Nyheter: Simning

Riktlinjer för tävlingsdräkter för barn

Svenska Simförbundet har tagit fram riktlinjer för användning av tävlingsdräkter i simning för barn under 12 år, med anledning av att det skett en stor utveckling av så kallade ”tech-dräkter” under de senaste åren.

Det är avancerade, högteknologiska dräkter avsedda att bland annat minska motståndet i vattnet som har väldigt liten inverkan på resultatet för de yngre simmarna, samtidigt som de är dyra i inköp. Därför har Simförbundet nu tagit fram en rekommendation som Umeå Simsällskap också ställer sig bakom:

Svenska Simförbundet har beslutat att förorda att tech-dräkter inte bör användas av barn under 12 år. Istället rekommenderar Svenska Simförbundet att simmaren använder tävlingsdräkter i billigare material.

Simförbundet skriver också följande som motivering:

 • En tech-dräkt kommer inte att göra skillnad för en yngre simmares resultat. Hos dessa simmare är god teknik en mycket viktigare komponent för att simma snabbare.
 • Fokus i dessa åldrar ska ligga mindre på resultat och mer på glädjen att idrotta och tävla. Genom att köpa en tech-dräkt för unga simmare sätter föräldern fokus på resultatet.
 • Barnen ska känna och förstå att det är deras egna nedlagda tid och arbete som gör skillnad när de tävlar, inte tävlingsdräkten de har på.
 • En tech-dräkt kostar mycket pengar. Vi vill att vår verksamhet ska vara inkluderande där alla känner glädje och gemenskap. Genom att låta alla barn tävla i en tävlingsdräkt som inte är så dyr underlättar vi inkludering och minskar utanförskap.

Simförbundets beskrivning av dräkterna: Den typ av dräkter som inte rekommenderas för barn under 12 år, är de som finns på FINA: s lista över godkända dräkter och har tejpade sömmar och tyg som med vattenavstötande egenskaper.

USS bästa klubb på NM

Under helgen som gick genomförde vi vårens stora tävlingsarrangemang i långbana, Norrländska mästerskapen och Arena Open, i fyra välfyllda pass. När allt var över och poängen sammanställdes visade det sig att USS hade skrapat ihop flest poäng av alla klubbar och vi kunde därmed kalla oss bästa klubb i Norrland!

I måndagens VK fanns ett stort uppslag om tävlingen, som också går att läsa på nätet för Plus-kunder, om de fina framgångarna vi hade, inte minst med Sum-Sim-kval individuellt och i lag.

Fokus på Sum-Sim Riks i höst

Detta var också det sista tävlingsarrangemanget före höstens stora begivenhet, Sum-Sim Riks i början av december. Vår ordinarie hemmatävling på hösten, Umeracet, utgår därmed då vi fokuserar helt på Sum-Sim-förberedelserna.

Sum-Sim Riks är ett omfattande arrangemang och en av Sveriges populäraste nationella simtävlingar, vi behöver föräldrar och simmare som kan ställa upp och hjälpa till, så boka upp den 6-8 december redan nu!

Påsklovsträning 2019

Med start i mitten av april börjar påsklovet och då gäller särskilt schema, som visas nedan (klicka för större bild). Övriga grupper och simskolan har ledigt under påsklovet.

Som synes i schemat kommer vi att få besök av simmare från andra klubbar på vissa tider, några tränar med A och Elit medan andra sak träna med B-gruppen.

Medaljregn och rekordkross vid Masters-SM

Under den gångna helgen genomfördes Svenska Mästerskapen i Masters-simning i Eskilstuna och Umeå simsällskap representerades av en 14 personer stark trupp som kom hem med ett femtiotal medaljer och ett gäng nysatta svenska och nordiska rekord.

Gänget som simmade var, i fallande åldersordning: Cecilia Lindqvist, Ingrid Lindelöw-Berntsson, Jonas Hallgren, Christer Granström, Birgitta Olofsson, Camilla Johansson-Sponseller, Adrian Bengtson, Berit Bengtson, Petter Lindqvist, Magnus Rölin, Lamine Siafi, Emma Lindqvist, Angelica Ljungcrantz och Lovisa Nyman.

Medaljer och rekord

Tillsammans genomförde de 84 individuella starter som resulterade i 21 guld, 13 silver och 12 brons samt 12 lagkappstarter som gav ett guld, ett silver och tre brons. Dessutom slogs det rekord, inte minst som Camilla och Jonas både klivit upp i nya åldersklasser i år. Camilla var dessutom inte alltför långt ifrån europeiskt rekord på 100 ryggsim.

