Nyheter: Simskola

Inför simskolan hösten 2021

Nu drar höstterminen av simskolan igång och då det fortfarande råder en pandemi vill vi uppmärksamma på anpassningar är gjorde för att minska risken för trängsel och smittspridning:

 • Vid första och sista tillfället på simskolan får föräldrar stå utanför och titta in genom fönstren på simskolan. (Normalt sett brukar föräldrar få vara inne vid bassängen, men detta är inte möjligt nu.)
 • Det är fortfarande begränsningar för att minska trängsel. På Navet finns skyltar uppsatta om antal personer som får vistas samtidigt i omklädningsrum, duschar mm, samt vilka rutiner som gäller. Se till att uppmärksamma och följa dessa instruktioner.
 • Saker och ting kan ändras med kort varsel, vi kommer att göra vårt bästa för att gå ut med information om läget förändras.

Mer information om simskolan inför kursstarten finns samlad här. Ni kan även läsa mer om simkunnighet och våra nivåer, vattenvana och få svar på de vanligaste frågorna. Vi har även information om anmälan, kursperioder, datum, avgifter och uppsim.

Tveka inte att kontakta oss som har hand om simskolan om ni har andra frågor.

Vi hälsar alla barn och föräldrar varmt välkomna till vår simskola i höst!

Umeå simsällskap söker simskoleansvarig

Vi söker en person till tjänsten simskoleansvarig. Denna tjänst är på heltid och innefattar även administrativt kansliarbete. Tjänsten är ett vikariat på 1 år med möjlighet till förlängning. Man kommer att jobba i nära samarbete med vår ungdomsbreddansvarig, övriga simskolepersonal och sportchef.

Befattningen innebär att man är ansvarig för simskoleverksamheten. Man planerar verksamheten, organiserar och utbildar ledare, samt rekryterar nya ledare. Tjänsten innefattar även visst budgetansvar för breddverksamheten. Man jobbar aktivt med att utveckla och förbättra verksamheten.

Läs mer om tjänsten här: Simskoleansvarig USS 2021 (PDF)

Anmälan sommarsimskolan 2021

Än ligger snön i Umeå men sommaren börjar ändå närma sig och den här veckan öppnar vi vår anmälan för sommarsimskolans intensivkurser.

Måndag den 29 mars klockan 12.00 öppnar anmälan till våra sommarkurser i simskolan för de som redan är medlemmar och på onsdag den 31 mars klockan 12.00 öppnar den för nya deltagare.

Anmälan görs som vanligt på vår anmälningssida hos SportAdmin.

I och med att barnen tränar varje dag blir dessa kurser extra effektiva. Frågor kring sommarsimskolan kan mejlas till simskola@umesim.nu.

Intensivsimskola är 10 tillfällen som går måndag-fredag, varje dag, samma tid, under en tvåveckorsperiod. Det finns fyra perioder att välja på och man kan anmäla sig till fler än en.

Vi erbjuder fyra kursperioder för intensivsimskolan:

 • Intensivsimskola 1 vecka 21-22, Navet
 • Intensivsimskola 2 vecka 23-24, Ersboda badet
 • Intensivsimskola 3 vecka 25-26, Ersboda badet
 • Intensivsimskola 4 vecka 32-33, Ersboda badet

För exakta datum för varje period, kolla under simskolans datum och klicka här för att komma direkt till anmälan.

Kostnaden för dessa 10 tillfällen är 1085 kr, plus eventuell medlemsavgift på 50 kr om man inte redan är medlem. Det tillkommer en administrativ avgift för kortbetalning.

2020 – ett minst sagt annorlunda år

2020 var året där inget blev som vi hade tänkt oss. Pandemin som drog över världen stängde ner resor och arrangemang med stor inverkan på stora delar av vår verksamhet.

När vi nu satte oss ner och sammanfattade detta annorlunda år insåg vi att det ändå hände en hel del, trots att ”allt” ställdes in. Stora tävlingsarrangemang och de normala resorna uteblev, men istället hade vi mikrotävlingar och läger i närheten. Det fanns utrymme för träning och aktiviteter i nya former, inte minst under sommaren. Nu finns verksamhetsåret 2020 sammanfattat i vår verksamhetsberättelse nedan:

USS verksamhetsberättelse 2020 (PDF, 10 MB)

USS verksamhetsberättelse 2020 högupplöst (PDF, 19 MB)

De senaste årens verksamhetsberättelser finns samlade här.

