Öppet vatten-kurs 2021

Sugen på att testa öppet vatten-simning för första gången? Har du redan simmat öppet vatten en del men vill bli bättre och ta det till en ny nivå? Är du nyfiken på swimrun?

För femte året i rad erbjuder Umeå simsällskap kurs i öppet vatten-simning. I år genomförs kurs i lite mindre skala, corona-anpassad, vi har plockat bort simningen i bassäng och fokuserar på simningen ute.

Nu med swimrun

Nytt i år är också att vi inför swimrun som en del av kursen för de som är intresserade av denna relativt unga sport som lockar allt större intresse. Fokus är fortfarande på simning i första hand, samt växlingarna mellan löpning och simning.

Vi kommer att erbjuda swimrun-övningar på de två sista tillfällena för de som vill testa detta.

Kurs anpassad utifrån deltagarna

Vårt mål är att kursen ska ge något både för absoluta nybörjare och de som testat öppet vatten men vill öka sina kunskaper och erfarenheter. Vi kommer att anpassa oss utifrån deltagarna och vid behov dela in gruppen i lämpliga nivåer så att även de med lite mer erfarenhet som vill simma lite längre sträckor ska kunna göra det.

Förkunskapskrav

Kursen i öppet vatten-simning riktar in sig på dig som är minst 16 år och som kan simma minst 200 meter frisim med hyfsad teknik utan att stanna.

Man bör känna sig ganska säker i vattnet för att få ut det mesta av denna kurs, då mycket av tiden kommer att gå till att bemästra de unika utmaningarna som finns i öppet vatten så som navigation, simma runt bojar, simma i klunga (med säkert corona-avstånd), drafting mm och inte på simteknik specifikt.

Du behöver också vara fullt frisk och inte lida av något som kan äventyra din säkerhet ute i öppet vatten, som hjärtproblem och liknande. Är du under 18 vill vi att du har målsmans godkännande att delta.

Kurstillfällen 2021

Kursen består av fem tillfällen med start lördag den 12 juni.

Det första tillfället är en teorilektion med information om vad öppet vatten-simning innebär, om utrustning, säkerhet, kyla och hur man tränar och tävlar i öppet vatten. I år kommer vi även att prata om swimrun. Detta tillfälle genomförs digitalt via Zoom i år.

Därefter kommer vi att hålla till i Nydalasjön och Umeälven.

VadDatumTidPlats
Teori/infolördag 12 juni11.00-12.00Digitalt via Zoom (inbjudan går ut via mejl)
Simning utetisdag 15 juni17.30-18.30Nydalasjön, vid Umelagun
Simning utetorsdag 17 juni17.30-18.30Nydalasjön, vid Umelagun
Simning utelördag 19 juni11.00-12.00Umeälven vid Laxgränd/Bölesholmarna (se karta).
Simning utetisdag 22 juni17.30-18.30Nydalasjön, vid Kärleksviken

 

Utrustning

Den utrustning som krävs är en våtdräkt för öppet vatten-simning, bra simglasögon och en badmössa. För att klara av kylan kan man gärna ha badmössa, vantar och sockar i neopren. För ökad säkerhet rekommenderar vi starkt att man även har en så kallad flytboj. Vid teorilektionen kommer vi att prata mer om utrustning för öppet vatten, och svara på era frågor.

För swimrun är det enda som egentligen behövs ett par springskor. Det finns speciella dräkter för swimrun och skor av typen ”trail” är att föredra, men för vårt endamål duger det gott med våtdräkt och valfria springskor. Vid swimrun är det också vanligt att man har ytterligare hjälpmedel som paddlar och dolme.

Instruktör

Vi har en duktig och erfaren instruktörer i Adrian Bengtson som är masters-simmare och öppet vatten-simmare sedan många år. Adrian har bland annat genomfört tio Vansbrosimningar, vunnit Umeälvssimmet fyra gånger och kom 2:a i 2016 års Vidösternsimmet där man simmar 21 km i en sjö. Utöver Adrian är målet att det vid varje kurstillfälle finns ytterligare minst en till instruktör som är erfaren öppet vatten-simmare.

Kostnad

Kostnad för denna kurs är 600 kr samt administrativ avgift. Om man inte är medlem i USS 2021 utgår även en medlemsavgift på 50 kr.

Anmälan

Anmälan för öppet vatten-kursen 2020 är nu öppen, den görs på vår anmälningssida hos Sportadmin.

Frågor? Kontakta Camilla Johansson-Sponseller på uss.sportchef@gmail.com