Nyheter: Simning

Sommarträning 2019

Vädret kanske inte känns så somrigt just nu, men snart är ändå sommaren här och då gäller andra träningstider.

Den 1 juni börjar Navet med sommartider som gäller fram tills skolstarten i höst. Här kommer vårt schema mellan den 1 juni till den 19 augusti. En del grupper blir lediga helt, medans andra tränar. Klicka på bilderna för att se träningsschema respektive bassängbokningar.

Ingång via relax vid morgonträning

Vissa dagar är det träning på morgonen Navets stora entré öppnar. Då går man in via relaxen, det vill säga ingången vid hissen, där man går en trappa ned. Denna är öppen 08.00-10.00 när Navets stora entré öppnar 10.00.

Ändringar i träningsgrupperna till hösten

Inför starten i höst kommer det att bli ändringar i vissa grupper. Era tränare kommer att prata med berörda simmare om vilka grupper man ska fortsätta i efter denna termin. Man tränar i sina nuvarande grupper fram tills gruppen har haft avslutning. När vi startar upp igen efter sommaruppehållet så tränar man med de nya grupperna. Detta gäller alltså redan i början på augusti.

Alla får träna på Masters tider

Under hela sommaren finns det masters-tider listade. Alla är välkomna på dessa träningar i mån av plats.

Öppet vatten-träning

Från och med juni kommer vi även att köra öppet vattenträningar. Även här är alla välkomna. Man deltar på egen risk. Dessa träningar kan komma att ändras med kort varsel beroende på väder och vind. Resterande öppet vatten-träningar och eventuella ändringar lägger vi upp i vår Facebook-grupp för öppet vatten, gå gärna med i den och kolla alltid gruppen innan ni åker på träningen för att se att den blir av eller om den har ändrats.

Sommaravslutningar

De flesta grupperna är klara innan midsommar. Efter midsommar så är det simmare som ska till SM, SUM-SIM och som simmar öppet vatten som har träning. Är man i Elit-B gruppen och skulle vilja vara med på dessa träningar så kan man vara med i mån av plats. Meddela Simon Andersson om man tänkt vara med.

Läger i Finland

I augusti kommer ett gäng med simmare att åka på läger till Finland. Vi kommer att köra ett par pass på Umelagun för dessa simmare så att man har en chans att känna på vattnet lite innan man åker. Tänk på att man ska ta med sig sin simpåse till lägret så att man planerar att åka förbi Navet innan och hämta den.

 

Videorapport från Vasa

För några veckor sedan besökte en stor trupp simmare vår grannstad Vasa, i Finland, för att simtävla. Nu har Astrid Gustavsson sammanställd en härlig videorapport från tävlingen:

Riktlinjer för tävlingsdräkter för barn

Svenska Simförbundet har tagit fram riktlinjer för användning av tävlingsdräkter i simning för barn under 12 år, med anledning av att det skett en stor utveckling av så kallade ”tech-dräkter” under de senaste åren.

Det är avancerade, högteknologiska dräkter avsedda att bland annat minska motståndet i vattnet som har väldigt liten inverkan på resultatet för de yngre simmarna, samtidigt som de är dyra i inköp. Därför har Simförbundet nu tagit fram en rekommendation som Umeå Simsällskap också ställer sig bakom:

Svenska Simförbundet har beslutat att förorda att tech-dräkter inte bör användas av barn under 12 år. Istället rekommenderar Svenska Simförbundet att simmaren använder tävlingsdräkter i billigare material.

Simförbundet skriver också följande som motivering:

 • En tech-dräkt kommer inte att göra skillnad för en yngre simmares resultat. Hos dessa simmare är god teknik en mycket viktigare komponent för att simma snabbare.
 • Fokus i dessa åldrar ska ligga mindre på resultat och mer på glädjen att idrotta och tävla. Genom att köpa en tech-dräkt för unga simmare sätter föräldern fokus på resultatet.
 • Barnen ska känna och förstå att det är deras egna nedlagda tid och arbete som gör skillnad när de tävlar, inte tävlingsdräkten de har på.
 • En tech-dräkt kostar mycket pengar. Vi vill att vår verksamhet ska vara inkluderande där alla känner glädje och gemenskap. Genom att låta alla barn tävla i en tävlingsdräkt som inte är så dyr underlättar vi inkludering och minskar utanförskap.