Stängda omklädningsrum på Navet

Vår verksamhet på Navet just nu kräver att vi klarar av att göra det inom ramarna för pandemilagen och dess maxantal personer på olika platser. Trots våra bästa intentioner har det ibland blivit för många samtidigt i omklädningsrummen vid simskola och simträning. Navet har nu meddelat oss att de inte godtar ytterligare fallerande stickprov, utan om det händer igen så kommer vi inte att få fortsätta vår verksamhet på Navet.

Eftersom det är skarpt läge och vi inte kan riskera att verksamheten ställs in (det är ca 900 barn och ungdomar som är i vår verksamhet varje vecka på Navet) har vi tagit det tunga beslutet att vi kommer att stänga omklädningsrummen. Detta gäller omedelbart.

Ingång via restaurangen

Från och med nu gäller för alla simskoledeltagare att de kommer och går genom dörren vid restaurangen RE:AL (till höger om receptionen). Man ska alltså inte gå via spärrarna längre.

Ombyte och duschar

Man får byta om hemma, eller byta om bakom en handduk inne i simhallen. Ta med en kasse att ha kläderna i.

Nu när omklädningsrummen är stängda vill Navet påminna om att det fortfarande är väldigt viktigt att man duschar innan simskolan för att vattnet ska hålla sig tillräckligt rent för att kunna ha verksamhet. Så vi ber alla att duscha innan, antingen hemma, men helst på badet vid duscharna vid bastun vid 50 m-bassängen.

Försök att vara på plats i god tid innan lektionen så alla hinner att duscha. Vi vill också påminna om att när man ska lämna barnen till multibassängen så går man genom 50 m bassängen så att det inte blir trängsel vid duscharna.

Vi hoppas att ni förstår att detta inte var ett lätt beslut för oss och att ni hjälper oss att hålla pandemilagen framåt. Tack så mycket!

Viktigt att respektera maxantal i omklädningsrum och duschar

Den nya pandemilagen innebär att omklädningsrum och duschar är begränsade till ett fåtal personer samtidigt och det är viktigt att det efterföljs, annars riskerar vi att hela verksamheten stoppas.

För simskolan på Navet gäller att det är max 8 i omklädningsrum och max 4 i duscharna. Vi vet att det är en stor utmaning för föräldrar och barn att navigera runt i omklädningsrum och duschar på rätt sätt, men vi har vid stickprov på Navet blivit underkända vid ett par tillfällen och sker det för ofta kommer vi inte att tillåtas bedriva simskola alls på obestämd tid, något vi till varje pris vill undvika.

Därför är det oerhört viktigt att alla respekterar maxantalet som absoluta siffror som inte kan tummas på. Fortsätt använda badankorna som lagts fram och följ skyltarna som berättar vad som gäller. Tack på förhand för att ni bidrar till att våra barn och ungdomar får fortsätta att simma!

Terminsstart för simskolan 25 januari

Simskolans vårtermin startar måndag 25 januari, med rutiner anpassade för att följa den nya pandemilagen.

Regeringen och Folkhälsomyndigheten har meddelat att de förlänger den allmänna stängningen av kommunala inomhusanläggningar till den 7 februari men gör undantag för barn och ungdomar födda 2005 eller senare. Detta betyder att vi kan återuppta vår simskoleverksamhet, under anpassade former.

Simträningen för våra träningsgrupper dröjer dock en vecka till, till 1 februari. Vuxensim, baby- och minisim på Navet dröjer till 7 februari. Baby- och minisim på Ersboda börjar 25 januari.

Krav enligt pandemilagen

All vår simskoleverksamhet på Navet och Ersboda faller under den nya pandemilagen, som ställer hårda krav på antalet personer som får vistas i olika lokaler, som omklädningsrum och duschar. Det innebär att vi får leva en tid med att allting blir besvärligare före och efter lektionerna, för både barn och föräldrar.

