Nyheter: Öppet vatten

Öppet vatten-SM i Göteborg med USM-silver till Umeå

Under helgen som gick deltog 11 ungdomar och tre vuxna simmare från USS vid JSM/USM/Masters-SM i öppet vatten. Tävlingen arrangerades, precis som förra året, i Delsjön i Göteborg och Alva Gustavsson tog silver i USM efter en fin simning.

Lagkapp i öppet vatten en nyhet

Tävlingen började på lördagskvällen med ett helt nytt grepp i öppet vatten-sammanghang: en lagkapp, som simmades mixed med två herrar och två damer på 4 x 1250 meter. USS hade med två stycken lag; lag 1 med Adrian, Oskar, Alva och Astrid samt lag 2 med Tyra, Jakob, Nellie och Henrik. Motståndet var tufft direkt från start, flera av landets toppklubbar hade skickat dit sina bästa öppet vatten-simmare, till exempel hade Jönköping – som vann – Viktor Johansson på sista sträckan.

I det sammanhanget var vi nöjda med att USS lag 1 kom in på en fin åttondeplats och USS lag 2 på 14:e plats, av de totalt 28 lag som startade. Efteråt kan vi konstatera att lagkapp i öppet vatten är en kul tävlingsform, men vi hade gärna sett bättre tidtagning med individuella splittar för varje sträcka. Sträckan var förövrigt längre än 1250 meter, troligen närmare 1400 meter, något som påverkade längden på alla lopp under helgen, då man simmade flera varv på samma sträcka beroende på distans.

Ruskväder under lördagen

Vädret under lördagen var ymnigt regn och starka vindar, inte det mest ideala förhållandena, men så kan det vara i öppet vatten-sammanhang. Truppen från USS kämpade tappert med att få upp ett vindskydd som hjälpte till viss del, men innan kvällen var över var alla mer eller mindre sjöblöta, men vid gott mod.

Dagens tävling kan sammanfattas med regn, regn, regn, lagkapp, regn. Vi är dyngsura i kläderna men vid gott mod i sinnet, trots en tuff kamp mot vädrets makter när vi skulle bygga lite regnskydd 😅 Lagkappen var en intressant upplevelse, alla kämpade på bra men motståndet höll högsta klass. Tyvärr inga splittar och inga officiella resultat ännu, det hela sköttes helt manuellt.

Publicerat av Adrian Bengtson Lördag 17 augusti 2019

Desto bättre väder bjöds det på under söndagen, det var uppehåll och lite sol till och med, när det var dags för de individuella loppen på förmiddagen.

Först ut var JSM/SM på 5000 meter och där startade Astrid, som hade anmält sig på både JSM och USM, ett modigt försök som dock blev lite väl mycket både för ork och motivation. Hon gjorde ändå en godkänd insats på 5000 meter (som alltså snarare var 5600 meter) med tiden 1:19:18, bara minuten över vad USS lag 2 hade i lagkappen kvällen innan på samma sträcka.

Masters-silver till Adrian

Därefter var det dags för de vuxna Masters-simmarna att göra upp om SM-guld i sina åldersklasser vid Masters-SM 2500 meter. Där deltog Adrian, Carmen och Patrik. Direkt från start gick Adrian upp i ledning för hela fältet och höll den i tre fjärdedelar av loppen, men precis bakom honom lurpassade samma kille som tidigare i sommar vunnit över Adrian på Vansbro 10K och det blev en hård spurtstrid in i mål som Adrian tyvärr förlorade med minsta möjliga marginal (+0:01) och därmed även guldet i åldersklassen då motståndaren var lika gammal. Tiden för Adrian blev 34:33.

Sedan återstod tävlingens höjdpunkt för ungdomarna: USM 2500 meter. I åldersklassen 16-17 år simmade Nellie, Astrid och Emelie bland flickorna och Henrik, Oskar och Jakob bland pojkarna. Fem minuter efter dem startade Alva, Tyra, Elena, Sandra och Alice i den yngre klassen, flickor 13-15 år.

USM-silver till Alva

Vi hade på känn att hon hade goda chanser inför tävlingen, men det ska simmas först och Alva var trots allt yngst i åldersklassen och debutant på öppet vatten-SM. Det hindrad dock inte henne från att simma ifrån samtliga tjejer utom en och därmed bärga silvret till klubben, på en mycket imponerande tid dessutom. Faktum är att Alvas tid, 37:21, var så bra att hon hade tagit sig in på topp 10 i flickor 16-17 år!

Det var inte bara Alva som presterade bra, alla ungdomar gjorde fina kämpar-insatser i vattnet. Värt att lyfta fram lite extra var Henrik som simmade på snabba 34:57 och tog en niondeplats i sin åldersklass i sin första riktiga öppet vatten-tävling utöver Umeälvssimmet.

