Nyheter: Simskola

Covid-läget januari 2022

Ökad smitt och nya restriktioner innebär viss påverkan på vår verksamhet, här är en sammanfattning av vad som gäller nu i januari.

Som de flesta känner till har smittan i samhället ökat explosivt på sista tiden och i veckan har nya restriktioner trätt i kraft. Detta har fått konsekvenser för vår tävlingsverksamhet med inställda tävlingar och det påverkar hur vi kan röra oss och byta om inne på anläggningar som Navet.

Positivt i sammanhanget är dock att kärnverksamheten med simskola och träning kan fortsätta som planerat, med vissa anpassningar, se nedan.

Vid bekräftad smitta hos deltagare

Vid bekräftad smitta hos en person som deltagit i verksamheten ställer vi in träningarna för hela gruppen i fem dagar sedan personen sist deltog, precis som vi gjort tidigare. Det är därför av högsta vikt att ni skyndsamt meddelar sportchef Camilla Johansson-Sponselleruss.sportchef@gmail.com vid bekräftad smitta (via snabbtest eller PCR-test) så att vi kan göra vårt bästa för att bromsa spridningen.

I övrigt gäller Folkhälsomyndighetens krav om familjekarantän i sju dagar vid smitta i hemmet, oavsett vaccinering eller inte.

Inställda tävlingar

USS har beslutat att ställa in deltagandet vid Arena Open i Skellefteå den 29–30 januari samt att ställa in arrangemanget av vår hemmatävling Umestänket som skulle ha genomförts den 12-13 februari. Vad gäller tävlingar längre fram avvaktar vi tills vidare utvecklingen. Förhoppningen är att toppen av smittan snart är nådd och bättre tider stundar längre fram i vår.

Simskolan

Simskolan fortsätter i samma omfattning som tidigare. Var uppmärksam på skyltar om max antal personer och undvik trängsel.

Träningsgrupper

Våra träningsgrupper för barn, ungdomar och vuxna fortsätter sin verksamhet som tidigare. Nytt är att vi inte får nyttja de ordinarie omklädningsrummen utan är hänvisade till de mindre, se kartan nedan.

På Navet

Navet har infört begränsningar i antalet personer som får vistas i olika delar av byggnaden, se till att vara uppmärksam på de skyltar som finns uppsatta runt om i anläggningen. Navet har även delat upp vilka omklädningsrum som får användas och därmed är våra träningsgrupper hänvisade till de mindre omklädningsrummen.

Då de är få personer som får vistas i de mindre omklädningsrummen rekommenderar vi ombyte hemma innan träning.

 • Simskolan byter om som vanligt i de allmänna omklädningsrummen (omklädning A & B)
 • Elit 1, Elit 2, Elit Tri och A-gruppen byter i första hand om vid 50-metersbassängen (omklädning 4 & 5)
 • Övriga grupper, inklusive mastersgrupperna, byter i första hand om vid multibassängen (omklädning 1 & 2)

Det går bra att byta från omklädningen vid multibassängen till den vid 50-meterbassängen och vice versa, om det är mindre trängsel på andra stället, oavsett grupp. Det viktiga är att inte använda de allmänna omklädningsrummen just nu för annat än simskolan.

 

På Ersbodabadet

På Ersbodabadet gäller 60 personer max i anläggning och ett avstånd på 2 m. 1 person eller ett sällskap åt gången i bastun. Var uppmärksam på skyltning i anläggningen.

Kansliet stängt över jul och nyår

Nu tar vårt kansli lite välförtjänt ledighet och är tillbaka igen måndag den 10 januari. Det betyder att det fram tills dess inte finns någon som svarar i telefon på kansliet.

Det går bra att mejla eventuella frågor och så svarar de i den mån de kan, kontaktuppgifter finns på kansliets sida.

Inför simskolan hösten 2021

Nu drar höstterminen av simskolan igång och då det fortfarande råder en pandemi vill vi uppmärksamma på anpassningar är gjorde för att minska risken för trängsel och smittspridning:

 • Vid första och sista tillfället på simskolan får föräldrar stå utanför och titta in genom fönstren på simskolan. (Normalt sett brukar föräldrar få vara inne vid bassängen, men detta är inte möjligt nu.)
 • Det är fortfarande begränsningar för att minska trängsel. På Navet finns skyltar uppsatta om antal personer som får vistas samtidigt i omklädningsrum, duschar mm, samt vilka rutiner som gäller. Se till att uppmärksamma och följa dessa instruktioner.
 • Saker och ting kan ändras med kort varsel, vi kommer att göra vårt bästa för att gå ut med information om läget förändras.

