Nybörjarkurs öppet vatten

För tredje året i rad erbjuder Umeå simsällskap nybörjarkurs i öppet vatten-simning. Kursen har inriktning på nybörjare som vill prova på öppet vatten-simning för första gången eller de som testat lite grann men vill lära sig mer och träna på navigering med mera. Vi har även en fortsättningskurs för de som har lite mer erfarenhet av öppet vatten och vill simma lite längre sträckor.

Nybörjarkursen i öppet vatten-simning riktar in sig på dig som är minst 16 år och som kan simma minst 200 meter frisim med hyfsad teknik utan att stanna. Man bör känna sig ganska säker i vattnet för att få ut det mesta av denna kurs, då mycket av tiden kommer att gå till att bemästra de unika utmaningarna som finns i öppet vatten så som navigation, simma runt bojar, simma i klunga, drafting mm och inte på simteknik specifikt.

Kurstillfällen 2019

Kursen består av sju tillfällen med start söndag den 19 maj. Det första tillfället är en teorilektion på land med information om vad öppet vatten-simning innebär, om utrustning, säkerhet, kyla och hur man tränar och tävlar i öppet vatten.

Tillfälle två och tre är på lördagar i Navet. Då provar vi våra våtdräkter och på att simma i klunga och runt bojar i mer kontrollerad miljö. De sist fyra tillfällena är vi ute i Nydalasjön vid Umelagun. Då simmar vi tisdagar och lördagar.

Vad Datum Tid Plats
Teori söndag 19 maj 11.00-12.00 Navet konferenslokal
(vid bassängen)
Simning inne lördag 25 maj 11.00-12.00 Navet
Simning inne lördag 1 juni 11.00-12.00 Navet
Simning ute tisdag 4 juni 17.45-18.30 Nydalasjön (vid Umelagun) Utgår pga kyla
Simning ute lördag 8 juni 11.00-11.45 Nydalasjön (vid Umelagun)
Simning ute tisdag 11 juni 17.45-18.30 Nydalasjön (vid Umelagun)
Simning ute lördag 15 juni 11.00-11.45 Nydalasjön (vid Umelagun)
Simning ute tisdag 18 juni 17.45-18.30 Nydalasjön (startplats meddelas senare)

Reservdatum är tisdag 18 juni kl. 17.45 i Nydalasjön. Vi använder detta datum om något av de andra skulle utgå.

Utrustning

Den utrustning som krävs är en våtdräkt för öppet vatten-simning, bra simglasögon och en badmössa. För att klara av kylan kan man gärna ha badmössa, vantar och sockar i neopren. För ökad säkerhet rekommenderar vi starkt att man även har en så kallad flytboj. Vid teorilektionen kommer vi att prata mer om utrustning för öppet vatten, och svara på era frågor.

Instruktör

Vi har en duktig och erfaren instruktörer i Adrian Bengtson som är masters-simmare och öppet vatten-simmare sedan många år. Adrian har bland annat genomfört nio Vansbrosimningar, vunnit Umeälvssimmet de senaste tre åren och kom 2:a i 2016 års Vidösternsimmet där man simmar 21 km i en sjö. Utöver Adrian är målet att det vid varje kurstillfälle finns ytterligare en instruktör som är erfaren öppet vatten-simmare.

Kostnad

Kostnad för denna kurs är 800 kr samt administrativ avgift. Om man inte är medlem i USS 2019 utgår även en medlemsavgift på 50 kr.

Anmälan

Anmälan för nybörjarkursen 2019 är nu öppen, den görs på vår anmälningssida hos Sportadmin.

Frågor? Kontakta Camilla Johansson-Sponseller på uss.sportchef@gmail.com