Liseberg gav ny energi

Man skulle kunna tro att ungdomarna var slut efter två dagar med tävling och långa promenader med packning, men de höll modet uppe bra. Kanske för att en fin belöning väntade på eftermiddagen: då drog gänget vidare till Liseberg, där de maximerade närmare fem timmar av åkattraktioner och bokstavligen sprang kors och tvärs i nöjesparken tills tiden rann ut.

Med bara minuter till godo blev take away-middagen klar innan nattåget mot Umeå rullade ut från Göteborgs centralstation. Tränare/ledare Adrian (tillika undertecknad) och logistikansvarige Anna kunde äntligen pusta ut tillsammans med övriga föräldrar, som varit till stor hjälp vid en händelserik och kul helg i Göteborg.

Alla USS-resultat

Lagkapp mixed 4 x 1250 m
8:e Umeå SS lag 1 1:14:07
14:e Umeå SS lag 2 1:18:01

JSM 5000 m Dam
8:e Astrid Gustavsson 1:19:18

Masters-SM 2500 m Dam 40-44 år
4:e Carmen Henze 46:01

Masters-SM 2500 m Herr 40-44 år
2:a Adrian Bengtson 34:33
7:e Patrik Nyström 53:40

USM 2500 m Flickor 13-15 år
2:a Alva Gustavsson 37:21
14:e Tyra Östberg 42:30
21:a Elena Henze 45:08
22:a Sandra Trigell 45:15
25:e Alice Nyström 46:07

USM 2500 m Flickor 16-17 år
17:e Nellie Luthman 39:42
20:e Astrid Gustavsson 40:27
25:e Emelie Ohlin 41:35

USM 2500 m Pojkar 16-17 år
9:e Henrik Lidström 34:57
14:e Oskar Albinsson 36:18
21:a Jakob Nyström 38:57

Läs samtliga resultat i den officiella resultatlistan och kolla gärna in fler bilder i vår Facebook-grupp där Monica har postat i album från lördagen och från söndagen samt även Jessica postat sina bilder.

Umeälvssimmet ett KM i öppet vatten

I fredags arrangerades Umeälvssimmet för tionde gången och man kan säga att tävlingen blivit lite av ett klubbmästerskap i öppet vatten för USS del.

Loppet, som är drygt 2 km långt och simmas medströms i Umeälven med målgång mitt i stan, har i flera år arrangeras av personer både från Stöcke TS Järnet och USS men i år var det för första gången vår klubb som hade huvudansvar för arrangemanget, inte minst för att säkerställa att loppet lever vidare.

Förra året flyttades loppet från dagtid till kvällstid för att göra det mera publikvänligt, då umeborna gärna rör sig nere vid kajen fina sommarkvällar och det är populärt att äta middag på restaurangbåtarna. I år blev det en fredag, för att loppet inte skulle gå samma dag som ett annat populärt arrangemang i älven: Umeriver swimrun. En annan nyhet i år var att starten flyttats till småbåtshamnen på grund av det pågående brobygget av Lundabron.

I likhet med förra året blev det också storslam för USS, både i deltagarantal och topplaceringar. Av loppets 47 deltagare var 26 stycken från Umeå simsällskap och konkurrensen var tuff. Först i mål var – för fjärde året i rad – Adrian Bengtson efter att tidigt i loppet skapat sig en lucka som han höll in i mål där tiden blev 17:41.16.

Bakom sig hade Adrian klubbkamraten Henrik Lidström, som debuterade i öppet vatten i och med detta lopp, på 18:14.56 och därefter piteåsimmaren Tobias Marklund på 18:25.00. Tobias besökte Umeå för swimrun i första hand, han vann partävlingen DUO22 vid Umeriver swimrun dagen därpå tillsammans med Malin Annebäck, som också deltog i Umeälvssimmet.

Bästa dam, och in på en fin tredjeplats totalt sett, blev Astrid Gustavsson på tiden 18:16.53, följd av Lovisa Nyman på 18:24.99 och Camilla Johansson-Sponseller på 18:29.36. Alla tre från USS.

I ungdomsklassen för flickor 10-15 år var det hård konkurrens och många fina tider. Snabbast av alla var Alva Gustavsson på 19:22.49 följd av Vilma Fagerström på 20:01.58 och Tyra Östberg på 20:20.02. Alva var fjärde snabbaste dam totalt sett med sin tid. Ungdomsklassen för pojkar i samma ålder hade två deltagare och där blev Axel Andersson segrare på 19:58.39 och Tim Danielsson tvåa på 25:11.9. Samtliga ungdomssimmare var från USS.

