Nyheter: Simning

Allt fokus på Sum-Sim i helgen

Nu stundar en av årets stora simhändelser: Sum-Sim Riks! Det är riksfinalen på de svenska ungdomsmästerskapen i simning och det är vi i Umeå simsällskap som står för arrangemanget på Navet.

Från regiontävlingarna runt om i landet i höst har cirka 600 ungdomar kvalat in till riskfinalen som pågår i tre dagar med start fredag kväll den 6 december och avslutas på söndag kväll den 8 december. Tillsammans med cirka 200 ledare och slutsålda åskådarbiljetter för våra 450 läktarplatser samt över 100 volontärer och funktionärer tar vi över Navet helt under helgen.

Allting information om tävlingen finns på tävlingens egen hemsida: sumsim.umesim.nu. Där går det bland annat att läsa hur man följer tävlingarna via webben, om man vill se men inte har biljett till läktarplatserna.

Förutom arrangemanget har vi även våra egna simmare som deltar, Iyas Kalash, Henrik Lidström, Maja Byström, Alva Gustafsson, Johanna Ahlenius, Vilma Fagerström och Tindra Norling. Västerbottens-Kuriren skrev om detta under torsdagen.

 

 

USS klubbrekord sammanställda

Den korta versionen:
Nu finns USS klubbrekord sammanställda här på hemsidan.

Den långa versionen:

Sedan år 2000 samlas alla resultat från Svenska Simförbundets sanktionerade simtävlingar i en databas som numera heter Tempus Open (tidigare Octo Open). Denna databas gör det enkelt att kolla statistik över personliga rekord för enskilda simmare, se hur det gått på varje tävling på en viss gren och används till exempel för att hämta anmälningstider till tävlingar helt automatiskt.

Genom att gå igenom gren för gren i Tempus Open, från 50 frisim till 400 medley, har vi nu sammanställt aktuella klubbrekord för varje gren, både damer och herrar, både kort och lång bana. Ett tidsödande arbete, vill jag lova.

Gamla rekord ofullständiga

En brist är dock att detta är alltså bara rekord satta från 2000 och framåt, och USS är en klubb som är betydligt äldre än så. Närmare bestämt 92 år gammal i år! Tyvärr saknar vi fullständiga klubbrekord från 1900-talet, framförallt från större delen av 90-talet.

Det jag kunnat gräva fram med hjälp av Erika Luthman är ett dokument med klubbrekorden i kortbana från 1992. Dessa saknar information om när och på vilken tävling rekorden sattes, men vi har i alla fall namn och tider. I de fall där det gamla rekorden fortfarande står sig har jag lagt in dessa parallellt med de bästa rekorden från detta årtusende. Allting går att beskåda på sidan med klubbrekord.

Tyvärr verkar det som att kansliet nån gång på nittiotalet slutade sammanställa klubbrekord och sedan dess har det inte skett löpande heller vad vi kan hitta. Och om fanns det några sådana sammanställningar är de tyvärr borta nu. Stora utrensningar av gamla resultatlistor och statistikpärmar skedde dessvärre i samband med omflyttningar på kansliet i början på 2000-talet och i dagsläget har USS just inte kvar några gamla dokument alls.

Kvarvarande rekord från 1900-talet

De simmare som fortfarande har kvar rekord satta på 1900-talet utifrån dessa data är Gunilla Lundberg (numera Rasmuson) och Christina Öhlund på damsidan samt Jonas Järnö och Christer Wallin på herrsidan.

Lovisa Nyman och Ronja Wikström är inte långt ifrån damernas tider på 800 frisim respektive 200 fjäril, Ronja var snubblande nära vid SM-tävlingarna i helgen som gick. Felix Bengs Stattin tog precis över 50 frisim från Christer Wallin med sin tid från SM och börjar närma sig på 100 frisim också. Däremot ser det i dagsläget ut som att Jonas Järnös fina tider på längre frisim står sig ett tag till. Jonas tid på 400 medley lär också leva kvar, även om Eric Smedlund var där och nosade när han var som bäst.

