Nyheter: Masters

Sportlovsträning 2022

Här är sportlovsschemat som gäller för träning från lördagen den 5 mars till och med söndag 13 mars.

Lördag 5 mars är det vanligt schema för alla. Elit–E-grupperna samt Masters tränar sedan enligt schemat nedan.

Nybörjarmasters har vanlig träning söndag 6 mars, därefter går det bra att träna på Masters tider (utan tränare). Mellanmasters och Triathlon vuxen är också välkomna att träna på Masters tider (utan tränare). Vattenpolo nybörjare har vanlig träning söndag 6 mars, därefter ledigt. Ungdomssim 2 har ledigt hela sportlovet.

Söndag 13 mars blir det lovkul på Bräntis och då är alla som vill välkomna!

Jullovsträning 2021–2022

Julen närmar sig och under jullovet får våra träningsgrupper ledigt från träning fram till början av januari.

I jullovsschemat nedan finns datumen för julavslutning för i år för respektive grupp. Masters kommer däremot att ha träningstider under jullovet och alla som går i träningsgrupper är välkomna att träna på dessa tider. Det är ingen tränare på kanten så vi hjälps åt att skriva passen.

Söndagen den 9 januari kör vi traditionsenligt 100×100 (eller lämplig utmaning anpassad för gruppens nivå) för alla grupper och sen startar ordinarie schema igen från och med måndag 10 januari.

Det har varit fantastiskt roligt att vi kunnat åka på tävlingar i höst! Vi håller tummarna för att läget inte förvärras under vintern, men som vanligt numera kan saker och ting ändras med kort varsel. Vi vill önska alla medlemmar en riktigt god – och smittfri – jul och ett gott nytt år!

Klicka på schemat nedan för större version, det finns även som PDF för utskrift. (Uppdaterat 5 januari 2022.)

2020 – ett minst sagt annorlunda år

2020 var året där inget blev som vi hade tänkt oss. Pandemin som drog över världen stängde ner resor och arrangemang med stor inverkan på stora delar av vår verksamhet.

När vi nu satte oss ner och sammanfattade detta annorlunda år insåg vi att det ändå hände en hel del, trots att ”allt” ställdes in. Stora tävlingsarrangemang och de normala resorna uteblev, men istället hade vi mikrotävlingar och läger i närheten. Det fanns utrymme för träning och aktiviteter i nya former, inte minst under sommaren. Nu finns verksamhetsåret 2020 sammanfattat i vår verksamhetsberättelse nedan:

USS verksamhetsberättelse 2020 (PDF, 10 MB)

USS verksamhetsberättelse 2020 högupplöst (PDF, 19 MB)

De senaste årens verksamhetsberättelser finns samlade här.

Gymnasieungdomar får börja träna, fortsatt stängt för vuxna

Gymnasieungdomar kommer att kunna börja simträna med sina yngre träningskompisar medan det blir fortsätt stängt för vuxna. Kurser i vuxensim, minisim och babysim på Navet ställs in och återbetalas. 

Idag meddelade regeringen att ungdomar födda 2002 och senare också omfattas av samma regler som tidigare bara gällt barn och ungdomar födda 2005 senare. Det är en glädjande nyhet för våra äldre ungdomar som hittills har varit utestängda från simning.

Nya träningstider kommer

Från och med måndag 8 februari kommer nya, justerade träningstider att gälla för våra träningsgrupper, och de kommer att publiceras här på hemsidan så fort vi får klartecken från Navet.

Fortsatt stängt för vuxna

För vuxna simmare som hoppades på att få komma tillbaka till Navet är det däremot dystrare besked: simhallen är fortsatt stängd för alla födda 2001 och senare, och det gäller tills åtminstone 21 februari.

Vuxensim och babysim på Navet ställs in och återbetalas

Den nya beskeden innebär att vi tyvärr måste ställa in våra kurser i vuxensim och babysim på Navet som hittills skjutits upp i omgångar. Vi kommer att kontakta berörda i mejlutskick och återbetala avgifterna. Det är en trist situation och ett ekonomiskt bakslag för klubben, men det är som det är.