Simförbundets beskrivning av dräkterna: Den typ av dräkter som inte rekommenderas för barn under 12 år, är de som finns på FINA: s lista över godkända dräkter och har tejpade sömmar och tyg som med vattenavstötande egenskaper.

USS bästa klubb på NM

Under helgen som gick genomförde vi vårens stora tävlingsarrangemang i långbana, Norrländska mästerskapen och Arena Open, i fyra välfyllda pass. När allt var över och poängen sammanställdes visade det sig att USS hade skrapat ihop flest poäng av alla klubbar och vi kunde därmed kalla oss bästa klubb i Norrland!

I måndagens VK fanns ett stort uppslag om tävlingen, som också går att läsa på nätet för Plus-kunder, om de fina framgångarna vi hade, inte minst med Sum-Sim-kval individuellt och i lag.

Fokus på Sum-Sim Riks i höst

Detta var också det sista tävlingsarrangemanget före höstens stora begivenhet, Sum-Sim Riks i början av december. Vår ordinarie hemmatävling på hösten, Umeracet, utgår därmed då vi fokuserar helt på Sum-Sim-förberedelserna.

Sum-Sim Riks är ett omfattande arrangemang och en av Sveriges populäraste nationella simtävlingar, vi behöver föräldrar och simmare som kan ställa upp och hjälpa till, så boka upp den 6-8 december redan nu!

Påsklovsträning 2019

Med start i mitten av april börjar påsklovet och då gäller särskilt schema, som visas nedan (klicka för större bild). Övriga grupper och simskolan har ledigt under påsklovet.

Som synes i schemat kommer vi att få besök av simmare från andra klubbar på vissa tider, några tränar med A och Elit medan andra sak träna med B-gruppen.

Medaljregn och rekordkross vid Masters-SM

Under den gångna helgen genomfördes Svenska Mästerskapen i Masters-simning i Eskilstuna och Umeå simsällskap representerades av en 14 personer stark trupp som kom hem med ett femtiotal medaljer och ett gäng nysatta svenska och nordiska rekord.

Gänget som simmade var, i fallande åldersordning: Cecilia Lindqvist, Ingrid Lindelöw-Berntsson, Jonas Hallgren, Christer Granström, Birgitta Olofsson, Camilla Johansson-Sponseller, Adrian Bengtson, Berit Bengtson, Petter Lindqvist, Magnus Rölin, Lamine Siafi, Emma Lindqvist, Angelica Ljungcrantz och Lovisa Nyman.

Medaljer och rekord

Tillsammans genomförde de 84 individuella starter som resulterade i 21 guld, 13 silver och 12 brons samt 12 lagkappstarter som gav ett guld, ett silver och tre brons. Dessutom slogs det rekord, inte minst som Camilla och Jonas både klivit upp i nya åldersklasser i år. Camilla var dessutom inte alltför långt ifrån europeiskt rekord på 100 ryggsim.

6 nordiska rekord:
Camilla 400 medley damer 45-49 år (5:25.28)
Jonas 200 medley herrar 55-59 år (2:26.28)
Camilla 50 rygg damer 45-49 år (31.16)
Jonas 100 medley herrar 55-59 år (1:06.51)
Ingrid 200 fjäril damer 55-59 år (3:13.07)
Camilla 100 rygg damer 45-49 år (1:06.05)

2 svenska rekord:
Lovisa 400 medley damer 25-29 år (5:21.94)
Jonas 100 fjäril herrar 55-59 år (1:02.99)

Umeå femte bästa klubb

USS kan även sträcka på sig lite extra åt att vi var femte bästa klubb i poängställningen, bland de över 60 stycken deltagande föreningarna och vi knep platsen ovanför arrangörsklubben. Så här såg topp tio ut:

