Nyheter: Öppet vatten

Sommarträning 2023

Här är schemat för sommaren som började gälla torsdag 1 juni och sträcker sig fram till och med ordinarie verksamhet i Navet startar måndag 21 augusti.

I sommar har Navet öppet men vi kommer att träna en hel del på Umelagun. SM-veckan, vecka 26, är en speciell vecka förstås, när vi arrangerar SM/JSM/Para-SM i simning på Navet.

Delar av verksamhet som nybörjarvattenpolo, ungdomssim, mellan- och nybörjarmasters har sommaravslutning denna vecka. D- och E-gruppen har haft sommaravslutning, men D-gruppens simmare kan fortsätta träna med B- och C-gruppen under sommaren. Simmarna i Holmsund är välkomna att träna med motsvarande grupp på Navet och Umelagun.

Klicka för större bilder:

Holsund

Masters tider och egen träning

Likt tidigare somrar finns det Masters-tider bokade på Umelagun under hela sommaren, samt även ett antal träningar i Navet denna sommar. Det finns ingen tränare på kanten då, men alla våra aktiva simmare – såväl vuxna som ungdomar – är välkomna att träna på egen hand då. Det gäller givetvis även simmarna i Holmsund.

Öppet vatten

För öppet vatten finns inga tider inlagda ännu utan det kommer att meddelas efter hand, men som vanligt gäller det att planerna kan ändras med kort varsel – både tid och plats – och vi rekommenderar alla att gå med i vår Facebook-grupp för öppet vatten, och se till att läsa e-post under sommaren för utskick om träning i öppet vatten.

Vi tränar vanligtvis i Nydalasjön med start från Nydalabadet, men vi tränar också i även vid Bölesholmarna, i Bäcksjön och på andra platser.

Läger

Det är läger i Sollefteå för grupperna A–D den 31 juli–4 augusti samt dagläger för Medley- och E-gruppen på Umelagun den 14–18 augusti. Mer info om detta kommer att skickas ut senare.

Vattenpolo

Vi kommer att ha en vattenpolo-lovaktivitet igång vecka 25–27. Här deltar man gratis, men man måste anmäla sig via sportadmin (vårt bokningssystem) varje gång man är med. Mer info om detta kommer senare.

Sommarträning 2022

Här är schemat för sommaren som börjar gälla onsdag 1 juni och sträcker sig fram till och med ordinarie verksamhet i Navet startar måndag 22 augusti.

Navet har sommartider 1–10 juni och därefter stänger Navet helt för resten av sommaren, fram till ordinarie verksamhet drar igång måndag 22 augusti, då bassängen ska tömmas och fogarna lagas. Så den som vill hämta ut påsar ur förrådet med träningsutrustning behöver göra detta senaste 10 juni. Umelagun på Nydala öppnar lördag 11 juni.

Delar av verksamhet som nybörjarvattenpolo, ungdomssim, mellan- och nybörjarmasters har sommaravslutning denna vecka. D- och E-gruppen har sommaravslutning söndag 5 juni men D-gruppens simmare kan fortsätta träna med B- och C-gruppen under sommaren.

Klicka för större bilder. OBS uppdaterat schema med ändringar 4 juli!

Masters och egen träning på Umelagun

Likt tidigare somrar finns det Masters-tider bokade på Umelagun under hela sommaren. Det finns ingen tränare på kanten då, men alla våra aktiva simmare – såväl vuxna som ungdomar – är välkomna att träna på egen hand då, från midsommar och framåt.

Öppet vatten

För öppet vatten finns tider inlagda för träningar i Nydalasjön på måndagar och fredagar, men som vanligt gäller det att planerna kan ändras med kort varsel – både tid och plats – och vi rekommenderar alla att gå med i vår Facebook-grupp för öppet vatten, och se till att läsa e-post under sommaren för utskick om träning i öppet vatten.

