och det är ett utmärkt tillfälle att lära sig mer om simning.

Det krävs inga förkunskaper alls om simning, allt du behöver veta kommer att läras ut under kursen. Utöver föräldrar är även simmare och tränare i USS varmt välkomna. Det enda som krävs är att man är 16 år eller äldre (eller fyller 16 år i år).

Vi uppmanar alla som har möjlighet att gå utbildningen. I år kommer USS att arrangera en stor tävling den 11-12 maj (NM och Arena Open) och ett nationellt mästerskap den 6-8 december (Sum-Sim riksfinal) som kommer att kräva många funktionärer. Nedan finns lite mer information om förädraengagemang i föreningen.

Anmälan

Sista anmälningsdag är torsdag 25 april klockan 20.30 och anmälan sker via den här länken.

Om tävlingar och föräldraengagemang

En central del i USS verksamhet är möjligheten att kunna arrangera tävlingar på hemmaplan några gånger per år. Det är en chans för våra egna simmare att tävla och Umeå är en viktig tävlingsarena för simningen i hela norra Sverige. Rätt utförda kan tävlingar också ge ett behövligt tillskott i kassan för klubben.

För att genomföra tävlingar behövs utbildade funktionärer, många funktionärer. Som förälder till simmare i klubben är detta ett av de bästa sätten du kan bidra med som föräldraengagemang. Det handlar vanligtvis om att ställa upp tre-fyra helger per år och datumen för tävlingarna sätts långt i förväg så att alla kan planera in det i god tid. Vissa år har vi dessutom den stora äran att arrangera nationella mästerskap, nu närmast Sum-Sim Riks i kortbana i december 2019.

Vi har idag brist på funktionärer och de fantastiska föräldrar som alltid ställer upp får slita hårt med långa pass. Ju fler utbildade funktionärer vi har tillgång under en tävlingshelg desto mindre behöver var och en ställa upp och frigöra tid.

Man behöver inte känna sig inte tvungen att vara funktionär på alla våra tävlingar vi arrangerar bara för att man har gått utbildningen. Men ju fler utbildade funktionärer vi har, desto bättre är det givetvis.

USS vill att minst en representant (vanligtvis förälder men kan även vara syskon, mor- och farföräldrar) från varje familj som är aktiv i klubben – simmare, triatleter och vattenpolospelare – ställer upp på något sätt. Utöver uppgiften som funktionär finns även viktiga uppdrag i andra delar av verksamheten (tävlingssektionen, Livbojen, styrelsen och sponsorgruppen).

USS får stöd för jämställdhetsprojekt

Umeå kommuns jämställdhetsutskott har beslutat att dela ut 20 190 kr till Umeå simsällskap för projektet ”Simmarkroppar – kroppsideal och hälsa bland unga simmare”.

I projektet kommer såväl redan planerade verksamheter som nya att rymmas. Det handlar om både föreläsningar och workshops som riktar sig till klubbens ungdomar. Vi ska nu planera in aktiviteter under hela året. En del av dessa kommer förmodligen att förläggas i samband med andra aktiviteter som exempelvis läger.

Från klubbens sida tycker vi att det är extra roligt att vi kan få medel till det här arbetet i år då vi också tilldelades priset som Umeås mest jämställda förening.

I pressmeddelandet från kommunen står det:

Simsällskapet får stöd för att under 2019 genomföra som en serie föreläsningstillfällen/workshops för ungdomar med tema jämställdhet, hälsa och kroppsideal. Föreläsningarna ska till exempel handla om kroppsideal för simmare i simhallen och på fritiden, hur man är en bra kompis, kost och hälsoråd för att orka träna och ätstörningar och träning.

– Målet är att simsällskapets aktiva killar och tjejer ska få bättre självkänsla, kroppsuppfattning och stärka sina personliga egenskaper. Vi visar som klubb öppenhet att prata om frågor som kan vara jobbiga i ungdomsåren. Det ska ge ökad kunskap och ökad gemenskap, säger Monica Gustavsson Engström, ordförande, Umeå simsällskap.

Detta är den första så kallade jämställdhetsskjutsen som delas ut:

Jämställdhetsskjutsen är ett initiativ för att synliggöra och uppmärksamma 30 års arbete för ett jämställt Umeå 1989–2019. Stöd ges till nätverk, föreningar och organisationer för projekt och aktiviteter som på olika sätt uppmärksammar jämställdhetsfrågor.

Effektivt genomfört årsmöte

I veckan genomförde Umeå simsällskap sitt årsmöte på vad som troligen var rekordtid. Ett bra förarbete, inte minst från valberedningen, gjorde att mötet flöt på utan att fastna på någon av punkterna där förtroendevalda väljs, något som ibland kan bli utdraget annars.

Årsmötet inleddes med att sportchef Camilla Johansson-Sponseller presenterade verksamhetsåret 2018, alla delar av vår rätt omfattande verksamhet som förutom den vanliga tävlingsverksamheten bland annat innefattar simskola, triathlon, vattenpolo, Ersbodabadet, Masters-simning, öppet vatten-simning och vuxenundervisning. Läs mer i vår fina verksamhetsberättelse som finns här som PDF-fil (4 MB).

