Lathund om tävlingar

Lathund om tävlingar till dig som är ny simmare/förälder i träningsgrupperna

Vi du vara med och tävla? Här kommer en liten förklaring och information som kan vara bra att veta innan man sätter igång. En simtävling kan vara från allt från mellan ett pass (ca 3 timmar) upp till 8 dagar (stora tävlingar som EM, VM och OS). Vanligast är tävlingar som pågår i 1-2 dagar. För att kunna tävla måste man ha en Tävlingslicens. Svenska simförbundet använder licensnumret som ett id-nummer som gör att de kan hålla reda på vilka tider varje simmare presterar. På kansliet ansöker vi om licens åt varje ny simmare som ska börja tävla.

Inför en tävling bestämmer tränaren i samråd med simmaren vilka grenar man ska delta i på tävlingen.  Anmälan ska mailas till ansvarig tränare.

Några dagar innan tävlingen får simmarna ett tävlings-pm via mail. Detta pm finns även att hämta på hemsidan. Här står hur dags man ska åka, vem som är ansvarig tränare med mera.

Tävlingsdagen  

Samling: Står på pm-et. Oftast samling vid simhallen.

Insimning: Insimningen brukar vara en timme innan tävlingen startar. Man simmar in för att värma upp och mjuka upp muskler, hur mycket kan man fråga sin tränare. Man testar också startpallarna, ryggsimstarterna och vändningarna, och kanske simmar man någon snabb 25:a på tid (mest de lite äldre simmarna) för att få känna lite på vattnet och skaka av sig lite nervositet. Det finns alltid en sprintbana till detta.

Strykningar: Skall alltid lämnas in senast en timme innan tävlingspasset börjar. Tränare lämnar in en strykningslista till tävlingssekreteriatet.

Tävlingstiden: Då startar tävlingen. Man simmar i olika grenar och olika heat. En gren kan t.ex. vara 100 m bröstsim för pojkar 12 år. Ju fler som är anmälda i grenen, desto fler heat.

En liten ordlista

Gren: En distans och simsätt för en viss ålder som t.ex. 50 m ryggsim för flickor 10 år och yngre

Heat: Varje gren är indelad i ett antal heat. I heatlistan ser man när man ska simma. Man kollar vilken bana man simmar på och i vilket heat.

Vanligtvis är heaten uppdelade så att de som har snabbast anmälningstid simmar i sista heatet och de som har långsammast eller ingen anmälningstid simmar i första heatet.

Heatlista: Tränaren får heatlistan några minuter innan tävlingspasset börjar. Den finns också uppsatt på en vägg.

Uppvärming: Detta är viktigt, lika viktigt som uppvärmning innan simträningen.

Man gör sin uppvärmning tio-femton minuter innan sin start. Kolla med tränaren som är med när det är dags att värma upp. Efter hand lär man sig hur lång tid före loppet man behöver värma upp. Det är viktigt att musklerna är varma och mjuka innan start, för då simmar man bättre och snabbare.

Start: Speakern ropar upp vilka som skall simma och vilken bana man skall simma på (detta kan göras under föregående lopp så lyssna noga på speakern).

Simmaren går då till den bana man skall simma på. När detta är klart blåser först tävlingsledaren en eller flera korta signaler, för att simmaren skall göra sig redo, sedan kommer det en ihållande längre signal, då ställer man sig längs bak på startpallen. Sedan säger startern ”på era platser” – då ställer man sig längs fram på startpallen och därefter går startsignalen.

OBS! Man måste stå helt stilla efter det att startern sagt ”på era platser”.

Efter loppet: Simmaren går upp ur vattnet och går direkt till tränaren för att höra tränarens synpunkter på loppet. Därefter går man till en annan bassäng (om möjligheten finns) och simmar av i cirka 5 minuter för att kroppen ska varva ner efter loppet.

OBS! Avsimningsbassängen är endast för avsim och inte lek.

Diskvalificering: Simmaren kan bli ”diskad” och det händer alla simmare, ofta är

det för tjuvstart (om man startar innan signalen ljuder). Annars kan det vara om man gör en felaktig vändning eller målgång, eller felaktigt simsätt. Det finns regler för hur alla simsätt, vändningar mm ska se ut. Detta tränar man på träningarna hemma. Mer information om simsättsregler finns att läsa på Simförbundets hemsida www.simforbundet.se 

Lunchuppehåll: Brukar vara runt två timmar, då är det viktigt att man går och äter i lugn och ro och det är viktigt att äta ordentlig mat. Simmarna och tränarna brukar äta gemensamt på lunchen på tävlingarna. Efter lunchen är det likadant som på morgonen – insimning och uppvärmning.

Material: Ta med badkläder (flera ombyten), handdukar och simutrustning (badmössa och simglasögon). T-shirt och shorts eller träningsoverall samt skor eller badskor är viktigt att man har på sig, för annars blir man kall. Ta gärna med lite egen fika att ha mellan loppen, till exempel en macka eller en banan. Tänk på att inte äta godis och ha inte med kolsyrade drycker under tävlingen. Ta aldrig med glasflaskor in i en simhall. Däremot skall man ha sin vattenflaska med sig så att man kan dricka vatten och fylla på vätskebalansen. Har man mediciner, ta med dessa och prata med tränarna så att de vet vad man till exempel är allergisk mot eller om man har astma.

Priser: Är alltid kul och trevligt att få, men tyvärr kan inte alla få priser. Oftast är det tre eller sex stycken som får priser i varje gren. Tävla alltid mot dina egna simtider, försök att simma snabbare än förra gången. Gör man detta många gånger så får man sitt första pris till slut. Vid en prisutdelning skall man alltid ha en klubbjacka eller klubbtröja på sig när man deltar i prisutdelningen.

Ni som inte denna gång fick gå fram, heja då istället på dina kamrater som denna gång fick ett pris. Nästa gång hejar dom andra på dig.

Lycka till på tävlingen!