Nyheter: Öppet vatten

Dags för Umeälvssimmet

Lördag den 11 augusti klockan 18.00 är det dags för årets upplaga av Umeälvssimmet, vår egen öppet vatten-tävling som USS arrangerar i samarbete med Stöcke TS Järnet.

För den som är sugen på att delta i detta lättsimmade, roliga öppet vatten-lopp går det fortfarande bra att efteranmäla på plats mellan 16 och 17 på lördag. För er som är anmälda gäller att pricka av er och hämta ut chip mellan 16 och 17. All information om tävlingen finns samlad i PM:et.

För er som inte ska simma kan ni istället bevittna slutskedet av tävlingen och heja fram våra simmare genom att vara på plats vid kajen nedan för Rådhusparken. Starten går 18.00 nedanför Lundaåkern och det dröjer inte länge förrän de första simmarna dyker upp inom synhåll.

 

Sommaren första öppet vatten-lopp genomförda

Utomhussäsongen har börjat och redan har några lopp med deltagare från USS hunnit genomföras och det blev guld till klubben redan i det första.

Guld till Camilla på 5 km i Växjö

Den 16 juni gick årets första öppet vatten-lopp, Karl-Oskarsimmet, av stapeln i Växjö. USS Masters-simmare, och tillika sportchef, Camilla Johansson-Sponseller ställde upp i det längsta loppet som är 5000 meter. Där kämpade hon sig till förstaplatsen i hård spurtkamp med Ulrika Thuné från SK Sydsim. Inte nog med att Camilla slog samtliga damer, hon slog faktiskt också samtliga herrar utom en! (Bilder från Karl-Oskarsimmets Facebook-album.)

Camilla om loppet: Det var ett tufft lopp! Jag låg och fajtades med Ulrika hela vägen. Hon var en tuff nöt att knäcka. Körde verkligen på gränsen hela tiden, men hittade ett par fötter i killen som kom tvåa och sög mig fast. Han var rätt onöjd med att bli omspurtad i slutet. Det var väldigt varmt i vattnet. Hela 22 grader vilket gjorde loppet tuffare för man kokade i våtdräkten och 5000 m är rätt långt.

Starten för 5000 m. Foto: Karl-Oskarsimmet
Camilla segrare i damklassen. Foto: Karl-Oskarsimmet

Astrid i tuff konkurrens på Runn Open Water

Helgen efter Karl-Oskarsimmet var det dags för Runn Open Water i Falun som är årets första Open Water Trophy-lopp och också bara en av två möjligheter att seeda sig till Vansbro i år. Därför var startfältet också av högsta kvalité med flera landslagssimmare i öppet vatten. Astrid gjorde ett bra lopp och kom på sjunde plats i tävlingsklassen för damer, som är 2800 m simning (plus en liten kort springtur).

Astrid med support, efter loppet.

USS med vid första upplagan av Norrbyskär Trail

Det har inte bara simmats, det har även sprungits över stock och sten. Norrbyskär Trail är en helt ny så kallad trail-tävling där man springer i all möjlig terräng och ibland även i vatten. Den 16 juni arrangerades denna tävling för första gången och Umeå simsällskap representerades av Erika Nilsson, Annika Lindberg, Magnus Rölin och Anna Kempe. Martin Rölin kom trea i herrklassen för 8 km (fanns två distanser: 8 och 16 km).

Sommarträning 2018

Nu finns träningsschemat och bassängbokningarna på Navet och Umelagun för träningsgrupperna, masters, triathlon och öppet vatten i sommar. Klicka på bilderna nedan för större storlekar.

OBS: När det gäller gemensam öppet vatten-träning så kan tiderna komma att ändras jämfört med schemat nedan! För aktuell information rekommenderas vår Facebook-grupp för öppet vatten, där planeras träningarna tillsammans.

  • C/D gruppen har avslutning den 20 juni på Umelagun.
  • A/B gruppen har avslutning den 21 juni på Umelagun. Men man får simma vidare så länge vi har tider.
  • Alla kan komma på Masters tider under sommaren. Men vi har inte så många banor.
  • Under vecka 33 är E-gruppen välkommen att träna med C/D på Umelagun.
  • Öppet vatten-träningen planeras också gemensamt i vår Facebook-grupp precis som hittills i år.

Ordinarie verksamhet startar måndag den 20 augusti. Anmälan till hösten kommer att öppna inom kort.

Träningsschema sommaren 2018

Klicka på bilden för full storlek. Träningsschemat sommaren 2018 finns även som PDF.