Läger

Vi planerar läger i Boden för grupperna A–D den 1–5 augusti samt dagläger för Medley- och E-gruppen på Umelagun den 15–19 augusti. Mer info om detta kommer att skickas ut senare.

Vattenpolo

Vi kommer att ha en vattenpolo-lovaktivitet igång vecka 28–30. Här deltar man gratis, men man måste anmäla sig via sportadmin (vårt bokningssystem) varje gång man är med. Mer info om detta kommer senare.

Anmälan till hösten

Snart kommer anmälan till höstens kurser och träningsgrupper att öppnas.

Testsimma årets nya våtdräkter från sailfish i Umeå 21 maj

Lördag den 21 maj – i samband med Norrländska mästerskapen i Umeå – kommer det att finnas möjlighet att provsimma årets nya våtdräkter från Sailfish för de som anmäler intresse.

Det är Stefan Andersson från Simplisum som erbjuder våtdräktsprovning och för att veta hur stort intresset är och vad han ska ta med sig krävs föranmälan senast 18 maj. I anmälan anger man vilka dräkter man är intresserad av samt längd och vikt för att det ska bli rätt storlek.

Mer information om provsimningen, vilka dräkter som finns och fina priserbjudande som gäller för beställning på plats i Umeå finns på anmälningssidan:
Klicka här för mer information och anmälningsformulär.

Intensiv och framgångsrik öppet vatten-helg

Även denna sommar har många tävlingar i öppet vatten ställts in, men denna helg hände desto mer: Öppet vatten-SM i Stockholm, Vidösternsimmet i Värnamo och Umeriver Swimrun här i Umeå. I samtliga tävlingar deltog simmare från klubben framgångsrikt.

Öppet vatten-SM

I år genomfördes SM i öppet vatten i Stockholm i samband med Riddarfjärdssimningen. USS hade en liten men stark trupp på plats i form av Alva Gustavsson, Henrik Lidström och Camilla Johansson-Sponseller. Dessutom hade vi lånat in Johan Sundqvist som vanligtvis simmar för Härnösand men nu tävlade för USS i öppet vatten (separata licenser). Först ut på fredagen var SM-lagkappen 4 x 1250 meter där de simmade in sig på en femteplats.

På lördagen deltog Henrik i JSM/SM som är 5 km och där knep han bronsen i juniorklassen med tiden 1:07:41 samt blev femma på SM, mycket bra simmat då det var hög klass på konkurrenterna. Alva simmade 2,5 km i yngre Sum-Sim-klassen och tog en fin sjätteplats med tiden 33:40. Samma distans simmade även Camilla och Johan i Masters-SM där de tog var sitt guld i sina åldersklasser med 37:00 respektive 29:45. Vid ordinarie Riddarfjärdssimningen deltog Lami Ne på den korta sträckan där kan kom på 13:e plats med tiden 33:13.

Camilla har postat tävlingsrapport och bilder i våra Facebook-grupp för öppet vatten. Alla resultat (förutom lagkappen) finns här.

Vidösternsimmet

Sveriges längsta och tuffaste öppet vatten-lopp heter Vidösternsimmet som är hela 21+ km simning. Det är inte bara ett långt lopp utan kan även vara utmanande förhållanden och i år var det extra tufft med vågor och motvind i princip hela vägen, med upp till meterhöga vågor som påminde om simning på öppet havet.

I år deltog Astrid Gustavsson för första gången och Adrian Bengtson för andra gången. Båda krigade till sig silver i dam- respektive herrklassen. Astrid på tiden 7 timmar och 5 minuter, Adrian på 6 timmar och 32 minuter. Astrid var dessutom sjua totalt av herrar och damer.

Monica var på plats och dokumenterade och rapporterade flitigt under hela loppet när de passerade de olika depåerna där man går upp på land och fyller på med energi och vätska. Allting finns postat i vår Facebook-grupp.

