Nyheter: Simning

Covid-läget januari 2022

Ökad smitt och nya restriktioner innebär viss påverkan på vår verksamhet, här är en sammanfattning av vad som gäller nu i januari.

Som de flesta känner till har smittan i samhället ökat explosivt på sista tiden och i veckan har nya restriktioner trätt i kraft. Detta har fått konsekvenser för vår tävlingsverksamhet med inställda tävlingar och det påverkar hur vi kan röra oss och byta om inne på anläggningar som Navet.

Positivt i sammanhanget är dock att kärnverksamheten med simskola och träning kan fortsätta som planerat, med vissa anpassningar, se nedan.

Vid bekräftad smitta hos deltagare

Vid bekräftad smitta hos en person som deltagit i verksamheten ställer vi in träningarna för hela gruppen i fem dagar sedan personen sist deltog, precis som vi gjort tidigare. Det är därför av högsta vikt att ni skyndsamt meddelar sportchef Camilla Johansson-Sponselleruss.sportchef@gmail.com vid bekräftad smitta (via snabbtest eller PCR-test) så att vi kan göra vårt bästa för att bromsa spridningen.

I övrigt gäller Folkhälsomyndighetens krav om familjekarantän i sju dagar vid smitta i hemmet, oavsett vaccinering eller inte.

Inställda tävlingar

USS har beslutat att ställa in deltagandet vid Arena Open i Skellefteå den 29–30 januari samt att ställa in arrangemanget av vår hemmatävling Umestänket som skulle ha genomförts den 12-13 februari. Vad gäller tävlingar längre fram avvaktar vi tills vidare utvecklingen. Förhoppningen är att toppen av smittan snart är nådd och bättre tider stundar längre fram i vår.

Simskolan

Simskolan fortsätter i samma omfattning som tidigare. Var uppmärksam på skyltar om max antal personer och undvik trängsel.

Träningsgrupper

Våra träningsgrupper för barn, ungdomar och vuxna fortsätter sin verksamhet som tidigare. Nytt är att vi inte får nyttja de ordinarie omklädningsrummen utan är hänvisade till de mindre, se kartan nedan.

På Navet

Navet har infört begränsningar i antalet personer som får vistas i olika delar av byggnaden, se till att vara uppmärksam på de skyltar som finns uppsatta runt om i anläggningen. Navet har även delat upp vilka omklädningsrum som får användas och därmed är våra träningsgrupper hänvisade till de mindre omklädningsrummen.

Då de är få personer som får vistas i de mindre omklädningsrummen rekommenderar vi ombyte hemma innan träning.

 • Simskolan byter om som vanligt i de allmänna omklädningsrummen (omklädning A & B)
 • Elit 1, Elit 2, Elit Tri och A-gruppen byter i första hand om vid 50-metersbassängen (omklädning 4 & 5)
 • Övriga grupper, inklusive mastersgrupperna, byter i första hand om vid multibassängen (omklädning 1 & 2)

Det går bra att byta från omklädningen vid multibassängen till den vid 50-meterbassängen och vice versa, om det är mindre trängsel på andra stället, oavsett grupp. Det viktiga är att inte använda de allmänna omklädningsrummen just nu för annat än simskolan.

 

På Ersbodabadet

På Ersbodabadet gäller 60 personer max i anläggning och ett avstånd på 2 m. 1 person eller ett sällskap åt gången i bastun. Var uppmärksam på skyltning i anläggningen.

Inbjudan till Umestänket 2022 [inställt]

Uppdatering 12 januari: På grund av den kraftiga ökningen av smitta och nya restriktioner har vi beslutat att vi tyvärr måste ställa in årets upplaga av Umestänket.

Vi hoppas läget förbättras så att vi kan genomföra tävlingar på ett tryggt sätt senare i år.

Jullovsträning 2021–2022

Julen närmar sig och under jullovet får våra träningsgrupper ledigt från träning fram till början av januari.