Ordförande och styrelsen

USS emblem i trä från prispallen som Anders Larsson snickrat ihop.

Monica G Engström fortsätter som föreningens ordförande i ett år till. Till ordinarie styrelseledamöter blev det omval av Jessica Semb samt nyval av Tina Fagerström och David Gustavsson. Anna Säfvestad Albinsson, Ulrika Gustafsson och Adrian Bengtson har vardera ett år kvar på sina mandatperioder. Som suppleanter i styrelsen valdes Pernilla Granström och Åsa Egelskog samtidigt som Jessica Sjölund förstärker styrelsen som ytterligare en suppleant.

I år valde Anders Larsson och Therese Ferm att avsluta sina styrelseuppdrag och tackades därmed av för sitt arbete. Ett extra stort tack till Anders som suttit USS styrelse i hela 11 år! Anders har förövrigt byggt får fina prispall som pryds med ett mycket vackert USS-emblem i trä.

Livbojen

Till Livbojens ordförande omvaldes Jenny Löfgren och som ledamöter omvaldes Sofia Strömbro och Sabine Norling, medan Helene Mosten valdes in i och med att Ylva Ohlsson avslutade sitt uppdrag. Utöver dessa ingår även Åsa Koskenniemi i Livbojen, med ett år kvar på sin mandatperiod.

Livbojen, för de som inte känner till det, har en mycket viktig funktion i samband med våra arrangemang då det står för markservice, fika och allt annat som krävs för att vi ska kunna arrangera tävlingar och andra aktiviteter (de ordnade t.ex. fikat till årsmötet).

Tävlingssektionen

Till vår stora glädje sitter samtliga ledamöter i tävlingssektionen kvar det kommande året då de har en viktig roll i och med att vi arrangerar Sum-Sim Riks i december. Tävlingssektionen består av Erica Luthman, Magnus Rölin, Peter Lundberg, Filip Orre, Jeanette Brändström och Malin Trigell. Sektionen förstärks dessutom av Mats Danielsson som valdes in på årsmötet.

Valberedningen

Valberedningen är vilande större delen av året men har en nyckelroll inför årsmötet då deras uppgift är att se till att vi har förtroendevalda till alla positioner i föreningen, och att det blir bra personer som får verksamheten att fungera bra och klubben utvecklas. Sara Jonsson och Farida Masalha sitter kvar i valberedningen även det kommande året medan Christina Johnsson avslutar sitt uppdrag och ersätts av nyinvalda Ulrika Lundgren.

 

Inbjudan till föräldramöte 13 mars

Föräldrar till simmare i tävlingsgrupper hälsas varmt välkomna på föräldramöte onsdag den 13 mars kl. 17.30–18.30 i Navets konferenslokal.

Vi ska prata om det kommande året med speciellt fokus på höstens stora fest – Svenska ungdomsmästerskapen i simning – som vi kommer att arrangera den 6-8 december. Det kan även hända att det bjuds på lite fika.

Umeå simsällskap tilldelades Årets Jämställdhetspris

Under torsdagskvällen arrangerades Umeå Idrottsgala på Folkets Hus i Umeå. Förra året kammade Umeå simsällskap hem den fina utmärkelsen Årets ungdomsföreningen. Inför årets gala var klubben en av tre föreningar nominerade till Jämställdhetspriset, ett pris som under galan tilldelades Umeå simsällskap, något vi är mycket glada och stolta över!

Jämställdhetspriset är ett vandringspris som delas ut till en idrottsförening i Umeå som ”på ett påtagligt sätt verkat för ökad jämställdhet eller bidragit till att belysa frågor med anknytning till jämställdhet inom idrotten”.

Så här löd vår motivering till nomineringen:

Förutom att vara jämställda på utövarsidan, som nästan all simidrott, har Umeå simsällskap under de senaste åren arbetat med kunskapshöjande insatser, framför allt vad gäller kroppsideal. För första gången i klubbens 90–åriga historia utgör kvinnor en större del av styrelsen där såväl ordförande som vice ordförande är kvinnor.

Umeå simsällskap värnar om bredden, att alla ska få möjlighet att utöva sin idrott utifrån sina förutsättningar. En förening som utgör en positiv förebild för andra föreningar inte bara inom simidrott utan också andra idrotter!

 

Kallelse till årsmöte 2019

Vi hälsar alla medlemmar varmt välkomna till Umeå simsällskaps årsmöte onsdag den 20 mars 2019 kl. 18.00 i konferenslokalen i Navet (lokalen bakom startpallarna vid 50-metersbassängen).

För mer information och dagordning, se kallelsen till årsmötet (PDF).

KM i bilder

I helgen genomfördes klubbmästerskapen för USS och som vanligt bjöds det på ett brett spektra av simningar som inte liknar någon annan simtävling.