Vi vet att dessa lösningar är obekväma, men det är vad som krävs för att få ihop det, så att vi kan erbjuda simskola. Vi har även dragit ner på gruppstorlekarna för att minska antalet personer som kommer samtidigt.

I andra idrottslokaler är omklädningsrummen helt stängda, men vi kan inte göra så på en simhall. Däremot måste vi göra allt vi kan för att minska tiden inne i omklädningsrummet, där trängsel lätt kan uppstå.

Instruktioner simskola Navet

Nedanstående gäller för vår simskoleverksamhet på Navet. Det kommer att finnas skyltar på plats också med instruktioner och markerad slinga för hur föräldrar och barn ska röra sig inne i simhallen och var man ska gå.

 • Max 12 personer samtidigt i de stora omklädningsrummen.
 • Max 4 personer i duschrummet.
 • Ingen får komma före klockan 16.00 då skolsim pågår på Navet innan simskolan, de lektioner som var planerade till 16.00 kommer att starta 16.15 istället.
 • Barnen ska ha på sig badkläder under sina kläder när de kommer till Navet.
 • Ta en badanka ur korg vid ingången, en för den vuxna och en för barnet, detta för att hålla koll på antalet personer i omklädningsrummet.
 • Efter ombyte spritas badankan och lämnas tillbaka.
 • Byt om så fort som möjligt.
 • Ytterkläder och skor kan lämnas i skåpen, övriga kläder tar föräldrarna med sig i en kasse/väska.
 • Barnet ska duscha innan men med badkläderna på, använd gärna tvål också.
 • Gå vidare från duschen ut i simhallen, följer skyltarna som guidar till simskolan, håll avstånd på 2 meter till andra familjer.
 • Det går även att duscha inne i simhallen, vid ångbastun intill entrén till stora bassängen.
 • Under lektionen uppmanas föräldrarna att uppehålla sig inne i övriga delar av simhallen, det finns gott om utrymme att sprida ut sig på, även utrymmena kring 50-metersbassängen kan användas.
 • När det är dags att hämta barnen efter simskolan får föräldrarna vänta vid utgången från bassängen, håll 2 meters mellanrum.
 • Barnen kommer ut gruppvis, med mellanrum mellan grupperna för att minska risk för trängsel.
 • Efteråt bör barnen klä sig direkt, med kläderna som föräldrarna bär med sig. Man får inte duscha i duschrummet efteråt. 
 • Det går att byta om bakom en handduk i det stora utrymmena kring äventyrsdelen eller vid 50-metersbassängen, sprid ut er och hitta en plats. Alternativt ett snabbt ombyte inne i omklädningsrummet.
 • Sedan hämtas ytterkläder och skor på vägen genom omklädningsrummet.

Instruktioner simskola Ersboda

Lokalerna på Ersboda är små och det ställer till det för oss, så vi har tagit fram rutiner för att göra det så bra som möjligt.

 • Det kommer att finnas skyltar och instruktioner på plats för att guida föräldrar och barn.
 • Barnen ska komma ombytta till badkläder under kläderna.
 • Ta av skorna vid skogränsen, men föräldrarna ska bära med sig sina skor.
 • Gå med barnet till gruppträningslokalen där barnet klär av sig. Gruppträningslokalen ligger mitt emot ingången till omklädningsrummen. Det kommer att vara skyltat var man ska gå.
 • Våra ledare kommer och hämtar barnen i gruppträningslokalen.
 • Föräldrarna får gå ut utomhus genom gruppträningslokalen, det går inte att vänta under lektionen inne i våra lokalerna.
 • När föräldrarna kommer tillbaka går de genom huvudentrén för att hämta barnen i gruppträningslokalen.
 • När lektionen är färdig kommer ledarna med barnen till gruppträningslokalen.
 • Barnen måste byta om skyndsamt så att nästa grupp kan komma in i gruppträningslokalen.
 • I våra lokaler på Ersboda får följande antal kunder vistas samtidigt enligt pandemilagen:
  • Entré/kassa: 5 st
  • Korridor fram till omklädningsrum: 7 st
  • Herr omklädning: 4 st
  • Dam omklädning: 3 st
  • Herr dusch: 3 st
  • Dam dusch: 3 st
  • Simhall: 16 st
  • Gruppträningslokal: 20 st
  • Gym: 27 st
 • Visa hänsyn, håll avstånd och se till att ha god tid på er när ni kommer hit så ni kan vänta på eran tur.
 • Vid akuta situationer ring 073–071 46 66