Fullständig resultatlista finns på tävlingens hemsida. VK har skrivit om loppet och P4 Västerbotten både intervjuade Henrik inför loppet och intervjuade Adrian efter loppet.

Dags för Umeälvssimmet 2019

Nu drar det ihop sig till årets öppet vatten-lopp i Umeå! Fredag 2 augusti klockan 18.00 går starten för Umeälvssimmet och vi hoppas på många deltagare från klubben.

Umeälvssimmet är ett lättsimmat öppet vatten-lopp på cirka 2,4 km simning medströms i Umeälven som har sin målgång mitt i centrala Umeå, vid Årstidernas park nedanför Filmstaden. Det är en utmärkt chans att testa hur det är att tävla i öppet vatten, vare sig man är ungdom eller vuxen.

Anmäl er senast onsdag 31 juli genom anmälningsformuläret på tävlingens hemsida. (Det går även att efteranmäla sig på plats på fredag, men det är till en högre kostnad och vi ser helst att anmälan görs inom ordinarie anmälningstid för att kunna planera transport mm.) Mer information om loppet finns i PM:et på hemsidan.

I år är Umeå simsällskap arrangör av tävlingen och har ni möjlighet att hjälpa till på ett sätt eller annat kan ni gärna kontakta tävlingsledningen på info@umealvssimmet.se, speciellt om ni är båtförare!

Fina framgångar i Vansbro på 10K och swimrun

Umeå simsällskap gjorde succé när den olympiska sträckan 10 km avgjordes under Vansbrosimningen i söndags. Umeåsimmarna tog hem tre medaljer varav Astrid Gustavsson fick med sig hem den ädlaste.

Det var andra gången som Vansbrosimningens 10 K simmades. Astrid Gustavsson har under vårens träningar fått ett bra besked och tog direkt ett grepp om tävlingen. Hon ryckte och tog ledningen efter 4 km.

Ingen av de andra kvinnliga deltagarna hade något med slutstriden att göra. Efter att ha simmat i 2 timmar och 19 minuter tog Gustavsson hem segern och fick vänta i drygt sju minuter innan Selma Zachrisson, från SK Ägir, tog sig i mål. Ytterligare tre minuter senare tog Umeåtränaren Camilla Johansson Sponseller bronsmedaljen.

– Det var en väldigt rolig tävling som jag trivdes bra med att simma. Det kändes roligt att tävla under helgen och det flyt jag haft under försäsongen har varit mycket bra, berättar Astrid Gustafsson, bara 15 år.

Nästa helg fortsätter Astrid Gustafsson med tre individuella starter i Vansbrosimmet. Helgen därpå ska hon vara med i en tävling i Juoksengi. Senare i sommar siktar hon även på att simma bland annat 5 km i junior-SM.

Vid helgens tävling tog också Umeå simsällskaps Adrian Bengtson hem andra platsen. Han var tvungen att släppa segern efter nästan 9 km körning men placerade sig på en tydlig andra plats. På 18 plats i damklassen kom Ingrid Lindelöw Berntson från Umeå simsällskap. En fin prestation på många sätt för simsällskapet.

Vansbro Swimrun

Klubben hade också 13 simmare som deltog i Vansbro Swimrun. Två stycken lag som deltog i stafetten där man växlar mellan löp- och simsträckor, tre av varje, samt partävlingen där två personer tillsammans genomföra samtliga sträckor tillsammans. Bäst gick det för Team Henze, som bestod av Carmen och Alex Henze, som vann mixedklassen i partävlingen.

Resultat

Vansbro 10K Damer

 1. Astrid Gustavsson, Umeå SS, 2:19.13
 2. Selma Zachrisson, Simklubben Ägir, 2:26.52
 3. Camilla Johansson-Sponseller, Umeå simsällskap, 2:31.00

Vansbro 10K Herrar

 1. Martin Dahlqvist, Simklubben Elfsborg, 2:12.42
 2. Adrian Bengtson, Umeå simsällskap, 2:13.38
 3. Viktor Larsson, Solna, 2:17.16

Vansbro Swimrun Par Mix

 1. Team Henze, 2:20.09

Vansbro Swimrun Stafett

Umeå simsällskaps lag Knattar blev 5:e lag på tiden 1:42.17 medan laget Superbubblare inte fick någon sluttid då en incident inträffade men laget genomförde även resten av tävlingen ända in i mål.

Sommarträning 2019

Vädret kanske inte känns så somrigt just nu, men snart är ändå sommaren här och då gäller andra träningstider.