När vi vet att vi kommer att kunna börja igen kommer vi att öppna anmälan åter och då är de som fått inställda kurser prioriterade att få en plats. Vi vet inte i dagsläget hur många veckor av verksamhet vi kan erbjuda när vi väl får börja igen eller om vi behöver ändra något mer, så denna lösning känns mest rättvis.

Babysim på Ersbodabadet berörs inte av detta utan fortsätter i enlighet med pandemilagen där.

Uppdaterade träningstider i samband med skärpta råd

Från och med idag måndag 16 november gäller uppdaterade träningstider för våra grupper, med anledning av de nya skärpta råden. Det är anpassningar utifrån Navets öppettider och för att minska hur många som samlas vid olika tidpunkter. Välj grupp nedan för att se om det är några ändringar i den gruppen:

Sommarträning fram till midsommar

Värmen börjar äntligen komma till Umeå och det känns som att sommaren är på gång.

Från och med måndag 1 juni drar Navet ner öppettiderna och därmed behöver vi anpassa oss efter detta. Nedan finns träningsschemat för 1 juni fram till midsommarafton. Nytt schema för resten av sommaren kommer senare.

Klicka på bilderna för större bild.

Dröm er tillbaka till 2019 med verksamhetsberättelsen

Kommer ni ihåg 2019? Då man kunde åka på simtävlingar och läger, då det fanns mästerskap och resor, och inte minst: då vi kunde fylla hela Navet till bristningsgränsen med folk för tre dagar av feststämning och fantastiska tävlingar. Det var tider det!

Just nu känns det lite håglöst att blicka fram emot en vår och sommar utan tävlingar, mål och andra aktiviteter som hör simningen till. Därför kan det vara ett bra tillfälle att se hur mycket kul vi faktiskt hade och hur mycket upplevelser vi hann med bara på ett år, genom att förkovra sig i verksamhetsberättelsen för 2019 som styrelsen tagit fram.

Klicka här för att läsa årets verksamhetsberättelse som PDF (här finns en större variant med högupplösta bilder).

Vill man läsa tidigare års verksamhetsberättelser finns det några till här.

Camilla utsedd till årets kvinnliga masterssimmare 2019

Svensk Simidrott har tillsammans med webbplatsen Simma.nu utsett årets simidrottare 2019. Glädjande för USS del är att vår sportchef och tillika Masters-simmare Camilla Johansson-Sponseller blev utsedd till Årets kvinnliga masterssimmare 2019 med motiveringen:

Camilla visade under 2019 att hon behärskar en rad distanser när hon tog tre guld och två andra platser i tufft internationellt motstånd under Masters-VM i Gwangju. Hon har därtill slagit ett antal svenska och nordiska rekord under året.

Camilla hade stora framgångar vid Masters-SM i Eskilstuna i mars där hon slog tre nordiska rekord och fick ta emot Svenska Simförbundets och Glen Christiansen Mastersstipendium 2019. Under sommaren kom hon även trea på Vansbro 10K innan hon åkte till Sydkorea för Masters-VM och simmade hem tre guld och två silver samt slog nordiska rekord på alla ryggsimssträckor.

Medaljregn över USS vid Masters-VM i Sydkorea

Just nu pågår Masters-VM i simning och även om det går ända borta i Gwangju, Sydkorea, har Umeå simsällskap två representanter på plats i form av Camilla Johansson-Sponseller och Ingrid Lindelöw Berntson.

Masters är simning för de som är minst 25 år gamla och man tävlar i åldersklasser om fem år. Camilla i klassen 40-44 år och Ingrid i 55-59 år. Masters-VM arrangeras vartannat år, pågår i en vecka och hittills har det regnat medaljer över damerna från USS. Camilla har tagit guld på 200 ryggsim och 200 frisim samt silver på 200 medley samtidigt som Ingrid simmat hem guld på 200 frisim, silver på 100 fjäril och en fin sjätte plats på 800 frisim.

Via den fantastiska teknik som kopplar samman världen har vi fått oss en pratstund med Camilla och Ingrid för att prata om tävlingen så långt och hur det är att tävla i Sydkorea.