Höstlovsträning 2019

Nu är schemat för höstlovsträningen lagt, klicka på bilden nedan för större storlek. Höstlovet infaller vecka 44 och avslutas med Swim of Hope för alla grupper, söndagen den 3 november.

Biljettförsäljning till Sum-Sim Riks i Umeå

Om två månader är det dags för Sum-Sim Riks – svenska ungdomsmästerskapen i simning – här i Umeå och nu går det bra att lägga beställningar på seriebiljetter för åskådare som vill följa tävlingarna på plats i Navet. Tävlingarna pågår fredag-söndag 6–8 december.

En seriebiljett ger tillgång till en läktarplats under samtliga fem tävlingspass och kostar 400 kr (gratis för barn 0–5 år). Det kommer även att säljas biljetter till enstaka pass direkt i entrén för 100 kr styck, i mån av plats. Beställning av seriebiljetter sker via Sum-Sim-hemsidan.

Inbjudan till KM

Umeå simsällskap brukar normalt sett avsluta året med klubbmästerskapen i december, men i år kommer KM att arrangeras redan den 21 september. Det på grund av Sum-Sim-arrangemanget i december och tillgång på datum för sanktionerade tävlingar. Därmed bjuder vi nu in till KM som första tävling för hösten, istället för sista.

Uppdatering 20 september: Pass 1 har ändrad tid jämfört med inbjudan.
Insim och samling är 09.00, tävlingsstart 10.00.

Inbjudan (som PDF): Inbjudan KM 2019.
Sista anmälningsdag är onsdag 11 september.

Tävlingen kommer i år att arrangeras på ett annorlunda sätt, i två pass. Eftermiddagspasset har samma grenordning som vid tidigare KM, men vi kör ett nytt roligt koncept på morgonpasset, läs mer om detta i inbjudan.

Simmarna i Elit ska anmäla sig via mejl till Simon (zimponini@gmail.com), simmarna i A och B ska anmäla sig till Lovisa (lovisanyman94@gmail.com), simmarna i C, D, E, Ungdomssimträning 1 och 2, Teknik och Medley ska anmäla sig till Martin (uss.breddansvarig@gmail.com) och simmarna i Masters och Nybörjarmasters ska anmäla sig till Camilla (uss.sportchef@gmail.com).

Medaljregn över USS vid Masters-VM i Sydkorea

Just nu pågår Masters-VM i simning och även om det går ända borta i Gwangju, Sydkorea, har Umeå simsällskap två representanter på plats i form av Camilla Johansson-Sponseller och Ingrid Lindelöw Berntson.

Masters är simning för de som är minst 25 år gamla och man tävlar i åldersklasser om fem år. Camilla i klassen 40-44 år och Ingrid i 55-59 år. Masters-VM arrangeras vartannat år, pågår i en vecka och hittills har det regnat medaljer över damerna från USS. Camilla har tagit guld på 200 ryggsim och 200 frisim samt silver på 200 medley samtidigt som Ingrid simmat hem guld på 200 frisim, silver på 100 fjäril och en fin sjätte plats på 800 frisim.

Via den fantastiska teknik som kopplar samman världen har vi fått oss en pratstund med Camilla och Ingrid för att prata om tävlingen så långt och hur det är att tävla i Sydkorea.

Camilla, det verkar gå bra för Ingrid och dig borta i Sydkorea, hur har ni det?

– Vi har det jättebra! Stämningen är som i princip alltid på dessa arrangemang på topp. Tävlingen är full av glada simmare och imponerande simningar. Vi träffar många både nya och gamla bekantskaper och har det väldigt roligt!

– Det är mycket varmt och fuktigt i Gwjungju och det är även väldigt varmt i bassängen mot vad vi norrlänningar är vana vid så det är en liten utmaning att vänja sig vid. Men det är nyttigt att lära sig tävla oavsett omständigheterna så det är bara att köra på!