6 nordiska rekord:
Camilla 400 medley damer 45-49 år (5:25.28)
Jonas 200 medley herrar 55-59 år (2:26.28)
Camilla 50 rygg damer 45-49 år (31.16)
Jonas 100 medley herrar 55-59 år (1:06.51)
Ingrid 200 fjäril damer 55-59 år (3:13.07)
Camilla 100 rygg damer 45-49 år (1:06.05)

2 svenska rekord:
Lovisa 400 medley damer 25-29 år (5:21.94)
Jonas 100 fjäril herrar 55-59 år (1:02.99)

Umeå femte bästa klubb

USS kan även sträcka på sig lite extra åt att vi var femte bästa klubb i poängställningen, bland de över 60 stycken deltagande föreningarna och vi knep platsen ovanför arrangörsklubben. Så här såg topp tio ut:

 1. Göteborg Sim – 449,5 poäng
 2. Täby Sim – 428 poäng
 3. Simklubben Neptun – 374,5 poäng
 4. Solna Sundbyberg SS 04 – 348 poäng
 5. Umeå Simsällskap – 301 poäng
 6. Eskilstuna Simklubb – 254,5 poäng
 7. Örebro Simallians – 149 poäng
 8. Västerås Simsällskap – 148 poäng
 9. Växjö Simsällskap – 147 poäng
 10. Södertörns Simsällskap – 143,5 poäng

 

Årets stipendium till Camilla

Helgens tävlingar kröntes av att en rörd och mycket överraskad Camilla även fick ta emot det mycket fina Svenska Simförbundets och Glen Christiansen Mastersstipendium 2019 för ”hennes insatser i och utanför bassängen” som motiveringen löd. Stipendiet berättigar till en träningslägerresa till Teneriffa där Glen Christiansen är tränare.

Direkt efter att hon mottagit utmärkelsen gick Camilla i vattnet och avslutade tävlingarna med att tillsammans med Lovisa, Berit och Birgitta bärga lagkappsguldet i 4 x 50 medley damer (klassen 160-199 år), en perfekt avslutning på en framgångsrik tävling.

Mer än bara medaljer

Masters-simning är dock mycket mer än bara medaljer och rekord, det som kännetecknar tävlingarna är glädje och kamp på alla nivåer efter egen förmåga. När de gamla ”persen” är ouppnåeliga kan man jaga ”vuxenpers” istället.

Starten för första heatet av 100 frisim herrar där Tamas Borossy var ensam deltagare i klassen 90-94 år (längst till vänster) och simmade med ynglingarna i klasserna 85-89 år, 80-84 år samt 75-79 år.

Det är också hjärtevärmande och inspirerade att se de riktigt gamla fortfarande ha kvar livsglädjen och kärleken till simningen. När tävlingens äldste simmare, den 91-årige (!) Tamas Borossy från Lidingö Simklubb, var i vattnet klappades han fram av hela simhallen.

Att åka iväg med detta härliga gäng är precis lika kul som när man var liten och åkte på simtävlingar, kan undertecknad intyga!

Inbjudan till föräldramöte 13 mars

Föräldrar till simmare i tävlingsgrupper hälsas varmt välkomna på föräldramöte onsdag den 13 mars kl. 17.30–18.30 i Navets konferenslokal.

Vi ska prata om det kommande året med speciellt fokus på höstens stora fest – Svenska ungdomsmästerskapen i simning – som vi kommer att arrangera den 6-8 december. Det kan även hända att det bjuds på lite fika.

PM Umestänket 2019

Nu finns PM för Umestänket ute, klicka här (PDF). Sedan tidigare finns inbjudan ute och på www.livetiming.se finns startlistan.

Vi har ett rekordstort intresse för vår tävling med fler än 2 100 starter från 13 klubbar. Nästan 300 simmare är anmälda. Vi har beslutat att inte heatbegränsa eftersom vi kommer att köra på 10 banor, men det gör att just nu så ligger de två längsta passen beräknade på strax under 3 1/2 timme. Dessa körs på lördag. Pass 3 och 4 ligger på 2.50 respektive 2 timmar i tidsberäkningen.

På grund av stort antal starter kommer vi därför inte ta emot efteranmälningar i tempusanmälan. Däremot kommer det finnas möjlighet att fylla upp heat vid efteranmälan på plats.

Vi syns i Navet 23–24 februari!

