Nyheter: Simning

Samarbete och nordiska framgångar

Det är fullt med sommaraktiviteter för USS del: SM/JSM genomfördes nyligen, triathlon och öppet vatten har högsäsong, vattenpolon håller i sommaraktivitet för barn och den här veckan är det dags för Sum-Sim i Norrköping.

Mitt i allting har vår sportchef Camilla en spännande nyhet att berätta:

En nyhet som vi kan avslöja nu är att IKSU-verksamheten som legat i Holmsund kommer från och med hösten 2022 gå över till Umeå simsällskaps regi. Mycket roligt och positivt med ett nytt samarbete. Kommer att bli en spännande tid och vi välkomnar varmt våra nya klubbmedlemmar 😊🎉👍.

Det innebär att vi kommer att få ett helt gäng med nya simmare till vår förening varav en är denna pärla till tjej, nämligen Bella Prytz som i helgen varit iklädd landslagets kläder 🇸🇪.

Landslagsuppdraget i fråga är Nordiska ungdomsmästerskapen och här kommer en tävlingsrapport från hennes tränare Therese Björk:

I helgen har Bella Prytz varit i Estland och representerat Sverige i nordiska ungdomsmästerskapen.

Bella kom 5:a på 100 fr med tiden 59:37, 5 på 200 fr med tiden 2:09:48 och en silvermedalj på 50 fr med tiden 27:13

Bella simmade även i alla tre lagkapper.

På 4×100 m Medley kom tjejerna i mål på en fjärde plats efter en sluttid på 4.29.63, Bella Prytz körde den avslutande frisimssträckan på 58.59.

Det blev även en fjärdeplats för tjejerna i frisimslagkappen på tiden 4.02.17, i laget simmade Bella 1.00.22.

I 4×200 m Freestyle tog tjejerna en femte plats med tiden 8.57.71, i laget simmade Bella sin stäcka på 2.13.75

En fantastisk prestation av Bella under hela helgen💪💪💪

Sommarträning 2022

Här är schemat för sommaren som börjar gälla onsdag 1 juni och sträcker sig fram till och med ordinarie verksamhet i Navet startar måndag 22 augusti.

Navet har sommartider 1–10 juni och därefter stänger Navet helt för resten av sommaren, fram till ordinarie verksamhet drar igång måndag 22 augusti, då bassängen ska tömmas och fogarna lagas. Så den som vill hämta ut påsar ur förrådet med träningsutrustning behöver göra detta senaste 10 juni. Umelagun på Nydala öppnar lördag 11 juni.

Delar av verksamhet som nybörjarvattenpolo, ungdomssim, mellan- och nybörjarmasters har sommaravslutning denna vecka. D- och E-gruppen har sommaravslutning söndag 5 juni men D-gruppens simmare kan fortsätta träna med B- och C-gruppen under sommaren.

Klicka för större bilder. OBS uppdaterat schema med ändringar 4 juli!

Masters och egen träning på Umelagun

Likt tidigare somrar finns det Masters-tider bokade på Umelagun under hela sommaren. Det finns ingen tränare på kanten då, men alla våra aktiva simmare – såväl vuxna som ungdomar – är välkomna att träna på egen hand då, från midsommar och framåt.

Öppet vatten

För öppet vatten finns tider inlagda för träningar i Nydalasjön på måndagar och fredagar, men som vanligt gäller det att planerna kan ändras med kort varsel – både tid och plats – och vi rekommenderar alla att gå med i vår Facebook-grupp för öppet vatten, och se till att läsa e-post under sommaren för utskick om träning i öppet vatten.

Läger

Vi planerar läger i Boden för grupperna A–D den 1–5 augusti samt dagläger för Medley- och E-gruppen på Umelagun den 15–19 augusti. Mer info om detta kommer att skickas ut senare.

Vattenpolo

Vi kommer att ha en vattenpolo-lovaktivitet igång vecka 28–30. Här deltar man gratis, men man måste anmäla sig via sportadmin (vårt bokningssystem) varje gång man är med. Mer info om detta kommer senare.

Anmälan till hösten

Snart kommer anmälan till höstens kurser och träningsgrupper att öppnas.

Inbjudan till Norrländska mästerskapen i långbana 2022

Umeå simsällskap inbjuder till Norrländska mästerskapen i lång bassäng (50 m) den 21–22 maj.

Under 2021 gjorde en kommitté om riktlinjerna för NM-tävlingar och det innebär en del ändringar i tävlingen mot hur det har varit tidigare. Dessa ändringar kommer att utvärderas efter mästerskapet för att få fram bästa tävlingsformen och kan komma att ändras igen till nästkommande år.