 

All simverksamhet inställd till och med 24 januari

Det blir ingen simträning det här jullovet och starten av våra kurser flyttas fram, det blev resultatet av att Navet nu beslutat att stänga helt fram till och med 24 januari 2021.

I och med de nya direktiven som regeringen och Folkhälsomyndigheten presenterade den 18 december blir det totalt uppehåll i föreningens verksamhet och från och med idag, såväl simträning som simskola och kurser. Planen är att återuppta den ordinarie verksamheten måndag den 25 januari 2021.

Simskola, baby/minsim och vuxensimkurser

Måndag 25 januari 2021 blir det nya datumet för kursstart av simskola, baby/minisim och vuxensimkurser. Det innebär också att datumet för att säga upp deltagandet och få full återbetalning flyttas fram till en vecka innan kursstart, dvs måndag 18 januari.

Det kommer att bli samma antal kurstillfällen förstås, vi bara flyttar fram allting. Vi håller på att uppdatera sidorna med datum för simskola, datum för baby/minisim och datum för vuxensimkurser just nu.

Träningsgrupper

Det tidigare utlovade jullovsschemat gäller alltså inte längre, från och med nu är det helt uppehåll i all simträning för alla åldrar. Vi uppmanar alla att försöka hitta på egna aktiviteter utomhus under denna period, för att vi alla mår bra av att röra på oss.

Anmälan simskolan våren 2021

Den 14-16 december öppnar anmälan för simskolan vårterminen 2021.

Anmälan öppnar i omgångar, med förtur för er som redan är medlemmar, enligt följande upplägg:

 • Måndag den 14 december kl. 12.00 kan deltagare i pingvin 2, fisken, hajen och tekniksimskola (inklusive medleygruppen) anmäla sig.
 • Tisdag den 15 december kl. 12.00 släpps kurserna för baddare, sköldpaddan, bläckfisken och pingvin 1.
 • På torsdag den 17 december kl. 12.00 öppnar anmäla för alla.

Om anmälan

Redan idag kan man följa länken här till SportAdmin och se schemat. Som ni ser står det ”ej bokningsbara” fram tills att anmälan öppnar. Då enbart medlemmar kan boka sig de första tre dagarna behöver man logga in på sitt konto först för att kurserna ska vara bokningsbara. OBS! Schemat blir helt spikat först måndag den 14 december och ändringar kan ske fram till dess.

När ni loggar in via anmälningssidan så kommer ni att se vilken nivå ert barn rekommenderas att anmälas i överst på sidan.

SportAdmin har en app som heter MedlemsAppen och finns i både Google Play för Android-enheter och i Apple App Store för iPhone och iPad. I denna app kan man gå in och se vilka moment simmaren har klarat. När man loggat in på appen ser man detta under rubriken ”Utmärkelser”.

Om vårens simskola och corona

Trots det allvarliga läget i samhället ser det ut som bassänger och idrottsarenor kommer att hålla öppet och idrottsverksamheterna fortgå. Detta kan ändras med kort varsel, men vi i Umeå simsällskap planerar att ha simskoleverksamhet i vår som vanligt, men med åtgärder för att minska risken för smittspridning. Vi uppdaterar här på vår hemsida löpande om corona-läget.

Tänk på att alla våra kurser är avbokningsbara med full återbetalning fram till 1 vecka innan terminsstart. Terminsstarten för vårterminen är tidigast måndag 25 januari 2021 och därmed är sista avbokningsdatum måndag 18 januari 2021. Avbokas enbart via e-post till simskola@umesim.nu). Terminen slutar som tidigast söndag 23 maj 2021.

Vårterminen pågår under 15 veckor (1 tillfälle i veckan för simskola, två tillfällen i veckan för tekniksimskolan) och börjar tidigast under vecka 4. Datum för simskola hittar man här.