Framgångarna rapporterades även om i VK och alla resultat finns här.

Umeriver Swimrun

Förra året exploderade intresset för swimrun bland våra medlemmar och den roliga och utmanande hemmatävlingen Umeriver Swimrun, som genomfördes i helgen, går längs Umeälvens vackra älvdal och är säsongens mål för de flesta. I tävlingen deltog ett stort antal medlemmar i de olika klasserna Duo 12, Duo 22 och Solo 22 – där duo är tävling i par och solo är enskilt tävlande och siffran anger antalet kilometer totalt.

Tävlingen har ingen formell uppdelning på klubbtillhörighet, även om en del använder ort-fältet för att ange förening. Men vi hade medlemmar med på pallen i princip samtliga klasser. En del tävlandes för andra föreningar men simmar med oss. Swimrun som träningsform har också präglats av klubböverskridande aktivitet. Vissa är med i Stöcke TS Järnet, andra i USS och en del kör bara helt själva utan förening.

I damklassen Solo 22 vann Carmen Henze för Tyra Östberg och Junko Sano-Janze. I herrklassen vann Petter Lindqvist före Martin Rölin och Mats Danielsson. I Duo 22 damer tog Elena Henze och Sandra Trigell brons och i Duo 12 vann Patrik och Jakob Nyström tillsammans.

Alla resultat återfinns här och på arrangemangets Facebook-sida finns massor av fina bilder från tävlingen. VK har även intervjuat Carmen och Petter i ett reportage här. Uppdatering: Jessica Sjölund har även postat rapport med bilder i vår Facebook-grupp.

Våtdräktsprovning på Nydala 10 juni

Sailfish besöker Umeå för en våtdräktsprovning vid Nydalasjön torsdag den 10 juni klockan 17.00.

För er som funderar på en ny våtdräkt men gärna vill prova olika storlekar och modeller innan ni bestämmer er – och inte minst provsimma också! – vill vi tipsa om att Stefan Andersson besöker Umeå på torsdag för att erbjuda våtdräktsprovning och försäljning av Sailfish våtdräkter.

Det kommer finnas möjlighet att provsimma två olika modeller för swimrun och fem modeller för simning/triathlon. Extra fina erbjudanden till de som passar på och beställer på plats efter test. Här finns en PDF med erbjudanden som gäller vid våtdräktsprovningen.

Tid: Torsdag 10 juni klockan 17.00
Plats: Nydalasjön, vid Nydalabadet.

Föranmälan behövs ej. Om du har frågor gällande provningen, kontakta Stefan Andersson via stefan@simplisum.se eller 070-321 77 70.

Sommarträning 2021

Här är det preliminära schemat som börjar gälla måndag 7 juni och sträcker sig fram till och med ordinarie verksamhet i Navet startar måndag 23 augusti.

Vanligt schema pågår fram till och med fredag 4 juni. Lördagen den 5 juni planeras en microtävling som avslutning på Navet. Därefter fortsätter de grupper som finns med på schemat nedan, övriga får sommarlov.

Den 6 juni är det nationaldagen och då är Navet stängt. Sedan börjar alltså nedanstående schema från och med måndag 7 juni. Den 12 juni öppnar Umelagun och Navet stänger. Navet kommer att var stängt fram till och med vecka 33.

Uppdatering 3 juni: Sedan det stått klart att det blir Sum-Sim Äldre i sommar har det tillkommit träningstider för Elit-grupperna i juni och juli. Schemat är uppdelat per månad.

Uppdatering 13 juni: Vissa helgdatum för Elit-grupperna är flyttade från Navet till Umelagun på nya tider.

Klicka för större version:

Masters och egen träning på Umelagun

Det som sagts i dagsläget är att vuxna får börja träna på Umelagun och från och med den 12 juni när de öppnar. Det finns tider för Masters bokade på Umelagun hela sommaren, men alla simmare får komma på dessa tider från midsommar och framåt, det finns dock ingen tränare på plats. Det är 4 banor bokade varje gång och våra masterssimmare har företräde till dessa banor.