Camilla, det verkar gå bra för Ingrid och dig borta i Sydkorea, hur har ni det?

– Vi har det jättebra! Stämningen är som i princip alltid på dessa arrangemang på topp. Tävlingen är full av glada simmare och imponerande simningar. Vi träffar många både nya och gamla bekantskaper och har det väldigt roligt!

– Det är mycket varmt och fuktigt i Gwjungju och det är även väldigt varmt i bassängen mot vad vi norrlänningar är vana vid så det är en liten utmaning att vänja sig vid. Men det är nyttigt att lära sig tävla oavsett omständigheterna så det är bara att köra på!

– Mellan loppen och allt socialiserade så passar vi på att prova maten i Korea. Ingrid är modigare än mig, men det det har blivit en del intressanta måltider med mat som vi inte har en aning om vad det är som vi äter.

– Engelska-kunskapen är mycket låg men gästvänligheten är hög. Det gör det spännande att hitta saker och komma dit man ska :). Överlag så är det en otrolig upplevelse att få vara här och ha förmånen att delta på detta mästerskap.

200 ryggsim är lite av din gren så att säga, med tre tidigare VM-guld som Masters-simmare. Den segern såg rätt given ut på pappret, men var det även väntat att du skulle vara så framgångsrik på frisim och medley?

– Jag har kört en del öppet vatten i år bl.a. för att köra Vansbro 10K. Så jag känner mig stark på både frisim och medley. Jag är glad att det översattes till starka lopp i dessa grenar. Men sen vet man aldrig hur motståndet blir och jag är glad och tacksam att det räckte så långt.

Hur är det att tävla i Sydkorea jämfört med VM i Budapest för två år sedan?

Det är mycket färre deltagare än mot Budapest. Nu körs hela tävlingen i en bassäng mot fyra i Budapest. Det roliga med det är att man kan se alla tävla, speciellt 90+ åldersklassen som är våra hjältar! Det är lätt att hålla reda alla svenska simmare då vi bara är runt 15 på plats mot flera hundra i Ungern.

Tävlingarna är inte över ännu, vad har du kvar att simma och hur ser du på dessa lopp?

Jag har 100 och 50 m ryggsim kvar och det ska bli roligt att simma! Man får väl hoppas att det fortsätter att gå bra :).

Tack så mycket Camilla, och lycka till med dina ryggsimslopp!

Nu över till Ingrid: att Camilla kommer hem med fina medaljer från Masters-tävlingar är vi vana vid numera, men hade du trott inför tävlingarna i Sydkorea att även du skulle komma hem med VM-guld och VM-silver?

– Hoppats hade jag nog. Nu När jag är yngst i min åldergrupp. Jag har tränat bra under våren och känt mig väldigt simstark.

Du var också med i Budapest för två år sedan, hur är det att tävla i Sydkorea jämfört med Budapest?

– För mig personligen så sitter toppingen den här gången vilket den inte gjorde i Budapest. När det gäller själva arrangemanget så är det som Camilla sa kul att alla simmar i samma bassäng så vi har möjlighet att heja fram varandra (alla svenskar).

Vad har du kvar att simma nu på Masters-VM och hur ser du på dessa lopp?

– Jag ska simma 200 fjäril och 400 frisim. Hoppas på topp 6 på båda. Tuff konkurrens här. På 200 fjäril kan allt hända. Mitt frisim känns säkrare. Öppet vatten träningen har gjort mig stark. På båda loppen gäller för mig att ”glida ut” som du brukar säga. Men framförallt; Ha kul!

Ja men precis, det var den sista frågan jag skulle komma till, har ni kul?

– Ja vi har jättekul! Och som vanligt så säger jag i call room ”Let’s have fun!”

Lycka till Ingrid och fortsätt ha kul!

Startlistor och resultat finns på tävlingen hemsida och i vår Facebook-grupp för Umeå simsällskap finns det fler bilder och rapporter från Camilla och Ingrid.

