NIU triathlongymnasium

Umeå Elitidrottsgymnasium startade hösten 2018 i samarbete med Svenska Triathlonförbundet och Umeå Simsällskap en nationellt godkänd idrottsutbildning (NIU) i triathlon. Vi erbjuder en unik möjlighet att kombinera studier med en elitsatsning.

Vi har tre förmiddagspass i veckan med triathlonspecifik träning samt ett pass allmän fysiskt träning. Simträningen sker i Navet, en modern simhall i centrala Umeå med tillgång till både lång- och kortbana. Löpning och cykling sker nära skolan i Nolia friidrottshall och när vädret tillåter finns det goda möjligheter runtom hela Umetrakten. Triathlonträningen är individanpassad och utgår utifrån dina tidigare erfarenheter och träningsnivå. Detta oavsett om du är erfaren triathlet eller om du har en annan tidigare inriktning och vill börja med triathlon. Din träning leds av välutbildad tränare och fysioterapeut. Efter skoltid har du möjlighet att träna triathlon med Umeå Simsällskap.

För information om triathlonutbildning och träning med Umeå Simsällskap vänligen kontakta ansvarig tränare.

Ansökan

Ansökan till NIU Triathlon sker via denna länk senast 1 december.

Under december eller januari månad kommer du att få en kallelse till personlig intervju och tester samt besked om preliminär intagning för att sedan få det slutliga beskedet i månadsskiftet juni/juli.

OBS ! Ansökan till Umeå Elitidrottsgymnasium ska sedan göras i vanlig ordning till antagningsenheten i din kommun som sedan skickar denna till Umeå kommun.

NIU Triathlon start ht -18

Program som att går att förena med specialidrott simning

Naturvetenskapsprogrammet, Ekonomiprogrammet, Barn och fritidsprogrammet. OBS! Högskoleförberedande)

Kort beskrivning av verksamheten

Dragonskolans Elitidrottsgymnasium är en av Sveriges största gymnasieskolor med elitidrott. Skolan är certifierad i 11 olika NIU idrotter och har två riksidrottsgymnasier, totalt ca 300 NIU och RIG elever. Från hösten 2018 tillkommer två stycken NIU idrotter i triathlon och Volleyboll. Elitidrottsgymnasiet ligger i en egen del inne i Dragonskolan som har ca 2000 elever. På Dragonskolan går det läsa idrott och hälsa specialisering i sin idrott vilket ca 300 elever gör. Totalt finns alltså nästan 600 idrottselever i byggnaden. NIU elever i triathlon har 4a undervisningstillfällen på skoltid och övriga träning i simning sker sedan tillsammans med klubben efter skolan. För att kunna utbyta erfarenheter med andra idrotter så sker ett av passen i tränings och tävlingslära tillsammans med andra NIU idrotter vilket är både uppskattat och lärorikt bland eleverna.

Träning på elitnivå

Det finns fantastiska träningsmöjligheter i lokaler som skolan disponerar hela dagarna; tre välutrustade gym, fyra idrottshallar, en golfhall, en tennishall och en friidrottshall. Utöver detta har skolan tillgång till två konstgräsplaner, två ishallar och en inomhusfotbollshall. Allt inom hundra meter från skolan!

Inom Dragonskolans Elitidrottsgymnasium finns några av Sveriges mest meriterade tränare som arbetar tillsammans för att lära av varandra och utnyttja varandras styrkor för att ge eleven en så bra utveckling som möjligt.

Triathlon träning

Löp- och cykel träning kommer att ske i Nolia friidrottshall, som ligger bredvid Dragonskolan, när man inte kan vara ute. Simträningen kommer ske i den nybyggda simhallen Navet. Där finns en simbassäng som är 50 m x 25 m som möjliggör träning i både lång- och kortbana året runt beroende på behov och önskemål. Navet ligger mitt i centrum på gång/cykelavstånd från Dragonskolan (ca 1.6 km avstånd) med mycket goda bussförbindelser. Efter skoltid tränar man med Umeå Simsällskaps triathlon sektion.

Kontaktuppgifter

Information om skolan
Henrik Ragnvaldsson, rektor, 090-16 24 05070-316 93 41henrik.ragnvaldsson@umea.se

Tränare triathlon
Tomas Seco, lärare specialidrott, 070-655 06 11, tomas.secolopez@umea.se

Sportchef Umeå simsällskap
Camilla Johansson-Sponseller, 070-724 91 48camilla.sponseller@gmail.com