Den 1 juni börjar Navet med sommartider som gäller fram tills skolstarten i höst. Här kommer vårt schema mellan den 1 juni till den 19 augusti. En del grupper blir lediga helt, medans andra tränar. Klicka på bilderna för att se träningsschema respektive bassängbokningar.

Ingång via relax vid morgonträning

Vissa dagar är det träning på morgonen Navets stora entré öppnar. Då går man in via relaxen, det vill säga ingången vid hissen, där man går en trappa ned. Denna är öppen 08.00-10.00 när Navets stora entré öppnar 10.00.

Ändringar i träningsgrupperna till hösten

Inför starten i höst kommer det att bli ändringar i vissa grupper. Era tränare kommer att prata med berörda simmare om vilka grupper man ska fortsätta i efter denna termin. Man tränar i sina nuvarande grupper fram tills gruppen har haft avslutning. När vi startar upp igen efter sommaruppehållet så tränar man med de nya grupperna. Detta gäller alltså redan i början på augusti.

Alla får träna på Masters tider

Under hela sommaren finns det masters-tider listade. Alla är välkomna på dessa träningar i mån av plats.

Öppet vatten-träning

Från och med juni kommer vi även att köra öppet vattenträningar. Även här är alla välkomna. Man deltar på egen risk. Dessa träningar kan komma att ändras med kort varsel beroende på väder och vind. Resterande öppet vatten-träningar och eventuella ändringar lägger vi upp i vår Facebook-grupp för öppet vatten, gå gärna med i den och kolla alltid gruppen innan ni åker på träningen för att se att den blir av eller om den har ändrats.

Sommaravslutningar

De flesta grupperna är klara innan midsommar. Efter midsommar så är det simmare som ska till SM, SUM-SIM och som simmar öppet vatten som har träning. Är man i Elit-B gruppen och skulle vilja vara med på dessa träningar så kan man vara med i mån av plats. Meddela Simon Andersson om man tänkt vara med.

Läger i Finland

I augusti kommer ett gäng med simmare att åka på läger till Finland. Vi kommer att köra ett par pass på Umelagun för dessa simmare så att man har en chans att känna på vattnet lite innan man åker. Tänk på att man ska ta med sig sin simpåse till lägret så att man planerar att åka förbi Navet innan och hämta den.

 

Våtdräktsprovning 11 maj

Umeå simsällskap bjuder in till våtdräktsprovning på Navet, lördagen den 11 maj, mellan 13.00–15.00

En bra våtdräkt hjälper simmare i öppet vatten att hålla värmen när det är kyligt och ger bokstavligen ett ordentligt lyft i simningen, men det kan vara problem att hitta en dräkt som passar bra. Därför anordnar vi en våtdräktsprovning där det finns möjlighet att prova dräkter från kända märken på plats i simhallen.

Datum: lördag 11 maj 2019
Tid: 13.00–15.00
Plats: Navet, vid hoppbassängen

Våtdräkter och swimrun-dräkter från Sailfish, Zone3 och Head kommer att finnas tillgängliga för provning och beställning till rabatterade priser. Det kommer även att finnas försäljning av tillbehör för öppet vatten och swimrun så som simglasögon, flytbojar, neoprenskydd för kyla med mera.

Våtdräktsprovningen sker vid hoppbassängen samma helg som simtävling pågår i simhallen (Norrländska mästerskapen/Arena Open). Gå in via tävlingsentrén vid bassängen eller via Navets vanliga entré där grind finns öppen för simtävlingen och ta er till hoppbassängen.

Öppet vatten sommaren 2019

Under onsdagskvällen presenterade öppet vatten-sektionen planerna för sommaren. Simmare och föräldrar fick veta mer om tävlingar och träningsupplägg samt även information om säkerhet och utrustning för öppet vatten. Presentationen som Adrian höll finns att titta på som ett Google-dokument här samt inbäddad nedan:

Här följer en ungefärlig sammanfattning av det som sas under mötet, för er som inte var där och är nyfikna på vad som gäller för öppet vatten i sommar.

Öppet vatten 2019

Än så länge ligger isen tjock på Nydalasjön och det kan kännas avlägset, men öppet vatten-säsongen närmare sig ändå med stormsteg. Precis som förra sommaren kommer USS att bedriva träning och åka på tävling i öppet vatten.

Tävlingar i öppet vatten

I vår tävlingskalender finns ett antal tips på bra öppet vatten-lopp. Några lopp är seedningslopp till Vansbrosimningen och en del lopp ingår i Open Water Trophy.