Till vårterminen har strukturen i simskolan ändrat något och det finns nu en nivå mellan baddaren och bläckfisken som heter SKÖLDPADDAN.

Så fort ett barn har klarat av kraven för en viss nivå kommer vi att erbjuda uppflyttning till nästa nivå för att prova på nya utmaningar, oavsett när på terminen det sker, så inget barn behöver stanna på en viss nivå mer än nödvändigt.

Frågor, nivåer och syskonanmälan

Kolla gärna in våra svar på vanliga frågor om simskolan samt vår information om simkunnighet och nivåer här på hemsidan.

Har ni frågor som inte besvarats på dessa sidor kan ni kontakta oss via e-post på simskola@umesim.nu. Man kan även ringa oss på kansliet på: 090-129744. OBS, om vi ej svarar i telefon är det lättast att mejla oss!

Har ni ett syskon som ska anmälas samtidigt men som ej tidigare varit med hos oss, kontakta oss så hjälper vi er att boka in dem.

Var snäll och anmäl inte ett barn två gånger till samma kurs/tid för att ”paxa” platsen för ett syskon. Det är ganska besvärligt för oss att byta så att det blir rätt. När man loggar in på SportAdmin kan man välja deltagare om man har flera användare och lätt växla till nästa om man vill boka fler deltagare. Skulle detta inte fungera så var snäll och kontakta oss så hjälper vi er. Stort tack för er hjälp med detta!

Mer information kring vårens kurser

 • Under våren 2021 fortsätter satsningen med simkurser för barn och ungdomar födda 2012 och tidigare som är speciellt utformade för att man ska klara skolans krav på simkunnighet. Fokus i dessa grupper är bröstsim och ryggsim. Du hittar dessa kurser under fliken ”Bröstsimssimskola”.
 • Det finns även en SIMSÄTTSKURS för ungdomar mellan 11-17 år för dig som vill börja med simning och lära dig alla simsätt. Nybörjare är i multibassängen och fortsättningen är i 50 m bassängen.
 • De barn och ungdomar som ska anmäla sig till tekniksimgrupperna och medleygrupperna ska kolla med Martin Lindvall (uss.breddansvarig@gmail.com) innan anmälan för information om vilken grupp ni ska anmäla er till.

Välkomna med er anmälan!

De nya skärpta råden

Under tisdagen införde Region Västerbotten, i samarbete med Folkhälsomyndigheten, nya skärpta allmänna råd i länet, för att begränsade den allt mer alarmerande smittspridningen.

Dessa råd, som gäller fram till och med 8 december 13 december (förlängt av FHM den 24 november), påverkar oss mer än några tidigare råd gjort, läs mer nedan om vad som gäller för de olika delarna av vår verksamhet, som simskola, baby/minisim, träningsgrupper och vuxensim.

De nya råden

Dessa är de nya skärpta råden från Folkhälsomyndigheten, med fetmarkeringar av de delar som berör oss extra:

 • Om möjligt undvika att ha fysisk kontakt med andra personer än de som man bor tillsammans med. Det innebär bland annat en avrådan från att arrangera eller delta i en fest eller liknande socialt umgänge. Man bör också undvika vissa typer av aktiviteter om de inte går att genomföra utan fysiskt avstånd till andra, som kontaktsporter eller hälso- eller skönhetsvård som inte är medicinskt motiverad.
 • Avstå från att vistas i inomhusmiljöer som butiker, köpcentrum, museer, bibliotek, badhus och gym. Nödvändiga besök i exempelvis livsmedelsbutiker och apotek kan göras.
 • Avstå från att delta i exempelvis möten, konserter, föreställningar, idrottsträningar, matcher och tävlingar. Detta gäller dock inte idrottsträningar för barn och unga födda 2005 eller senare.
 • Avstå från att göra onödiga resor. Resor inom eller mellan regioner kan bidra till att öka smittspridningen eftersom man ofta träffar nya personer, vilket leder till att nya smittkedjor startas. Man bör därför, så långt som möjligt, avstå från sådana resor. Detta råd är inte tänkt att hindra människor från att exempelvis ta sig till arbete, studier/sysselsättning eller den vård som kräver att man är på plats.