 

Sportlovsträning 2019

Tiden tickar på och vi närmar oss sportlovet med stormsteg. Sportlovsträningen börjar lördag 2 mars och avslutas med  med lovkul vid Bräntberget söndag 10 mars.

Nedan är schemat för årets sportlovsträning, klicka på bilden för större version. De grupper som inte finns med i schemat har träningsledigt under sportlovet. (Uppdatering 18 mars: ändringar i schemat för Ungdomssim.)

 

Anmälan till vårterminen 2019

Snart är det 2019 och därmed dags för anmälan till vårterminen 2019 för våra träningsgrupper i simning, triathlon och vattenpolo.

Ordinarie verksamheten startar måndag den 7 januari för alla grupper utom triathlon (som börjar vecka 5). Vänligen anmäl innan terminen börjar. Anmälningssidan finns här.

Innan vi startar på riktigt kommer vi att köra vår årliga 100×100 (eller annan lämplig utmaning beroende på grupp och förmåga) på söndag den 6 januari kl. 16.00-19.30. Alla i träningsgrupper är välkomna! Vi bjuder på lite fika och mackor när man är klar.

Ändrade träningstider

Schemat har ändrats för en del grupper så kolla noga om ni fått nya tider. Uppdaterade träningstider finns på respektive gruppsida: Elit-gruppen, A-gruppen, B-gruppen, C-gruppen, D-gruppen, E-gruppen, Ungdomssim 2, Ungdomssim 1, Nybörjarmasters, Masters, Triathlon vuxen, Triathlon ungdom, Triathlon Tri4fun samt Vattenpolo.

Syskonrabatt i tävlingsverksamheten

Om man har flera barn som är med i tävlingsverksamheten dvs A-E (inklusive X-gruppen) så finns det en syskonrabatt. Man betalar 100 % av avgiften för barnet i den högsta gruppen, men man får 15 % rabatt på barn nummer två och ytterligare 30 % rabatt på barn nummer 3 (och övriga). Då vi inte kan lägga in denna rabatt i systemet var vänlig och kontakta oss på kansliet INNAN ni anmält era barn så ändrar vi fakturan. Observera att detta gäller endast de barn som är i tävlingsverksamheten, inte de som är i simskola.

Prova på triathlon och vattenpolo

Om man simmar i en tävlingsgrupp och vill prova på vattenpolo eller triathlon så deltar man till halva deltagaravgiften för vattenpolo/triathlongruppen. Även här behöver man kontakta kansliet för att få rabatten. Man har en gratis provvecka på både triathlon och vattenpolo om man vill testa på dessa roliga idrotter. Kontakta uss.sportchef@gmail.com för att anmäla en provvecka.

Triathlon

Triathlongrupperna startar igen vecka 5 med simning. På Nolia har vi tider från och med den 9 februari så första veckan kör vi inte cykling. Är du nyfiken på triathlon och vill prova på? Vi har både en nybörjargrupp som heter tri4fun, en tävlingsgrupp för ungdomar och en vuxengrupp. Kontakta Tomas Seco för mer information och för en gratis provvecka på uss.triathlon@gmail.com.

Träna, men inte lika mycket

Vill du fortsätta simma fast inte så mycket? Då är X-gruppen för dig. Du kan fortfarande träna med din ”gamla” grupp upp till 3 gånger per vecka (kom överens med din tränare om vilka dagar som passar bäst) men behöver inte betala fullt terminspris. Detta är ett bra alternativ för dig som känner att du vill fortsätta mer på halvfart, men vill träna med kompisarna och inte byta grupp till ungdomssim. Det är även för dig som är skadad och inte kan/får träna mer än ett par gånger i veckan.

Tävla i masters utan grupp

Vill du tävla i masterssimning för USS men är inte med i någon träningsgrupp? Då ska du anmäla dig till gruppen ”Tävla för USS under 2019 masters”. Då betalar du endast för medlemsavgift och för licensavgift (det kostar 300 kr per kalenderår att erhålla en tävlingslicens).

Fler frågor

Har du frågor om vilken grupp du ska anmäla dig till? Kontakta din tränare eller kansliet. Du når oss du bäst på:  uss.sportchef@gmail.com (Camilla), uss.breddansvarig@gmail.com (Martin) eller zimponini@gmail.com (Simon). Telefon till kansliet är 090-129744. Tänk på att det är semestertider och att kansliet är stängt vecka 52 och 1.

Välkomna med er anmälan och till en ny termin med Umeå SS!