Nyheter: Simning

Jullovsträning 2023–2024

Julen närmar sig och under jullovet får våra träningsgrupper ledigt från träning fram till början av januari.

I jullovsschemat nedan finns datumen för julavslutning för i år för respektive grupp.

  • Vattenpolo har sin sista träning söndag den 10 december.
  • Simhopp har sin sista träning lördag den 16 december.
  • För simmarna som tränar i Holmsund så kommer er sista vecka i träning vara under vecka 50, dvs sista datum den 14 december.
  • Mellanmasters, Nybörjarmasters och Triathlon vuxen tränar fram till den 14 december. Sen får man hänga på de vanliga masters tiderna.

Masters kommer att ha träningstider under jullovet och alla som går i träningsgrupper är välkomna att träna på dessa tider. Det är ingen tränare på kanten så vi hjälps åt att skriva passen.

Söndagen den 7 januari kör vi traditionsenligt 100×100 (eller lämplig utmaning anpassad för gruppens nivå) för alla grupper och sen startar ordinarie schema igen från och med måndag 8 januari.

Inbjudan till KM 2023

Umeå simsällskap bjuder in till traditionsenligt klubbmästerskap lördagen den 2 december.

Precis som förra året går KM relativt tidigt, redan första helgen i december. Kolla in inbjudan och missa inte att vi har en ny 3-generationslagkapp i år, se mer längre ner om det.

Mer information om KM finns att läsa i inbjudan: Inbjudan KM 2023 (PDF).

Sista anmälningsdag för både simtävlingen och middagen är redan tisdagen den 21 november, så se till att anmäla er direkt ni läser detta.

Nytt unikt lopp i år: 3-generationslagkapp på KM

Vi har lagt till en 3-generationslagkapp på KM! Detta är nytillkommet och finns inte med i inbjudan ovan. Denna lagkapp är mixed. Alla tre i ett lag kan vara av samma kön, eller så kan man ha både killar och tjejer i laget.

Det måste inte vara tre generationer i rakt nedstigande led. Man man till exempel simma med sin moster och sin farfar, eller med sin bonusmamma och sin mormor. Men precis som i den ”vanliga” generationslagkappen kan man inte simma med någon som inte ingår i ens familj/släkt.

I 3-generationslagkappen simmar man 25-50-25 (första sträckan är 25 meter, andra sträckan är 50 meter och tredje sträckan är 25 meter).

Vi kallar 3-generationslagkappen för gren 23, och man simmar till sist i tävlingen (inga försök i början av passet som i den ”vanliga” generationslagkappen).

Ni anmäler er till 3-genrationslagkappen genom att mejla Martin på uss.breddansvarig@gmail.com.

Vinterns vuxensim drar igång och det finns platser kvar

Vuxen och sugen på att utveckla dig som simmare i en av de bästa träningsformerna som finns? Nu drar vinterns vuxensimkurser igång och det finns fortfarande platser kvar.

Umeå simsällskap hjälper vuxna att lära sig simma och förbättra sin crawlteknik, från grundläggande nivå och uppåt i våra tre kurser: Crawl 1, Crawl 2 och Craw 3. Se nedan för mera information eller gå direkt till anmälan i SportAdmin. Datum för kurserna finns här.

Kurser för vuxna

Crawl 1 är en introduktionskurs där du lär dig simma crawl (även kallat frisim). Vår duktiga tränare lär dig korrekt teknik och ger dig tips på hur du kan träna när du är själv.

Crawl 2 är en en fortsättning på Crawl 1, eller för dig som redan kan simma 50 m crawl/frisim utan att stanna. Våra duktiga tränare lär dig korrekt teknik och ger dig tips på hur du kan träna när du är själv.

Crawl 3 är en en fortsättning efter Crawl 1 och Crawl 2, eller för dig som kan crawla minst 200 m. Här kommer du att få lära dig grunderna i SIMTRÄNING. Huvudfokus i denna kurs är att utveckla ditt frisim, men du kommer även att få lära dig de tre övriga simsätten för att få en allsidig träning. Våra duktiga tränare lär dig korrekt teknik och ger dig tips på hur du kan träna när du är själv.

(Dessutom har vi Masters och Nybörjare Masters för dig är vuxen och vill träna/tävla i simning.)

Höstlovsträning 2023

Vecka 44 är höstlovsveckan och därmed gäller ett annat träningsschema för våra träningsgrupper i simning.

Som vanligt avslutar vi höstlovet med Swim of Hope för alla grupper, där vi simmar i lagkappsform och samlar in pengar. I år är Swim of Hope även ett sponsorsim, efter några års upphåll i samband med pandemin. Sponsorsim innebär att vi både samlar pengar till Barncancerfonden och till föreningens verksamhet – så att vi kan erbjuda träning, tävlingar och läger – genom att simmarna skaffar sponsorer till sina grupper. Läs mer om detta här.

