Öppet vatten-kurs 2020

Sugen på att testa öppet vatten-simning för första gången? Har du redan simmat öppet vatten en del men vill bli bättre och ta det till en ny nivå? Vill du träna i öppet vatten tillsammans med sällskap och erfarna ledare?

För fjärde året i rad erbjuder Umeå simsällskap kurs i öppet vatten-simning. I år erbjuder vi ett nytt upplägg där vi både tar emot nybörjare och de som är vana vid öppet vatten, och anpassar kursen utifrån deltagarnas behov.

Vi gör också om vissa moment för att minimera riskerna för smittspridning, så att vi kan genomföra kursen på ett så säkert sätt som möjligt. Läs vidare för mer information om detta.

Öppet vatten i corona-tider

Våren 2020 liknar ingen annan. Det mesta har ställts på ända i samhället på grund av den rådande pandemin som gjort att resor, tävlingar och arrangemang av olika slag inte längre går att genomföra som vanligt, samtidigt som vi alla måste hjälpas åt att begränsa smittspridningen.

Samtidigt behöver vi träna och röra på oss för att hålla oss friska och må bra, både fysisk och mentalt. Just i dessa tider är det extra viktigt då världsläget och oro kan få oss nedstämda, samtidigt som vi vet att friska och vältränade personer har en större chans att klara sig bättre vid sjukdom.

Simning i sig är en utmärkt träningsform som aktiverar hela kroppen och går att genomföra oavsett vem man är. Att simma utomhus i öppet vatten är ännu bättre än att simma inomhus i bassäng i tider av smittspridning, då det finns gott om plats och frisk luft.

Utöver det bjuder öppet vatten-simning på spänning, variation och upplevelser som inte går att få i en bassäng! För oss som fastnat för öppet vatten-simning är våren en enda lång längtan efter att få komma ut och vi hoppas kunna förmedla den glädjen även till er.

För en sak som inte ens coronaviruset kan stoppa är att vi får en sommar även i år, och med den en öppet vatten-säsong för simning.

Förändringar på grund av corona

Generellt sett lämpar sig öppet vatten-simning utmärkt i dessa tider, men det finns några element i öppet vatten-simning – speciellt i tävlingsform – som innebär närkontakt och vi kommer att plocka bort dessa. Framförallt kommer vi inte att träna på att simma i klunga, att starta samtidigt i grupp och att runda bojar tätt inpå varandra. Det är kul och spännande moment i öppet vatten-simning, men de är inte lämpliga i år.

Kurs anpassad utifrån deltagarna

Årets kurs är öppen för både nybörjare och mer erfarna öppet vatten-simmare och utifrån vilka som anmäler sig till kursen och deras behov kommer vi att anpassa upplägget. Vi kommer att nyttja möjligheten att ta in extra kursledare vid behov, för att dela upp oss, så vi kan låta vissa simma längre sträckor medan andra håller sig närmare land.

Förkunskapskrav

Kursen i öppet vatten-simning riktar in sig på dig som är minst 16 år och som kan simma minst 200 meter frisim med hyfsad teknik utan att stanna. Kursen kommer inte att lära ut crawl-teknik i sig utan vi förutsätter att ni tränat på detta i bassäng redan och känner er trygg i vattnet där. Istället fokuserar vi på de unika utmaningar som öppet vatten bjuder på, allt från navigering till kyla.

Du behöver också vara fullt frisk och inte lida av något som kan äventyra din säkerhet ute i öppet vatten, som hjärtproblem och liknande. Är du under 18 vill vi att du har din målsmans godkännande att delta i kursen.

Kurstillfällen 2020

Kursen består av sju tillfällen med start lördag den 23 maj.

Det första tillfället är en teorilektion på land med information om vad öppet vatten-simning innebär, om utrustning, säkerhet, kyla och hur man tränar och tävlar i öppet vatten.

Tillfälle två och tre är på lördagar i Navet. Då provar vi våra våtdräkter och på att simma med navigering och runt bojar i mer kontrollerad miljö. De sist fyra tillfällena är vi ute i Nydalasjön vid Umelagun. Då simmar vi tisdagar och lördagar.

VadDatumTidPlats
Teorilördag 23 maj11.00-12.00Navet konferenslokal (vid bassängen)
Simning innelördag 30 maj11.00-12.00Navet
Simning innelördag 6 juni11.00-12.00Navet
Simning utetisdag 9 juni17.45-18.30Nydalasjön (vid Umelagun)
Simning utelördag 13 juni11.00-11.45Nydalasjön (vid Umelagun)
Simning utetisdag 16 juni17.45-18.30Umeälven vid Laxgränd (se karta).
Simning utelördag 20 juni11.00-11.45Nydalasjön (vid Umelagun)
Simning utetisdag 23 juni17.45-18.30Nydalasjön, vid Kärleksviken

 

Reservdatum är tisdag 23 juni kl. 17.45 i Nydalasjön. Vi använder detta datum om något av de andra skulle utgå.

Utrustning

Den utrustning som krävs är en våtdräkt för öppet vatten-simning, bra simglasögon och en badmössa. För att klara av kylan kan man gärna ha badmössa, vantar och sockar i neopren. För ökad säkerhet rekommenderar vi starkt att man även har en så kallad flytboj. Vid teorilektionen kommer vi att prata mer om utrustning för öppet vatten, och svara på era frågor.

Instruktör

Vi har en duktig och erfaren instruktörer i Adrian Bengtson som är masters-simmare och öppet vatten-simmare sedan många år. Adrian har bland annat genomfört tio Vansbrosimningar, vunnit Umeälvssimmet de senaste fyra åren och kom 2:a i 2016 års Vidösternsimmet där man simmar 21 km i en sjö. Utöver Adrian är målet att det vid varje kurstillfälle finns ytterligare minst en till instruktör som är erfaren öppet vatten-simmare.

Kostnad

Kostnad för denna kurs är 800 kr samt administrativ avgift. Om man inte är medlem i USS 2020 utgår även en medlemsavgift på 50 kr.

Anmälan

Anmälan för öppet vatten-kursen 2020 är nu öppen, den görs på vår anmälningssida hos Sportadmin.

Frågor? Kontakta Camilla Johansson-Sponseller på uss.sportchef@gmail.com