Lite nyheter som gäller för årets upplaga av NM i långbana:

 • Tävlingen är omgjord så att det bara är en seniorklass.
 • Det är 13-årsgräns att delta (födda 2009 och tidigare), men inga kvaltider. Dock kan arrangören tidsbegränsa för att hålla sina tidsramar vid stort intresse.
 • Det finns ingen Botnia Open i år utan alla som är med på tävlingen deltar i NM.
 • Det är fortsatt direktfinaler, dvs, ingen försök och final.
 • I år endast kan man anmäla sig med inskrivna tider till de grenar där man inte har en giltig tid. Detta pga pandemin och att många simmare saknar tider på sina önskade grenar.

Se inbjudan för mer information:
Inbjudan till Norrländska mästerskapen i långbana 2022 (PDF)

Påsklovsträning 2022

Det drar ihop till påsk! Därmed blir det ledigt från träning över själva påskhelgen och sen gäller nedanstående schema för påsklovsveckan, för våra träningsgrupper.

Som vanligt går det bra för Nybörjarmasters och Mellanmasters att simma på Masters träningstider. Ungdomssim har ledigt hela påsklovet. Triathlon kör eget schema. Klicka på bilden för en större version.

Uppdatering 13 april: Vi har fått besked från Navet att vi inte får simma förrän från klockan 10.00 på förmiddagen och därmed har vi varit tvungna att justera tiderna. Det innebär att Elit/A/B tränar 10.00–12.00 och C/D/E tränar 12.00–13.30 istället. Schemat nedan är uppdaterat med de nya tiderna.

Sportlovsträning 2022

Här är sportlovsschemat som gäller för träning från lördagen den 5 mars till och med söndag 13 mars.

Lördag 5 mars är det vanligt schema för alla. Elit–E-grupperna samt Masters tränar sedan enligt schemat nedan.

Nybörjarmasters har vanlig träning söndag 6 mars, därefter går det bra att träna på Masters tider (utan tränare). Mellanmasters och Triathlon vuxen är också välkomna att träna på Masters tider (utan tränare). Vattenpolo nybörjare har vanlig träning söndag 6 mars, därefter ledigt. Ungdomssim 2 har ledigt hela sportlovet.

Söndag 13 mars blir det lovkul på Bräntis och då är alla som vill välkomna!

Inbjudan till Umestänket 2022 – nytt datum

Umestänket är tillbaka!

Årets upplaga av vår anrika hemmatävling Umestänket var först tänkt att gå i februari men vi var tvungna att ställa in arrangemanget på grund av rådande smittoläge. Nu har vi ett nytt datum för tävlingen, som går i Navet; 2–3 april 2022. Årets upplaga är även en Masterstävling.

Klicka här för att läsa inbjudan (som PDF).

Covid-läget januari 2022

Ökad smitt och nya restriktioner innebär viss påverkan på vår verksamhet, här är en sammanfattning av vad som gäller nu i januari.

Uppdaterad 24 januari.

Som de flesta känner till har smittan i samhället ökat explosivt på sista tiden och i veckan har nya restriktioner trätt i kraft. Detta har fått konsekvenser för vår tävlingsverksamhet med inställda tävlingar och det påverkar hur vi kan röra oss och byta om inne på anläggningar som Navet. Positivt i sammanhanget är dock att kärnverksamheten med simskola och träning kan fortsätta som planerat, med vissa anpassningar, se nedan.

Vid bekräftad smitta hos deltagare

Vid bekräftad smitta (via snabbtest eller PCR-test) hos en person som deltagit i verksamheten vill vi att ni meddelar sportchef Camilla Johansson-Sponselleruss.sportchef@gmail.com så att vi kan informera berörda grupper om det.

Inställda tävlingar

USS har beslutat att ställa in deltagandet vid Arena Open i Skellefteå den 29–30 januari samt att ställa in arrangemanget av vår hemmatävling Umestänket som skulle ha genomförts den 12-13 februari. Vad gäller tävlingar längre fram avvaktar vi tills vidare utvecklingen. Förhoppningen är att toppen av smittan snart är nådd och bättre tider stundar längre fram i vår.

Simskolan

Simskolan fortsätter i samma omfattning som tidigare. Var uppmärksam på skyltar om max antal personer och undvik trängsel.

Träningsgrupper

Våra träningsgrupper för barn, ungdomar och vuxna fortsätter sin verksamhet som tidigare. Nytt är att vi inte får nyttja de ordinarie omklädningsrummen utan är hänvisade till de mindre, se kartan nedan.