Bassängbokning Navet

Klicka på bilden för full storlek. Bassängbokning Navet finns även som PDF.

Bassängbokning Umelagun

Klicka på bilden för full storlek. Bassängbokning Umelagun finns även som PDF.

Öppet vatten-säsongen redan igång!

I det högsommarlika vädret som just nu råder i Umeå har den grunda Nydalasjön hunnit värmas upp ovanligt tidigt. Därför samlades ikväll ett gäng simmare från både Masters- och träningsgrupperna i USS för att utnyttja tillfället för öppet vatten-simning, trots att vi inte ens är halvvägs igenom maj ännu.

Det är svårt att tänka sig att det bara var två veckor sedan isen fortfarande låg på sjön, när vi ikväll mätte upp hela 18 grader i strandkanten vid Nydalabadet, dit det soluppvärmda ytvattnet drivit in under dagen. Längre ut på sjön var det förstås kallare, men ändå oväntat varmt, troligen 13-14 grader. Bara två dagar tidigare var det betydligt kallare.

Hela 10 personer gick i vattnet ikväll och vi simmade fram och tillbaka till Hällan, en sträcka som totalt är 1,6 km fågelvägen, men med lite snednavigering blev det snarare 1,8 km. Det var riktigt skönt i vattnet! Därefter samlades vi på stranden för trevlig picknick i kvällssolen.

Sugen på att simma ute med oss i USS? Vi använder oss av vår Facebook-grupp för öppet vatten för att tillsammans bestämma tillfällen för träning ute, ibland med ganska kort varsel, så se till att gå med i gruppen för att inte missa något tillfälle!

Våtdräktsprovning 6 maj

Umeå Simsällskap inbjuder till våtdräktsprovning!

Datum: söndag 6 maj 2018
Tid: 10.00–12.00
Plats: Navet (vid 50 m-bassängen)

Ta chansen att prova våtdräkter för öppet vatten-simning och swimrun, på plats i simhallen. TYR, 2XU och Sailfish (mest swimrun-dräkter) kommer att visa produkter och erbjuda rabatterade priser.

För medlemmar i Umeå simsällskap erbjuder TYR hela 40 procent rabatt. (Att bli medlem kostar bara 50 kr, anmälan görs här.)

Träff om öppet vatten och swimrun

Umeå Simsällskap inbjuder till träff om öppet vatten-simning och swimrun!

Datum: onsdag 25 april 2018
Plats: Navets konferensrum (vid 50-metersbassängen)

19:00 Träff för ungdomar och vuxna som är intresserade av att tävla i öppet vatten/swimrun under 2018.

19:30 Allmän information om öppet vatten-simning och swimrun. Bland annat om vårens kurs i öppet vatten-simning. Alla är välkomna!

Se inbjudan i sin helhet nedan eller här som PDF.

Beställning av parkas

Än så länge råder det vinter för fullt, men utomhussäsongen närmar sig. En parkas är utmärkt att ha vid utomhustävlingar av olika slag, både i bassäng och öppet vatten. Här kommer ett erbjudande på parkas från TYR.

Med klubbrabatt, plus frakt, landar priset på ca 950 kr för en parkas. Vill man lägga till sitt namn längst ner på Parkasen tillkommer 50 kr. Ett tips om man köper till en växande simmare är att INTE beställa med namn ifall man vill sälja den vidare när man själv är klar med den.

Vill man beställa en parkas har man till den fredag den 29 mars på sig innan Camilla skickar iväg en gruppbeställning. Leveranstid 3-4 veckor.

Här kommer en produkt information:
Vår populära parkas är idealisk för kallt och ruggigt väder, ger både vind och regnskydd. Har en insida av microfleecefoder för att få bästa värme. Har 2 innerfickor för glasögon och digitalt media, ficka på ärmen för exempelvis mobiltelefonen.

Vill du beställa? Mejla Camilla på uss.sportchef@gmail.com med:
Namn:
Storlek:
Vill har eget namn tryckt på parkas (J/N):

USS klättrar i rankning av simklubbar

Svenska Simförbundet presenterat sin statistik över landets bästa simidrottsklubbar 2017. År 2016 låg USS på plats 65. 2017 har vi klättrat rejält upp till plats 26!

Av sammanlagt 582 SM-poäng USS skrapade ihop stod simning för 537 poäng och öppet vatten för 45 poäng. Det syns inte i tabellen, men ungefär 400 av SM-poängen i simning kom från Masters-simning, inte minst efter det fina deltagandet vid Masters-SM i Umeå i höstas.