Träning i öppet vatten

Så fort vattentemperaturen blir någorlunda dräglig mot slutet av våren börjar de första träningarna ute, för de som längtat hela vintern. Under sommaren kan fasta schemalagda tider komma att tas fram, men för det mesta bestäms träningarna i öppet vatten tillsammans och med kort varsel i vår Facebook-grupp. Se till att gå med i gruppen om du vill få notiser om nya träningar eller själv fråga andra om de vill träna med dig.

Grupper

Det är oftast simmare ur Masters-gruppen och A-gruppen som tränar öppet vatten tillsammans, men alla som kan simma ute någorlunda väl (se nedan, angående säkerhet) är välkomna. Både simmare från andra vuxensimgrupper och andra träningsgrupper brukar dyka upp.

Platser

Normalt sett tränar vi i Nydalasjön, med start från stranden på Nydalabadet. Nydalasjön är en grund sjö som snabbt blir varm, är nära tillgänglig och utan båttrafik. Det finns normalt sett också tillgång till omklädning, varma duschar och toaletter där under sommaren, dock inte för tillfället då det under våren 2018 upptäckts vattenskador där, se nedan.

Det förekommer även simning i Umeälven och på andra platser, som bestäms från träning till träning. USS triatleter tränar ofta i Stöcksjön.

Omklädning/dusch/toaletter

Just nu finns det tyvärr inte tillgång till omklädningsrummet med duschar och toaletter vid Nydalabadet, på grund av vattenskada. Ombyte sker på stranden eller hemma. Planera utifrån detta.

Värdesaker

Det finns ingenstans att förvara värdesaker. Lämna dem hemma eller använd en flytboj. Vissa träningar kan det finnas föräldrar på plats som kan vara strandvakt, men det är bara ibland.

Säkerhet

Vi försöker se efter varandra så gott det går, och det är alltid säkrare att träna i grupp än ensam, men all träning i öppet vatten sker på egen risk. Även om vi håller ett öga på varandra kan fältet sträckas ut ganska mycket under en simning och det går inte att konstant ha alla under bevakning.

Om du är helt ny på öppet vatten eller om det känns otryggt, prata med någon av de mer erfarna öppet vatten-simmarna och be någon av dem följa med dig i din takt första gången.