Öppet vatten-sektionen har även valt ut några lopp där USS kommer att betala anmälningsavgiften för ungdomar som uppfyller träningskraven (mer om träningskrav nedan):

 • Vansbrosimningen och Vansbro Ungdomssim
 • Umeälvssimmet
 • USM/JSM i öppet vatten i Göteborg

Rent praktiskt går det till så att simmarna själva betalar amälningsavgifterna i sommar och sparar kvitto som lämnas in till USS efter säsongen är över.

Vansbro

Vansbro är en folkfest med tusentalsdeltagare och det brukar vara flertalet USS:are på plats där. Vi har ingen organiserad resa genom klubben, de flesta reser dit med sina familjer eller själva och en del samåker.

Simmare som vill få en bra upplevelse i det stora loppet, Vansbrosimningen, bör seeda sig för att inte behöva kryssa mellan motionärer hela vägen. Det finns två lopp, Runn Open Water och Jönköping Open Water, där man kan seeda sig till årets Vansbro.

Utöver själva huvudloppet finns det fler lopp, som Halvsim, Öppen Älv, Kortsim, Ungdomssim och Tjejsim. Helgen innan går Vansbro 10K och Vansbro Swimrun.

Umeälvssimmet

Umeälvssimmet är vår alldeles egna öppet vatten-tävling som går mitt i stan i Umeälven fredagen den 2 augusti med start vid 18:00 och målgång nedanför Filmstaden. Det är lätt simning 2,5 km medströms och vi vill gärna se som många USS:are som möjligt. Vi kommer att troligtvis att köra loppets sträcka som träning inför Umeälvssimmet, precis som vi gjorde förra sommaren.

Öppet vatten-SM i Göteborg

Precis som förra året går USM, JSM, SM och Masters-SM i Delsjön i Göteborg. I år går tävlingen över två dagar med Masters-SM (2500 meter) och mix-lagkapp (4 x 1250 meter) på lördag eftermiddag/kväll den 17 augusti. Sen på söndag förmiddag går USM (2500 meter) och SM/JSM (5000 meter).

USS kommer att arrangera gemensam resa till tävlingen för ungdomar som vill satsa på öppet vatten. Även vuxna som vill simma Masters-SM är välkomna att följa med. Vi kommer troligtvis att åka nattåg båda vägarna, avresa på fredag kväll och vara hemma igen på måndag morgon.

Alla som är minst 13 år, uppfyller träningskraven (mer om det längre ner) och anmäler sitt intresse i tid kommer att få åka. Vi kommer att försöka hinna med besök på Liseberg också.

Krav för SM i Göteborg

För det första behöver en intresseamälan göras så snart som möjligt, den går bra att mejla till Camilla på uss.sportchef@gmail.com. Intresseanmälan är inte bindande, men hjälper oss att planera sommaren. Den 14 juni däremot är sista dag för en bindande anmälan.

Träningskraven är i grund och botten en aktiv satsning på öppet vatten-simning under hela sommaren. Det betyder ungefär 4 gånger i veckan och inte mer än en veckas uppehåll som längst. Det går givetvis bra att simma mer än 4 gånger veckan. Vi förstår att det ibland kan vara svårt att pussla ihop träningen med resor, sommarjobb och annat och vi är flexibla, men detta är grundmålet.

Det går också bra att träna på egen hand under sommaren, både simning i öppet vatten och i bassäng men också annan lämplig träning (löpning, orientering, cykling) går att variera med. Skriv ner egenträningen och rapportera till tränare. De som ska simma Sum-Sim i sommar behöver inte börja med öppet vatten förrän efter Sum-Sim.

För ungdomar som uppfyller träningskraven blir självkostnaden för Göteborg halva totalkostnaden för resa, mat och logi (startavgifterna står USS för), precis som vid ordinarie simtävlingar i bassäng.

Göteborg är helt gratis för de simmare som uppfyller träningskraven samt något av följande:

 • 500 FINA-poäng på 800 eller 1500 i bassäng
 • Medalj vid föregående års USM/JSM i öppet vatten

Vuxna som vill följa med och simma Masters-SM betalar fullpris för resa, mat och logi (USS står för startavgifterna).

Öppet vatten-träning i Umeå

I sommar kommer vi att bedriva träning i öppet vatten likt förra sommaren. Entusiasterna hoppas kunna börja simma i maj medan det kommer mer formellt träning i juni och augusti, preliminärt schema för detta kommer senare. Grundprincipen är att träna i Nydalasjön med start från stranden vid Umelagun, vid 11-tiden på förmiddagarna. Under sommaren håller kommunen dusch och omklädning öppen på dagtid där, vilket är välkommet.

Vi kommer även att omväxla träningen med simning i Umeälven vid Laxgränd, precis som förra sommaren, i den mån vattentemperaturen i älven är tillräcklig. Vi har som mål att också träna någon gång i Stöcksjön i sommar och kanske även i havet i Sörmjöle.

