Öppet vatten-kurs 2022

Sugen på att testa öppet vatten-simning för första gången? Har du redan simmat öppet vatten en del men vill bli bättre och ta det till en ny nivå? Är du nyfiken på swimrun?

För sjätte året i rad erbjuder Umeå simsällskap kurs i öppet vatten-simning. Likt tidigare år riktar vi oss både till er som är nybörjare och er som provat på öppet vatten redan men vill bli bättre på det. Vi kommer även att titta lite på swimrun om det finns intresse för det bland deltagarna.

Kursen pågår under en två veckors-period med start söndag 12 juni. Vi börjar inomhus med ett tillfälle för teori och simning i bassäng, där man gärna får testa sin våtdräkt. Sedan genomför vi fem tillfällen utomhus, de flesta i Nydalasjön men vi siktar även på att simma i strömmande vatten i älven. Mer om kurstillfällena längre ner på sidan.

Kurs anpassad utifrån deltagarna

Vårt mål är att kursen ska ge något både för absoluta nybörjare och de som testat öppet vatten men vill öka sina kunskaper och erfarenheter. Vi kommer att anpassa oss utifrån deltagarna och vid behov dela in gruppen i lämpliga nivåer så att även de med lite mer erfarenhet som vill simma lite längre sträckor ska kunna göra det.

Förkunskapskrav

Kursen i öppet vatten-simning riktar in sig på dig som är minst 16 år och som kan simma minst 200 meter frisim med hyfsad teknik utan att stanna.

Man bör känna sig ganska säker i vattnet för att få ut det mesta av denna kurs, då mycket av tiden kommer att gå till att bemästra de unika utmaningarna som finns i öppet vatten så som navigation, simma runt bojar, simma i klunga, drafting mm.

Du behöver också vara fullt frisk och inte lida av något som kan äventyra din säkerhet ute i öppet vatten, som hjärtproblem och liknande. Är du under 18 vill vi att du har målsmans godkännande att delta.

Nu med swimrun

Nytt i år är också att vi inför swimrun som en del av kursen för de som är intresserade av denna relativt unga sport som lockar allt större intresse. Fokus är fortfarande på simning i första hand, samt växlingarna mellan löpning och simning.

Vi kommer att erbjuda swimrun-övningar för de som vill testa detta vid något av kurstillfällena.

Kurstillfällen 2022

Kursen består av sex tillfällen med start söndag den 12 juni och avslutas före midsommar. Det första tillfället är en dubbellektion med teori och bassängsimning på Navet.

Teoridelen innehåller information om kursen samt om vad öppet vatten-simning innebär, om utrustning, säkerhet, kyla och hur man tränar och tävlar i öppet vatten. I år kommer vi även att prata om swimrun. För er som varit med förut eller redan känner att ni kan teorin går det bra att komma till 14.00 då bassängsimningen börjar.

Därefter kommer vi att hålla till i Nydalasjön och Umeälven för resterande tillfällen. Vi hoppas att vi har vädrets makter med oss i början av juni, men det är bra att vara beredd på att det kan vara kallt i vattnet, det är en del av öppet vatten-simning.

VadDatumTidPlats
Teori/infosöndag 12 juniMeddelas senareMeddelas senare, se utskick till kursdeltagare
Simning bassängsöndag 12 juni13.30–14.30Umelaguns bassäng på Nydala (OBS ändrad tid och plats!)
Simning utetisdag 14 juni17.30-18.30Nydalasjön, vid Umelagun
Simning utetorsdag 16 juni17.30-18.30Nydalasjön, vid Umelagun
Simning utesöndag 19 juni11.00-12.00Umeälven vid Laxgränd/Bölesholmarna (se karta).
Simning utetisdag 21 juni17.30-18.30Nydalasjön, vid Umelagun
Simning utetorsdag 23 juni17.30-18.30Nydalasjön, vid Kärleksviken

 

Utrustning

Den utrustning som krävs är en våtdräkt för öppet vatten-simning, simglasögon och en badmössa. För att klara av kylan kan man gärna ha badmössa, vantar och sockar i neopren. För ökad säkerhet rekommenderar vi starkt att man även har en så kallad flytboj. Vid teorilektionen kommer vi att prata mer om utrustning för öppet vatten, och svara på era frågor.

För swimrun är det enda som egentligen behövs ett par springskor. Det finns speciella dräkter för swimrun och skor av typen ”trail” är att föredra, men för vårt ändamål duger det gott med våtdräkt och valfria springskor. Vid swimrun är det också vanligt att man har ytterligare hjälpmedel som paddlar och dolme.

Om ni har anmält er till kursen och har frågor om utrustningen, till exempel om ni ska skaffa en våtdräkt i tid innan kursen, tveka inte att kontakta Adrian på adrian@umesim.nu så kan han hjälpa till med tips och råd.

Instruktör

Vi har en duktig och erfaren instruktörer i Adrian Bengtson som är masters-simmare och öppet vatten-simmare sedan många år. Adrian har bland annat genomfört tio Vansbrosimningar, vunnit Umeälvssimmet fyra gånger och kommit 2:a på Vidösternsimmet 2016 och 2021, där man simmar 21 km i en sjö. Utöver Adrian är målet att det vid varje kurstillfälle finns ytterligare minst en till instruktör som är erfaren öppet vatten-simmare.

Kostnad

Kostnad för denna kurs är 800 kr samt administrativ avgift. Om man inte är medlem i USS 2022 utgår även en medlemsavgift på 50 kr.

Anmälan

Kursen för 2022 är avslutad, anmälan till nästa öppet vatten-kurs öppnar våren 2023.

Frågor? Kontakta Camilla Johansson-Sponseller på uss.sportchef@gmail.com eller Adrian Bengtson på adrian@umesim.nu.