Nyheter: Simning

Nuvarande träningstider förlängs till 7 mars

Då regeringen beslutat att förlänga nuvarande restriktioner till den 7 mars innebär det också att nuvarande träningschema förlängs för de simmare som tillåts simma (alla födda 2002 och senare).

Se respektive grupps sida för träningstider:

Nya träningstider 8-21 februari

Det finns nya träningstider ute nu för våra träningsgrupper i simning och vattenpolo, som gäller den 8–21 februari, det vill säga vecka 6 och 7.

Uppdatering 21 februari: dessa träningstider gäller i två veckor till, fram till 7 mars, då regeringen förlängt nuvarande restriktioner.

Vi vet att det är besvärligt när träningstiderna ändras hela tiden och vi skulle inget hellre vilja än att få sätta ett normal schema som gäller ända fram till sommaren, men nu är läget som det är med den pågående pandemin. Därför måste vi anpassa oss efter de ständiga förändringarna som sker i restriktioner och råd utifrån smittoläget, samt vilka öppettider som Navet erbjuder oss.

En ljusglimt för oss är i alla fall att våra äldre ungdomar, alla födda 2002 och senare, nu får tillgång till bassängträning igen, som vi berättat om tidigare. Vi hoppas kunna öppna upp för våra vuxna masterssimmare och kurser i vuxensim så småningom, nuvarande restriktioner gäller fram till och med söndag 21 februari om inget annat meddelas.

Gymnasieungdomar får börja träna, fortsatt stängt för vuxna

Gymnasieungdomar kommer att kunna börja simträna med sina yngre träningskompisar medan det blir fortsätt stängt för vuxna. Kurser i vuxensim, minisim och babysim på Navet ställs in och återbetalas. 

Idag meddelade regeringen att ungdomar födda 2002 och senare också omfattas av samma regler som tidigare bara gällt barn och ungdomar födda 2005 senare. Det är en glädjande nyhet för våra äldre ungdomar som hittills har varit utestängda från simning.

Nya träningstider kommer

Från och med måndag 8 februari kommer nya, justerade träningstider att gälla för våra träningsgrupper, och de kommer att publiceras här på hemsidan så fort vi får klartecken från Navet.

Fortsatt stängt för vuxna

För vuxna simmare som hoppades på att få komma tillbaka till Navet är det däremot dystrare besked: simhallen är fortsatt stängd för alla födda 2001 och senare, och det gäller tills åtminstone 21 februari.

Vuxensim och babysim på Navet ställs in och återbetalas

Den nya beskeden innebär att vi tyvärr måste ställa in våra kurser i vuxensim och babysim på Navet som hittills skjutits upp i omgångar. Vi kommer att kontakta berörda i mejlutskick och återbetala avgifterna. Det är en trist situation och ett ekonomiskt bakslag för klubben, men det är som det är.

När vi vet att vi kommer att kunna börja igen kommer vi att öppna anmälan åter och då är de som fått inställda kurser prioriterade att få en plats. Vi vet inte i dagsläget hur många veckor av verksamhet vi kan erbjuda när vi väl får börja igen eller om vi behöver ändra något mer, så denna lösning känns mest rättvis.

Babysim på Ersbodabadet berörs inte av detta utan fortsätter i enlighet med pandemilagen där.

Träningsstart för yngre simmare och pandemilagen

För barn och ungdomar födda 2005 och senare drar simträningarna på Navet äntligen igång denna vecka.

Träningstiderna finns på respektive grupps sida. Dessa träningstider är temporära och gäller från och med idag 1 februari och tills vi meddelar annat.

Träning för äldre ungdomar och vuxna

Söndagen den 7 februari är sista dagen för nuvarande stängning av kommunala idrottsanläggningar och vi hoppas att det från och med måndag 8 februari åter är möjligt för alla åldrar att träna, men det återstår att se vad som meddelas från myndigheter och vad Navet beslutar.

Träning under pandemilagen

Vi lyder nu under pandemilagen som begränsar hur många person som får finnas på en viss yta och det innebär att vi behöver göra anpassa oss efter detta för att kunna få nyttja Navet och vi behöver er hjälp för att se till att detta efterlevs.

Det är framförallt i omklädningsrummen och duschrummen som det riskerar att bli trängsel. Navet har satt upp skyltar på hur många som får vistas i varje omklädningsrum. Men om man kan så ber vi er att komma ombytta till träningen och vistas så kort tid som möjligt i omklädningsrummen.

Det går bra att komma ut till 50 m-bassängen och ta av sig sina kläder där och lägga i en väska. Man behöver fortfarande duscha innan i hopp i bassängen men man får ha på sig badkläder när man duschar. Efter träningen så ber vi er att helst byta om vid bassängen (bakom en handduk), eller snabbt i omklädningsrummen. Ingen dusch efteråt eftersom vi måste undvika trängsel.

De omklädningsrum som finns till förfogande är de vid multibassängen och de vid 50 m-bassängen. Man får inte använda de stora, vanliga omklädningsrummen någon dag förutom fredag eftermiddag och söndag förmiddag, eftersom de används av simskolan övrig tid.

Skolan kommer att vara och simma på Navet på dagtid och för att personalen på Navet ska hinna städa ur omklädningsrummen och se till att inga grupper möts får man inte gå in på Navet före kl. 16.00 på vardagar. Så ni som vanligtvis börjar simma kl. 16.00 börjar nu 16.15 istället.

Vi vet att allt detta är tufft och en omställning. Men alternativet är att vi inte får träna i bassäng alls. Så vi hoppas vi kan hjälpas åt och se till att detta fungerar.

Simträning för barn och yngre ungdomar från 1 februari

Det blir simträning för barn och yngre ungdomar (födda 2005 och senare) tidigast måndag 1 februari.