Det kommer även att finnas bassängtid i Navet bokade för Masters som öppet vatten-satsande ungdomar är välkomna att utnyttja under sommaren.

Alla som är intresserade att träna med oss i öppet vatten bör gå med i vår Facebook-grupp för öppet vatten. Det är en öppen grupp där mycket utav planeringen sker i sommar. Spontana träningar, ändringar i schemat och annat kommer att rapporteras där och bara där. Denna typ av organisering och planering har fungerat mycket väl de senaste två somrarna.

Alla i klubben som simmar öppet vatten är välkomna att posta inlägg i gruppen för att få sällskap vid träningar. Det gäller hela sommaren men speciellt i juli när vi inte har schemalagd träning.

Vi kommer även att försöka få till träningslopp i Umeälven där vi simmar Umeälvssimmets sträcka. Detta var välbesökt och uppskattat förra sommaren.

Säkerhet

Simning på öppet vatten är mer riskfyllt än simning i bassäng, det går inte att komma ifrån. Vi gör vårt bästa för att göra träningarna trygga men vi kan inte garantera uppsikt över alla simmar i alla stunder, då fältet kan spridas ut en del när vi simmar tillsammans. Därför vill vi att alla ungdomar som simmar med oss har prata med sina föräldrar och fått målsmans godkännande.

Annars gäller sunt förnuft: Simma inte ensam och när vi simmar i grupp ska alla hjälpas åt att ha koll på de som är närmast. Simma inte vid åska eller dimma. Var uppmärksam på båttrafik (inte minst vattenskotrar) och ha respekt för strömmande vatten. En fördel med Nydalasjön är att det inte finns några motorbåtar eller liknande där.

Flytboj rekommenderas starkt! Man syns MYCKET bättre för andra simmare, för personer på land och för båtar och vattenskotrar. Flytbojen kan även användas som flythjälpmedel om man behöver vila lite ute i vattnet. Sist men inte minst kan man förvara värdesaker i flytbojen under simningen (förslagsvis i försluten vattentät plastpåse). Det är inte alltid vi har strandvakter som kan passa våra väskor på land.

Utrustning

Öppen vatten-simning kräver lite mera utrustning. Framförallt en bra våtdräkt som är skön att simma i och ger skydd mot kylan. Utöver det finns det lite annat att tänka på som val av simglasögon, flytboj och skydd mot skavsår.

Våtdräkter att låna

USS har ett begränsat antal lånedräkter till våra ungdomar. Anmäl till tränare om ni vill låna dräkt i sommar. Förstagångslånare prioriteras före de som redan lånat tidigare säsonger. Ni som har kvar lånedräkt från förra sommaren måste lämna in dessa snarast.

Skötsel och hantering av våtdräkter

En de av lånedräkter är väldigt slitna och trasiga, en del så pass att de kanske måste kasseras, vilket är tråkigt. Vi tror att detta delvis berodde på att en del dräkter som köptes in var av ovanligt dålig kvalité och gick sönder lättare än de borde. Men vi tror också att oförsiktig hantering har bidragit.

Vi uppmanar alla att lära sig ta på sig dräkterna på bästa sätt för att minska riskerna för att dra sönder dem, vi kan gärna visa hur, säg bara till. Se upp med allting som är vasst, både vassa naglar när man tar på sig dräkten men också vassa kanter på bryggor och liknande.

Efter varje simning ska våtdräkter sköljas med rent vatten och torkas så snart det är möjligt. Använda gärna en bredaxlad galge, det brukar fungera bäst. Torka, förvara och transportera alltid dräkten ut-och-in, då insidan oftast har ett skyddande textillager som gör att den inte lika lätt får revor.

Köp av våtdräkt

Det är tyvärr rätt dåligt utbud av bra våtdräkter för simning i våra lokala sportbutiker. Team Sportia och XXL har ett litet utbud. På nätet däremot finns det bra och rikligt utbud.

Umeå simsällskap har ett samarbete med en av de bästa nätbutikerna i Sverige, WolffWear, där våra medlemmar har rabatt om man uppgifter att man är från Umeå simsällskap. De säljer bland annat Zone3 och Orca som är två av de bättre märkena för våtdräkter. De är också kompetenta och duktiga på att hjälpa till samt snabba på att leverera.

Utöver WolffWear är det många som beställer från Wiggle som är en nätbutik på svenska men drivs i England. De har ett riktigt utbud av våtdräkter av nästan alla stora märken (Blueseventy, Orca, Zone3, Sailfish med flera) och tillbehör till bra priser. Det är relativt snabba leveranser och om man beställer en våtdräkt så får man försiktigt öppna och prova den hemma (men inte i vatten) och skulle den inte passa kan man skicka tillbaka den.