Mer information om simskolan inför kursstarten finns samlad här. Ni kan även läsa mer om simkunnighet och våra nivåer, vattenvana och få svar på de vanligaste frågorna. Vi har även information om anmälan, kursperioder, datum, avgifter och uppsim.

Tveka inte att kontakta oss som har hand om simskolan om ni har andra frågor.

Vi hälsar alla barn och föräldrar varmt välkomna till vår simskola i höst!

Umeå simsällskap söker simskoleansvarig

Vi söker en person till tjänsten simskoleansvarig. Denna tjänst är på heltid och innefattar även administrativt kansliarbete. Tjänsten är ett vikariat på 1 år med möjlighet till förlängning. Man kommer att jobba i nära samarbete med vår ungdomsbreddansvarig, övriga simskolepersonal och sportchef.

Befattningen innebär att man är ansvarig för simskoleverksamheten. Man planerar verksamheten, organiserar och utbildar ledare, samt rekryterar nya ledare. Tjänsten innefattar även visst budgetansvar för breddverksamheten. Man jobbar aktivt med att utveckla och förbättra verksamheten.

Läs mer om tjänsten här: Simskoleansvarig USS 2021 (PDF)

Anmälan sommarsimskolan 2021

Än ligger snön i Umeå men sommaren börjar ändå närma sig och den här veckan öppnar vi vår anmälan för sommarsimskolans intensivkurser.

Måndag den 29 mars klockan 12.00 öppnar anmälan till våra sommarkurser i simskolan för de som redan är medlemmar och på onsdag den 31 mars klockan 12.00 öppnar den för nya deltagare.

Anmälan görs som vanligt på vår anmälningssida hos SportAdmin.

I och med att barnen tränar varje dag blir dessa kurser extra effektiva. Frågor kring sommarsimskolan kan mejlas till simskola@umesim.nu.

Intensivsimskola är 10 tillfällen som går måndag-fredag, varje dag, samma tid, under en tvåveckorsperiod. Det finns fyra perioder att välja på och man kan anmäla sig till fler än en.

Vi erbjuder fyra kursperioder för intensivsimskolan:

 • Intensivsimskola 1 vecka 21-22, Navet
 • Intensivsimskola 2 vecka 23-24, Ersboda badet
 • Intensivsimskola 3 vecka 25-26, Ersboda badet
 • Intensivsimskola 4 vecka 32-33, Ersboda badet

För exakta datum för varje period, kolla under simskolans datum och klicka här för att komma direkt till anmälan.

Kostnaden för dessa 10 tillfällen är 1085 kr, plus eventuell medlemsavgift på 50 kr om man inte redan är medlem. Det tillkommer en administrativ avgift för kortbetalning.

2020 – ett minst sagt annorlunda år

2020 var året där inget blev som vi hade tänkt oss. Pandemin som drog över världen stängde ner resor och arrangemang med stor inverkan på stora delar av vår verksamhet.

När vi nu satte oss ner och sammanfattade detta annorlunda år insåg vi att det ändå hände en hel del, trots att ”allt” ställdes in. Stora tävlingsarrangemang och de normala resorna uteblev, men istället hade vi mikrotävlingar och läger i närheten. Det fanns utrymme för träning och aktiviteter i nya former, inte minst under sommaren. Nu finns verksamhetsåret 2020 sammanfattat i vår verksamhetsberättelse nedan:

USS verksamhetsberättelse 2020 (PDF, 10 MB)

USS verksamhetsberättelse 2020 högupplöst (PDF, 19 MB)

De senaste årens verksamhetsberättelser finns samlade här.

Stängda omklädningsrum på Navet

Vår verksamhet på Navet just nu kräver att vi klarar av att göra det inom ramarna för pandemilagen och dess maxantal personer på olika platser. Trots våra bästa intentioner har det ibland blivit för många samtidigt i omklädningsrummen vid simskola och simträning. Navet har nu meddelat oss att de inte godtar ytterligare fallerande stickprov, utan om det händer igen så kommer vi inte att få fortsätta vår verksamhet på Navet.

Eftersom det är skarpt läge och vi inte kan riskera att verksamheten ställs in (det är ca 900 barn och ungdomar som är i vår verksamhet varje vecka på Navet) har vi tagit det tunga beslutet att vi kommer att stänga omklädningsrummen. Detta gäller omedelbart.