Vi fick se snabba lopp av elitsimmare, kamp mellan masterssimmare, familjelagkapper med de allra yngsta, föräldrar som debuterade i tävlingsbassäng och till och med simmande tomtar. Vi hade representanter från klubbens hela spektra, från minisimmare i simskolan till personalen på Ersboda och allt däremellan. Kvällen avslutades med gemensam middag på restaurang. Här är några bilder i urval, resultaten från tävlingen finns på livetiming.

Gemensam samling inför tävlingen, det var många deltagare i år.
Sportchefen Camilla simmade familjelagkapp med yngsta sonen som såg ut att stormtrivas i bassängen.
Det var många tuffa kamper i bassängen, här starten på 400 frisim herrar där Arvid och Magnus hade en riktigt hård duell om guldet ända in i kaklet. Magnus visade att han fortfarande var starkast och vann, men Arvid var inte långt efter och kapade hela 11 sekunder på personliga rekord. Resultaten finns här.
Ett av alla startögonblick på årets KM.
Masterssimmarna Adrian, Christer och Petter jämförde sina splittar på 100 medley. De hade alla simmat på 1.10 (Petter var snabbast) men fick se sig slagna av träningskamraten Camilla som simmade på 1.09.
Förutom familjelagkapperna är tränarnas kamp en höjdpunkt på KM. I år utklädda till luciatåg, komplett med sång under inmarschen.
Det är bara på KM man får se tomtar göra ”bomben” vid start.
Efter tävlingen var över fyllde vi restaurang Eastern Palace med hungriga USS:are för middagsbuffé. Vi var så många att det tog en bra stund innan alla hade fått sin mat, men alla blev mätta och belåtna till slut.

Foto: Urban Bengtson och Adrian Bengtson.

Inbjudan till klubbmästerskap

Lördagen den 8 december är det dags för årets höjdpunkt i klubben; vårt klubbmästerskap med efterföljande middag. Kom ihåg att anmäla till både tävling och middag, anmälningstiden går snart ut.

Vad är KM?

Klubbmästerskapen – eller kort och gott KM som det brukar kallas – är vår chans att träffas hela klubben och genomföra en kort simtävling där vi utser årets klubbmästare på några utvalda distanser men även genomför mer lättsamma lopp som de charmiga och uppskattade familjelagkapperna, där två generationer ur samma familj tävlar mot andra familjer. I familjelagkapperna går det bra att använda flythjälpmedel om det behövs och ibland förekommer även fantasifulla utklädningar.

När tävlingen är över plockar vi ner tävlingsutrustningen tillsammans och avslutar sedan kvällen med gemensam middag. I år äter vi buffé på Eastern Palace och platserna är begränsade så kom ihåg att anmäla hela familjen (se mer nedan).

Anmälan och grenordning

Anmälan för både simning och middag ska vara inne senast onsdag 28 november. Klicka här för PDF med grenordningen.

Simmarna i Elit, A och B ska anmäla sina simgrenar via mejl till Simon (zimponini@gmail.com), Masters och Nybörjarmasters ska anmäla sig till Camilla (uss.sportchef@gmail.com) och simmarna i C, D, E, Ungdomssimträning 1, Ungdomssimträning 2, Medley och Teknik A och B ska anmäla sig till Martin (uss.breddansvarig@gmail.com). Glöm inte att även anmäla för maten på separat länk nedan.

Kom ihåg att ni endast får simma två individuella grenar och en lagkapp. Tanken är att ni själva ska välja vilka grenar ni vill simma, men om vi vill att vi ska välja åt er eller ge förslag på lämpliga grenar så kan vi självklart göra det.

Om ni simmar lagkapp gäller det att ni ska vara två simmare i två olika generationer, till exempel förälder och barn, och ni ska hitta på ett lagnamn. Skriv namnen på de två personer som ska simma samt lagnamnet när ni mejlar anmälan.

Information för de allra yngsta simmarna i Medley, Teknik A och Teknik B:

KM är en tävling där man kan bli diskad, men det är ingen fara alls om man skulle bli diskad, det händer alla simmare då och då och är inget att skämmas för. Man kan till exempel bli diskad för felaktig start eller vändning, vilket vi kommer att öva mer på inför tävlingen. För simmarna i Teknik A, Teknik B och Medley är 25 eller 50 frisim, 25 eller 50 bröstsim samt 25 ryggsim de lämpligaste grenarna.

Att vara med på tävlingen kostar ingenting!

Middagen

Middagen blir klockan 18:00 på Eastern Palace (buffé). Om ni är flera som ska äta kan ni anmäla all mat i en anmälan. Kom ihåg att skriva namn ålder, antal och eventuell specialkost. Anmälan till maten är bindande. Vi vill så klart att många kommer så att vi fyller lokalen. Det finns ca 130 sittplatser på Eastern Palace, så blir det fler än så som anmäler att ni vill äta så är det först till kvarn som gäller.

Pris för maten:

  • 3-5 år: 50 kr
  • 6-8 år: 80 kr
  • 9-11 år: 110 kr
  • 12 år och uppåt: 169 kr

Anmälan för maten (endast maten) görs via den här länken:
https://docs.google.com/forms/d/1553iERi32fdZ7aqRN-y_j8GDO50HsFxLG9Q281u-eqQ/