På Navet

Navet har infört begränsningar i antalet personer som får vistas i olika delar av byggnaden, se till att vara uppmärksam på de skyltar som finns uppsatta runt om i anläggningen. Navet har även delat upp vilka omklädningsrum som får användas och därmed är våra träningsgrupper hänvisade till de mindre omklädningsrummen. Då de är få personer som får vistas i de mindre omklädningsrummen rekommenderar vi ombyte hemma innan träning.

 • Simskolan byter om som vanligt i de allmänna omklädningsrummen (omklädning A & B)
 • Elit 1, Elit 2, Elit Tri och A-gruppen byter i första hand om vid 50-metersbassängen (omklädning 4 & 5)
 • Övriga grupper, inklusive mastersgrupperna, byter i första hand om vid multibassängen (omklädning 1 & 2)

Det går bra att byta från omklädningen vid multibassängen till den vid 50-meterbassängen och vice versa, om det är mindre trängsel på andra stället, oavsett grupp. Det viktiga är att inte använda de allmänna omklädningsrummen just nu för annat än simskolan.

På Ersbodabadet

På Ersbodabadet gäller 60 personer max i anläggning och ett avstånd på 2 m. 1 person eller ett sällskap åt gången i bastun. Var uppmärksam på skyltning i anläggningen.

Inbjudan till Umestänket 2022 [inställt]

Uppdatering 12 januari: På grund av den kraftiga ökningen av smitta och nya restriktioner har vi beslutat att vi tyvärr måste ställa in årets upplaga av Umestänket.

Vi hoppas läget förbättras så att vi kan genomföra tävlingar på ett tryggt sätt senare i år.

Jullovsträning 2021–2022

Julen närmar sig och under jullovet får våra träningsgrupper ledigt från träning fram till början av januari.

I jullovsschemat nedan finns datumen för julavslutning för i år för respektive grupp. Masters kommer däremot att ha träningstider under jullovet och alla som går i träningsgrupper är välkomna att träna på dessa tider. Det är ingen tränare på kanten så vi hjälps åt att skriva passen.

Söndagen den 9 januari kör vi traditionsenligt 100×100 (eller lämplig utmaning anpassad för gruppens nivå) för alla grupper och sen startar ordinarie schema igen från och med måndag 10 januari.

Det har varit fantastiskt roligt att vi kunnat åka på tävlingar i höst! Vi håller tummarna för att läget inte förvärras under vintern, men som vanligt numera kan saker och ting ändras med kort varsel. Vi vill önska alla medlemmar en riktigt god – och smittfri – jul och ett gott nytt år!

Klicka på schemat nedan för större version, det finns även som PDF för utskrift. (Uppdaterat 5 januari 2022.)

Kvalplatser och fina insatser på Sum-Sim Reg

Under helgen har det pågått intensivt simtävlande runt om landet när regionsfinaler i Sum-Sim – svenska ungdomsmästerskapen i simning – avgjorts.

Samma grenar har simmats samtidigt på åtta olika platser och de snabbast tiderna i varje gren går vidare till riksfinalen i Eriksdalsbadet i Stockholm, den 10–12 december i höst. Våra simmare har varit nere i Sundsvall och tävlat mot andra klubbar från norra Sverige.

Massor av fina insatser och personliga rekord i drivor bland simmarna samt några som tog sig hela vägen till riksfinalen. Från Umeå simsällskap gick dessa vidare till Sum-Sim Riks:

 • Elin Malmbäck: 800 frisim, 1:a reserv 100 frisim
 • Victoria Niska: 50 ryggsim
 • Johan Dellbring: 2:a reserv 200 bröstsim
 • Jackson Storm: 100 frisim, 100 fjäril
Jackson Storm

Jackson Storm bor i Charleston, South Carolina i USA men har dubbla medborgarskap och har – likt sin syster Molly tidigare – tävlat för USS förut, men det är första gången han nått riskfinalen. Det finns en intervju med honom på vk.se (för prenumeranter).

Utöver Umeå-simmarna är tre till NIU-simmare – som går gymnasiet här i Umeå och tränar med USS – klara för riksfinalen: Klara Lindqvist (Luleå simsällskap), Randi Arnesen (Luleå simsällskap) och Alexander Rydefjord (SK Ägir). NIU-simmarna samlade på bilden ovan, i följande ordning: Alexander Rydefjord, Klara Lindqvist, Victoria Niska, Johan Dellbring, Randi Arnesen och Elin Malmbäck.