Teknikgrupper

Det finns två nivåer i Tekniksimskolan; Teknik och Medley. Tekniksimskola är en fördjupning av simkunskaperna och förberedande för tävlingssimning.

Krav för att börja i en Teknikgrupp: Barnet ska ha klarat alla moment i HAJEN. För att anmäla sig till tekniksimskolan ska man antingen ha fått en rekommendation från USS att det är dags att gå upp till denna nivå, eller kontakta Martin (uss.breddansvarig@gmail.com) för ett uppsim för att bli placerad i rätt grupp. Obs! Anmäl inte ditt barn utan att USS har rekommenderat gruppen.

Huvudfokus i såväl Teknik som Medley är att förfina tekniken i alla fyra simsätten (fjäril, ryggsim, bröstsim och crawl) och att orka simma längre sträckor med bra teknik. Vi fokuserar även på att lära ut tävlingsvändningar och tävlingsstarter, regler i simning samt att påbörja SIMTRÄNING. Det är också jätteviktigt för oss att barnen har kul när de tränar!

Kriterier för uppflyttning mellan Teknik och Medley och mellan Medley och träningsgrupperna: Det vi främst tittar på är simtekniken i alla fyra simsätten, samt intresse för och inställning till träningen. Tävlingsvilja är också en fördel, men inte lika viktigt. Vem man är kompis med har också betydelse. Precis som i simskolan så är det individuellt olika från barn till barn hur länge man behöver gå i varje nivå. Att gå två terminer (det vill säga ett år) i samma grupp är inte ovanligt.

Målet när man är färdig i Medley är att kunna tävla i 50 m bröst, 50 m frisim och 50 m rygg (och gärna 25 m fjäril) med korrekt simteknik samt korrekta starter och vändningar.

Teknik

Fokus: Simteknik samt att börja lära sig tävlingsstarter och tävlingsvändningar.

I Teknik simmar man en eller (helst) två gånger i veckan.

Medley

Fokus: Här börjar vi träna lite mer på att simma med bra teknik även när man simmar korta sträckor fort. Vi övar på starter och vändningar i alla simsätten. Det är lite högre tempo på träningarna jämfört med Teknik och lite mer betoning på ”simträning” och att lära sig hur ett träningspass i simning går till.

I Medley simmar man två gånger i veckan och har fysträning i simhallen en gång i veckan. Detta eftersom det är jätteviktigt att vara stark i kroppen för att orka simma med bra teknik, och för att ge simmarna variation i träningen.

Tävlingar för teknikgruppssimmarna: När man går i Teknik och Medley är man med i USS hemmatävlingar Nybörjartävling, Umestänket (på våren) Umeracet (på hösten) och USS Klubbmästerskap (oftast i december).

Kontakt: Martin Lindvall, breddansvarig i Umeå SS. uss.breddansvarig@gmail.com