På mastersträningarna kommer de som varit med i våra mastersgrupper att få träna gratis i sommar, med ett viktigt krav: det krävs medlemskap i USS för 2021, något nästan inga av våra masterssimmare har i dagsläget då deras grupper inte varit aktiva i år. Klicka på denna länk för att anmäla er som medlemmar.

Öppet vatten

För öppet vatten finns tider inlagda för träningar i Nydalasjön men som vanligt gäller det att planerna kan ändras med kort varsel – både tid och plats – och vi rekommenderar alla att gå med i vår Facebook-grupp för öppet vatten, där vi planerar sommaren tillsammans.

Vattenpolo och Tri4fun

Vi kommer att ha en vattenpolo-lovaktivitet igång vecka 27-29 och även Tri4fun-lovaktivitet. Här deltar man gratis, men man måste anmäla sig via sportadmin (vårt bokningssystem) varje gång man är med. Mer info om detta kommer senare.

Läger

Vi planerar läger i Vännäs vecka 31. Den 2-7 augusti är de det äldre simmarna, den 7-9 augusti de yngre. Sen kör vi på lagun till Navet öppnar.

2020 – ett minst sagt annorlunda år

2020 var året där inget blev som vi hade tänkt oss. Pandemin som drog över världen stängde ner resor och arrangemang med stor inverkan på stora delar av vår verksamhet.

När vi nu satte oss ner och sammanfattade detta annorlunda år insåg vi att det ändå hände en hel del, trots att ”allt” ställdes in. Stora tävlingsarrangemang och de normala resorna uteblev, men istället hade vi mikrotävlingar och läger i närheten. Det fanns utrymme för träning och aktiviteter i nya former, inte minst under sommaren. Nu finns verksamhetsåret 2020 sammanfattat i vår verksamhetsberättelse nedan:

USS verksamhetsberättelse 2020 (PDF, 10 MB)

USS verksamhetsberättelse 2020 högupplöst (PDF, 19 MB)

De senaste årens verksamhetsberättelser finns samlade här.

Sommarträning 2020

Här är träningsschemat för tiden efter midsommar fram till och med ordinarie verksamhet i Navet startar måndag 17 augusti.

Det kommer att finnas banor bokade på Umelagun under hela sommaren för Masters men alla simmare får komma på dessa tider, det finns dock ingen tränare på plats.

För öppet vatten gäller som vanligt att planerna kan ändras med kort varsel och vi rekommenderar alla att gå med i vår Facebook-grupp för öppet vatten, där vi planerar sommaren tillsammans.

Klicka på bilden för större version. Schemat finns även att ladda ner som PDF.

Erbjudande på våtdräkter från Arena

Vår samarbetspartner Arena har en egen kollektion av våtdräkter för simning i öppet vatten och nu under maj månad har klubbens medlemmar möjlighet att beställa dräkter till rabatterade priser.

Ta kontakt med Swimstore kundservice på kundservice@swimstore.se för beställning och mer info. Erbjudandet gäller fram till och med 31 maj. Storleksguide finns längst ner.


1. Wet Suit ”Swim Run”

Mer info och ordinarie priser hos Swimstore: Dam/Herr
Vårt pris: 1186,25 kr inkl moms

Swimrun tävlingar kräver motståndskraft från dig och ditt redskap. Vi lägger vår triathlon expertis till att arbeta för att utveckla våra herr Swimrun Wetsuit. Denna racingdesign tar dig igenom alla dina vatten- och land transitioner samtidigt som du optimerar din prestanda. Upplev jämn flytkraft och en jämn kroppsställning i vattnet. Högsträckt neopren över axlarna och armarna garanterar full rörelseomfång och reducerar drag. Slitstarkt laminerat neopren i strategiska områden minskar skadorna från friktion under loppet. Dragkedjorna fram och bak förenklar att du tar på och av dräkten. Den här hållbara våtdräkten är försedd med en ficka på övre benet.