Vad gäller Holmsund så är det ingen höstlovsträning där, men simmarna är välkomna till grupperna på Navet. Vattenpolo nybörjare, triathlon vuxna och ungdomssim är lediga. Alla mastersgrupper är välkomna på masterstiderna. För A-gruppen gäller att en del fått instruktioner av sin tränare att träna på vissa av Elits tider, så för familjer som berörs av det, kolla med simmaren ifall andra tider gäller.

Klicka på bilden nedan för en större version av schemat.

Sommarträning 2023

Här är schemat för sommaren som började gälla torsdag 1 juni och sträcker sig fram till och med ordinarie verksamhet i Navet startar måndag 21 augusti.

I sommar har Navet öppet men vi kommer att träna en hel del på Umelagun. SM-veckan, vecka 26, är en speciell vecka förstås, när vi arrangerar SM/JSM/Para-SM i simning på Navet.

Delar av verksamhet som nybörjarvattenpolo, ungdomssim, mellan- och nybörjarmasters har sommaravslutning denna vecka. D- och E-gruppen har haft sommaravslutning, men D-gruppens simmare kan fortsätta träna med B- och C-gruppen under sommaren. Simmarna i Holmsund är välkomna att träna med motsvarande grupp på Navet och Umelagun.

Klicka för större bilder:

Holsund

Masters tider och egen träning

Likt tidigare somrar finns det Masters-tider bokade på Umelagun under hela sommaren, samt även ett antal träningar i Navet denna sommar. Det finns ingen tränare på kanten då, men alla våra aktiva simmare – såväl vuxna som ungdomar – är välkomna att träna på egen hand då. Det gäller givetvis även simmarna i Holmsund.

Öppet vatten

För öppet vatten finns inga tider inlagda ännu utan det kommer att meddelas efter hand, men som vanligt gäller det att planerna kan ändras med kort varsel – både tid och plats – och vi rekommenderar alla att gå med i vår Facebook-grupp för öppet vatten, och se till att läsa e-post under sommaren för utskick om träning i öppet vatten.

Vi tränar vanligtvis i Nydalasjön med start från Nydalabadet, men vi tränar också i även vid Bölesholmarna, i Bäcksjön och på andra platser.

Läger

Det är läger i Sollefteå för grupperna A–D den 31 juli–4 augusti samt dagläger för Medley- och E-gruppen på Umelagun den 14–18 augusti. Mer info om detta kommer att skickas ut senare.

Vattenpolo

Vi kommer att ha en vattenpolo-lovaktivitet igång vecka 25–27. Här deltar man gratis, men man måste anmäla sig via sportadmin (vårt bokningssystem) varje gång man är med. Mer info om detta kommer senare.

Upptaktsläger i Sollefteå

Det kommer att bli ett läger i sommar för A-, B-, C- och D-gruppen och det kommer att vara i Sollefteå med avresa måndag 31 juli och hemkomst fredag 4 augusti.

Mer information om lägret kommer att komma senare, men redan nu vill vi gå ut med datum så att familjer kan planera sina semestrar i sommar.

Träning under Kristi himmelsfärd

Den här veckan innehåller extra ledigheter då Kristi himmelsfärdsdagen infaller på torsdag och därmed blir det lite förändringar i träningstiderna.

  • Torsdag 18 maj: Masters har träning 9.00–10.30 och som vanligt vid lov är det en öppen träning utan tränare, där alla från våra träningsgrupper är välkomna. All övrig träning är inställd på torsdag då Navet stänger tidigare.
  • Fredag 19 maj: Elit/A/B har träning 16.00–18.00, övriga grupper ledigt.
  • Lördag 20 maj: B-gruppen har ingen träning, övriga tränar som vanligt.
  • Söndag 21 maj: Träning som vanligt för alla.

Inbjudan till Nybörjartävling och Fortsättningstävling

Nu är det snart dags för Umeå Simsällskaps roliga Nybörjartävling och Fortsättningstävling, lördagen den 29 april på Navet. Tävlingen är gratis för USS simmare och alla som deltar får fika och pris!

Nybörjartävling är till för att man ska få prova på att tävla. Ledare och funktionärer bryr sig inte om vem som kommer först och det sker inga diskningar. Man får en tid, men det är bara för ens egen skull, resultatlistan presenteras bara alfabetiskt.

Fortsättningstävling är Simförbundets nya tävlingsklass som innebär att reglerna för diskvalifikation är annorlunda än på vanlig tävling och fokus är fortfarande på den egna tiden utan jämförelse med andra. Resultatlistan presenteras alfabetiskt.

Läs mer om tävlingarna, om hålltider, grenar, anmälan och annat i inbjudan.

Inbjudan till Norrländska mästerskapen

Norrlands simförbund och Umeå Simsällskap bjuder in alla föreningar till Norrländska mästerskapen i långbana den 13-14 maj 2023!

Klicka här för att läsa inbjudan som PDF.

Uppdatering: Nu finns även PM för NM här som PDF.

Norrländska mästerskapen är en öppen tävling med seniorklass som har en åldersgräns på 13 år. Inga kvaltider tillämpas, men arrangörerna kan vid behov heatbegränsa. Tävlingarna genomförs i långbana (50 m) i direktfinaler.