Teknikgrupper

Det finns tre nivåer i tekniksimskola; Teknik 1, Teknik 2 och Medley. Tekniksimskola är en fördjupning av simkunskaperna och förberedande för tävlingssimning.

Krav för att börja i en Teknikgrupp: Barnet ska ha klarat alla moment i HAJEN. För att anmäla sig till tekniksimskolan ska man antigen ha fått en rekommendation från simskolan att det är dags att gå upp till denna nivå, eller kontakta Martin (uss.breddansvarig@gmail.com) för ett uppsim för att bli placerad i rätt grupp.

Huvudfokus i såväl Teknik 1 som Teknik 2 och Medely är att förfina tekniken i alla fyra simsätten (fjäril, ryggsim, bröstsim och crawl) och att orka simma längre sträckor med bra teknik. Vi fokuserar även på att lära ut tävlingsvändningar och tävlingsstarter, regler i simning samt att påbörja SIMTRÄNING. Det är också jätteviktigt för oss att barnen har kul när de tränar!

Kriterier för uppflyttning mellan de olika teknikgrupperna och mellan teknikgrupperna och träningsgrupperna: Det vi främst tittar på är simtekniken i alla fyra simsätten, samt intresse för och inställning till träningen. Tävlingsvilja är också en fördel, men inte lika viktigt. Vem man är kompis med har också betydelse.

Att vi numera har tre olika nivåer beror på att vi vill ha så jämn nivå som möjligt i varje grupp. Då blir träningen mer effektiv och bättre anpassad för simmarna som går i gruppen. Precis som i simskolan så är det individuellt olika från barn till barn hur länge man behöver gå i varje nivå.

Målet när man är färdig i Medley är att kunna tävla i 50 m bröst, 50 m frisim, 50 m rygg och 25 m fjäril med korrekt simteknik samt korrekta starter och vändningar.

Teknik 1 

Fokus: Simteknik samt att börja lära sig tävlingsstarter och tävlingsvändningar.

I Teknik 1 simmar man en eller (helst) två gånger i veckan.

Teknik 2

Fokus: Fortfarande simtekniken, men lite mer sprint (korta sträckor fort) och lagkapper. Vi övar på starter och vändningar i alla simsätten.

I Teknik 2 simmar man två gånger i veckan.

Medley

Fokus: Här börjar vi träna mer på att simma med bra teknik även när man simmar (korta sträckor) fort. Det är lite högre tempo på träningarna och lite mer betoning på ”simträning”. Vi har lite längre tid i vattnet varje gång jämfört med Teknik 2 och hinner därför simma lite mer.

I Medley simmar man två gånger i veckan och har  fysträning i en idrottshall en gång i veckan. Detta eftersom det är viktigt att vara stark i kroppen för att orka simma med bra teknik, och för att ge simmarna variation i träningen.

Tävlingar för teknikgruppssimmarna: När man går i Teknik 1 är man med i USS Nybörjartävling, och i Teknik 2 är man  även med i USS Klubbmästerskap (i december). I Medley är man dessutom med i USS hemmatävlingar Umestänket (på våren), Umeracet (på hösten) samt en tävling utanför Umeå varje termin.

Kontakt: Martin Lindvall, breddansvarig i Umeå SS. uss.breddansvarig@gmail.com