2. TRI Wet Suit ”Standard”

Mer info och ordinarie priser hos Swimstore: Dam/Herr
Vårt pris: 1686,25 kr inkl moms

Triwetsuit är en våtdräkt i svart och grönt. Våtdräkten är tillverkad av fem olika typer av neopren. Benen är något kortare än fullängd för att göra det lättare vid på och avklädning. Dräktens yta ger förbättrad flytkraft och hydrodynamik samt minskar luftmotståndet. Våtdräkten är gjord av 100% nylon-neopren.


3. Wet Suit ”Carbon” Yamamoto

Mer info och ordinarie priser hos Swimstore: Dam/Herr
Vårt pris: 2873,75 kr inkl moms

Triwetsuit Carbon är en våtdräkt i snygg design. Benen är något kortare än fullängd för att göra det lättare vid av och påklädning. Dräktens yta ger förbättrad flytkraft och hydrodynamik samtidigt som den minskar luftmotstånd. Dräkten är gjord av 100% nylon- Yamamoto neopren och Carbon paneler.


4. TRI Wet Suit ”Standard” Sleveless

Mer info och ordinarie priser hos Swimstore: Dam/Herr
Vårt pris: 1248,75 kr inkl moms

Triwetsuit Sleeveless är en våtdräkt utan armar i svart och grönt. Våtdräkten är tillverkad av fem olika typer av neopren. Benen är något kortare än fullängd för att göra det lättare vid på och avklädning. Dräktens yta ger förbättrad flytkraft och hydrodynamik samt minskar luftmotståndet. Våtdräkten är gjord av 100% nylon-neopren.


5. TRI Wet Suit ”Carbon” Sleveless

Mer info och ordinarie priser hos Swimstore: Dam/Herr
Vårt pris: 2498,75 kr inkl moms

Triwetsuit Carbon Sleeveless är en våtdräkt utan armar i snygg design. Benen är något kortare än fullängd för att göra det lättare vid av och påklädning. Dräktens yta ger förbättrad flytkraft och hydrodynamik samtidigt som den minskar luftmotstånd. Dräkten är gjord av 100% nylon- Yamamoto neopren och Carbon paneler.


Storleksguider

Detta är Arenas storleksguider för våtdräkter.

Corona-läget 4 maj

Uppdatering november 2020: Klicka här för aktuell informationen om Corona-läget. Texten nedan är inaktuell.


Här är en uppdatering av läget i föreningen med anledning av rådande pandemi och dess konsekvenser.

I stort sett råder det samma läge som när vi sist rapporterade för en månad sedan. Samma riktlinjer gäller och vi fortsätter med vår verksamhet vad gäller simskola och träning medan alla tävlingar och resor är inställda tills vidare.

Fortsatt allvarlig situation

Det är viktigt att understryka att läget fortfarande är allvarligt i samhället just nu. Vi vill rikta en speciell uppmaning till våra äldre ungdomar om att respektera uppmaningar om att hålla avstånd inne i simhallen.

Även om man som ungdom kanske inte känner att coronaviruset utgör ett direkt hot finns alltid risken att smittskyddet stänger ner vår verksamhet i simhallen om vi inte sköter oss enligt riktlinjer.

Med det sagt; vi vill också rikta ett stort tack till alla som anstränger sig extra för att se till att minska risken för smittspridning.

Byte av omklädningsrum

Ett problem på Navet har varit att det vid enstaka tidpunkter blir ökad trängsel då träningsgrupper och simskola börjar och slutar ungefär samtidigt. För att minska risken för att trängsel uppstår kommer simmarna från Elit-, A- och B-gruppen att byta om i omklädningsrum 4 och 5 i fortsättningen. Det är omklädningsrummen som finns intill 50-metersbassängen.