I jullovsschemat nedan finns datumen för julavslutning för i år för respektive grupp. Masters kommer däremot att ha träningstider under jullovet och alla som går i träningsgrupper är välkomna att träna på dessa tider. Det är ingen tränare på kanten så vi hjälps åt att skriva passen.

Söndagen den 9 januari kör vi traditionsenligt 100×100 (eller lämplig utmaning anpassad för gruppens nivå) för alla grupper och sen startar ordinarie schema igen från och med måndag 10 januari.

Det har varit fantastiskt roligt att vi kunnat åka på tävlingar i höst! Vi håller tummarna för att läget inte förvärras under vintern, men som vanligt numera kan saker och ting ändras med kort varsel. Vi vill önska alla medlemmar en riktigt god – och smittfri – jul och ett gott nytt år!

Klicka på schemat nedan för större version, det finns även som PDF för utskrift. (Uppdaterat 5 januari 2022.)

Kvalplatser och fina insatser på Sum-Sim Reg

Under helgen har det pågått intensivt simtävlande runt om landet när regionsfinaler i Sum-Sim – svenska ungdomsmästerskapen i simning – avgjorts.

Samma grenar har simmats samtidigt på åtta olika platser och de snabbast tiderna i varje gren går vidare till riksfinalen i Eriksdalsbadet i Stockholm, den 10–12 december i höst. Våra simmare har varit nere i Sundsvall och tävlat mot andra klubbar från norra Sverige.

Massor av fina insatser och personliga rekord i drivor bland simmarna samt några som tog sig hela vägen till riksfinalen. Från Umeå simsällskap gick dessa vidare till Sum-Sim Riks:

 • Elin Malmbäck: 800 frisim, 1:a reserv 100 frisim
 • Victoria Niska: 50 ryggsim
 • Johan Dellbring: 2:a reserv 200 bröstsim
 • Jackson Storm: 100 frisim, 100 fjäril
Jackson Storm

Jackson Storm bor i Charleston, South Carolina i USA men har dubbla medborgarskap och har – likt sin syster Molly tidigare – tävlat för USS förut, men det är första gången han nått riskfinalen. Det finns en intervju med honom på vk.se (för prenumeranter).

Utöver Umeå-simmarna är tre till NIU-simmare – som går gymnasiet här i Umeå och tränar med USS – klara för riksfinalen: Klara Lindqvist (Luleå simsällskap), Randi Arnesen (Luleå simsällskap) och Alexander Rydefjord (SK Ägir). NIU-simmarna samlade på bilden ovan, i följande ordning: Alexander Rydefjord, Klara Lindqvist, Victoria Niska, Johan Dellbring, Randi Arnesen och Elin Malmbäck.

 

Inbjudan till KM 2021

USS klubbmästerskap är tillbaka efter ett avbrott förra året på grund av pandemin.

I år körs KM tidigare än brukligt; lördagen den 20 november. Detta beror på att Norrländska mästerskapen går i mitten av december när KM brukar arrangeras.

Grenordning och mer information finns i inbjudan här: Inbjudan KM 2021.

Precis som 2019 – när det senast var KM – finns det ett förmiddagspass utöver det traditionella KM-programmet på eftermiddagen. Förmiddagspasset är avsett för att simmarna i Elit, A,  B, C, D och Masters ska få en chans att köra lite fler lopp, utöver det traditionella KM-programmet som körs på eftermiddagen.

Mellan tävlingspassen arrangerar vi också lunch och antidopingsutbildning för ungdomar, läs mer om detta längre ner.

Middag efter tävlingen

Efter pass 2 är avklarat och vi gemensamt hjälpt till att plocka undan kommer det att bli middag på Balder klockan 18.00. Se inbjudan för mer information.