Våtdräktsprovning och bytardag

Problemet är ofta att hitta en våtdräkt som sitter bra, speciellt vid köp på nätet. Därför arrangerar vi en våtdräktsprovning lördag den 11 maj klockan 13-15 vid hoppbassängen i Navet (mellan passen på NM/Arena Open). Vi kommer att få hit våtdräkter för simning och swimrun från Sailfish, Zone3 och HEAD samt eventuellt även Orca. Det kommer även att finnas tillbehör till försäljning så som flytbojar, simglasögon för öppet vatten och neoprenskydd mot kyla.

Vi kommer eventuellt att arrangera en bytardag då man kan sälja och köpa begagnade våtdräkter och annan utrustning. Mer om detta kommer i så fall att meddelas här på hemsidan.

Övrig utrustning

När det gäller simglasögon går det bra att simma med vanliga simglasögon som används i bassäng, men speciella simglasögonen för öppet vatten är bättre för de flesta. Dessa glasögon är större och ger ett bredare synfält vilket är viktigt när man tittar upp ovan ytan för att navigera sig. Dessutom är de bättre om man skulle råka få en armbåge eller spark i ansiktet, något som kan ske i öppet vatten-simning, då de fördelar smällen bättre och har mjukare kanter än tävlingsglasögon för bassäng.

Det går bra att använda samma badmössa som i bassäng däremot, har man en färgglad badmössa i neonfärger syns man extra bra.

Skavsår kring hals och nacke är vanligt om man inte använder vaselin eller annat smörjmedel. Har man väl fått skavsår är det stor risk att man fortsätter riva upp det, så använd flödigt med smörjning vid varje simning.

Flytboj är som sagt bra för både säkerhet och förvaring av värdesaker.

Vid kyla kan det vara att bra att ta på sig lite extra. Dubbla badmössor är ett enkelt sätt att hålla huvudet varmare. Det finns även badmössor i neopren som isolerar. Vår favorit är pannband i neopren är smidigt att ha under badmössan och värmer precis där man behöver. Handskar i neopren kan värma händerna extra, men de är ofta lite bökiga att simma med. Sockar i neopren är desto bättre, de kan också vara sköna att ha på sig om man tycker det är besvärligt med geggig botten.

Drömmer om förra våren

Just nu råder fortfarande någon slags senvinter här uppe men håll ut, minns nu hur det var förra våren? I slutet av april låg fortfarande isen på Nydalasjön och mindre än två veckor senare körde vi en regelrätt träning ett helt gäng och det var så varmt och skönt att vi åt picknick på stranden efteråt! Hur våren blir i år vet vi förstås inte, men vi håller tummarna!

Träff inför öppet vatten-säsongen

Umeå simsällskap bjuder in till informationsträff inför öppet vatten-säsongen.

 • Datum: Onsdagen den 10 april 2019
 • Plats: Navets konferensrum (vid 50-metersbassängen)

Träffen består av tre olika delar, mer om varje del nedan:

 • 18.00: Information om årets nybörjarkurs och fortsättningskurs i öppet vatten-simning.
 • 18.30: Träff för ungdomar och vuxna som är intresserade av att träna och tävla i öppet vatten i sommar.
 • 19.00: Träff för de som vill tävla i swimrun i Vansbro.

Nybörjarkurs och fortsättningskurs i öppet vatten-simning

För tredje året i rad erbjuder vi en nybörjarkurs i öppet vatten-simning.

Nybörjarkursen riktar sig till de som kan simma frisim i bassäng i minst 200 meter (gärna mer) men som vill prova på och lära sig mer om öppet vatten-simning. I kursen ingår både teorilektion, träning i bassäng och så förstås träning ute i öppet vatten (Nydalasjön främst).

I år tänkte vi även undersöka om intresset finns för en fortsättningskurs i öppet vatten-simning.

Fortsättningskursen riktar sig till de redan som gått nybörjarkursen eller provat på öppet vatten-simning på egen hand och känner att de skulle vilja simma mer och längre, samt bli ännu bättre på öppet vatten-simning. För att gå denna kurs bör man kunna simma åtminstone 800 meter i ett sträck i öppet vatten.

Medlemmar som vill träna och tävla i öppet vatten i sommar

Klockan 18.30 håller vi en träff för klubbens ungdomar och vuxna som har för avsikt att träna och tävla i öppet vatten i sommar, inte minst för de ungdomar som vill vara med vid SM i öppet vatten i Göteborg i augusti. Vi kommer att berätta om hur vi ska lägga upp träningen och om tävlingar (framförallt Vansbro, Umeälvssimmet och SM) samt vad vi kräver av de simmare som vill följa med till Göteborg.