Medaljregn och rekordkross vid Masters-SM

Under den gångna helgen genomfördes Svenska Mästerskapen i Masters-simning i Eskilstuna och Umeå simsällskap representerades av en 14 personer stark trupp som kom hem med ett femtiotal medaljer och ett gäng nysatta svenska och nordiska rekord.

Gänget som simmade var, i fallande åldersordning: Cecilia Lindqvist, Ingrid Lindelöw-Berntsson, Jonas Hallgren, Christer Granström, Birgitta Olofsson, Camilla Johansson-Sponseller, Adrian Bengtson, Berit Bengtson, Petter Lindqvist, Magnus Rölin, Lamine Siafi, Emma Lindqvist, Angelica Ljungcrantz och Lovisa Nyman.

Medaljer och rekord

Tillsammans genomförde de 84 individuella starter som resulterade i 21 guld, 13 silver och 12 brons samt 12 lagkappstarter som gav ett guld, ett silver och tre brons. Dessutom slogs det rekord, inte minst som Camilla och Jonas både klivit upp i nya åldersklasser i år. Camilla var dessutom inte alltför långt ifrån europeiskt rekord på 100 ryggsim.

6 nordiska rekord:
Camilla 400 medley damer 45-49 år (5:25.28)
Jonas 200 medley herrar 55-59 år (2:26.28)
Camilla 50 rygg damer 45-49 år (31.16)
Jonas 100 medley herrar 55-59 år (1:06.51)
Ingrid 200 fjäril damer 55-59 år (3:13.07)
Camilla 100 rygg damer 45-49 år (1:06.05)

2 svenska rekord:
Lovisa 400 medley damer 25-29 år (5:21.94)
Jonas 100 fjäril herrar 55-59 år (1:02.99)

Umeå femte bästa klubb

USS kan även sträcka på sig lite extra åt att vi var femte bästa klubb i poängställningen, bland de över 60 stycken deltagande föreningarna och vi knep platsen ovanför arrangörsklubben. Så här såg topp tio ut:

  1. Göteborg Sim – 449,5 poäng
  2. Täby Sim – 428 poäng
  3. Simklubben Neptun – 374,5 poäng
  4. Solna Sundbyberg SS 04 – 348 poäng
  5. Umeå Simsällskap – 301 poäng
  6. Eskilstuna Simklubb – 254,5 poäng
  7. Örebro Simallians – 149 poäng
  8. Västerås Simsällskap – 148 poäng
  9. Växjö Simsällskap – 147 poäng
  10. Södertörns Simsällskap – 143,5 poäng

 

Årets stipendium till Camilla

Helgens tävlingar kröntes av att en rörd och mycket överraskad Camilla även fick ta emot det mycket fina Svenska Simförbundets och Glen Christiansen Mastersstipendium 2019 för ”hennes insatser i och utanför bassängen” som motiveringen löd. Stipendiet berättigar till en träningslägerresa till Teneriffa där Glen Christiansen är tränare.

Direkt efter att hon mottagit utmärkelsen gick Camilla i vattnet och avslutade tävlingarna med att tillsammans med Lovisa, Berit och Birgitta bärga lagkappsguldet i 4 x 50 medley damer (klassen 160-199 år), en perfekt avslutning på en framgångsrik tävling.

Mer än bara medaljer

Masters-simning är dock mycket mer än bara medaljer och rekord, det som kännetecknar tävlingarna är glädje och kamp på alla nivåer efter egen förmåga. När de gamla ”persen” är ouppnåeliga kan man jaga ”vuxenpers” istället.

Starten för första heatet av 100 frisim herrar där Tamas Borossy var ensam deltagare i klassen 90-94 år (längst till vänster) och simmade med ynglingarna i klasserna 85-89 år, 80-84 år samt 75-79 år.

Det är också hjärtevärmande och inspirerade att se de riktigt gamla fortfarande ha kvar livsglädjen och kärleken till simningen. När tävlingens äldste simmare, den 91-årige (!) Tamas Borossy från Lidingö Simklubb, var i vattnet klappades han fram av hela simhallen.

Att åka iväg med detta härliga gäng är precis lika kul som när man var liten och åkte på simtävlingar, kan undertecknad intyga!