– Mellan loppen och allt socialiserade så passar vi på att prova maten i Korea. Ingrid är modigare än mig, men det det har blivit en del intressanta måltider med mat som vi inte har en aning om vad det är som vi äter.

– Engelska-kunskapen är mycket låg men gästvänligheten är hög. Det gör det spännande att hitta saker och komma dit man ska :). Överlag så är det en otrolig upplevelse att få vara här och ha förmånen att delta på detta mästerskap.

200 ryggsim är lite av din gren så att säga, med tre tidigare VM-guld som Masters-simmare. Den segern såg rätt given ut på pappret, men var det även väntat att du skulle vara så framgångsrik på frisim och medley?

– Jag har kört en del öppet vatten i år bl.a. för att köra Vansbro 10K. Så jag känner mig stark på både frisim och medley. Jag är glad att det översattes till starka lopp i dessa grenar. Men sen vet man aldrig hur motståndet blir och jag är glad och tacksam att det räckte så långt.

Hur är det att tävla i Sydkorea jämfört med VM i Budapest för två år sedan?

Det är mycket färre deltagare än mot Budapest. Nu körs hela tävlingen i en bassäng mot fyra i Budapest. Det roliga med det är att man kan se alla tävla, speciellt 90+ åldersklassen som är våra hjältar! Det är lätt att hålla reda alla svenska simmare då vi bara är runt 15 på plats mot flera hundra i Ungern.

Tävlingarna är inte över ännu, vad har du kvar att simma och hur ser du på dessa lopp?

Jag har 100 och 50 m ryggsim kvar och det ska bli roligt att simma! Man får väl hoppas att det fortsätter att gå bra :).

Tack så mycket Camilla, och lycka till med dina ryggsimslopp!

Nu över till Ingrid: att Camilla kommer hem med fina medaljer från Masters-tävlingar är vi vana vid numera, men hade du trott inför tävlingarna i Sydkorea att även du skulle komma hem med VM-guld och VM-silver?

– Hoppats hade jag nog. Nu När jag är yngst i min åldergrupp. Jag har tränat bra under våren och känt mig väldigt simstark.

Du var också med i Budapest för två år sedan, hur är det att tävla i Sydkorea jämfört med Budapest?

– För mig personligen så sitter toppingen den här gången vilket den inte gjorde i Budapest. När det gäller själva arrangemanget så är det som Camilla sa kul att alla simmar i samma bassäng så vi har möjlighet att heja fram varandra (alla svenskar).

Vad har du kvar att simma nu på Masters-VM och hur ser du på dessa lopp?

– Jag ska simma 200 fjäril och 400 frisim. Hoppas på topp 6 på båda. Tuff konkurrens här. På 200 fjäril kan allt hända. Mitt frisim känns säkrare. Öppet vatten träningen har gjort mig stark. På båda loppen gäller för mig att ”glida ut” som du brukar säga. Men framförallt; Ha kul!

Ja men precis, det var den sista frågan jag skulle komma till, har ni kul?

– Ja vi har jättekul! Och som vanligt så säger jag i call room ”Let’s have fun!”

Lycka till Ingrid och fortsätt ha kul!

Startlistor och resultat finns på tävlingen hemsida och i vår Facebook-grupp för Umeå simsällskap finns det fler bilder och rapporter från Camilla och Ingrid.

Sommarträning 2019

Vädret kanske inte känns så somrigt just nu, men snart är ändå sommaren här och då gäller andra träningstider.

Den 1 juni börjar Navet med sommartider som gäller fram tills skolstarten i höst. Här kommer vårt schema mellan den 1 juni till den 19 augusti. En del grupper blir lediga helt, medans andra tränar. Klicka på bilderna för att se träningsschema respektive bassängbokningar.

Ingång via relax vid morgonträning

Vissa dagar är det träning på morgonen Navets stora entré öppnar. Då går man in via relaxen, det vill säga ingången vid hissen, där man går en trappa ned. Denna är öppen 08.00-10.00 när Navets stora entré öppnar 10.00.