 1. Göteborg Sim – 449,5 poäng
 2. Täby Sim – 428 poäng
 3. Simklubben Neptun – 374,5 poäng
 4. Solna Sundbyberg SS 04 – 348 poäng
 5. Umeå Simsällskap – 301 poäng
 6. Eskilstuna Simklubb – 254,5 poäng
 7. Örebro Simallians – 149 poäng
 8. Västerås Simsällskap – 148 poäng
 9. Växjö Simsällskap – 147 poäng
 10. Södertörns Simsällskap – 143,5 poäng

 

Årets stipendium till Camilla

Helgens tävlingar kröntes av att en rörd och mycket överraskad Camilla även fick ta emot det mycket fina Svenska Simförbundets och Glen Christiansen Mastersstipendium 2019 för ”hennes insatser i och utanför bassängen” som motiveringen löd. Stipendiet berättigar till en träningslägerresa till Teneriffa där Glen Christiansen är tränare.

Direkt efter att hon mottagit utmärkelsen gick Camilla i vattnet och avslutade tävlingarna med att tillsammans med Lovisa, Berit och Birgitta bärga lagkappsguldet i 4 x 50 medley damer (klassen 160-199 år), en perfekt avslutning på en framgångsrik tävling.

Mer än bara medaljer

Masters-simning är dock mycket mer än bara medaljer och rekord, det som kännetecknar tävlingarna är glädje och kamp på alla nivåer efter egen förmåga. När de gamla ”persen” är ouppnåeliga kan man jaga ”vuxenpers” istället.

Starten för första heatet av 100 frisim herrar där Tamas Borossy var ensam deltagare i klassen 90-94 år (längst till vänster) och simmade med ynglingarna i klasserna 85-89 år, 80-84 år samt 75-79 år.

Det är också hjärtevärmande och inspirerade att se de riktigt gamla fortfarande ha kvar livsglädjen och kärleken till simningen. När tävlingens äldste simmare, den 91-årige (!) Tamas Borossy från Lidingö Simklubb, var i vattnet klappades han fram av hela simhallen.

Att åka iväg med detta härliga gäng är precis lika kul som när man var liten och åkte på simtävlingar, kan undertecknad intyga!

Inbjudan till föräldramöte 13 mars

Föräldrar till simmare i tävlingsgrupper hälsas varmt välkomna på föräldramöte onsdag den 13 mars kl. 17.30–18.30 i Navets konferenslokal.

Vi ska prata om det kommande året med speciellt fokus på höstens stora fest – Svenska ungdomsmästerskapen i simning – som vi kommer att arrangera den 6-8 december. Det kan även hända att det bjuds på lite fika.

PM Umestänket 2019

Nu finns PM för Umestänket ute, klicka här (PDF). Sedan tidigare finns inbjudan ute och på www.livetiming.se finns startlistan.

Vi har ett rekordstort intresse för vår tävling med fler än 2 100 starter från 13 klubbar. Nästan 300 simmare är anmälda. Vi har beslutat att inte heatbegränsa eftersom vi kommer att köra på 10 banor, men det gör att just nu så ligger de två längsta passen beräknade på strax under 3 1/2 timme. Dessa körs på lördag. Pass 3 och 4 ligger på 2.50 respektive 2 timmar i tidsberäkningen.

På grund av stort antal starter kommer vi därför inte ta emot efteranmälningar i tempusanmälan. Däremot kommer det finnas möjlighet att fylla upp heat vid efteranmälan på plats.

Vi syns i Navet 23–24 februari!

 

Sportlovsträning 2019

Tiden tickar på och vi närmar oss sportlovet med stormsteg. Sportlovsträningen börjar lördag 2 mars och avslutas med  med lovkul vid Bräntberget söndag 10 mars.

Nedan är schemat för årets sportlovsträning, klicka på bilden för större version. De grupper som inte finns med i schemat har träningsledigt under sportlovet. (Uppdatering 18 mars: ändringar i schemat för Ungdomssim.)