Medlemmar som vill vara med i swimrun-lag i Vanbro i sommar

Sist men inte minst, klockan 19.00 håller vi en träff för de som vill tävla i Swimrun i Vansbro. Förra året vann Umeå simsällskaps knattar en plats i Swimrun-stafetten eftersom de kom tvåa i tävlingen. De som vill vara med träffas och planerar. Även om du inte tidigare anmält att du vill vara med så går det bra att kolla. Vid ett större intresse än de sex platserna i ett lag kan vi försöka få ihop ytterligare ett lag.

Våtdräktsprovning och bytardag

Vårt mål är också att erbjuda våtdräktsprovning i vår. Preliminärt datum är lördag 27 april vid 11-tiden. Vi är just nu i kontakt med olika leverantörer av våtdräkter för detta och så snart allting är spikat kommer vi att skriva mer om detta här på hemsidan.

Ett annat förslag som vi tittar på är en ”bytardag” där vi bjuder andra klubbar och allmänheten för att både kunna köpa och sälja begagnade våtdräkter och annan utrustning för simning. Datum för detta är inte spikat ännu.

Dags för Umeälvssimmet

Lördag den 11 augusti klockan 18.00 är det dags för årets upplaga av Umeälvssimmet, vår egen öppet vatten-tävling som USS arrangerar i samarbete med Stöcke TS Järnet.

För den som är sugen på att delta i detta lättsimmade, roliga öppet vatten-lopp går det fortfarande bra att efteranmäla på plats mellan 16 och 17 på lördag. För er som är anmälda gäller att pricka av er och hämta ut chip mellan 16 och 17. All information om tävlingen finns samlad i PM:et.

För er som inte ska simma kan ni istället bevittna slutskedet av tävlingen och heja fram våra simmare genom att vara på plats vid kajen nedan för Rådhusparken. Starten går 18.00 nedanför Lundaåkern och det dröjer inte länge förrän de första simmarna dyker upp inom synhåll.

 

Sommaren första öppet vatten-lopp genomförda

Utomhussäsongen har börjat och redan har några lopp med deltagare från USS hunnit genomföras och det blev guld till klubben redan i det första.

Guld till Camilla på 5 km i Växjö

Den 16 juni gick årets första öppet vatten-lopp, Karl-Oskarsimmet, av stapeln i Växjö. USS Masters-simmare, och tillika sportchef, Camilla Johansson-Sponseller ställde upp i det längsta loppet som är 5000 meter. Där kämpade hon sig till förstaplatsen i hård spurtkamp med Ulrika Thuné från SK Sydsim. Inte nog med att Camilla slog samtliga damer, hon slog faktiskt också samtliga herrar utom en! (Bilder från Karl-Oskarsimmets Facebook-album.)

Camilla om loppet: Det var ett tufft lopp! Jag låg och fajtades med Ulrika hela vägen. Hon var en tuff nöt att knäcka. Körde verkligen på gränsen hela tiden, men hittade ett par fötter i killen som kom tvåa och sög mig fast. Han var rätt onöjd med att bli omspurtad i slutet. Det var väldigt varmt i vattnet. Hela 22 grader vilket gjorde loppet tuffare för man kokade i våtdräkten och 5000 m är rätt långt.

Starten för 5000 m. Foto: Karl-Oskarsimmet
Camilla segrare i damklassen. Foto: Karl-Oskarsimmet

Astrid i tuff konkurrens på Runn Open Water

Helgen efter Karl-Oskarsimmet var det dags för Runn Open Water i Falun som är årets första Open Water Trophy-lopp och också bara en av två möjligheter att seeda sig till Vansbro i år. Därför var startfältet också av högsta kvalité med flera landslagssimmare i öppet vatten. Astrid gjorde ett bra lopp och kom på sjunde plats i tävlingsklassen för damer, som är 2800 m simning (plus en liten kort springtur).

Astrid med support, efter loppet.

USS med vid första upplagan av Norrbyskär Trail

Det har inte bara simmats, det har även sprungits över stock och sten. Norrbyskär Trail är en helt ny så kallad trail-tävling där man springer i all möjlig terräng och ibland även i vatten. Den 16 juni arrangerades denna tävling för första gången och Umeå simsällskap representerades av Erika Nilsson, Annika Lindberg, Magnus Rölin och Anna Kempe. Martin Rölin kom trea i herrklassen för 8 km (fanns två distanser: 8 och 16 km).