Dessa innebär att vi inte kan bedriva någon träningsverksamhet eller kursverksamhet för vuxna och ungdomar födda 2004 och tidigare.

Svenska simförbundets tolkningar

Svenska simförbundet har publicerat en checklista (PDF) på hur de tolkar Folkhälsomyndighetens nya råd. De skriver bland annat:

 • Svenska Simförbundet tolkar träningar och tävlingar utanför den egna regionen som onödiga resor.
 • Svenska Simförbundet tolkar att simidrottare, givet att de förhåller sig till Folkhälsomyndighetens
  allmänna rekommendationer, kan fortsätta utöva sin idrott individuellt under perioden.
 • Svenska Simförbundet tolkar att schemalagd träning på idrottsgymnasier är tillåten under perioden.
 • Svenska Simförbundet tolkar att målsman fortsatt kan delta i simundervisning, som babysim och
  minisim, givet att de förhåller sig till Folkhälsomyndighetens allmänna rekommendationer.

Navet stänger för allmänheten

Navet har beslutat att de stänger simhallen helt för allmänheten samt även för skolsim. Däremot håller de öppet under begränsade former för den delen av vår verksamhet som får fortsätta.

Konsekvenser för vår verksamhet

Allt detta sammantaget får alltså stora konsekvenser för vår verksamhet. I princip är det bara simskolan och ungdomar födda 2005 och senare som kan simma överhuvudtaget, samt de som går på NIU (men det är inte i vår regi utan skolans).

Utifrån de nya råden och simförbundets tolkningar gäller därmed nedanstående för respektive del av vår verksamhet. Observera att detta kan komma att ändras med kort varsel om vi får nya besked om vad som gäller.

Simskolan

Simskolan kommer att fortsätta med sin verksamhet då dess deltagare alla är under åldersgränsen.

Föräldrar får följa med barnen in till simskolan och hämta när den är över, men de får inte stanna i simhallen under tiden simskolan pågår, utan måste lämna den. Undantaget är föräldrar till barn i Baddaren som behövs av barnet (t.ex. för toabesök).

Vi vill passa på att än en gång uppmana alla föräldrar att göra allt de kan för att hålla avstånd när de rör sig i simhallen och, tillsammans med sina barn, inte skapa trängsel i omklädningsrummet. Detta är något som ibland brustit och nu är det viktigare än någonsin att det efterföljs ordentligt.

Baby- och minisim

Vi har valt att helt pausa vårt baby- och minisim under den här perioden för att leva upp till råden.

Ni som är inbokade på våra kurser behöver inte göra någonting, vi har för avsikt att köra igång så fort de skärpa råden hävs och ni finns kvar på era kurser som förskjuts framåt i tiden.

Träningsgrupper

För våra simmare som är födda 2005 eller senare fortsätter träningsverksamheten som tidigare.

För våra simmare som är födda 2004 eller tidigare ställs all träning i bassäng in tills vidare.

Triathlon

Vår triathlonverksamhet kommer att fortsätta med den träning som sker utomhus.

För vår ungdomsgrupp Tri4Fun fortsätter även landträningen på Hagaskolan som tidigare.

NIU

Utifrån Svenska simförbundets tolkning ovan kommer NIU att fortsätta med sin verksamhet som tidigare. Det innebär att ungdomarna som går på NIU simning och NIU triathlon kommer att fortsätta träna på skoltid, oavsett födelseår.

Vuxensim och masters

All organiserad träning för vuxna ställs in tills vidare, både våra kurser och våra träningsgrupper.

Ni som är inbokade på våra vuxenkurser behöver inte göra någonting, vi har för avsikt att köra igång så fort de skärpa råden hävs och ni finns kvar på era kurser som förskjuts framåt i tiden.

Vattenpolo

Vattenpolo fortsätter med sin verksamhet för barn och ungdomar födda 2005 och senare.

Tävlingar

Under den här perioden kommer vi inte att åka på några tävlingar och inte arrangera några tävlingar. Det innebär bland annat att den planerade nybörjartävlingen lördag 14 november ställs in.