Anmälan

Matbeställningen och anmälan till Familjelagkappen (och Tränarlagkappen) gör man till Ingrid på uss.ingrid@gmail.com

Elitgrupperna, A, Nybörjarmasters, Mellanmasters och Masters anmäler sina tävlingsgrenar till Anton på anton.kallio1996@gmail.com

Teknik, Medley, B, C, D, E och Ungdomssimträning anmäler sina tävlingsgrenar till Martin på uss.breddansvarig@gmail.com

Sista anmälningsdagen för både simtävlingen och middagen är tisdagen 9 november.

Varmt välkomna att vara med!

Antidopingsutbildning med gratis lunch

De senaste snart två åren har vår sportchef Camilla varit med i ett antidopingprojekt tillsammans med Västerbottensidrotten och 7 andra länder och förbund. Det är ett ERASMUS+ EU projekt som går ut på att öka kunskapen kring doping och förhindra dess förekomst. Nu är vi i sluttampen av projektet och vi skulle vilja bjuda in alla simmare i föreningen från Elit-grupperna till D-gruppen att delta i en utbildning för att lära sig mer om antidoping.

I projektet finns två ambassadörer, Astrid Gustavsson och Gellert Szabo, som kommer att hjälpa er att ta del av utbildningen. Vi använder oss av REN VINNARE (av antidoping Sverige), en digital utbildning i korta moduler som tar ca 30 minuter att genomföra.

Vissa har redan gjort denna utbildning på träningen, men för er som ännu ej har gått utbildningen finns den på denna länk. Vi kommer att genomföra utbildningen fram till KM den 20 november.

Vi vill även bjuda in alla som har gått utbildningen till en gratis lunch och praktisk del där vi kommer att gå igenom bl.a. hur en dopingkontroll går till och vilka som är på WADA:s lista över idrottare som måste meddela sitt schema för att kunna tävla på hög nivå.

Lunchen och den praktiska delen kommer att genomföras lördag den 20 november mellan passen på KM.

 • NÄR: Lördag den 20 november 2021 kl. 12.00-13.30 (mellan passen på KM).
 • VAR: Idrottens hus (Kungsgatan 89), ca 5 minuters gångväg från Navet.
 • VAD: Supergod lunch, fika och antidopingföreläsning.
 • VILKA: Alla simmare i Elit-D-gruppen mellan 10-18 års ålder som gjort Ren vinnare utbildning online innan den 20 november.
 • KOSTNAD: Gratis! Och man får dessutom en supersnygg silverfärgad USS/SDOP badmössa och är med i en utlottning med snygga t-shirtar.

Anmäl er till lunchen/föreläsningen via länken här och meddela även ev. specialkost. Senast anmälningsdatum är söndag den 14 november.

Mories Nettelmann ny ansvarig för NIU simning

Vi välkomnar Mories Nettelmann som ny ansvarig för NIU simning på Maja Beskowgymnasiet och elitsimning i Umeå simsällskap.

Mories är ett välbekant ansikte för en del av oss då han var vattenpolotränare i vår vattenpolosektion under ett antal år. Han kommer närmast från en anställning som sektionschef på Arbetsförmedlingen.

Mories bakgrund i simidrott är att han under uppväxten i Tyskland var simmare fram tills 15 års ålder, innan han blev rekryterad till vattenpolo. Sin gymnasietid spenderade han i en tysk motsvarighet till NIU i simidrott. Han hade en mycket framgångsrik karriär inom vattenpolo och blev bland annat tysk mästare fyra år i rad. Mories har spelat i tyska landslaget och han har även spelat vattenpolo professionellt i Australien i ett par år innan han gick vidare till en civil karriär.

Nu är han redo för nya utmaningar och valde att att söka tjänsten som NIU-ansvarig för simning. Vi är väldigt glada över hans lugn och kompetens och önskar honom stort lycka till i nya tjänsten. Mories tillträder måndag den 8 november och kommer att gå längs med sportchef Camilla Johansson-Sponseller under en period för att göra en bra överlämning.