Även om regeringen har meddelat att idrott på kommunala inomhusanläggningar ska tillåtas från 25 januari för barn och ungdomar födda 2005 och senare kan vi tyvärr inte börja vår simträningsverksamhet förrän tidigast måndag 1 februari. Detta på grund av att Navet meddelat att de inte är redo med personal förrän dess. Simskolan kommer däremot att börja den 25 januari.

Barn och ungdomar födda 2005 och senare kommer att träna i sina grupper enligt ett temporärt schema som gäller tills vidare. Se respektive grupps schema för träningstider.

Äldre ungdomar och vuxna simmare får vänta tills åtminstone 7 februari, för det är så långt det nya stoppet för kommunal verksamhet gäller. Även baby- och minisim väntar till den 7 februari.

Vi kommer att fortsätta med alternativa aktiviteter så som utomhusträningar och landstyrka via video, detta meddelas via e-postutskick precis som tidigare.

Krav enligt pandemilagen

All vår verksamhet på Navet och Ersboda faller under den nya pandemilagen, som ställer hårda krav på antalet personer som får vistas i olika lokaler, som omklädningsrum och duschar. Det innebär att vi får leva en tid med att allting blir lite besvärligare före och efter träningarna.

Detaljerade instruktioner för vad som gäller och vilka simmare som byter om var kommer att meddelas när träningsverksamheten drar igång.

All simverksamhet inställd till och med 24 januari

Det blir ingen simträning det här jullovet och starten av våra kurser flyttas fram, det blev resultatet av att Navet nu beslutat att stänga helt fram till och med 24 januari 2021.

I och med de nya direktiven som regeringen och Folkhälsomyndigheten presenterade den 18 december blir det totalt uppehåll i föreningens verksamhet och från och med idag, såväl simträning som simskola och kurser. Planen är att återuppta den ordinarie verksamheten måndag den 25 januari 2021.

Simskola, baby/minsim och vuxensimkurser

Måndag 25 januari 2021 blir det nya datumet för kursstart av simskola, baby/minisim och vuxensimkurser. Det innebär också att datumet för att säga upp deltagandet och få full återbetalning flyttas fram till en vecka innan kursstart, dvs måndag 18 januari.

Det kommer att bli samma antal kurstillfällen förstås, vi bara flyttar fram allting. Vi håller på att uppdatera sidorna med datum för simskola, datum för baby/minisim och datum för vuxensimkurser just nu.

Träningsgrupper

Det tidigare utlovade jullovsschemat gäller alltså inte längre, från och med nu är det helt uppehåll i all simträning för alla åldrar. Vi uppmanar alla att försöka hitta på egna aktiviteter utomhus under denna period, för att vi alla mår bra av att röra på oss.

Träning som planerat under helgen

Idag presenterades nya skärpta restriktioner och rekommendationer av regeringen och Folkhälsomyndigheten och exakt vad det innebär för vår verksamhet närmaste månaden är oklart, vi inväntar mer besked.

Träningen under helgen 19-20 december fortsätter i alla fall enligt tidigare planering för vecka 51.

Träningstider vecka 51 och nya råd

Under vecka 51 gäller speciella träningstider då de äldre ungdomarna och vuxna simmarna kan börja träna igen, i och med nya råd.

Från och med måndag 14 december upphör de lokala skärpta råden och ersätts av nya nationella allmänna råd som gör det möjligt för träning även för de som är födda 2004 och senare, om det kan ske på ett anpassat sätt och i små, åtskilda grupper.

Det är glädjande för oss att åter välkomna de äldre ungdomar och vuxna till vår verksamhet, se längre ned vad som gäller för att kunna delta på dessa träningar. Vi har utifrån detta, och i samråd med Navet, tagit fram nya träningstider som gäller för vecka 51, det vill säga 14–20 december.

Välj grupp nedan för se schemat för vecka 51:

Terminsavslutningar och lovträning

Under vecka 51 kommer några grupper att ha sina terminsavslutningar:

  • C-gruppen på lördag
  • D-gruppen på söndag
  • E-gruppen på söndag
  • Teknik 1 och Medley måndag på vanlig tid
  • Vattenpolo äldre på torsdag
  • Vattenpolo nybörjare på söndag

B-gruppen har avslutning vecka 52, tisdag den 22 december kl. 12.00-13.30.

Elit/A och Masters-grupperna kommer att kunna träna under ledigheterna enligt ett jullovsschema som snart kommer ut så fort vi fått tiderna godkända.

Navet är fortsatt stängt för allmänheten, enbart föreningar är på badet. Ordinarie verksamhet planeras att starta måndag den 11 januari.

Förhållningsregler för träning för äldre

För de idrottare som är födda 2004 och tidigare så gäller följande:

  • Att man ska vistas i omklädningsrummen så lite som möjligt. Helst vara ombytt hemma och bara hänga av kläderna och sedan inte duscha efter. Det går bra att duscha lite snabbt i duscharna vid ångbastun om man kan göra det utan trängsel.
  • Att man håller 2 m avstånd hela tiden.
  • Att vi sprider ut oss på banorna så att man inte kommer nära någon.
  • NIU-triathleterna och -simmarna byter om vid 50 m-bassängen. Elit/A/B vid multibassängen, resten i stora omklädningsrummen.

KM inställt

Vårt årliga klubbmästerskap, som vi normalt sett arrangerar i slutet av året med en rolig tävling och gemensam middag, är inställt i år.

Detta kommer nog inte som en överraskning för någon, med tanke på smittoläget och det skärpta råd som just nu gäller. Vi ser fram emot att få träffas på tävlingar och arrangemang när vi återigen kan genomföra sådana under mer normala omständigheter, men tills dess får vi se till att göra vad vi kan för att minska smittspridningen.