Träning i öppet vatten

Så fort vattentemperaturen blir någorlunda dräglig mot slutet av våren börjar de första träningarna ute, för de som längtat hela vintern. För sommaren läggs ett preliminärt schema med fasta träningstider, men för det mesta bestäms träningarna i öppet vatten tillsammans och med kort varsel i vår Facebook-grupp. Se till att gå med i gruppen om du vill få notiser om nya träningar eller själv fråga andra om de vill träna med dig.

Grupper

Det är oftast simmare ur Masters-gruppen och Elit- A- och B-gruppen som tränar öppet vatten tillsammans, men alla som kan simma ute någorlunda väl (se nedan, angående säkerhet) är välkomna. Både simmare från andra vuxensimgrupper och andra träningsgrupper brukar dyka upp.

Platser

Normalt sett tränar vi i Nydalasjön, med start från stranden på Nydalabadet. Nydalasjön är en grund sjö som snabbt blir varm, är nära tillgänglig och utan båttrafik. Det finns också tillgång till omklädning, varma duschar och toaletter där under sommaren i samband med att Umelagun har öppet.

Det förekommer även simning i Umeälven och på andra platser, som bestäms från träning till träning. USS triatleter tränar ofta i Stöcksjön.

Omklädning/dusch/toaletter

När utebadet Umelagun har öppet finns tillgång till omklädning, duschar och toaletter vid Nydalabadet. Vid träning på våren innan Umelagun öppnar och vid träningar i Umeälven mm finns det inte tillgång till någon omklädning eller några toaletter, så planera utifrån detta.

Värdesaker

Det finns ingenstans att förvara värdesaker. Lämna dem hemma eller använd en flytboj. Kläder mm brukar lämnas i väska på stranden eller i omklädningsrummen på Nydala, men det är på egen risk. Vissa träningar kan det finnas föräldrar på plats som kan vara strandvakt, men det är bara ibland.

Säkerhet

Vi försöker se efter varandra så gott det går, och det är alltid säkrare att träna i grupp än ensam, men all träning i öppet vatten sker på egen risk. Även om vi håller ett öga på varandra kan fältet sträckas ut ganska mycket under en simning och det går inte att konstant ha alla under bevakning.

Om du är helt ny på öppet vatten eller om det känns otryggt, prata med någon av de mer erfarna öppet vatten-simmarna och be någon av dem följa med dig i din takt första gången.

Om du avbryter träningen och går upp tidigare än planerat, meddela detta på något sätt till oss.

Simma inte i öppet vatten om du inte mår bra eller misstänker att du är på väg att bli sjuk. Var också vaksam på sår för risken för infektioner, undvik att simma ute med större, öppna sår.

Föräldrar får gärna följa med och vara strandvakter för ökad trygghet, eller varför inte simma själva? Vi har ett antal simmande familjer där både föräldrar och barn är med samtidigt och det är extra roligt!