Ingång via restaurangen

Från och med nu gäller för alla simskoledeltagare att de kommer och går genom dörren vid restaurangen RE:AL (till höger om receptionen). Man ska alltså inte gå via spärrarna längre.

Ombyte och duschar

Man får byta om hemma, eller byta om bakom en handduk inne i simhallen. Ta med en kasse att ha kläderna i.

Nu när omklädningsrummen är stängda vill Navet påminna om att det fortfarande är väldigt viktigt att man duschar innan simskolan för att vattnet ska hålla sig tillräckligt rent för att kunna ha verksamhet. Så vi ber alla att duscha innan, antingen hemma, men helst på badet vid duscharna vid bastun vid 50 m-bassängen.

Försök att vara på plats i god tid innan lektionen så alla hinner att duscha. Vi vill också påminna om att när man ska lämna barnen till multibassängen så går man genom 50 m bassängen så att det inte blir trängsel vid duscharna.

Vi hoppas att ni förstår att detta inte var ett lätt beslut för oss och att ni hjälper oss att hålla pandemilagen framåt. Tack så mycket!

Viktigt att respektera maxantal i omklädningsrum och duschar

Den nya pandemilagen innebär att omklädningsrum och duschar är begränsade till ett fåtal personer samtidigt och det är viktigt att det efterföljs, annars riskerar vi att hela verksamheten stoppas.

För simskolan på Navet gäller att det är max 8 i omklädningsrum och max 4 i duscharna. Vi vet att det är en stor utmaning för föräldrar och barn att navigera runt i omklädningsrum och duschar på rätt sätt, men vi har vid stickprov på Navet blivit underkända vid ett par tillfällen och sker det för ofta kommer vi inte att tillåtas bedriva simskola alls på obestämd tid, något vi till varje pris vill undvika.

Därför är det oerhört viktigt att alla respekterar maxantalet som absoluta siffror som inte kan tummas på. Fortsätt använda badankorna som lagts fram och följ skyltarna som berättar vad som gäller. Tack på förhand för att ni bidrar till att våra barn och ungdomar får fortsätta att simma!

Terminsstart för simskolan 25 januari

Simskolans vårtermin startar måndag 25 januari, med rutiner anpassade för att följa den nya pandemilagen.

Regeringen och Folkhälsomyndigheten har meddelat att de förlänger den allmänna stängningen av kommunala inomhusanläggningar till den 7 februari men gör undantag för barn och ungdomar födda 2005 eller senare. Detta betyder att vi kan återuppta vår simskoleverksamhet, under anpassade former.

Simträningen för våra träningsgrupper dröjer dock en vecka till, till 1 februari. Vuxensim, baby- och minisim på Navet dröjer till 7 februari. Baby- och minisim på Ersboda börjar 25 januari.

Krav enligt pandemilagen

All vår simskoleverksamhet på Navet och Ersboda faller under den nya pandemilagen, som ställer hårda krav på antalet personer som får vistas i olika lokaler, som omklädningsrum och duschar. Det innebär att vi får leva en tid med att allting blir besvärligare före och efter lektionerna, för både barn och föräldrar.

Vi vet att dessa lösningar är obekväma, men det är vad som krävs för att få ihop det, så att vi kan erbjuda simskola. Vi har även dragit ner på gruppstorlekarna för att minska antalet personer som kommer samtidigt.

I andra idrottslokaler är omklädningsrummen helt stängda, men vi kan inte göra så på en simhall. Däremot måste vi göra allt vi kan för att minska tiden inne i omklädningsrummet, där trängsel lätt kan uppstå.

Instruktioner simskola Navet

Nedanstående gäller för vår simskoleverksamhet på Navet. Det kommer att finnas skyltar på plats också med instruktioner och markerad slinga för hur föräldrar och barn ska röra sig inne i simhallen och var man ska gå.