Ändringar i träningsgrupperna till hösten

Inför starten i höst kommer det att bli ändringar i vissa grupper. Era tränare kommer att prata med berörda simmare om vilka grupper man ska fortsätta i efter denna termin. Man tränar i sina nuvarande grupper fram tills gruppen har haft avslutning. När vi startar upp igen efter sommaruppehållet så tränar man med de nya grupperna. Detta gäller alltså redan i början på augusti.

Alla får träna på Masters tider

Under hela sommaren finns det masters-tider listade. Alla är välkomna på dessa träningar i mån av plats.

Öppet vatten-träning

Från och med juni kommer vi även att köra öppet vattenträningar. Även här är alla välkomna. Man deltar på egen risk. Dessa träningar kan komma att ändras med kort varsel beroende på väder och vind. Resterande öppet vatten-träningar och eventuella ändringar lägger vi upp i vår Facebook-grupp för öppet vatten, gå gärna med i den och kolla alltid gruppen innan ni åker på träningen för att se att den blir av eller om den har ändrats.

Sommaravslutningar

De flesta grupperna är klara innan midsommar. Efter midsommar så är det simmare som ska till SM, SUM-SIM och som simmar öppet vatten som har träning. Är man i Elit-B gruppen och skulle vilja vara med på dessa träningar så kan man vara med i mån av plats. Meddela Simon Andersson om man tänkt vara med.

Läger i Finland

I augusti kommer ett gäng med simmare att åka på läger till Finland. Vi kommer att köra ett par pass på Umelagun för dessa simmare så att man har en chans att känna på vattnet lite innan man åker. Tänk på att man ska ta med sig sin simpåse till lägret så att man planerar att åka förbi Navet innan och hämta den.

 

Videorapport från Vasa

För några veckor sedan besökte en stor trupp simmare vår grannstad Vasa, i Finland, för att simtävla. Nu har Astrid Gustavsson sammanställd en härlig videorapport från tävlingen:

Riktlinjer för tävlingsdräkter för barn

Svenska Simförbundet har tagit fram riktlinjer för användning av tävlingsdräkter i simning för barn under 12 år, med anledning av att det skett en stor utveckling av så kallade ”tech-dräkter” under de senaste åren.

Det är avancerade, högteknologiska dräkter avsedda att bland annat minska motståndet i vattnet som har väldigt liten inverkan på resultatet för de yngre simmarna, samtidigt som de är dyra i inköp. Därför har Simförbundet nu tagit fram en rekommendation som Umeå Simsällskap också ställer sig bakom:

Svenska Simförbundet har beslutat att förorda att tech-dräkter inte bör användas av barn under 12 år. Istället rekommenderar Svenska Simförbundet att simmaren använder tävlingsdräkter i billigare material.

Simförbundet skriver också följande som motivering:

  • En tech-dräkt kommer inte att göra skillnad för en yngre simmares resultat. Hos dessa simmare är god teknik en mycket viktigare komponent för att simma snabbare.
  • Fokus i dessa åldrar ska ligga mindre på resultat och mer på glädjen att idrotta och tävla. Genom att köpa en tech-dräkt för unga simmare sätter föräldern fokus på resultatet.
  • Barnen ska känna och förstå att det är deras egna nedlagda tid och arbete som gör skillnad när de tävlar, inte tävlingsdräkten de har på.
  • En tech-dräkt kostar mycket pengar. Vi vill att vår verksamhet ska vara inkluderande där alla känner glädje och gemenskap. Genom att låta alla barn tävla i en tävlingsdräkt som inte är så dyr underlättar vi inkludering och minskar utanförskap.

Simförbundets beskrivning av dräkterna: Den typ av dräkter som inte rekommenderas för barn under 12 år, är de som finns på FINA: s lista över godkända dräkter och har tejpade sömmar och tyg som med vattenavstötande egenskaper.