Simskola i sommar och till hösten

Vi har öppnat anmälan för sommarsimskolan och snart öppnar även anmälan för höstens simskola. Barns simkunnighet och behov av att röra på sig finns fortfarande kvar trots pandemin, vi gör vad vi kan för att fortsätta denna verksamhet och samtidigt minska risken för smittspridning.

Sommarens mästerskap inställda

Svenska Simförbundets styrelse har beslutat att ställa in både SM/JSM i Halmstad 26-30 juni samt Sum-Sim i Landskrona 2-6 juli.

Simma.nu skriver att detta är första gången sommar-SM i simning ställs in efter att ha arrangerats 121 år (!) i rak följd utan avbrott, inte ens världskrig och andra händelser har satt stopp för tävlingen förut.

Öppet vatten-tävlingar

Vansbrosimning, den stora öppet vatten-händelsen på sommaren där Umeå simsällskap haft många deltagare senaste åren, är som väntat inställd. Den ersätts med ”Home Edition” för de som vill (räknas som Svensk Klassiker) eller så kan man få halva anmälningsavgiften tillbaka. Vansbro Triathlon och Vansbro Swimrun flyttas till augusti.

Vad gäller SM/JSM/USM i öppet vatten den 15-16 augusti så tittar Svenska Simförbundet på möjligheterna att fortfarande genomföra detta tillsammans med Göteborg Sim, men det kräver i så fall att restriktionerna om att avstå från icke nödvändigt resande och folksamlingar på max 50 personer hinner lättas innan dess. Även Masters-SM i öppet vatten kommer att flyttas till detta arrangemang om det blir av (det var tidigare tänkt att gå i samband med Vansbrosimningen).

Swim the Arctic Circle är också inställd och anmälningarna överförda till nästa år.

Vår egen hemmatävling Umeälvssimmet var preliminärt tänkt att gå av stapeln 21 augusti. Eftersom det är först mot slutet av sommaren avvaktar vi med beslut om genomförande till senare i sommar. Om vi genomför tävlingen kommer det vara ett mindre arrangemang tänkt för lokala deltagare.

Kurs i öppet vatten-simning

Vad som däremot inte är inställt är vår öppet vatten-kurs som kommer att genomföras i maj–juni, med vissa anpassningar för att minimera riskerna för smittspridning, läs mer här.

Våtdräktsprovning

Vi kommer förhoppningsvis att kunna ordna en våtdräktsprovning i mindre skala för våra simmare med erbjudanden på våtdräkter från Arena, men i övrigt blir det ingen allmän våtdräktsprovning likt förra året.

Träning i sommar

Till skillnad från tidigare somrar kommer Navet hålla helt stängt denna sommar mellan vecka 27 och 31. Vi kommer däremot att kunna simma ute i bassängen på Umelagun. Vårt mål är att ha träningstider bokade på Umelagun under hela sommaren, så att simmarna kan komma dit och träna själva.

Vi kommer självklart även att träna i öppet vatten i sommar. Bästa sättet att hålla koll på den typen av träning är att gå med i vår Facebook-grupp för öppet vatten, då mycket av planeringen sker där.

Lägret i Boden

Vi har fortfarande som mål att arrangera uppstartslägret i Boden den 1–6 augusti. Det förutsätter dock att rådet om att avstå från icke nödvändiga resor lättas innan dess.

Triathlon

Vår triathlonverksamhet har även den fått se inställda tävlingar och det är osäkert hur det blir i sommar. Svenska Triathlonförbundet kör en alternativ tävlingsform med hemtävlingar varje vecka som våra triathleter deltagit i. Träningsmässigt fungerar det däremot bra för triathlon att fortsätta med sin verksamhet, speciellt nu när sommaren är nära.

Vattenpolo

Vattenpolo fortsätter träna som tidigare under våren och gör sedan uppehåll under sommaren.