 • Max 12 personer samtidigt i de stora omklädningsrummen.
 • Max 4 personer i duschrummet.
 • Ingen får komma före klockan 16.00 då skolsim pågår på Navet innan simskolan, de lektioner som var planerade till 16.00 kommer att starta 16.15 istället.
 • Barnen ska ha på sig badkläder under sina kläder när de kommer till Navet.
 • Ta en badanka ur korg vid ingången, en för den vuxna och en för barnet, detta för att hålla koll på antalet personer i omklädningsrummet.
 • Efter ombyte spritas badankan och lämnas tillbaka.
 • Byt om så fort som möjligt.
 • Ytterkläder och skor kan lämnas i skåpen, övriga kläder tar föräldrarna med sig i en kasse/väska.
 • Barnet ska duscha innan men med badkläderna på, använd gärna tvål också.
 • Gå vidare från duschen ut i simhallen, följer skyltarna som guidar till simskolan, håll avstånd på 2 meter till andra familjer.
 • Det går även att duscha inne i simhallen, vid ångbastun intill entrén till stora bassängen.
 • Under lektionen uppmanas föräldrarna att uppehålla sig inne i övriga delar av simhallen, det finns gott om utrymme att sprida ut sig på, även utrymmena kring 50-metersbassängen kan användas.
 • När det är dags att hämta barnen efter simskolan får föräldrarna vänta vid utgången från bassängen, håll 2 meters mellanrum.
 • Barnen kommer ut gruppvis, med mellanrum mellan grupperna för att minska risk för trängsel.
 • Efteråt bör barnen klä sig direkt, med kläderna som föräldrarna bär med sig. Man får inte duscha i duschrummet efteråt. 
 • Det går att byta om bakom en handduk i det stora utrymmena kring äventyrsdelen eller vid 50-metersbassängen, sprid ut er och hitta en plats. Alternativt ett snabbt ombyte inne i omklädningsrummet.
 • Sedan hämtas ytterkläder och skor på vägen genom omklädningsrummet.

Instruktioner simskola Ersboda

Lokalerna på Ersboda är små och det ställer till det för oss, så vi har tagit fram rutiner för att göra det så bra som möjligt.

 • Det kommer att finnas skyltar och instruktioner på plats för att guida föräldrar och barn.
 • Barnen ska komma ombytta till badkläder under kläderna.
 • Ta av skorna vid skogränsen, men föräldrarna ska bära med sig sina skor.
 • Gå med barnet till gruppträningslokalen där barnet klär av sig. Gruppträningslokalen ligger mitt emot ingången till omklädningsrummen. Det kommer att vara skyltat var man ska gå.
 • Våra ledare kommer och hämtar barnen i gruppträningslokalen.
 • Föräldrarna får gå ut utomhus genom gruppträningslokalen, det går inte att vänta under lektionen inne i våra lokalerna.
 • När föräldrarna kommer tillbaka går de genom huvudentrén för att hämta barnen i gruppträningslokalen.
 • När lektionen är färdig kommer ledarna med barnen till gruppträningslokalen.
 • Barnen måste byta om skyndsamt så att nästa grupp kan komma in i gruppträningslokalen.
 • I våra lokaler på Ersboda får följande antal kunder vistas samtidigt enligt pandemilagen:
  • Entré/kassa: 5 st
  • Korridor fram till omklädningsrum: 7 st
  • Herr omklädning: 4 st
  • Dam omklädning: 3 st
  • Herr dusch: 3 st
  • Dam dusch: 3 st
  • Simhall: 16 st
  • Gruppträningslokal: 20 st
  • Gym: 27 st
 • Visa hänsyn, håll avstånd och se till att ha god tid på er när ni kommer hit så ni kan vänta på eran tur.
 • Vid akuta situationer ring 073–071 46 66

 

All simverksamhet inställd till och med 24 januari

Det blir ingen simträning det här jullovet och starten av våra kurser flyttas fram, det blev resultatet av att Navet nu beslutat att stänga helt fram till och med 24 januari 2021.

I och med de nya direktiven som regeringen och Folkhälsomyndigheten presenterade den 18 december blir det totalt uppehåll i föreningens verksamhet och från och med idag, såväl simträning som simskola och kurser. Planen är att återuppta den ordinarie verksamheten måndag den 25 januari 2021.

Simskola, baby/minsim och vuxensimkurser

Måndag 25 januari 2021 blir det nya datumet för kursstart av simskola, baby/minisim och vuxensimkurser. Det innebär också att datumet för att säga upp deltagandet och få full återbetalning flyttas fram till en vecka innan kursstart, dvs måndag 18 januari.

Det kommer att bli samma antal kurstillfällen förstås, vi bara flyttar fram allting. Vi håller på att uppdatera sidorna med datum för simskola, datum för baby/minisim och datum för vuxensimkurser just nu.

Träningsgrupper

Det tidigare utlovade jullovsschemat gäller alltså inte längre, från och med nu är det helt uppehåll i all simträning för alla åldrar. Vi uppmanar alla att försöka hitta på egna aktiviteter utomhus under denna period, för att vi alla mår bra av att röra på oss.