Höstlovsträning 2021

Vecka 44 är höstlovsveckan och därmed gäller ett annat träningsschema för våra träningsgrupper i simning.

Som vanligt avslutar vi höstlovet med Swim of Hope för alla grupper, där vi simmar i lagkappsform och samlar pengar till Barncancerfonden, mer information om det här.

Vattenpolo, triathlon vuxna och ungdomssim 1 är lediga. Alla mastersgrupper är välkomna på masterstiderna. Klicka på bilden nedan för en större version av schemat.

Swim of Hope 2021

Söndag 7 november klockan 18.00 (samling 17.00) är det dags för årets Swim of Hope, ett arrangemang som i år blir lite enklare men fortfarande i kul lagkappsform och med en insamling för Barncancerfonden.

I år är det åttonde gången som Umeå simsällskap arrangerar Swim of Hope. Vi har genom åren varit duktiga på att samla in pengar, som dels har gått till vår egen verksamhet och dels har gått till Barncancerfondens fina arbete. Under tiden som vi har arrangerat Swim of Hope har överlevnaden i Barncancer ökat med hela 5 % och det är nu 85 % av alla barn med cancer som överlever sin sjukdom. Er insats har gjort skillnad!

Även om vår verksamhet allt mer börjar likna hur det var innan pandemin, vilket vi är glada över, har vi valt att köra Swim of Hope i samma enklare format som förra året. Det innebär att vi inte behöver jaga sponsorer i år heller utan fokuserar på en digital insamling där alla medel går direkt till Barncancerfonden. Det blir inte heller någon utklädningstävling i år, men vi laddar för en ordentlig utklädningstävling nästa år!

Vi ber er att dela vår insamling med så många som möjligt och hoppas att vi tillsammans kan hjälpas åt att få in pengar så Barncancerfondens viktiga arbete kan fortgå, även i dessa tider. Skicka gärna länken till de sponsorer som bidragit tidigare och se om de vill vara med och stötta.

Klicka här för att komma till USS Swim of Hope-insamling för Barncancerfonden.

Vi kommer att genomföra Swim of Hope 2021 på söndag den 7 november kl. 18.00-19.00.

Vi samlas i simhallen kl. 17.00 för att ställa i ordning och från 17.15 är det insim. Man simmar sedan i lagkappsform tillsammans med sin grupp i 1 timme så långt man kan simma, med start 18.00.

Om man tillhör vuxensimgrupperna, triathlon eller någon av mastersgrupperna är man välkommen att vara med och delta på eventet. Ett förslag är att man samlar ihop ett gäng, bestämmer sig för att alla som är med bidrar till insamlingen med en liten slant och så kör man! Meddela mig Camilla på uss.sportchef@gmail.com om ni vill delta.

Välkomna önskar sportschef Camilla Johansson-Sponseller!

Anmälan vuxensim vinter 2021/2022

Vuxen och sugen på att bli bättre simmare, att få bra och allsidig simträning?

Anmälan till vinterterminen av våra populära crawlkurser öppnar tisdagen den 19 oktober kl. 12.00 för de som gått kurs under hösten eller har stått i kö till hösten, samt torsdagen den 21 oktober kl. 12.00 för övriga.

All anmälan sker som vanligt via vår anmälningssida hos SportAdmin. Datum för vinterns vuxensim finns här.

 

Elittränare USS/NIU-ansvarig sökes

Elittränare till USS och ansvarig för NIU i simning sökes.

Det är Maja Beskowsskolan i Umeå som söker ny gymnasielärare till elitidrottsgymnasiet. Detta är en anställning hos Umeå kommun som delas med Umeå simsällskap där ca 75 % av tiden är förlagd på skolan och 25 % i föreningen.

Mer information om tjänsten och vad den innebär finns att läsa i beskrivningen hos Arbetsförmedlingen. Sista ansökningsdag är 30 augusti.